Kabinetin puuvaurioiden korjaus

Ollessaan kentällä flipperi saa ajoittain kovaakin käsittelyä. Pahimmat vauriot kuitenkin syntyvät kuljetuksessa, sekä erityisesti, kun koneen kolikkokaukalon sisältö alkaa kiinnostaa pitkäkyntistä. Tällöin nykyisin usein murtoraudalla varustettu kabinetti kokee todella kovia sorkkaraudan kanssa työskentelevän voron kanssa.

Kabinetin ja sen kuvioinnin korjaaminen riippuu pitkälti vaurion määrästä - pienen kolhun voi pakkeloinnin jälkeen maalata pois näkyviltä pienoismalliväreillä. Pahasti kärsineen kuvioinnin tilalle voi nykyisin tilata uudet tarrat, jolloin pohjan tasoituksen jälkeen koneesta saadaan täysin uutta vastaavan näköinen.

Tarvitsemme siis pakkelia, puuliimaa, koneen pohjavärin tyyppistä maalia, lastan pakkelille, puristimen, ja pensselit maalille. Lisäksi kolmiohiomakone tai vastaava voi osoittautua erittäin käyttökelpoiseksi.

(Tähän artikkeliin tulee piirrettyjen kuvien lisäksi valokuvat, kunhan seuraavan kerran korjaan tällä tavalla vaurioituneen kabinetin)

Vauriokohdan käsittely

[kuva]
Vauriokohta sivusta katsottuna ennen korjausta.

Esimerkkitapauksessamme voro on vääntänyt murtoraudan irti, jolloin kabinetin sisäpuolelle on syntynyt pieni ja siisti reikä, ulkopuolelle taas todella ruma ja rosoinen jälki.

Irroittele kaikki puoli-irtonainen materiaali vauriokohdasta. Jos vanerista on kerroksia irti, levittele tikulla puuliimaa väliin, ja iske se kiinni puristimella, kunnes liima on kuivanut.

[kuva]

Vauriokohdan ulkopinta on tasoitettu.

Ota hiomaväline, ja hio vauriokohdan reunukset tasaisiksi.

[kuva]

Vauriokohdan reikään on liimattu pala puuta.

Liimaa vauriokohdan reikään pala puuta tukemaan päälle tulevaa pakkelia. Näin pakkelia ei tarvitse vetää niin paljoa ja koneeseen ei tule isoa pakkelikönttiä, joka kestää ikuisuuden kuivua.

[kuva]

Vauriokohta pakkelituna.

Varsinainen pakkelointi olisi hyvä tehdä ohuena kerroksena, koska tällöin pakkelin kuivaessa tulee vähemmän kokoonpainumista.

[kuva]

Vauriokohta hiottuna.

Lopuksi hio pakkeloitu alue tasaiseksi puureunan tasolle. Mikäli aiot korvata koneen alkuperäisen tarran, on tässä kohtia hyvä ottaa esiin kuumailmapuhallin ja repiä vanhat tarrat pois.

Kosmeettiset korjaukset

Pienemmät vauriokohdat pystyy korjaamaan tekijän taiteellisista lahjoista riippuen yllättävänkin hyvin. Pienoismallivärit ja muutama pieni pensseli soveltuvat tähän erinomaisesti.

Yleisimpiin koneisiin myydään nykyisin myös kopioita alkuperäisistä tarroituksista, jolloin kolhiintuneen koneen saa uudenveroisen näköiseksi.

Marblen flipperisivuilta löytyy erinomainen kuvasarja operaation tekemisestä.

↵ Takaisin omistajalle-osioon

Viimeksi päivitetty 2010-11-22 21:19, v0.