Big Guns korjauspäiväkirja

Tämä on 10. pelini, Big Gunsin korjauspäiväkirja. Sivua on viimeksi päivitetty 2017-11-24 12:33.

Voit hypätä tästä viimeisimpään kohtaan.

26/01/11 - Haku

[kuva] Ilmeisesti minun kuului saada vähintään yksi Big Guns, sillä ensimmäisen yksilön spottasin flipperit.netin foorumilta ja aloin kerätä rahaa siihen. Kone meni sananmukaisesti nenän alta, tosin samana päivänä kuin sain tietää missanneeni koneen, sain kuulla toisesta yksilöstä. Sovittiin alustavat kaupat ja tänään sitten oli hakupäivä.

Pystytin koneen väliaikaisesti keskelle olohuonetta. Backboxin sisusta ei näyttänyt mitenkään erityisen pahalta, sulakkeet olivat ehjiä, oikean kokoisia (ihme kyllä), ei kärähtäneen näköisiä transistoreja eikä äkkiseltään edes täysin korputtunutta yleisvalaistuksen liitintäkään. Patterit eivät äkkiseltään näyttäneet pahalta, joten pistin virrat päälle.

Tuli perus ADJUSTMENT FAILURE, eli patterit olivat finaalissa. Kiskaisin patterit irti ja samalla patterikotelo hajosi sananmukaisesti käsiin. Patterit olivat vuotaneet todella pahasti. Samaan hengenvetoon todettakoon, että väistin luodin aika komeasti - kone on ollut ilmeisesti vuosia paketissa backbox pelikentän päälle käännettynä, joten patteritöhnä on valunut piirilevyn sijaan backboxin valolaudan päälle tyhjään puuosaan. Ensimmäisten asioiden joukossa siis uusi patterikotelo. Yksi pelin näytöistä näyttää oudolle, ihan jäätyneille DMD:ille. Täytyy tutkia tuota ilmiötä tarkemmin ajan kanssa.

Pelikentän muovit olivat melko hyvässä hapessa, en nopealla silmäyksellä nähnyt mitään merkittäviä puutteita. Pelikentän keskellä on hyvin suuri mylari, joten kenttä on suurimman kulutuksen alueelta täysin vahingoittumaton. Ainoastaan mailojen välissä olevan tolpan reiän ympärillä on muutaman millin maaliton alue; tämä ei tule olemaan erityisen vaikea korjata onneksi.

Kabinetissa on muutama naarmu, mutta ei mitään, mikä pakottaisi harkitsemaan uutta maalausta tai tarroja.

Täytyy käydä hakemassa uusi paristokotelo näin ensialkuun, että saa asetukset pysymään. Sitten voisikin ottaa pelikentän palasiksi ja katsoa, mitä ylläreitä pelikentän alapuolelta löytyy.

No, uusi projekti kuitenkin onnistuneesti kotona.

27/01/11 - Arvio projektista

Piti ottaa kone sitten tutkittavaksi tarkemmin aamutuimaan. Itseasiassa jännä sinällään, en ole vielä onnistunut menettämään sitä uuden koneen hankkimisen riemua, vaikka se ei ehkä enää olekaan niin maata järisyttävä 10. koneen kohdalla, kuin itseasiassa nyt pian 11 vuotta sitten Judge Dreddiä kantaessa sisään! Nykyisin jopa malttaa vilkaista ne yleiset katasrofikohdat läpi ENNEN virtojen päälle laittoa :)

Mikään uusihan tämä kone ei ole. Yksilöni on valmistettu Joulukuussa 1988, joten se on sehän on jo nuoren aikuisen 22 vuoden iässä! Aloitin tarkemman syynäilyn eilisen pikavilkaisun pohjalta.

[kuva]

Big Gunsia tehtiin sekä System 11A- että 11B-raudalla. Lähikuva CPU-boardin vasemmasta ylälaidasta paljastaa tyhjän paikan siinä, missä aiemmissa malleissa oli äänikortin vahvistin; tämä yksilö on 11B.

Virtojen päällelaiton jälkeen eniten silmiin pisti 3. pelaajan näyttö. Siinä on ihan selkeästi jotain toivomisen varaa. WPC:istä tutun pistematriisinäytön saa pilalle jäädyttämällä, tässä on saman näköinen ilmiö, mutta en ole ihan varma saako näitä numeronäyttöjä pilalle samalla tavalla.

