Pelikentän puhdistus ja vahaus

Yllättävän usein luullaan, että flipperin pelilauta pysyy vuodesta toiseen hyvän näköisenä luonnostaan. Tämä harhaluulo yleensä päättyy yleensä ensimmäiseen omaan koneeseen ja sen myötä todellisuudeen pelikentän rähjääntymisestä ajan mittaan. Musta lika jota kenttään ilmestyy, on pääasiassa metallipölyä kelojen plungereista ja tunnetaan harrastajien kesken flipperipölynä.

Kun pelikentän vahapinta alkaa kulua puhki, alkavat pallot raapia kentän maalia tai lakkaa. Pallon käyttäytymisessä on huomattava ero juuri vahatun ja likaisen välillä. Pahasti likaantunut kenttä likaa myös pallot, jotka toimivat hiomapaperin lailla. Erityisesti mailojen yläpuolelle tulee alue, joka ajastaan kuluu puhki jos konetta ei puhdisteta ja vahata asiallisesti.

Paremman pelattavuuden ja pelikentän keston lisäksi puhdas flipperi kiiltävine pelikenttineen on aina paremman näköinen!

Pelikentän huolellinen ylläpito saa koneen arvon säilymään, sillä ostotilanteessa pelikentän kunto on yksi suuri hintaan vaikuttava tekijä. Pelikentän vaihtaminen on pitkä prosessi ja uudet pelikentät maksavat useita satoja euroja, jos niitä edes saakaan.

[kuva]

Puhdistus ja vahaus parantaa kummasti pelikentän ulkonäköä

Perustietoa, mitä aineita tarvin?

Tärkein asia tietysti on, millaista vahaa tulisi käyttää. Keskustelin itse asiasta usean sisustus- ja rakennusalan osaajan kanssa, joista jokainen päätyi lopulta siihen ettei tavallinen huonekaluvaha tule ikinä kestämään sellaista rääkkiä mihin pelikenttä joutuu.

Käytännössä parhaiten toimivat erilaiset autovahat. Kova carnauba-vaha on pidempikestoista kuin nestemäiset pikavahat, mutta vaatii enemmän työtä kiillotusvaiheessa. Pikavahat taas kuivuvat nopeammin ja ovat helpompia kiillottaa. Vahan merkillä ei niinkään ole väliä, tärkeintä on sen koostumus. Kova vaha sisältää enemmän vahaa ja vähemmän liuotusaineita ja jättää paksumman ja kestävämmän pinnan pelikenttään.

Tärkeimmät ominaisuudet ovat, että kyseessä on juuri pelkkä vaha (eikä esimerkiksi "korjaa pienet naarmut"-mallinen yhdistetty vaha ja hoitoaine, joka sisältää väripigmenttejä tai "hoitaa vanhaa maalia", mikä taas sisältää vahan lisäksi voimakkaasti hiovaa ainetta). Katso myös että purkissa luvataan olevan juuri carnauba-vahaa. Polymeeri- ja Teflon-pohjaiset vahat muuttavat pelin käyttäytymistä ehkä hieman liikaakin ja nopeatempoinen peli voi muuttua mahdottomaksi pelata, kun pallot liikkuvat liian kovaa pysyäkseen rampeissa tai jäädäkseen monttuihin. Voi kuitenkin halutessasi käyttää niitä.

Taloudellisesti vaha ei ole kovin suuri satsaus, purkillinen kovaa vahaa maksaa tyypillisesti 10-20€ välissä ja kestää monia vuosia.

[kuva]

Esimerkkejä nestemäisestä ja vahasta kovasta. Nestemäiset vahat ovat yleensä pullossa, kova vaha taas pyöreässä purkissa.

Vahan lisäksi tarvit puhdistusainetta pelikentän päällä olevan lian poistamiseksi. Novus #1 muovinpuhdistus- ja kiillotusaine käy hyvin jo vahatun pelikentän puhdistamiseen. Todella pahasti likaantuneen kentän puhdistamiseen taas käy esimerkiksi Sinol, etenkin jos kyseessä on ennestään vahaamaton hyvin likainen kenttä. Myös virallisia aineita on, kuten Millwax, joka nimestään huolimatta ei sisällä paljoa vahaa. Älä käytä vettä tai vesipohjaisia puhdistusaineita. Vesi ei vahingoita itse pelikentän lakkaa, mutta lamppuinserttien ympärillä on usein hiusmurtumia, joiden kautta vesi pääsee lakan alle. Tämän jälkeen lakka irtoaa yleensä lyhyen ajan sisällä.

Pelikentän pinta kuluu pidemmässä käytössä, erityisesti jos sitä ei ole vahattu. Uuden koneen hankkimisen jälkeen pelikentän pinta voi vaatia kiillotusta hienohioma-aineella. Tähän Novus #2 käy hyvin. Huomioi kuitenkin, että Novus #2 toimii kuten hiekkapaperi, joten sitä säännöllisesti käyttämällä pelikentän lakka kuluu ennemmin tai myöhemmin puhki.

Tärkeä: Älä käytä liuottimia, kuten tärpättiä tai vastaavaa. Jos päädyt kokeilemaan jotain mitä ei erikseen ole näillä sivuilla mainittu, kokeile sitä ensin jonnekin näkymättömään osaan pelilaudalla. Hymysi voi nimittäin hyytyä, kun ensimmäisellä liinanpyyhkäisyllä lian lisäksi lähtee pelikentän lakka tai maali! Testaa myös vahan reagointi ennen näkyviin osiin käyttöä!

[kuva] [kuva]

1990-1993 peleissä oli yleensä erikseen maininta 'Diamond plate' tai 'Stealth hard coat'-pinnoitteen käytöstä, joka käytännössä on lakkakerros itse maalin päällä. Myöhemmissä koneissa se oli vakiona.

