Vuotaneet patterit

Yleisimmin patterivuotoisen koneen saa asiaan vihkiintymättömältä omistajalta, joka todennäköisesti ei koskaan vaihtanut pattereita. Toisaalta nykyisin huonolaatuiset patterit ihan tunnetuiltakin merkeiltä ovat harmillisen lyhytikäisiä ja saattavat jo vuotaa ennen paristoon painettua päiväystä. Patterivalmistajat tarjoavat lisäksi kahden laisia pattereita, nopeasti paljon virtaa antavia esimerkiksi leluihin ja pitkään pientä virtaa antavia esimerkiksi kelloihin ja vastaaviin käyttötarkoituksiin. Käytä jälkimmäisiä.

Patterit kestävät flipperissä noin 2 vuotta. Virtaa niissä riittäisi todennäköisesti usein pidempäänkin konetyypistä riippuen, mutta vuotovaara kasvaa ajan kanssa ja pahimmillaan täysin syöpyneen piirilevyn korjaus saa kokeneemmankin harrastajan kiristämään hampaita, kokemattomalta se jää usein tekemättä.

Vinkki: Muistathan, että patterien vaihto tehdään virrat päällä! Tällöin et menetä pelin asetuksia tai tulostaulukoita.

Vuodon syy

Vuoto itse patterien iän takia ei todennäköisesti tule kenellekään suurena yllätyksenä, mutta jos äskettäin vaihtamasi hyvälaatuiset patterit vuotavat reilusti ennen aikojaan, on kyseessä todennäköisesti ongelma koneessa. Yleensä koneissa on diodi, joka estää pattereiden ylläpitämän osan normaalin käyttöjännitteen pääsyn pattereihin ja näin lataamasta niitä. Jos kyseinen diodi on oikosulussa, patterit pettävät tuhoisasti erittäin nopeasti.

System 11 sekä kaikissa WPC-koneissa tämä diodi on D2 CPU-kortilla.

Vauriokohdan arviointi

Ensimmäinen asia heti paristojen poistamisen jälkeen on neutralisoida piirilevylle vuotanut aine. Vuoto on yleensä paristoista suoraan alaspäin. Seuraa vahingon kulkua ja katso miten suurelle alueelle vuotoa on tullut.

[kuva]

Vuotoalue kasvaa 'karvaa'.

Esimerkkitapauksessa vuoto on loppunut vähän ULN2803-piirin alapuolelle.

Vuodon neutralointi

Alkaaliparistojen vuoto on emäksistä, joten se on neutraloitava happamalla aineella. Sekoita 50/50 etikka-vesiliuos ja kaada varovasti sitä koko vuotoalueelle. Älä uita koko korttia, erityisesti kortin yläosassa olevat DIP-kytkimet eivät pidä siitä. Kortin alaosassa ei ole juurikaan komponentteja, joita kylpy erityisesti vaurioittaisi.

[kuva]

Harjaa vuotoalue huolellisesti. Käyttämätön hammasharja soveltuu kokonsa puolesta melko hyvin. Käy alue läpi pari kertaa ja kaada harjauskertojen välissä hieman lisää liuosta vuotokohdan päälle.

Tärkeä: Muistathan suojata silmäsi ennen harjauksen aloittamista!

Kun harjaus on suoritettu, on aika huuhdella kortti. Uita kortin vaurioaluetta juoksevan veden alla, mutta varo edelleen kortin DIP-kytkimiä. Kannoissa olevat piirit on myös hyvä irrottaa, että kannat kuivavat kunnolla.

[kuva]

Ravistele kortista pahimmat vedet varovasti ja huuhtele kastunut alue Sinolilla tai isopropyylialkoholilla lopun veden poistamiseksi kortilta. Kuivata kortti hyvin tuuletetussa tilassa.

[kuva]

Vuotokohta on nyt neutralisoitu. Huomaa kuvassa miten keskellä olevien vastusten juotokset ovat syöpyneet.

↵ Takaisin omistajalle-osioon

Viimeksi päivitetty 2011-11-22 10:28, v17.