[kuva]

Muistin kyllä flipperin ostajan oppaassa varoittaa jättämästä palloja koneeseen kuljettaessa, mutta arvaa taas muistinko omia suosituksiani kun turhan pitkäksi venyneen päivän jälkeen piti kiireessä saada kone kyytiin ja takaisin Kouvolaan, ennenkuin kantoporukka menisi nukkumaan.

[kuva]

Konetta pystyyn nostaessa kuului vaan se perinteinen kolina, kun pallot menivät pitkin kenttää. Eivät onneksi osuneet mihinkään kriittiseen, matkalla olisi kuitenkin ollut vaikka skillshotin ramppi, joka olisi voinu ottaa nokkiinsa aivan kentän toisesta päästä suoraan tippuvista palloista. Palloista puheenollen, nämä ovat täysin valmiit.

[kuva]

Tutkin tarkemmin paristokotelon. Siitä ovat kaikki patterien navat syöpyneet kokonaan pois! Vika ei näkynyt pattereiden ollessa kiinni, mutta pattereita irrottaessa navat tippuivat suoraan backboxista kaapelireiästä kabinetin pohjalle. No, ei tuo paristokotelo mitään maksa, pitää vaan käydä metsästämässä jostain uusi. Patterit olivat muuten Vartan, vuodelta 1994!

[kuva]

Backboxin sisältöä tutkiessani osui silmään, että knockeri oli pääasiassa pyhällä hengellä kiinni backboxin yläpäässä. Täytynee ruuvailla se kiinni.

[kuva]

Pyhästä hengestä puheenollen, backboxin alaosa on osittain murtunut. Täytyy kai kiskaista backbox kokonaan irti ja katsoa, millaisen vahvistuksen tohon keksisi. Backboxin hulvaton koko ei varmaan ole tehnyt hyvää, kun joku on siirrellyt konetta backbox ylhäällä.

Itse pelikenttä ei ole kauhean paha. Big Gunsissa on luonnostaan suurimmaksi osaksi mylaroitu kenttä ja ainoat virheet mylarissa ovat kentän keskellä pari ylös noussutta lamppuinserttiä.

[kuva]

Kovin vastahakoisesti lähtisin poistamaan koko kentän mylaria, etenkin kun siinä tulee helposti lampuinserttien tekstit mukana. Toinen mylarin poistoa hillitsevä tekijä on, että mylari on ihan pirun siisti muilta osiltaan ja tulee Novus #2:lla pirun hienoksi. Taidan ensin napauttaa puukalikan ja kumivasaran kanssa nuo insertit paikoilleen ja katson millainen tuosta keskikentän mylarista tulee.

Backboxin lelu, pieni fortuna, näyttää toimivan jotenkuten yhtä kränäävää kytkintä lukuunottamatta. Pelikentän alta ei löytynyt oikeastaan kummempia kauheuksia. Mailat ovat mekaanisesti täysin valmiit, tulen vaihtamaan varmasti jokaikisen osan itse mailaa myöten. Toinen yläkentän flipperikeloista on väärä, tosin minulla on onneksi ylimääräisenä siihen sopiva kela.

Peli näyttää olleen RAY:llä joskus 80-luvulla, siinä on ihan virallinen Urho Kekkosen suunnittelema flipperin pelilaskurikin!

[kuva]

Kekkonenhan olisi itse suunnitellut koko pelinkin, mutta ei sähköfortunoiden suunnittelulta sitten joutanut enää flippereihin sekaantua ja näin nämä jäivätkin jonkun tuntemattoman amerikkalaisen firman huoleksi.

Kekkosajan muistona koneen varoitustekstit ovat myös suomeksi:

[kuva]

Halusin ottaa muutaman testikierroksen, mutta vasen alaflipperi jumitteli pahasti. Vaihdoin sitten siitä jokaikisen kuluvan osan ja hyvä tuli. Seuraavaksi pitäisi käsitellä oikea puoli, mutta syy sen hyvään toimintaan (vielä tällä hetkellä) on näköjään vaseliinissa, sitä on vedetty kelan plungeriin ihan huolella. Ei suurta tappiota, roskiin noi kuluneet osat menevät kuitenkin, vituttaa vaan siivota tuo sotku pois kaikkialta kelan ympäristöstä.