Alunperin flipperin pelikenttä oli vain maalattu vanerilevy. Tällöin vahaamisen tarve oli huomattava, koska vahaamattomasta kentästä lähti yleensä maalit kovassa pelaamisessa. 1980 puolivälin tienoolla pelikenttiä alettiin suojata kovimmista kulutuskohdista kenttään liimattavilla muovikalvoilla, mylareilla. Myöhemmin koko pelikenttä alettiin lakata, joka suurimmaksi osaksi korjasi maalin hilseilyn ongelman. Eri valmistajilla oli oma nimensä lakatulle kentälle, Williams/Bally-koneissa tuotemerkki oli Diamond plate. Data East/Sega/Stern-koneissa tätä taas kutsuttiin Steath hard coatiksi.

Mikäli pelissäsi on Diamond Plate:llä päällystetty pelikenttä (useissa 1990 eteenpäin peleissä on, se lukee yleensä outlanella), vahaus ei ole niin tärkeää maalin pysymisen kannalta, mutta pidentää pelikentän ikää. Diamond Plate on samantyyppistä lakkaa, joilla julkisissa tiloissa olevat parketit ja puulattiat yleensä pinnoitetaan. Stealth hard coat on hieman ohuempaa tavaraa ja kuluu nopeammin puhki, joten vahaus on tärkeämpää.

Tarvittavat tarvikkeet

Varaa seuraavat tarvikkeet ennen operaation aloittamista:

Puhdistus

Ota nukkaamaton rätti ja suihkuta se nikeäksi, mutta ei tippuvan märäksi Novus #1:llä. Aloita operaatio puhdistamalla koko pelilauta, myös rampit, kentän alla kulkevat käytävät, pallokouru ym. Tee työ huolellisesti, pienikin putsaamaton alue saa koneen likaantumaan hyvin nopeasti uudelleen. Puhdista pelikentän targetit, kumiosat ja mahdolliset lelut, kuten esimerkiksi trollit Medieval Madnesissa. Älä unohda puhdistaa ramppeja, sekä erityisesti pelikentän alla risteileviä käytäviä. Niitä ei edellinen omistaja ole välttämättä koskaan puhdistanut!

Tarkasta pelin pallot puhdistamisen yhteydessä. Jos ne näyttävät naarmuisille, harkitse vahvasti niiden vaihtoa. Naarmuutuneet pallot ovat kuin hiomapaperia pelikentälle.

Kun pelilauta on putsattu, puhdista pelikentän lasi ikkunanpesuaineella. Päälispuolen lisäksi muista pyyhkiä lasin alapuoli, se on usein likaisempi kuin päälispuoli! Vältä käyttämästä lasinpesuaineita, joiden mainostetaan jättävän 'likaantumista estävä pinta' ym. Nämä saavat usein lasin heijastamaan tavallista enemmän, joka taas hankaloittaa pelaamista.

Huom: Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta tilassa. Erityisesti Sinolin ja vahojen kanssa työskentely pienessä suljetussa tilassa on huono idea.

Jos puhdistat vain lievästi likaantunutta kenttää, riittää usein pelkkä lian pyyhkiminen Novus #1:llä. Tällöin kenttää ei tarvitse vahata uudestaan. Huomioi, että Sinol poistaa kentässä olevaa vahaa ja sen käyttämisen jälkeen on kenttä vahattava uudestaan.

Kentän esikäsittely

Nyt kun kenttä on puhdas, on mahdollisuus käsitellä se Novus #2:lla. Pelikentän lakka kuluu ajastaan himmeäksi ja näyttää paremmalle, jos kiillotat sen. Kentässä on kuitenkin rajallinen määrä lakkaa, joten älä käytä Novus #2:sta turhan usein. Novuksella on myös #3, joka on karkeampaa hioma-ainetta. Sen käyttöä pelikentässä en voi suositella. Itse kiillotus tapahtuu nopeiten pehmeällä huopalaikalla ja kiillotuskoneella.

Novus #2 ja #3 sopivat hyvin ramppien kiillotukseen. Jos rampissa on selkeä pallon kulkureitti näkyvissä, käsittele se ensin Novus #3:lla ja sen jälkeen #2:lla.

Vahaus

Kun kenttä on puhdas ja tarvittaessa esikäsitelty, on aika levittää vaha. Levitä vahaa tasainen kerros alueelle, jossa pallo liikkuu. Erityisen oleellisia ovat alueet, joissa pallo liikkuu nopeasti muttei vielä pyöri, kuten mailojen edessä tai bumpperien ympärillä. Voit vahata myös rampit niin kentän alta kuin päältäkin.

Anna vahan kuivaa rauhassa purkissa ilmoitettu aika. Kun vaha on kuivaa, kiillota se nukkaamattomalla kankaalla. Käy vahattu alue huolellisesti läpi, sillä kenttään jäänyt irtovaha aiheuttaa samanlaisen sotkun, kuin puhdistamatta jäänyt flipperipöly. Älä jätä kovalla vahalla vahattua kenttää kuivamaan yön yli, sillä vahan kiillottaminen muuttuu todella työlääksi!

Viimeistely

Voit käyttää pientä harjaa tolppien tai muiden vahingossa vahaa keränneiden osien puhdistamiseen. Kiillottamisen jäljiltä jääneen vahapölyn voit poistaa esimerkiksi rikkaimurilla harjasuulaketta käyttäen tai lasertulostimen puhdistukseen tarkoitetuilla liinoilla.

Laita pallot takaisin koneeseen ja lasi paikoilleen. Laita virrat päälle ja siirry vähän kauemmas ihailemaan lopputulosta!

↵ Takaisin omistajalle-osioon

Viimeksi päivitetty 2012-04-22 20:43, v35.