Tämänhetkinen kokoelma

Tältä sivulta löydät kuvat ja tiedot tämänhetkisestä pelikokoelmastani. Useimmista koneista on myös korjauspäiväkirja, joihin pääset käsiksi täältä.


Flipperit

Flipperit ovat pääasiallinen mielenkiinnon kohteeni ja niitä on matkan varrella kertynyt jokunen.

NBA Fastbreak

Bally, 1997, WPC95

[kuva]

Tämä korisaiheinen peli armottoman nopea ja haastava!

[IPDB:n tiedot]

Robocop

Data-East, 1989, Version 2

[kuva]

Toimintaelokuvasta tehty peli on yllättävän viihdyttävä ollakseen mekaanisesti niinkin yksinkertainen.

[IPDB:n tiedot]

Playboy

Stern, 2002, Whitestar

[kuva]

Sarjassaan kolmas Playboy-aiheinen kone on melko uskollinen teemalleen. En osaa sanoa onko se hyvä vai huono asia.

[IPDB:n tiedot]

Gilligan's Island

Bally, 1991, WPC DMD

[kuva]

Gilligan's Island on ehkä yksinkertaisimpia WPC-alustan pelejä, jossa on silti oma omituinen viehätyksensä. Pelin teema pohjautuu amerikkalaiseen 60-luvun TV-sarjaan.

[IPDB:n tiedot]

Star Trek

Bally, 1979, MPU AS-2518-35

[kuva]

Star Trek on alkuperäiseen nimikkosarjaansa perustuva peli, joka tehtiin tulossa olevaa elokuvaa ajatellen.

[IPDB:n tiedot]

Striker Xtreme

Stern, 2000, Whitestar

[kuva]

Striker Xtreme on Sternin toisen tulemisen ensimmäinen kone. Yksinkertainen peli, joka ainakin pelihallillamme tuntuu aina vetävän jatkuvasti yleisöä.

[IPDB:n tiedot]

Sharkey's Shootout

Stern, 2000, Whitestar

[kuva]

Sharkey's Shootout on Sega Pinballin viimeiseksi jääneen koneen, Golden Cuen pohjalta uudelleenteemattu biljardiaiheinen kone.

[IPDB:n tiedot]

Flash

Williams, 1979, System 4

[kuva]

Flash on suunnittelijalegenda Steve Ritchien ensimmäinen peli Williamsilla. Koneessa on jo näin aikaisessakin vaiheessa kaikki Ritchien myöhemmin suosituiksi tulleet ominaisuudet; oikeasti hyödyllinen ylämaila, nopeatahtinen peli ja erinomainen flow!

[IPDB:n tiedot]

Fire!

Williams, 1987, System 11A

[kuva]

Chicagon 1871 suurpaloon teemattu Fire! on alkupään System 11-koneita. Kaksitasoinen liikkuvilla orbiteilla varustettu orbitti pallolukkoineen ja kahdella takaseinään päättyvällä rampilla varustettu kone on melko uniikki pelikenttädesigniltään. Hauska yksityiskohta on ihan oikea palokello koneen topperina!

[IPDB:n tiedot]

Who dunnit

Bally, 1995, WPC Security

[kuva]

Who Dunnit on murhamysteeripeli, jossa pelaaja keräilee johtolankoja ja todistusaineistoa päätellääkseen murhan tekijän. Koneessa on huomattavasti normaalia flipperiä enemmän näytöllä tapahtuvaa toimintaa.

[IPDB:n tiedot]

Contact

Williams, 1978, System 3

[kuva]

Contact on yksi Williamsin ensimmäistä solid-state koneita 70-luvun loppupuolelta. Koneen erikoisuus ovat tuplamailat molemmilla puolilla alhaalla, joita pystyy normaalia pidemmän mailanapin avulla ohjaamaan erikseen.

[IPDB:n tiedot]

Stellar Wars

Williams, 1979, System 4

[kuva]

Stellar Wars on aikainen solid state-kone 80-luvun vaihteesta. Siinä on normaalia konetta leveämpi widebody-kabinetti. Kentältä löytyy hyvä kokoelma drop-targetteja ja bumppereita.