Kone oli kuitenkin sen verran läjässä, että suoritimme pari kahden pelaajan testipeliä. Kone oli itseasiassa yllättävän miellyttävä pelata, pari kränäävää kytkintä ja monta palanutta lamppua tuli spotattua, mutta ei mitään kriittisempää. Pelin päälelukin, eli palloja ampuvat tykit jopa osuvat rautalankaramppeihin ihan täydellisesti.

No, kyllä tämä näyttää silti lupaavasti siltä, että tästä tulee vielä flipperi joku päivä...

30/01/11 - Aitiopaikalla

Big Guns sai aitiopaikan työhuoneestani. Asunto tuli myllättyä hyvin, kun samalla järjestelyllä piti löytää paikka flipperille, bingolle ja yhdelle varaosakoneelle.

Kävin eilen ihan paikan päällä Extraball.fi:ssä hakemassa täyden kumisetin, paristokotelon ja setin mailojen mekanismin uudelleenrakentamiseksi. Kohta pääsee ottamaan tämänkin koneen kappaleiksi!

31/01/11 - Henkiinpalautuksen ensiaskeleet

Pohdittuani projektin vaiheita hetken päätin aloittaa korjaustyöt backboxin sähköistä. En äkkiseltään huomannut mitään merkittävää ongelmaa korteissa patterikoteloa lukuunottamatta. Otin sitten CPU/driver-kortin irti ja vaihdoin patterikotelon. Hämmästelin edelleenkin uskomatonta säkääni liittyen backboxin asentoon pattereiden vuotaessa. Suoraan paristokotelon alla olisi ollut useampikin IC-piiri ja muuta sähköosaa valmiina pilaantumaan.

[kuva]

Ohimennen noteerasin pari aiemmin vaihdettua piiriä, niihin oli järkevästi laitettu kannat ja kolvausjälki oli siistiä. Kerrankin osuu kohdalle kone, jonka kortteja Asentaja Arska ei ole korjannut peltikattojen juotteluun tarkoitetulla hehtaarikolvilla! Koneessa on myös ilmeisesti uusin softaversio, L-8. Kaivoin IPDB:stä version L-A, mutta siinä ei ollut minkäänlaista dokumentaatiota, joten en osaa sanoa onko kyseessä joku protoversio vai uudempi, kuin L-8.

[kuva]

Ensimmäisellä bootilla pattereiden laiton jälkeen tuli tietysti vielä FACTORY SETTING, mutta kun kävin läpi configuraatiomenun ja boottasin koneen uudestaan, säilyivät asetukset ja jäljellä olevat krediitit.

[kuva]

Factory setting - toivon mukaan viimeistä kertaa!

Sitten olikin backboxin lampujen vaihdon vuoro. Purin samalla backboxissa olleet pienen fortunan ja vahasin sen pelikentän. Pelikentän pohja oli taustalle printattu mylari, jolle muovinen pallo ei ollut mahtanut paljoa, siitä tuli ihan siisti Novus #2:n ja vahauksen jälkeen. Pallo oli enemmän mustalaikukas kuin punainen, mutta Novus #2:lla siitäkin tuli ihan hieno vielä.

[kuva]

Lamppuja vaihtaessa huomasin yhden, josta näytti olevan kanta rikki. Ongelman syy oli kuitenkin lappukortin toisella puolella - kanta oli ilmeisesti unohtunut juottaa tehtaalla! Mennyt ohi sekä kolvaajasta että laadunvalvontakaverista. Ei se mitään, apz.fi QC-osasto kolvasi.

[kuva]

Backboxin 10 flasherista toimi peräti 2 kappaletta! Piru että attraction moden flasherishow tuli paremman näköiseksi, kun hirveän A/C-relekliksutuksen lisäksi välkkyy jopa valot! Vielä pelikentän valot kuntoon, niin voisi kuvata uuden videon, tällä kertaa koko attraction moden efektin komeudesta!

[kuva]

Jopa Xzibit arvostaa fortunaa flipperissä!

