Novelleja ja muuta

Tervetuloa tekstisivuilleni!

Olen viihtynyt niin kynän kuin näppäimistönkin ääressä erilaisia fiktiivisiä tekstejä rustaillen suurimman osan elämästäni. Huolimatta lähes järjestelmällisestä alasampumisesta peruskoulun puolelta, jatkoin kirjoitusharrastusta koulujen jälkeen IT-maailman apuja käyttäen. Varsinaisena kirjoittajan tehtävänäni minulla on yksinkertaisesti kertoa tarinoita, joita minä itse haluaisin lukea. Olen pitkään seurannut vallitsevaa keskustelua siitä, miten yhä harvempi tarttuu kirjaan peruskoulun jälkeen. On väitetty, että massamedioiden helppous nostaa kynnystä yrittää saada mieleensä se kuva, jota kirjan tarina luo. Olen itse sitä mieltä, että kirjamaailmasta puuttuu vain astinlauta, jolta olisi hyvä ponnistaa suurempien tarinoiden pariin. En usko, että monikaan vaihtaisi enää nykyään DVD-levyä tiiliskiven paksuiseen kirjaan.

Tämä on kuitenkin vain kehityksen tulos ja selvitäkseen tässä maailmassa on myös tekstien, kuin niiden kirjoittajienkin mukauduttava todellisuuteen. Pidin itse nuorempana lyhyistä kirjoista, joissa ei jääty ihmettelemään maisemia kymmenien sivujen ajaksi. Ajan myötä kuitenkin tarinat menettivät mielenkiintonsa, vaikka kerrontatapa olikin toimiva. Aloittaessani kirjakokoisten julkaisujen kirjoittamisen vuonna 2000, päätin säilyttää tuon osan lapsuuteni suosikkikirjoista. Muilta osin ajoittain varsin vaihtelevakin tyylini käsittelee näkemystäni maailmasta ja sen epäkohdista. Huumoria en koskaan unohda, joskin se on pääosiltaan mustaa ja tragikoomista.

Historia ja tyylin kehittyminen

Varsinainen tyylini ja aihevalintani eivät ole oikeastaan vaihdelleet läpi kirjoitushistorian. Minua kiehtovat science fiction, yliluonnolliset asiat, ajankuvaukset, katastrofit ja menetys, kuolema ja tuonpuoleinen, yhteiskunnan ulkopuolella eläminen ja monet muut marginaaliset kiinnostuksen kohteet. Tällaista ei ikävä kyllä yksikään peruskoulun opettaja voinut ymmärtää ja suurin osa teksteistäni palasikin bumerangina, koska minun olisi pitänyt kirjoittaa 'mukavista' asioista. Ikävä kyllä minun pääkopassani ei sellaisia tarinoita ole ja jälkeenpäin olen pitänyt monia peruskoulussa kirjoittamiani lähes apokalyptisia tarinoita huomattavan virkistävinä verratessa ikäpolvelle tyypillisiin äärinaivistisiin 'paha tyttö on ilkeä hyvälle tytölle, mutta sitten paha tyttö pyytää anteeksi ja he ovat parhaita kaveruksia'-aiheisiin.

Suhtautuminen tyylisuuntaani vei minulta pitkäksi aikaa kiinnostuksen kirjoittaa fiktiota ja siirryin käännösteksteihin. 1990-luvun puolivälissä erilaiset anarkia- ja huumoritekstit olivat erittäin suosittuja purkkimaailmassa, joten ehdin muutamassa vuodessa kääntää kymmeniä. Monien suosittujen käännösten jälkeen aloin pohtia, mahtaisiko maailmassa olla tilausta fiktiiviselle tuotannolleni. Vuonna 1998, kolme vuotta peruskoulun jälkeen, päätin koittaa fiktiivisiä tekstejä uudestaan. Julkaisin purkkimaailmassa yksinkertaisen tarinan, "Paradoksi", jonka saama positiivinen palaute antoi voimaa kirjoittaa useita lyhyempiä tarinoita ja lopulta ensimmäisen kirjakokoisen, "Näppäinrikolliset".

Näistä teksteistä

Tietoteknisen kehityksen vauhti on kuitenkin huimaava ja vuosien saatossa aikanaan helppolukuiset 80-merkkisiksi esimuotoillut ASCII-tiedostot eivät ole enää valtaväestön helposti käsiteltävissä. Omaa lisäänsä tähän ongelmaan tuo vielä tekstien vaihdellut CP850 ja Latin1-merkistö. Kotisivujeni poistamisen yhteydessä myös entiset tekstisivuni katosivat, enkä odottanut asian painavan ketään.

Parin seuraavan vuoden kuluessa sain kuitenkin lukuisia yhteydenottoja entiseltä lukijakunnaltani. Monet muutokset elämäntilanteessa estivät käytännössä kokonaan uusien julkaisujen synnyn 2004-2007 välillä, mutta lukuisista sinnikkäistä pyynnöistä tarjota tekstini uudestaan Internetin puolella antoivat minulle voimaa kiskoa itseni takaisin kokoon ja tehdä asialle jotain.

Ajat vain olivat muuttuneet. Vaihdoin ASCII-tekstieditorin OpenOffice.org Writeriin ja aloin käsitellä vanhoja julkaisuja uuteen julkaisukelpoiseen kuntoon. Valitsin uusiksi julkaisuformaateiksi Adobe PDF:n sekä XHTML:n. Näistä ensimmäinen kuvastaa täysin sitä ulkoasua, jonka olen teksteille päivittäessä tai kirjoittaessa halunnut. Myös tulostaessa PDF antaa paremman lopputuloksen. XHTML-versio taas sopii selaimella luettavaksi ja kyseistä formaattia tukee huomattavasti suurempi määrä ohjelmistoja. Ilmoitettu sivumäärä koskee PDF-versiota tulostettuna A4-paperille. Osa teksteistä muodostaa kokonaisuuksia; tällöin tekstin tiedoissa on myös mainittu mihin sarjaan ja monesko osa tämä on. Osa sarjoista taas sisältää sekä novelleja että kirjakokoisia tekstejä. Sarjat on kirjoitettu luettavaksi julkaisujärjestyksessä ja olettavat tiettyä edellisissä osissa saatua pohjatietoa.

Ajatuksissa

Lisenssi

Tekstejä saa levittää missä tahansa muodossa (mukaanlukien muihin tiedostomuotoihin muunnetut) ja missä tahansa mediassa (esim. tiedosto, tuloste, ääneen luettu versio, hevarin vihaisena viittomakieleksi tulkitsemana) niin kauan, kuin sisältö pysyy muuttumattomana, nimeni (Ari Sovijärvi) mainitaan tekstin yhteydessä tekijänä ja lukemisesta ei veloiteta. Mikäli haluat julkaista kirjoituksiani lehdessä tai vastaavassa, ole hyvä ja ota minuun yhteyttä ennen julkaisua.

Yhteystiedot

Yhteyden minuun saa sähköpostilla ari@sovijarvi.fi tai Skypellä Skype statusda_apz. IRCistäkin minut löytää useammastakin eri verkosta, jos osaat etsiä. Nick on APz.

Jos tekstini herättivät sinussa ajatuksia, kerro toki.

Tämä on apz.fi-projekti.