[IPDB:n tiedot]

Mousin' around

Williams, 1989, System 11B

[kuva]

Mousin' Around on yksi lapsuusajan nostalgiapelejä itselleni Tykkimäen huvipuistosta. Pelinä se on nopeatempoinen kohtuullisen hyvällä flowlla ja hienoilla rampeilla oleva multiball-kone. Omalle kohdalle ikimuistoisimpia juttuja on kuitenkin koneen match-tune, joka on soinut päässä siitä lähtien, kun konetta ensimmäistä kertaa pääsi kokeilemaan :)

[IPDB:n tiedot]

Take Five

Allied Leisure, 1978

[kuva]

Take Five on osa mielenkiintoista kokeilua 70-luvun loppupuolelta. Perinteinen flipperi oli moniin paikkoihin turhan tilaavievä laite, joten valmistajat yrittivät puhaltaa sammuvaan hiileen eloa uudella pelattavalla baaripöydällä. Cocktail-koneen lasi on suora ja kone on tyypillisesti normaalin pöydän korkuinen, joten sitä pelataan istuen. Take Five on solid state-kone, mutta äänet tulevat edelleen xylofonista. Kone toimii omassa käytössä olohuoneen pöytänä.

[IPDB:n tiedot]

Apollo 13

Sega, 1995, Whitestar

[kuva]

Apollo 13 on ensimmäinen Segan uudemman sukupolven Whitestar-alustan kone. Pelikentän leluina kääntyvä raketti ja kuu, joka nappaa pallon. Kohtuullisen monipuoliset moodit, videomoodi sekä tietysti pelin nimikko-ominaisuus, 13 pallon multiball!

[IPDB:n tiedot]

Viking

Bally, 1980, MPU AS-2518-35

[kuva]

Viking on alkupään solid state-kone ajalta, jolloin pelit olisi vielä voinut toteuttaa myös elektromekaanisesti. Yksinkertaiselta näyttävä peli on yllättävän haastava. Pelissä on monia hyviä oivalluksia, kuten arvoa kasvattava ajastetusti nollautuva spinneri, inline-droptargetit ja kumilenkit outlanejen alapuolella, joilla pallon saa vielä takaisin peliin kevyellä tönäisyllä.

[IPDB:n tiedot]

Revenge from Mars

Bally, 1999, Pinball 2000

[kuva]

Revenge from Mars piti olla flipperin pelastaja 90-luvun tullessa loppuunsa. Innovatiivinen näyttö ja huomattavankin monipuoliset pelit mahdollistava rauta eivät kuitenkaan koskaan ehtineet täyteen potentiaaliinsa, sillä pelejä ehdittiin tehdä vain kaksi tällä uudella alustalla. Tämä kone on Attack from Mars WPC-koneen jatko-osa.

[Valmistajan mainos] [Mainosvideo] [IPDB:n tiedot]

Big Guns

Williams, 1987, System 11B

[kuva]

Big Guns on hyvä esimerkki ajalta, jolloin erikoisuuden hakeminen epätavallisin kabinetti tai pelikenttäratkasuin oli vauhdikkaimmillaan. Tämä kone on ihan julmetun korkea ja sen backboxissa on pieni pelin arvontoja suorittava fortuna. Pelinä se on kuitenkin kohtuullisen yksinkertainen kentältään, jos nyt palloja pelikentän yli ampuvaa tykkiparia voidaan pitää yksinkertaisena.

[Valmistajan mainos] [IPDB:n tiedot]

Jack*Bot

Williams, 1995, WPC Security

[kuva]

JackBot oli kolmen koneen sarjan viimeinen kone. Sarjaan kuuluu tätä ennen PinBot (86) ja The Machine (91). Sääntösetti on suhteellisen yksinkertainen, joskin tämä peli on Who Dunnitin lisäksi niitä harvoja flippereitä, joissa voi todella uhkapelata pisteitään. Varustukseen kuuluu minipelikenttä, skillshotissa käytettävä spiraaliramppi ja tietysti alkuperäisestä PinBotista tuttu visiiri.

[Valmistajan mainos] [Mainosvideo] [IPDB:n tiedot]

Twilight Zone

Bally, 1993, WPC Fliptronic, Wide Body

[kuva]

Twilight Zone oli kentällä huonosti menestynyt, mutta myöhemmin keräilijäpiireissä paljon arvosta kerännyt peli. Siihen on helppo ihastua - kentällä on todellakin kaikki mitä flipperiin voidaan ikinä ympätä, bumppereita, palloja lukitseva purkkapalloautomaatti, minipelikenttä magneettiflipperein, toimiva analoginen kello moodien ajan näyttöön ym. Pelin kuudesta pallosta yksi on kaiken lisäksi keraaminen 'Powerball', joka liikkuu todella vauhdikkaasti.