Backboxin fortuna tuli ihan hyvän näköiseksi pelkällä Novus #2 + #1-käsittelyllä. Irrotin ja vahasin sen pelikenttää reunustavat metalliraamit

Pelikentän alta ei löytynyt äkkiseltään mitään maata kaatavaa. Muutama irronnu kytkimen piuha, muutama kärähtänyt lamppu ja yksi lampukortilta haljennut diodi. Kuriositeettinä löysin aivan kentän päädystä kaksi flasheria, jotka ovat ilmeisesti trollien flasherit. En ole koskaan edes nähnyt näitä muissa koneissa käytössä, joten oletan niiden olevan uutta tietoa monelle muullekin - etenkin kun testissä vilkkuu kuitenkin backboxissa jo yksi flasheri.

[kuva]

Tyypillinen tärinäongelma - diodi halki ja lamppu pimeä.

Putsailin lamppuinsertit altapäin koko kentän matkalta ja totesin samalla, että lamppukorttien molex-liittimien pinnit olivat järjestelmällisesti irti korteista. Samalla rahalla tuli sitten kolvattua ne kaikki uusiksi.

[kuva]

Asentaja Arska on ollut taiteellisella tuulella!

Pelikentän nostosaranat ovat jotenkin outoa. Pelikenttä on vasemmalle vinossa hieman, mutten löytänyt äkkiseltään syytä. Kiristin kummatkin kabinetissa olevat tapit, toinen olikin hieman löysällä. Täytyy tutkia ja toivoa, ettei sen ratkaisuun mene 7 vuotta, kuten Fish Talesissa :)

Ehdin jo uudelleenrakentaa yhden mailan, mutta otin senkin kappaleiksi uudestaan. System 11:n jousimekanismi mailoille on minusta harvinaisen heikko esitys, joten kävin ostamassa uudelleenrakennussetin WPC:n mailoille. WPC:ssä palautusjousi on kelan vieressä, ei plungerin päällä. Paljon helpompi ratkaisu ylläpitääkin.

[kuva]

Vasemmalla perinteinen System 11 flipperimekanismi, oikealla WPC:n osille modifioituna.

Arska oli ystävällisesti ruutannut oikean puolen alafliperikelan plungerin aivan täyteen vaseliinia. Kelaa kuluunottamatta koko setti lähti roskikseen aika ripeästi. Minun oli tarkoitus säästää kela, mutta holkki oli osittain sulanut sen sisään ja kun niivitin holkkia irti kärkipihdeillä, öljyinen kela lipsahti, irtosi piuhoistaan ja halkesi. No, eipähän tarvi tapella tuon öljysotkun kanssa, kun kaikki osat menivät uusiksi :)

Totesin shooterin holkin olevan entinen, ei pääse kokeilemaan virallista testipeliä ennen kuin kaivan jostain lisää. Diagnostiikkamoodissa läiskityt pari palloa osoittivat kuitenkin, että mailat ovat perin äkäiset ja toimivat loistavasti. Seuraavaksi pääseekin sitten purkamaan itse kenttää päältäpäin.


Kasa flashereita myöhemmin kone on viimein niin räikeä, kuin muistinkin :)

01/02/11 - Pientä säätöä

Ajattelin tänään purkaa viimein kentän, mutta päivän muut harhautukset veivät aikaa sen verran, että tyydyin vain tutkimaan pienempiä vikoja. Setvin pari toimimatonta lamppua, paikallistin muutaman eilen huomaamatta jääneen lampun ja tutkin ylimmän upkickerin kytkimen ongelmaa.

Olen melko varma, että upkickerissä on joku Arska-patentti kytkimenä. Lehtikytkimen päässä pitäisi olla U:n muotoinen varsi, mutta siinä on pelkkä kytkimen liuska. Yritän metsästää jostain uuden. Olen myös pohtinut, lähtisiko backbox irti jotenkin edes minimitappelulla; koittaisin paikata nuo murtuneet reunat jotenkin.

02/02/11 - Sieniä ja taikaa

Tämä Big Guns on kulkenut elämänsä aikana monista ovista. Osan kanssa on tehty tarkempaa tuttavuuttakin päätellen backboxin haljenneista kulmista ja pitkistä maaliviiruista. Olen jo pidempään miettinyt tapaa, millä nuo valkoiset ja vihreät ovenkarmin maalit saisi pois backboxin kyljistä. Sitten muistui mieleen siivousväline, jolla lähtee mm. kersojen vahaliidun jäljet seinistä. Kävin hakemassa yhden paketin näitä 'taikasieniä'.

