WPC:n yleisvalaistuksen ongelmanratkaisu

Yleisvalaistus on se pelikentän ja backboxin valaistuksen osa, joka muutamaa efektiä lukuunottamatta on päällä jatkuvasti. Sen tarkoitus on valaista kenttää niin että pelaaminen pimeissä tai hämärissä olosuhteissa on yleensäkin mahdollista.

Yleisvalaistus on vastakohta featurevalaistukselle, eli pelikentän värikkäille valoille jotka kertovat minne pitäisi seuraavaksi tähdätä ja niin edelleen.

WPC-koneissa yleisvalaistus on jaettu viiteen eri osaan, joissa jokaisessa voi olla maksimissaan 18 lamppua. Nämä ketjut ovat yleensä jaoteltu pelikentän alueisiin, kuten ala- ja yläkenttä tai vasen ja oikea puolisko. Ennen WPC 95-mallia jokaista yleisvalaistuksen osaa, eli ketjua voidaan himmentää erikseen kahdeksassa portaassa. WPC 95-koneissa kolme ketjuista on himmentyviä ja kaksi aina täydellä kirkkaudella. Kone käyttää triaceja säätääkseen valojen välkkymistiheyttä, joka käytännössä ihmisen silmään näkyy valojen himmenemisenä. WPC on ainoa järjestelmä jossa ketjuja voidaan himmentää, muissa järjestelmissä, kuten vaikka Sternin White Starissa valot ovat joko päällä tai kokonaan pois.

Yleisvalaistus oli lähes kaikkien valmistajien koneiden heikko kohta yli 10 vuotta. Lamput ottivat sen verran tehoa, että koneissa käytetyt halpisliittimet yleensä paloivat karrelle liittimien huonon kontaktin aiheuttaman vastuksen takia. Usein lopputuloksena oli joko sulanut liitin tai piirilevyltä pois valuneet tinat.

Williams yritti korjata ongelmaa 1993 vaihtamalla paremman liittimen kohtaan josta virta tuli driver boardille. Ongelma korjaantuikin kyseisen liittimen kohdalta, mutta liitin josta virta lähti lampuille kärventyi yhä. Vasta vuonna 1995 WPC 95:n tultua kaikki ongelmaan liittyneet liittimet olivat viimein kunnollisia ja ongelma käytännössä katsottuna tuli korjattua.

Nämä vanhat ja uudet liittimet tunnistat väristä, alkuperäiset huonot liittimet olivat valkoisia, uudet lämpöä kestävät mustia.

Vinkki: Kun et pelaa konetta kotona, sammuta siitä virrat! Sähkölaskussa säästämisen lisäksi säästät lamppujen vaihdossa ja mahdollisesti vielä palamattomat yleisvalaistuksen liittimet kestävät koneen iän kotikäytössä.

[kuva]

Tyypillinen yleisvalaistuksen ongelma: ylimmässä rivissä olevien valojen pinni liittimessä on vielä ehjä, hieman himmeämmässä rivissä pinnissä on vastusta ja se kuumenee. Alimmista pinni on jo palanut niin karrelle, ettei virta enää kulje.

[kuva]

Yllä olevan backbox-kuvan ongelman aiheuttaja. Kokonaan pimeät lamput ovat mustuneiden kohtien pinnien takana, jotenkuten vielä palavat ovat vähän tummentuneissa kohdissa. Tämä liitin on jo melko rapea.

[kuva]

Vertailun vuoksi myöhemmän WPC-mallin suurempaa virtaa kestävä liitin, jonka hyvin harvoin näkee palaneena.

Ongelmien diagnosointi

Jos epäilet yleisvalaistuksen ongelmaa, käänny WPC:n diagnostiikan puoleen.

T. TESTST.6 GEN'L ILLUM.

Paina kerran 'Enter' testin aloittamiseksi. Yleisvalaistuksen ketjut kirkastuvat yksi kerrallaan. Huomaa että joissain peleissä tietyt ketjut ovat ainoastaan pelikentällä tai backboxissa. Jos näytöllä kirkkausasteen kasvaessa kentällä on täysin pimeää tai joku ketju palaa jatkuvasti kirkkaana, on koneessa vikaa.

Kaikki ketjut toimivat? Hyvä, pelisi on kunnossa. Jos ei, jatka eteenpäin.

Ketju on kokonaan pimeänä

1. Sulakkeet: Yleisvalaistuksessa on 5 sulaketta aivan driverboardin vasemmassa alalaidassa. Tarkista ne ja vaihda tarvittaessa.

2. Lamput: Niin tyhmältä kuin se kuulostaakin, tarkasta kaikki kyseisen ketjun lamput. Ettei vain yksi kanta olisi oikosulussa? Kauan huoltamatta olleessa koneessa voivat myös kaikki lamput olla kärventyneet, kokeile vaihtaa uusia tilalle.

