Ramppien ja muoviosien korjaus

Pelin ulkonäön kannalta pleksit ovat tärkeitä - ne reunustavat kenttää, estävät pallon menemisen alueille joihin se jäisi jumiin ja tuovat väriä peliin. Lienee sanomattakin selvää, että ohuet pleksilevyt eivät ole järin pitkäikäisiä joutuessaan pommitetuksi raskaalla metallikuulalla, joten tuloksena on halkeilleita ja silpoutuneita pleksejä. Pelaamisen kannalta melkein pleksejäkin kriittisempiä ovat rampit. Ajan kuluessa ne kuitenkin naarmuuntuvat ja halkeilevat, uudet ovat joko mahdottomia löytää, tai maksavat maltaita. Parempi siis korjata ongelmat heti alkuvaiheessa.

Yleisvalaistuskaan ei ole pleksien ystävä - pleksien sulamislämpötila on melko alhainen ja ehkä kuukausiakin putkeen päällä ollut valaistus taivuttelee pleksit joskus käyttökelvottomiksikin. Siispä, mitä voimme tehdä pleksien turvaamiseksi?

Pleksien naarmut ja himmeys

Useimmiten pleksit pääsevät naarmuuntumaan tai sumentuvat mikäli niihin on joutunut vääränlaista puhdistusainetta. Kevyesti naarmuuntuneille tai sumentuneille plekseille vastaus on Novus #2. Se tasoittaa naarmut ja kirkastaa sumentuneet kohdat. Pahasti naarmuuntuneelle pleksille voi soveltaa Carlake vanhan maalin kliineriä. Sekä Novus #2 että em. Carlaken tuote ovat hienohioma-aiheita.

Olen itse todistanut useaan otteeseen koneiden plekseissä täplittymistä. Nämä täplät näyttävät kuin vesitahroille, mutta eivät lähde normaalikonsteilla pois. Täpliin auttaa kuitenkin tehokkaasti Novus #1.

Suoristus

Operaattorilla käytössä olleesta koneesta on usein ainakin slingshottien pleksit taipuneet. Rec.games.pinball:issa on ehdotettu kaikkea mahdollista mikroaaltouunista keittämiseen, mutta itse olen havainnut parhaaksi vaihtoehdoksi hiustenkuivaajan.

Tämä vaatii hieman tarkkuutta mutta antaa parhaat lopputulokset. Tarvit hiustenkuivaajan sekä 2 paksua kovakantista kirjaa.

  1. Laita pleksi tasaiselle alustalle ja ala lämmittää sitä noin viiden sentin päästä hiustenkuivaajalla. 30-50 sekuntia yleensä riittää, mutta kokeile jatkuvasti milloin pleksi alkaa tulla taipuisaksi.
  2. Heti kun se alkaa taipua, laita kappale toisen kirjan päälle ja laita siihen toinen kirja painoksi, jonka jälkeen voit vaikka jalalla tallata yhdistelmää. Odota puolisen minuuttia ja katso tulosta - pleksin pitäisi nyt olla suora.

Huom: Jos lämmität liian kauan, alkaa pinta kuplia ja pleksi on pilalla! Tarkista siis taipuisuus usein ja lämmitä tasaisesti.

Liimaus

Mikäli vahinko on jo tapahtunut, sinulla on pleksi kahdessa tai useammassa kappaleessa. Ensin sinun on koottava palapeli - sopivatko kappaleet keskenään yhteen? Jos sopivat, voit aloittaa liimauksen samantien. Joskus sensijaan yleisvalaistus on taivutellut palaset eri tavalla, joten joudut suoristamaan ne yksi kerrallaan.

Suosittelen liimaksi Araldit epoksiliimaa, paras versio siitä on punainen (Rapid) mutta myös muut käyvät. Levitä liimaa ohut kerros palasten välille esimerkiksi tulitikulla ja jätä palaset sen jälkeen kuivumaan hetkeksi. Kun palaset pysyvät kasassa mutta liima on vielä hieman pehmeää (älä turhaan taivuttele juuri liimattua palasta, katso liiman tila paikasta jossa sekoitit sen!), laita pleksi johonkin lämpimään paikkaan. Älä missään tapauksessa kuumenna sitä niin paljoa että se alkaisi taipua uudestaan, mutta kevyt lämmitys nopeuttaa kuivumista ja saa liiman kovemmaksi.

Vahvistuksia

Joissain paikoissa on selvää, että pleksi tulee hajoamaan uudestaan lyhyen ajan sisällä samalla tavalla. Siksi se onkin ehkä hyvä vahvistaa ennen käyttöönottoa.