[kuva]

Kokeilin ensin hankata backboxin takaosaa testatakseni mitä nämä sienet tekevät maalille. Tiukan hinkkaamisen jälkeen kohta ei merkittävästi eronnut ympäristöstään, joten uskaltauduin kokeilemaan backboxin kylkeen.

[kuva]

Jokaikinen maaliraita lähti jälkiä jättämättä. Uskomatonta. Käsittelin koko backboxin ja kabinetin. Ei tarvi, kuin pakkeloida nurkat ja paikkamaalata mustalla muutama kolhu.

03/02/11 - Ensimmäinen tosikoitos

Meillä oli tänään peli-ilta, johon en alunperin edes meinannut Big Gunsia ottaa mukaan, mutta kone tuli kuitenkin yllättävän toimivaksi päivän aikana. Uusi plungerin holkki teki ihmeitä manuaaliplungerin tuntumalle. Kentän perällä olevan upkickerin kanssa kuitenkin oli ongelmia, en saanut siihen korvaavaa kytkintä suomesta helpolla. Hetken pohdittuani rakensin semmoisen lehtikytkimestä ja ilmeisesti EM-koneen jostain osasta leikatusta pyöreästä kappaleesta.

[kuva]

Tuo kytkimen loppupää menee upkickerin plungerin ympärille, joka painaa kytkintä kun siinä on pallo.

[kuva]

Ensimmäisen kerran omistuksessani pelasimme koneella muutaman ihan tosissaan otetun erän, jota tosin haittasi kovasti koneen aika tiukka sivukeno. Sen verran kuitenkin, että uusi listatulos on 4.1M, joten tämä kone voidaan jo todeta sisäänajetuksi :) Sitten pitäisi putsailla ja korjailla kentän maalaukset ym.

05/02/11 - Upkicker riesana

Viimeksi modailtu upkicker taitaa olla tämän koneen kestoriesa. Yritys oli hyvä, mutta niin se vain on, että pomminvarma kestää flipperissä viikon, ikuinen hyvällä säkällä kaksi. Kun tarpeeksi monta peleistä alkoi mennä pieleen pallon juuttuessa upkickerille, täytyi asialle alkaa etsiä pidempiaikaista ratkaisua. Tämä upkicker on käytännössä multiballin startti, joten toimimattomuus tietysti haittaa kummasti peliä, jossa multiball on koko homman pointti. Lisäksi pelissä on todella raivostuttava ball search; se lyö tykeistä pallot kentälle etsiessään jumissa olevaa palloa.

Ongelma on oikeastaan koko systeemin toteutus. Upkickerin 'koura' joka palloa pitelee, painuu alas noin puolisen senttiä. Ideana on, että tuo pää painuessaan alas painaa kytkintä, jonka jälkeen upkicker lyö ja pää jää tyhjänä yläasentoon odottamaan seuraavaa palloa. Kytkimen pitäisi olla niin jäykkä, että se jaksaa pidätellä tuota plungerin yläosaa, kunnes siihen tulee pallon paino päälle. Tuo aiemmin rakennettu lehtikytkin kyllä toimi alkuperäiseltä idealtaan, mutta se oli reilusti liian heikko ja parin painalluksen jälkeen ei välttämättä enää palauttanut plungerin päätä pelikentän tasoon.

Vaihdoin tilalle vähän järeämmän mikrokytkimen, mutta sekään ei jaksanut pitää sitä. Katselin systeemiä hetken ja sain idean - laitoin plungerin ympärille vanhemman flipperimekanismin palautusjousen. Nyt se toimi oikein, mutta jousi oli sen verran vahva, että pallon paino ei aina saanut sitä alas. Leikkasin jousesta noin 1/4 pois, jonka jälkeen se palautti järjestelmällisesti plungerin pään alkuasentoon, mutta painui aina pallon painosta sen verran, että mikrokytkin reagoi.