3. Backboxin liittimet: Katso liittimiä J115, J120 ja J121 (WPC 95 koneissa ne ovat J103, J105 ja J106). Alkuperäiset valkoiset liittimet pitäisivät olla puhtaan valkoisia, osittain ruskistuneet tai sulaneet liittimet kertovat vahingon jo tapahtuneen. Irrota liittimet varmuuden vuoksi ja katso ettei driverboardista irtoa liittimen pinnejä mukana, joskus muovi ei vaihda väriään vaikka tina piirilevylta sulaakin. Liittimien korjauksesta myöhemmin tässä oppaassa.

4. Kabinetin liitin: Jos mikään ylläolevista ei ratkaise ongelmaa, kyseessä voi olla myös muuntajalta tuleva liitin. Lähde seuraamaan muuntajalta keltaisia piuhoja sisältävää nippua, se tulee 9-pinniseen liittimeen josta johdot jatkavat eri värisinä eteenpäin joissain koneissa. Vaikka liitin ei ulkoapäin näyttäisikään palaneelle, avaa se ja katso sisälle. Joskus tämä liitin myös hapettuu ja siihen auttaa contact spray.

[kuva]

Yleisvalaistuksen virransyöttö kabinetin pohjalla, lähellä pohjakaiutinta.

5. Johdot: Backboxin kippaaminen kabinettia vasten kuljetuksen ajaksi saattaa joskus vaurioittaa johtoja, etenkin jos alkuperäiset johtoputket ovat hajonneet ja irtojohtoja jää kabinetin ja backboxin väliin pystytettäessä. Ota yleismittari ja tarkasta johdot.

6. Piirilevy: Joissain harvinaisissa tapauksissa myös piirilevyn johtimet voivat olla poikki, esimerkiksi irroituksessa kolhiintumisen vuoksi. Mittaa virransyötöstä J115-liittimeltä (WPC 95 J103) reitti liittimestä sulakkeisiin ja niistä ulostuloon, J120 ja J121:een (WPC 95 J105 ja J106). Mittaa suoraan liittimen piikistä joko sulakkeen reunaan tai seuraavan liittimen piikkiin. Mittaa seuraavaksi yhteys virransyötöstä triaceihin. Virransyötöstä virran pitäisi kulkea kyseisen triacin ylimpään jalkaan. Tämän jälkeen mittaa triacin keskimmäisestä jalasta yhteys ulostuloon. Mikäli virta näyttää kulkevan, on triac mahdollisesti risa.

Vinkki: Triacin Q-alkuisen numeron ja J120/J121-liittimen (WPC 95:ssä J105/J106) pinninumeron saat T.6 GEN'L ILLUM.-testissä, kun valitset haluamasi yleisvalaistuksen ketjun testissä ja painat koneen start-nappia. Kone kertoo tällöin johtojen värin, liittimet sekä niiden pinnit ja triacin.

7. Triacit: Joskus särkynyt triac jää hajotessaan pois päältä. Kts. "ketju ei himmenny".

Yleisvalaistuksen sulake palaa

1. Eristä vika-alue: Pelikentän ja backboxin yleisvalaistus saavat virtansa liittimistä J120 ja J121 (WPC 95 J105 ja J106). Irrota toinen liittimistä ja katso korjaantuuko ongelma. Jos sulake ei enää pala, olet todennäköisesti eristänyt ongelman joko backboxiin tai pelikenttään.

2. Tarkista lamppujen kannat: Katso minkä värinen johto viallisessa ketjussa on ja käy sitten läpi jokainen ketjun lampun kanta huolella. Lampun kanta voi osua vieressä olevaan metalliseen osaan tai olla vääntynyt.

[kuva]

Ajoittain väli lampun kantojen ja vieressä olevien maadoitukseen ottavien metalliosien välillä on vain milleistä kiinni. Tässä on hyvä esimerkki kohdasta, joka voisi olla oikosulussa mikäli kanta olisi hieman löystynyt ja liikkunut ylöspäin.

3. Poista ketjun kaikki lamput: Palaako sulake edelleen? Jos palaa, vika on kannoissa. Jos ei, vika on mahdollisesti itse lampuissa. Kokeile uudella setillä lamppuja.

Ketju ei himmenny

Peli käyttää triacceja vaihdellessaan valojen välkkymisnopeutta (ja näin kirkkautta). Jos kuitenkin yksi ketju palaa jatkuvasti kirkkaana, on kyseisen ketjun triac juuttunut päälle ja se täytyy vaihtaa. Triacit sijaitsevat driver boardin vasemmassa alalaidassa sulakkeiden vieressä ja jokaisella on melko iso jäähdytysripa.

Huom: WPC 95-alustalla toimivissa koneissa vain kolme koneen yleisvalaistuksen ketjuista kuuluu himmetä. Kaksi muuta ovat kytketty suoraan virtalähteeseen ja syttyvät välittömästi koneen virtojen kytkemisen jälkeen.

[kuva] [kuva]

Triacit on erottuvat driver boardilta hyvin suurien jäähdytysripojensa ansiosta. WPC 95-alustan driverboardissa (jälkimmäinen kuva) on kolme triaccia entisten versioiden viiden sijaan.