[Valmistajan mainos] [Mainosvideo] [Peliopas] [IPDB:n tiedot] [Omistajalista]

Fish Tales

Williams, 1992, WPC Fliptronic

[kuva]

Williamssin Fish Tales on erittäin suosittu peli sijoitettiinpa se minne tahansa, joten operaattorien myymät koneet ovat yleensä kentän puolesta aivan loppuun pelattuja. Peli seuraa tiiviisti kalastusteemaansa Williamssin tyyliin pahasti yliampuvana ja on todella hauska pelata. Sääntösetti ei ole vaikea, mutta sitä ei silti pelaa ympäri aivan hetkessä. Videomoodina aina ajankohtainen vesiskootterien upotus.

[Valmistajan mainos] [Mainosvideo] [Peliopas] [IPDB:n tiedot] [Omistajalista]

Doctor Who

Bally, 1992, WPC Fliptronic

[kuva]

BBC:n suosittuun sarjaan pohjautuva Dr Who on hämmästyttävän monipuolinen sääntöjensä puolesta vaikka pelilauta ensimmäisellä vilkaisulla saattaakin näyttää tyhjälle. Pelin 3-tasoinen minipelikenttä lukitsee pallot ja tarjoaa erilaisia targetteja. Protoversiossa (ja muokatussa tuotantoversiossa) backboxin päällä oleva puhuva Dalek tähtäilee pelaajaa tykillään päähän. Pelissä on tasohyppelyvideomoodi.

[Valmistajan mainos] [Mainosvideo] [Peliopas] [IPDB:n tiedot] [Omistajalista]

Judge Dredd

Bally, 1993, WPC DCS, Wide Body

[kuva]

Dreddistä löytyy suunnilleen kaikki mitä WPC-flipperiin voidaan ympätä. Ainut puute pelissä on bumpperit, tosin niitä ei kyllä kentälle olisi sopinutkaan. Rampit kulkevat kolmessa tasossa, MultiBall aloitetaan lukitsemalla pallot "planeettaan", josta magneettinosturi nostaa ne takaisin kentälle. Pelissä on runsaasti huumoria ja piilotoimintoja. Dreddissä pääsee pelaamaan useammalla pallolla helposti, siksi se onkin hyvä laite multiballin harjoitteluun. Tarjolla on kahden, neljän ja kuuden pallon multiballeja.

[Valmistajan mainos] [Mainosvideo] [Peliopas] [IPDB:n tiedot] [Omistajalista]


Muut automaatit

Flippereiden lisäksi tilan salliessa on matkalta tarttunut mukaan myös muita koneita.

Action Total

Bally-Wulff, 2005, Hedelmäpeli

[kuva]

Saksan reissulta jäi innostus päälle paikallisiin hedelmäpeleihin. Eikai se sitten auttanut, kuin hommata yksi. Kone on saman Bally-firman tytäryhtiön valmistama, kuin 1999 lakkautettu flippereitä tehtaillut Bally-Williams. Suomalaisista peleistä poiketen tässä voi pysäyttää itse kelat ja koneessa on useammankin laisia bonus-moodeja.

Robocop

Ukumura, 2005, Pachinko

[kuva]

Pachinko, kuten pajatsokin on flipperin sukulainen. Siinä missä flipperi on pääasiallisesti ajanvietekone, on pachinko täyttä uhkapeliä. Tämä yksinkertaiselta näyttävä peli on itseasiassa hämmentävänkin monimutkainen, mutta moodien päällesaanti voi joskus viedä tuntejakin. Sääntösetistä en usko vieläkään löytäneeni kaikkea, vaikka koneen olen jokusen vuoden jo omistanutkin.

Atari-Ray 1100

MAME-pohjainen videopelikabinetti

[kuva]

Vaikken varsinaisesti videopeli-ihminen koskaan ole ollutkaan, on silti historiassa joitain yksittäisiä videopelejä, joista olen nauttinut. Rakensin PC-pohjaisen järjestelmän vanhasta RAY:n videopelikabinetista ja se pyörittää hyvin ne harvat videopelit, joita tulee silloin tällöin pelattua.

Viimeksi päivitetty 2021-05-31 16:56, v48.