[kuva]

Siinä se nyt on. Toivottavasti tämä ajaa asian nyt. Olen yrittänyt tässä pelailla ja tutustua koneeseen, kun mailat on uudelleenrakennettu ja kone on muutenkin mekaanisesti ihan ok kunnossa kränännyttä upkickerin kytkintä lukuunottamatta. Sitten kun ruvetaan purkamaan, ei taas tiedä koska pääsee seuraavan kerran pelittämään. Mutta nyt se kuitenkin pelittää ihan kivasti.

09/02/11 - Puhdistusoperaatio

Sitten onkin vuorossa se isompi urakka, pelikentän purku puhdistusta varten. Kone nättää itseasiassa yksinkertaisemmalta, kuin on. Yläpelikenttä etenkin osoitautui muoveja ja ramppeja purkaessa varsin suureksi viritelmäksi. Muovia kulki useammassa tasossa ja äkkiseltään arvioiden tuota ei ole koskaan aiemmin purettu kokonaan. Ja siltä se aika pitkälle näyttikin.

[kuva]

Tulee menemään vielä tovi jos toinenkin, kun tästä ruuvaa kaikki metalliosatkin pois. Tämän ajan koneissa ei ole diamond platea, joten tämä taitaa olla ensimmäinen kone, jonka kohdalla täytyy tehdä maalikorjailuita myös pelikenttään. Lamppuinserttejä on noussut ylös useampikin kappale, pahiten ihan keskeltä kenttää. Alan tutkia niiden nuijimista takaisin kunhan ensin saan kaiken sotkun pois pelikentältä. En nähnyt kauheasti halkeilleita muoveja matkalla. Vasemman slingshotin päälisestä on pieni pala nurkasta pois ja vasemmalta puolelta 2. tason rampista on yksi kiinnitystolppa murtunut. Liimasin sen ensitöikseni epoksilla kiinni.

Voi mennä hetki, ennenkuin pääsen pelaamaan uudestaan tätä konetta, täytyy putsata ja maalailla kenttä ja koittaa keksiä, mitä hittoa teen noille nousseille inserteille. Olen saanut useampiakin eri reittejä about saman idean - kuumennusta altapäin ja sitten puupalikkaa ja kumivasaraa. Se on varmaan ensimmäinen yritys tässä tapauksessa.

10/02/11 - Ensimmäinen kerros

Tämä kone on oikeasti sanalla sanoen paskainen. Valtaosa siitä lähti ihan suoraan pyyhkimällä hankaamatta mikrokuituliinalla. Samalla katselin muoviosia, joista yllättävän moni on tarroitettu eikä painettu. Onneksi suurin osa tarroista on vielä ihan ok kunnossa, vaikkakin hieman kuplineet ja irtoilleet reunoista. Ei mitään, mitä ei saisi korjattua.

Kun suurin sotku pelikentästä oli pois, pääsin tutkimaan tarkemmin vaurioita. Pelikentän maalikerros on täynnä pientä halkeamaa, joiden välissä on sitten perus flipperipölysotkua ja muuta roskaa.

[kuva]

Täytyy tutustua vanhempia koneita entisöineiden korjaustapoihin ja katsoa josko löytyisi jotain hyviä ideoita. Alan kallistua hiljalleen sen kannalle, että mylaria ei välttämättä uskalla irrottaa - voi tulla maalit kokonaan mukana. Toisaalta, jäädytystemppu saattaisi toimia. Täytyy kysellä mielipiteitä tuota koittaneilta vielä...

Edit: Minulle vinkattiin tutun harrastajan sivut, nimittäin Valkosen Timon Coquette-projekti. Tämä todennäköisesti on se tapa, jolla tuo lähtee.

Pakkohan se oli koittaa. Swifferin paketissa käsketään käyttää vettä. Ei sitä flipperiin, halkeillut pelikenttä korkkaa vielä pahemmin. Kävin kuvassa näkyvän vihreän alueen läpi testiksi Swifferin palasella, joka oli kostutettu sinolilla.

[kuva]

Katso erityisesti rajaa, jossa vihreä vaihtuu oranssiksi ja siitä siniseksi. Whee!

Edellisestä kahdesta kuvasta korkearesoluutioisemmat ovat näytillä myös, tässä ennen ja jälkeen.