Korjaaminen

Suurin osa korjauksista vaatii koko driver boardin irrottamisen. Se näyttää äkkiseltään melko suurelta operaatiolta suuren liitinmäärän ansiosta. Periaatteessa liittimet voi irrottaa ilman kovin suurta riskiä sekaisin menemisestä, mutta käytäntö on osoitanut paremmaksi ideaksi kirjoittaa jokaiseen irrotettuun liittimeen kylkeen tussilla paikka josta se on irrotettu. Itse piirilevyssä jokainen liitin on merkitty J-alkuisella numerosarjalla.

[kuva]

Kestotussilla merkityt liittimet ovat hyvä idea, jos olet vähääkään epävarma kokoamisvaiheesta!

Yleisvalaistuksen liittimet

Yleisvalaistuksessa käytettäviä Molex-liittimiä ja niiden pinnejä saat käytännössä kaikista flipperitavaraa myyvistä paikoista. Katso tämän sivuston linkkilistaa, jos et ole vielä ehtinyt valita omaa suosikkiliikettäsi. Vaihdettavat liittimet ovat ennen WPC 95-alustaa J115, J120 ja J121 ja WPC 95-alustassa J103, J105 ja J106. Tarvit yhden 12 pinnisen ja kaksi 11 pinnistä liitintä.

[kuva] [kuva]

Ongelmaliittimien sijanti driver boardin vasemmassa alalaidassa. Ensimmäisessä kuvassa ennen WPC 95:ttä, jälkimmäisessä WPC 95.

Hyvä idea vaihtaessa on, että vaihdat liittimen molemmat osat - siis sen johon johdot tulevat, että sen joka on itse piirilevyllä. Kun liitin on kerran kuumentunut tarpeeksi, piirilevyssä kiinni oleva piikkiosa menettää pinnoitteensa ja polttaa uuden vaihtamasi vastakappaleen hyvin nopeasti uudestaan.

[kuva]

Vanhat liittimet on poistettu. Oikealla puolella on uusia, alkuperäisen tyyppisiä pinnejä kiinni muovialustassaan.

Kun olet poistanut liittimet, mittaa että piirilevyn tinauksien välillä on yhteys reiän yli piirilevyn eri puoliskoille. Joissain tapauksissa läpivienti hajoaa joko pinnin palaessa tai sitä irroittaessa. Tässä tapauksessa yhteys täytyy korjata kolvaamalla piirilevyn päälispuolelta kuorittu johto kulkemaan reiän läpi takapuolelle.

Itse johtopuolen liittimeen voit käyttää sekä alkuperäisen tyyppisiä, että uudempia mustia liittimiä. Mustien liittimien muovi kestää kovempaa kuumuutta, mutta tärkein yksittäinen asia on pinnit, jotka menevät liittimen sisälle. Koneen mukana tulleissa johdot ovat painettu liittimeen suoraan. Varaosana ostettaessa taas saat liittimen kuoren ja jokaisen johdon pinnin erikseen.

Pinnit puristetaan yksi kerrallaan johtoihin erityisillä pihdeillä. Puristaminen onnistuu ilman erikoispihtejäkin, mutta on huomattavasti työläämpää. Voit halutessasi puristamisen jälkeen pistää liitokseen vielä hieman tinaa. Johdon kiinnittämisen jälkeen pinnit työnnetään liittimen kuoreen. Itse pinnejä on olemassa yleisesti kahta laatua. Tavallisia pinnejä löydät lähes kaikista koneen liittimistä. Niissä piirilevyssä pystyssä olevaan piikkiin osuu vain yksi tasainen pinta. Alkuperäisen liittimen palaminen johtuu siitä, että tämä pinnityyppi ei kestä yleisvalaistuksen tarvimaa virtaa.

Uudemmissa koneissa yleisvalaistuksen liittimissä on Trifurcon-pinnejä, jotka ottavat piirilevyn piikkiin kiinni kolmelta sivulta. Tämän tyyppiset pinnit löytyvät uudemmista koneista, joissa yleisvalaistuksen liittimen runko on musta. Itse pinni ei ota kantaa liittimen rungon tyyppiin, voit hyvin pistää Trifurcon-pinnejä tavalliseen valkoisen liittimen kuoreen.

[kuva]

1. Tavallinen pinni, 2. Trifurcon-pinni. Huomaa Trifurconin kontaktipinnassa olevat pienet siivekkeet, jotka lisäävät kontaktipinta-alaa.

Kotikäytössä liitin tuskin tulee palamaan uudestaan, vaikka käyttäisit tavallisiakin pinnejä. Varsinainen palaminenhan on tapahtunut tuhansien käyttötuntien aikana. Toisaalta kun kerran olet liitintä rakentamassa uudestaan, voi sen tehdä samalla paremmista osista. Hintaeroa tavallisilla ja Trifurconeilla on vain muutaman sentin per kappale.

Kabinetin pohjan liitin

Kabinetin pohjalla olevaa liitintä ei käytännössä koskaan tarvitse irroittaa, ellet ole vaihtamassa koneen muuntajaa. Näinollen palaneen liittimen korvaa huomattavasti nopeammin perinteisellä sokeripalalla. Kiinnitä sokeripala yhdellä ruuvilla pohjaan.

↵ Takaisin omistajalle-osioon

Viimeksi päivitetty 2011-10-20 18:48, v29.