Yksinkertaisin tapa on leikellä ohuesta pleksistä täysin samankokoinen kappale, porata siihen reiät samoihin kohtiin kuten alkuperäisessä ja liimata sitten alkuperäinen tämän vahvikkeen päälle. Käytä läpinäkyvää pleksiä niin mahdollisesti pleksin alla oleva yleisvalaistus säilyttää tehonsa.

Paikoissa, joissa sensijaan ei ole yleisvalaistusta, kannattaa harkita metallisia vahvikkeita. Hyväksi havaittu keino on leikellä esim. pellistä pleksin kokoinen kappale ja liimata se alkuperäisen kappaleen alle.

Slingshottien reunat kannattaa vahvistaa aina vaikkei vahinkoa olisi vielä päässyt tapahtumaankaan. Laita flippereitä lähimpään pylvääseen pleksin alle iso prikka. Prikan reunan pitäisi olla hieman näkyvissä, jotta laitaan osuva pallo osuukin prikkaan eikä silvo pleksiä. Suosittelen tätä muutosta tehtäväksi välittömästi!

Uuden tekeminen

Joskus pleksi on kuitenkin jo niin pahasti vaurioitunut, ettei sitä kannata liimata läjään. Tällöin uuden tekeminen vaikuttaa parhaalle vaihtoehdolle.

Osta kappale läpinäkyvää melko paksua pleksiä, noin 1,5 - 2 kertaa paksumpaa kuin alkuperäinen, mikäli mahdollista. Leikkaa siitä esim. pienoisvannesahalla ym. irti kappale jättäen kuitenkin varaa reunoihin. Poraa kappaleseen kiinnitysreiät. Tämän jälkeen hio kappale oikeisiin mittoihin karkealla hiomapaperilla, sen jälkeen yhä hienommalla ja hienommalla kunnes reunat ovat aivan sileät.

Sitten se suurin vaihe, maalaus. Sinulla on 2 vaihtoehtoa sen suhteen miten kuvion palautat.

Ensimmäinen sopii monimutkaisesti kuvioituun palaseen: scannaa sirpaleet (tai hanki netistä valmiiksi scannattu kuva). Kuvankäsittelyohjelmalla voit poistaa nopeasti sirpaleiden rajat. Tämän jälkeen printtaa mieluusti värilaserilla (tai tarkalla mustesuihkulla) kuvio paperille. Suosittelen 'photo'-paperia ym. tarkemman tulostuksen sallivaa ainetta. Paras on printattavat piirtoheitinkalvot mikäli kappaleessa on läpinäkyviä kohtia. Kiinnitä printattu kuviointi hyvin pienillä pistemäisillä liimauksilla, mieluusti kohtiin jotka eivät ole näkyvillä (tai niissä on tummia kohtia kuvioinnissa).

Toinen tapa on yksinkertaisesti maalata kuvio. Aloita rajausvärillä ja erittäin ohuella pensselillä. Ennen pienoismalleja koonneet varmasti omistavatkin jo välineet tähän, sopivan pienen pensselisetin saa muutamalla kympillä pienoismalleja myyvistä liikkeistä. Suurin osa maaleista tuntuu sopivan tarkoitukseen, itse olen maalannut Revellin maaleilla.

Rampit

Rampit ovat koneissa kovalla kulutuksella ja ajastaan ne harmaantuvat kohdista joissa pallo jatkuvasti kulkee. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, puhdista ramppi kokonaisuudessaan ensin Novus #1:llä, ja käsittele sen jälkeen Novus #2:lla. Läpinäkyvyys palaa ja pallokin liikkuu liukkaammin. On suositeltavaa että vahaat rampin.

Jotkut pelit ovat erityisen herkkiä ramppien kovalle kulumiselle. Tälläisistä peleistä voisi mainita vaikka Funhousen ja Star Trek The Next Generationin. Rampin alkupää menee reunoilta säpäleiksi ajan mittaan, kun vinosti kovalla vauhdilla tulevat pallot poukkoilevat rampin alaosassa. Tämä ongelma onkin ratkaistu useissa peleissä metallireunuksilla ramppien alussa. Kuitenkin esimerkiksi mainituista suojaus puuttuu ja jos ramppi sitten lopulta hajoaa, ei ole paljoakaan tehtävissä. Ongelmaan on kuitenkin ratkaisu jota ainakin monet jenkit myyvät - se on eräänlainen metallinen vahvikesetti joka ruuvataan rampin alaosaan. Tämän setin voi tehdä kuka tahansa, kellä sattuu olemaan sopivaa metallia ja välineet sen leikkelyyn.

↵ Takaisin omistajalle-osioon

Viimeksi päivitetty 2010-12-02 10:52, v1.