11/02/11 - Toinen kerros

Pääsin eilen pesussa puoleen väliin, tänään menin sitten loppuun. Swifferin jälkeen kävin koko kentän läpi Novus #2:lla. Lopputulos oli merkittävän paljon parempi, kuin mitä odotin. Kaikki lika ei kuitenkaan lähtenyt kentän halkeamista, enkä viitsinyt raastaa hampaat irvessä maaleja pois. Kai 20+ vuotta vanhassa koneessa saa jo jokunen pieni kolhu ollakin.

Harkitsen edelleen mylarin poistoa. Toinen mietä pohdin, on kentän lakkaaminen. Minulla ei ole oikein tiloja spray-lakata, mutta sienellä levitettävä lakka voisi toimia. Toinen vaihtoehto on, että vahaan vaan kentän muutamaan otteeseen paksulla vahalla. Googlasin useita projekteja, joissa EM-koneita oli lakattu. Mutta tarviiko tämä projekti oikeastaan lakkaa? Guns ei tule koskaan näkemään enää pelihallimeininkiä loppuikänsä aikana, joten voi olla että kallistun vahaamisen puolelle.

Mutta se mylari, olisin onnellisempi jos sen saisi kokonaan helvettiin, sillä keskikentällä olevien nousseiden inserttien takia se on aika pitkälle noin 10x7cm alueelta täysin pilalla. Poistin tänään mylarin päälle liimatut slingshottien ylimääräiset mylarit. Ne lähtivät ihan nätisti. Pohdin jäädyttämistä isommalle koko kentän mylarille.

04/03/11 - Palasiksi

Olen tässä pähkäillyt jonkin aikaa pelikentän nousseitten inserttien kanssa. Onnistuin osan saamaan hieman alaspäin hiustenkuivaajalla lämmittämällä ja sitten nuijimalla, mutten ihan pelikentän tasolle kuitenkaan. Backboxikin pitäisi ottaa ja irrottaa, joten päätin samaan hintaan ottaa pelikentän pois kabinetista, kun kerran backboxin ja pelikentän väliset johdot tulee irroteltua kuitenkin. Onneksi tämä on sen verran vanha System 11, että puolessa välissä pelikentän piuhoja on liittimet.

Täytyy kai lainata jostain kuumailmapuhallin ja jatkaa lämmittelyä uusiksi. Backbox täytyy irrotella kuitenkin kanssa, saa nähdä irtoavatko saranat yhtä helposti kuin WPC:ssä.

[kuva]

07/03/11 - Kentän alusia

Kun pelikenttä nyt oli helposti työstettävissä, aloitin vaihtamalla kaikista keloista holkit ja poistamalla flipperipölyn kaikkialta sitämukaan kun purin osia. Olen jo pidemmän aikaa ollut sillä kannalla, että flipperipölyä on turha pestä pelilaudan alapuolelta - mikrokuituliina tekee paljon parempaa jälkeä puupinnalla ja poistaa pölyn jättämättä sotkua jälkeensä.

[kuva]

Tykkien alla onkin monen yllätykseksi aivan tavalliset katapultit. Mekanismi on vieläkin hyvin tarkka, en ole nähnyt yhdelläkään testipelillä tykkien ampuvan ohi ramppien aluista.

Kone on nyt 22 vuoden iässä ja holkkeja vaihtaessa ei tarvitse todennäköisesti edes venyttää totuutta kauheasti sanoessaan, että monet niistä olivat alkuperäisiä. Slingshottien holkit olivat niin lopussa, että ne olivat lähes läpinäkyvät. Myös tykkien kelojen holkit olivat aika valmiissa kunnossa.

Oikean puolen droptargettisetti oli myös pelatessa osoittautunut moniongelmaiseksi. Kaikki 3 droptargettia ovat noin 1mm liian korkealla ja yksi niistä on niin hatarasti ylhäällä, että pelkkä koneen tärinä tiputtaa sen joskus. Otin sen sitten palasiksi huomatakseni, että joku edellinen säätäjä on pistänyt yhden ylimääräisen prikan siihen. Prikan poistaminen korjasi tiputusongelman. Targetit ovat kuitenkin kaikki edelleen liian korkealla. Tämä tarkemmin tutkien johtui siitä, että plungerin perässä oleva droptargetit nostava metallilätkä on joskus murtunut ja joku on korjannu laittamalla rinnalle toisen, ilmeisesti jonkun muun merkkisen koneen pienemmän vastaavan. Näiden osien yhteiskorkeus nostaa droptargetteja juuri tuon millin, mikä saa pallon takomaan niiden laitaa ja hyppimään kentällä.

