Flipperin korjaukselle oleellisia työkaluja

Monia vuosia ja lukemattomia korjauksia myöhemmin on tietty sarja työkaluja ja muita apuvälineitä osoittautunut äärimmäisen käyttökelpoiseksi koneita korjaillessa. Tässä oleellisimpia työkaluja, joita suosittelen uudelle harrastajalle vähentämään päänsärkyä ja hampaiden kiristystä ensikoneen huoltamisen yhteydessä.

Purkaminen ja kokoaminen

[kuva]

Amerikkalaisperäisinä lähes jokaikinen flipperin pultti ja mutteri on tuumakoossa. Millikokoisella sarjalla harvenee vain tukka. Koneissa on suuri määrä hylsyavaimella avattavia puuruuveja, joten ruuvimeisselikahva hylsysarjaan on todella käyttökelpoinen väline. Pienemmissä mekanismeissa hienomekaniikkasarjan ruuvarit ovat omiaan. Jakoavain on ajoittain käyttökelpoinen, kun sarjasta ei satu löytymään juuri tietyn kokoista tuumahylsyä.

Kokoelma eri kokoisia kärkipihtejä on oiva apu lukkoprikkoja ja muita irroitellessa ilman, että parin metrin päähän lentänyttä osaa yritetään epätoivosesti etsiä koko ilta.

Klipsillä varustettu spottivalo on aivan ehdoton kentän alla työskennellessä. Suosittelen LED-versiota, koska 40W hehkulampun hohkaus naamalle alkaa näykkiä ennemmin tai myöhemmin. Taskulamppu on myös omiaan kun pitää kurkkia hankalaan paikkaan.

Sähkötyöt

[kuva]

Todennäköisesti aivan ensimmäisiä korjauksia urasi varrella tulee olemaan irronneen johdon tai yksinkertaisen komponentin, kuten kytkimen tai kelan vaihto. Täysin käyttökelpoisen peruskolvin löydät noin vitosen hintaan vaikka Deal Extremestä. Ennemmin tai myöhemmin tulee työstettäväksesi myös piirilevyjä, joten myöhemmin voi juotoasema säädettävällä lämmöllä olla hyvä idea. Nekään eivät mahdottomia maksa. Tinaa tarvit tietysti muutaman kerän.

Tinan poisto komponenteista on yksi oleellinen osa korjausta. Halpoja ratkaisuja ovat joko tinaimulanka tai sitten tinaimuri. Osta jompikumpi ihan suosiolla ennen korjausten aloittamista. Markkinoilla on myös erillisiä tinanpoistolaitteita, joissa on lämmitys ja imu yhdistetty samaan laitteeseen. Tällaisen hankkiminen tulee kuitenkin vasta kyseeseen konemäärän kasvaessa.

Yleismittari on oleellinen työkalu ongelmien diagnosointiin. Hanki se ensimmäisten asioiden joukossa!

Flipperissä pesivä flipperipöly likaa ennemmin tai myöhemmin kytkinten kontaktipinnat. Älä vaihda ehjiä osia, puhdista ne contact sprayllä. Tätä löytyy monelta eri firmalta, CRC Contact Cleaner on yksi toimivista merkeistä.

Tärkeä: Älä käytä WD-40:ntä tai vastaavia voitelevia aineita. Jos sprayn luvataan syrjäyttävän kosteutta, poistavan rasvaa tai jättävän suojaavan pinnan, se ei kuulu flipperiin. Flipperipöly tarttuu aineen jättämään pintaan ja todella ikävän sotkun lisäksi jumittaa kaikki mekanismit, joihin sitä on ruiskutettu.

Metalliosien työstö

[kuva]

Monet flipperin kuluvista osista, kuten esimerkiksi plungerit ja coilstopit, voidaan palauttaa käyttökelpoiseen tilaan pienellä työstämisellä. Kaiken työstämisen kannalta ruuvipenkki on oleellinen. Pienoisruuvipenkki toimii erinomaisesti, sillä suurin osa työstettävistä osista on melko pieniä.

Pelkällä metalliviilalla pääset pitkälle, mutta jos käytössä on smirgeli, muuttuu parin minuutin viilaus parin sekunnin pyöräytykseksi. Hiomapaperi on oleellista työjäljen siistimiseen. Kärkiviilalla hiotaan kultaamattomat lehtikytkimet muotoonsa.

Rautasaha ja peltisakset tulevat käyttökelpoiseksi, kun jonkun yksinkertaisen osan tekeminen on pienempi vaiva, kuin tilata se vaikka maapallon toiselta puolelta.

Puu- ja muoviosien työstö

[kuva]

Flipperit näkevät kentällä ajoittain paljonkin toimintaa. Kabinetin pakkelointi onkin yksi ensimmäisiä asioita kun koneen ulkonäön kohennus tulee kyseeseen. Kolmiohiomakone tekee tasoittelusta hieman inhimillisempää puuhaa. Puuliimaa tarvii usein kabinetin saumojen korjauksiin, alkuperäinen liima on yleensä melko huonolaatuista.

Pelikentällä riittää muoviosia riesaksi asti ja metallikuulan jäljiltä on yleensä vähintään pari muovia sirpaleina. Epoksiliimalla saa usein melko siistiä jälkeä. Puristimia tarvii kaiken kokoisia, yleisimmin kuitenkin alle 10cm kokoluokassa, kun pelikentän muoveja liimaillaan kokoon.

Akkuporakone on käyttökelpoinen niin reikien porailuun, erilaisten kiillotuslaikkojen ym. ajoon kuin ruuvienkin aukaisemiseen.

Varustelun parantelemisesta

Pääset hyvin alkuun ja todennäköisesti muutaman koneen huollossa selviät kokonaan halvoilla markettityökaluilla. Suuremmalla käytöllä halpistyökalut osoitautuvat kuitenkin rimpuloiksi, joten parantele työkaluvalikoimaa harrastuksen kasvaessa. Älä kuitenkaan aiheuta koneille vahinkoa kuluneilla tai vaurioituneilla työkaluilla!

↵ Takaisin omistajalle-osioon

Viimeksi päivitetty 2013-01-10 08:18, v26.