Flipperin lamput

Flipperissä on yli 100 pienoishehkulamppua, jotka niin valaisevat pelikenttää mahdollistaen pallon näkemisen hämärässä pelatessa kuin kertovat pelin tiloista ja minne seuraavaksi tähdätä. Hehkulamppu ei kuitenkaan ole ikuinen ja lamppujen vaihtaminen onkin yksi flipperin ylläpidon yleisimpiä toimenpiteitä.

Lamput tunnetaan peliteollisuudessa mallinumerollaan. Uusia lamppuja tilatessasi sinun ei siis tarvitse mittailla lamppuja tai tietää niiden käyttöjännitettä, ainoastaan lampun tyyppinumero.

Perinteisten hehkulamppujen rinnalle on myös viime vuosina tulleet erikoisvalmisteiset LED-lamput, jotka sopivat suoraan alkuperäisiin kantoihin. LEDien etuja ovat mm. pienempi lämmöntuotto, alhaisempi virrankulutus ja huomattavasti pidempi käyttöikä. Kääntöpuolina on LEDien valon väri, valokeilan muoto sekä syttymis- ja sammumisnopeus verrattuna hehkulamppuun.

Tyypillisimmät hehkulamput

[kuva]

  1. #555 6.3V 0.25A
  2. #44 6.3V 0.25A
  3. #47 6.3V 0.15A Kuten #44, mutta alempitehoinen
  4. #86 6.3V 0.20A Twilight Zonen kellossa ja Creature from the Black lagoon rampissa
  5. #89 13V 0.58A Flasheri
  6. #906 13.5V 0.69A Flasheri

Yllä olevassa listassa neljä yleisintä lampputyyppiä paksummalla tekstillä. Kuvasta puuttuvat seuraavat vähän harvinaisemmat:

Lamppuja vaihtaessa kannattaa huomioida, että yleisvalaistuksen lampuissa #44 kannattaa korvata #47:lla ja #555:set #447:lla. Nämä korvikelamput ovat aavistuksen himmeämpiä, mutta toimivat viileämpänä ja säästävät näin muoveja käyristymästä ja alentavat erityisesti backboxin lämpötilaa.

LEDit hehkulampun korvaajana

[kuva]

  1. #86
  2. #44
  3. #555 perinteinen
  4. #555 hajoittavalla linssillä
  5. #545

Vuosituhannen vaihteessa nähtiin useita kotitekoisia versioita hehkulamppujen korvaamisesta LEDeillä, mutta varsinaiset kaupalliset versiot alkoivat yleistyä 2005 tienoolla. Kaupalliset versiot ovat varustettu alkuperäisiin kantoihin sopivilla sovittimilla.

Huomattava ero LEDeissä hehkulamppuihin on valon sävy, joka lämpimän kellertävän sijaan on LEDeissä kylmän sinertävä.

Ensimmäiset LEDit olivat pääasiassa normaaleja 8mm LEDejä adapterilla varustettuna, joten ne eivät toimineet juurikaan sivustapäin katsottaessa. Seuraava sukupolvi toi kartiomaisen linssin, joka hajottaa valon hehkulamppumaisemmin.

Yksi LEDin ominaisuuksista on lähes välitön syttyminen ja sammuminen toisin kuin hehkulampussa. Tämän takia LEDillä korvattu hehkulamppu saattaa olla välkkyessään jopa häiritsevä, erityisesti mailojen lähistöllä.

#555:n ja #44:n korvaavissa LEDeissä on tarjolla useita värioptioita, jotka tyypillisesti saadaan aikaiseksi laittamalla värillinen kupu normaalin hehkulampun päälle. Värillisissä LEDeissä kannan väri kertoo itse LEDin värin. Yllä olevassa kuvassa lamppu numero 3 on sinisellä LEDillä varustettu.

#89 ja #906 flashereista on myös LED-versiot.

LEDit käytännössä

On täysin mahdollista, että korvatessasi hehkulampun LEDillä vaihdat kyseisen lampun viimeistä kertaa koneen eliniän aikana, tai huonoimmillaankin tulee vaihtoja huomattavasti vähemmän. Mutta onko noin 150€ arvoinen LED-setti todella ostamisen arvoinen? Päätin testata LEDit hehkulamppuja vastaan neljässä eri kategoriassa: valon sävy, välkkyminen, valokeilan muoto ja lämpö. Jää lukijan tehtäväksi päättää kumpi on paremman näköinen vaihtoehto.

Valon sävy

Valtaosa flipperin valoista on valkoisia - miten lampputekniikan vaihdon aikaansaama sävymuutos vaikuttaa koneen yleisilmeeseen?

[kuva]

Vasemmalla LED, oikealla hehkulamppu.

Välkkyminen

Välkkyminen ja valoefektit ovat yksi modernin flipperin näyttävimpiä ominaisuuksia valaistuksen puolesta. Miten LEDin nopea sammumis- ja syttymisnopeus toimii käytännössä?

Alla olevassa videossa on kolme osaa:

  1. #44 hehkulamppu ja LED.
  2. Moodivalojen seassa on piilossa 3 lediä, löydätkö ne?
  3. "Walking lights"-efekti hehkulampuilla ja LEDeillä.

Viimeisessä pätkässä kerroinvaloissa on käytetty useamman värisiä LEDejä testimielessä. Mielenkiintoisin huomio on, että oikeastaan vain vihreä valo näkyi merkittävästi eri näköisenä.

Käytännön koe osoitti, että LED syttyy ja sammuu niin nopeasti, että lamppumatriisin skannauksen näkee oikeasti paljaalla silmällä. Yleisvalaistuksessa taas välkkymistä ei näy, ennen virransäästötilaa.

Valokeilan muoto

Perinteisesti LEDin valokeila on ollut hyvin kapea-alainen. Uusissa flipperiin suunnatuissa LEDeissä on kuitenkin valoa hajottava linssi. Miten hyvin LED vastaa valokeilan muotonsa puolesta hehkulamppua?

[kuva] [kuva] [kuva]

Kuvassa vasemmalla perinteinen hehkulamppu, keskellä hajottavalla linssillä varustettu LED, oikealla perinteinen ensimmäisen sukupolven LED.

Lämpö

Lämpötilamittaus suoritettiin yleismittarin lämpöanturilla huonelämpötilan ollessa 21°C. Lämpötila otettiin koneen oltua päällä 10 minuuttia yleisvalaistuksen virransäästö pois päältä. Pelikentän lasi ei ollut paikallaan lämpenemisjakson aikana.

[kuva] [kuva]

Tulos oli oletetun mukainen. Hehkulamppu oli 10 minuutin kuluttua 53°C ja LED taas 24°C. Ei siis ihme, että lamppuja täynnä oleva backbox kärsii käytännössä kaikissa hehkulamppuja käyttävissä malleissa lämpöongelmista.

↵ Takaisin omistajalle-osioon

Viimeksi päivitetty 2011-05-26 03:12, v36.