Subwooferin asennus

Aikanaan MAME-emulaattorin saatua tuki WPC:n pelirommeille huomasin vahingossa jännän jutun. PC:n äänijärjestelmän perässä peleissä oli huomattavasti parempi äänenlaatu, kuin mitä olisin odottanut. WPC:n äänijärjestelmä siis hukkasi jonkun verran potentiaalia huonoilla kaiuttimilla. Suurin pettymys minulle oli pohjakaiutin, jonka olematon bassontoisto matalilla äänenvoimakkuuksilla jätti monestakin pelistä hyvät tehosteet kokonaan pois.

Reilu vuosi myöhemmin joku muukin jenkkilässä oli huomannut saman ja tarjosi nyt noin $70 hintaan settiä, jossa oli muutama metri piuhaa, vastus ja 5" subbari. Tietysti tuon setin lopputulosta ylistettiin maasta taivaaseen, joten päätin toteuttaa oman versioni aiheesta.

Operaatioon tarvitset:

Tärkeä: Tämä ohje käsittelee WPC:n alkuperäisellä äänikortilla varustettuja flippereitä. Näitä siis ovat siis WPC Alphanumeric, WPC DMD ja WPC Fliptronic-koneet. Tämä kytkennän tekeminen DCS-äänikortille vaurioittaa korttia! DCS-kortteja varten tulee erillinen versio tästä oppaasta. Tässä lista koneista joita tämä opas koskee:

Funhouse, Harley Davidson, The Machine BOP, Terminator 2, Gilligan's Island, Slugfest Baseball, Party Zone, Addams Family, Hurricane, The Getaway, Black Rose, Fish Tales, Dr Who, White Water, Creature from Black Lagoon, Dracula, Twilight Zone.

Kytkentä

Omassa versiossani on 8" subwoofer-elementti ja se on rakennettu pääasiassa romukopasta löytyneillä osilla.

[kuva]

WPC:n alkuperäinen äänikytkentä

Yllä näkyvään alkuperäiseen kytkentään siis tarvittiin subwoofer pohjakaiuttimen tilalle. Pelkän subwooferin kytkeminen pohjakaiuttimen tilalle ei ajanut asiaa, sillä kaiuttimia ei saanut mitenkään hyvin balanssiin.

Tuukan kanssa pohdimme, että subwoofer pitäisi olla omillaan, eikä sarjassa yläkaiuttimien kanssa. WPC DCS-sukupolvea edeltäneiden koneiden äänikortissa on kaksi liitintä; J504 ja J505. Ne antavat ulos saman signaalin ja kyseisten liittimien pinout on seuraava:

Se missä kohtia koneen alkuperäiset johdot ovat, näyttää vaihtelevan konekohtaisesti. Joissain on kaksi liitintä joihin molempiin menee yksi johto, joissain ne ovat samassa liittimessä. Pääasia on, että voimme lyödä subwooferin johdot halutun navan tyhjänä olevaan pinniin.

[kuva]

Subwoofer lisättynä

30Ω vastus hiljentää yläkaiuttimia sen verran, että subwooferiin saadaan tarpeeksi voluumia. 23-900 kela toimii ghetto-henkisenä jakosuotimena.

Useampaan koneeseen testattuna tämä on osoittautunut melko toimivaksi modifikaatioksi ja tuo takuulla lisää jytää peliin!

[kuva]

WPC:n vakio ja 8 tuuman subbari vierekkäin.

Toteutus

1. Metsästä halpa 5-8" subwoofer, hintaluokka 20-30€. Älä välitä wattimäärästä, lähes mikä tahansa halpiselementti kelpaa. Avaa pelikenttä.

[kuva]

Vanhan kajarin irroitus

2. Kun subbari ja kaikki muu tarvittava roina on kasassa, on sitten aika heittää jäähyväiset WPC:n omalle pohjakajarille. Irroita pohjakaiuttimen johdotjohdot irti, ruuvaa mutterit pois ja nosta kaiutin pois.. Tässä vaiheessa pohjasta jää törröttämään neljä ruuvia, joilla tuo entinen kajari oli kiinni. Mikäli subwooferisi ei sovi 5" alkuperäisen kaiuttimen tilalle, ne täytyy poistaa. Niiden ruuvaaminen irti on käytännön mahdottomuus, sillä ne on liimattu pohjassa olevan puupalan alle. Ota pihdit, kunnon ote ruuvista ja niivitä puolelta toiselle - ruuvi katkeaa varsin nätisti eikä jätä mitään sotkua.

[kuva]

Uuden kajarin kiinnitys

3. Seuraavaksi sovitamme uutta kaiutinta paikoilleen. Kuten huomaat, kajarin kiinnityslevy on tarpeeksi iso myös 8" elementille. Kiinnitä kaiutin mieluiten johtojen päät vasemmalle osoittaen. Voit jättää entisestä kajarista jääneen ritilän paikoilleen, se ei merkittävästi ääneen tunnu vaikuttavan, mutta se säästää kiroilulta jos taloudessa on pimeitä voimia (lapset, lemmikit...) jotka saattavat tuota kajaria tökkiä.

[kuva]

Johtojen kiinnitys subbariin

4. Kun kajari on tukevasti paikoillaan, on johtojen juottelun aika. Kytke alkuperäisten pohjakaiuttimen johtojen väliin 30Ω vastus, suojaa mahdolliset paljaat kohdat ja kiinnitä vastus kabinetin kylkeen tai pohjalle.

Vedä subwooferia varten kaiutinjohto backboxista kabinetin pohjalle. Laita 23-900 kela tai jakosuodin plus-johtoon ennen subwooferia ja kiinnitä se kabinetin pohjalle.

Sulje kone.

[kuva]

Piuhojen kiinnitys äänikorttiin. Kuvassa plus-johdot ovat J504:ssä ja miinus-johdot J505:ssä.

5. Backboxin puolella kytke plusnapa kumman tahansa, J504 tai J505-liittimen 1 tai 2 pinniin (riippuen kumpi on vapaana) ja miinusnapa 3 tai 4 pinniin.

Valmis! Jos bassoa ei tunnu oleva tarpeeksi, suurenna entisen pohjakajarin piuhoihin liitettyä vastusta. Voit myös laittaa siihen säätövastuksen, jos haluat kokeilla subwooferia eri voimakkuuksilla.

Aiheeseen liittyvää

Useakin on esittänyt minulle kysymyksen siitä, riittääkö koneen äänikortin vahvistimessa edes vääntöä. Päinvastoin kuin PC:n äänikortin ulostulossa, flipperin äänikortissa on 25W vahvari, eli jytää saadaan aikaiseksi aivan tarpeeksi. Halpissterkkojen ystäville tiedoksi, että vaikka teidän mankassanne lukeekin että se muovikajareillaan saa aikaan 500W, se on erittäin kaukana todellisuudesta.

Tuukan sivuilla on nähtävillä variantti samasta aiheesta, jossa bassontoistoa parannetaan käyttäen alkuperäistä kaiutinta.

Tämän idean toteutuksesta kiitokset Tuukalle (flipperikelan käytöstä jakosuotimena) sekä A. Malmialle tietysti subbareista :)

↵ Takaisin omistajalle-osioon

Viimeksi päivitetty 2011-09-07 17:32, v2.