Purin ja käänsin loppujenlopuksi nämä metallilätkät toisin päin. Droptargetit laskivat samalle tasolle kuin toisella puolella ja murtunut pala pysyi edelleen koossa. Täytyy metsästää siihen joskus uusi kappale, mutta minulla ei ole purkuosissa yhtään 3-bankkia ylimääräisenä. Tuo patentti todennäköisesti kuitenkin kestäisi varmaan yhtä pitkään, kuin tämä konekin pidemmän päälle.

30/03/11 - Näyttöä löytyy

Flipperiliigan vuoden 2. osakilpailussa tiukan häviämisen lisäksi käteen jäi uusi näyttö Big Gunsiin. 3. pelaajan näyttö oli todella lähellä tiensä päätä, muut näyttivät olevan vielä melko siedettävässä kunnossa.

[kuva]

Kuva ei kerro totuutta 3. pelaajan näytön himmeydestä, se oli alle 10% muiden näyttöjen kirkkaudesta.

Näyttöjen piirilevyn irrotuksen jälkeen vika oli aika hyvin näkyvissä ilman virtojakin - näytön lasi oli segmenttien kohdalta aivan kärventynyt. En ole aivan varma tämän lopputuloksen aiheuttajasta, ainakin DMD:issä pisteet hiipuvat kaasun muuttuessa epäpuhtaammaksi, mutta tässä segmenttien päällä oli kuin musta karstakerros. Mitä Pinrepair.comin ohjeista joskus katselin kuvia, segmentit vaan himmenevät, mutta tämä oli ihan suoraan mustunut. No, ensimmäinen ei-DMD-kone kyseessä ja paljon opittavaa.

[kuva]

Leikkasin vanhan näytön irti, juottelin jalkojen jämät pois ja siistin tinaimurilla loput. Uudessa näytössä oli vähemmän jalkoja kuin entisessä, mutta kuten Extraballin Antti kertoilikin puhelimessa, osa alkuperäisen näytön jaloista oli vaan tuen takia. Uudessa näytössä oli myös toinen ero entiseen - jalat olivat sen verran lyhyet, että ne eivät meinanneet ylettää piirilevylle! Asensin lopulta näytön noin 1mm alemmas kuin mitä muut, että sain jalat riittämämään.

[kuva]

Millin heitto ei vaikuttanut ulkonäköön lopputuloksessa mitenkään ja uusi näyttö toimi samalla kirkkaudella, kuin muut koneessa olevat. Katselin piirilevyä kolvaillessa, että viereinen alanäyttö on jo vaihdettu kertaalleen, mutta ylemmät ovat alkuperäiset. Toivottavasti nämä kestävät minun käytössäni koneen iän.

[kuva]

Seuraavaksi täytyy experimentoida Doctor Whon minikentällä mylarin poistoa ennenkuin kokeilen sitä tähän. Sain lainaksi This Old Pinballin jakson, jossa demotaan poistamista jäädyttämällä. Ehkäpä minäkin onnistun siinä.

25/04/11 - Nappeja

Sörkka Pinball Openin ohella kävin vähän tekemässä Extraballin Antin kanssa kauppoja ja ostin viimein oikean väritset flipperinapit koneeseen. Toisella puolella oli kulunut punainen, toisella valkoinen. Antilla oli hyvä läjä näitä läpinäkyviä viininpunaisia, jotka koneeseen kuuluvat.

03/05/11 - Heippa mylar

Olen pitkään stressannut mylarin poiston kanssa. Diamond platella varustetut kentät eivät ole juurikaan ongelma, olen kuullut tapauksista joissa mylari on irrotettu pahimmillaan vaan suoraan kiskomalla. Mutta ilman Diamond Platea on suurempi riski korkata pelikentän maali samalla, joten mylarin liima on neutralisoitava ennen kiskomista.

Diamond platen kanssa olen yleensä käyttänyt hiustenkuivaajaa, jolloin liima pehmenee tarpeeksi, että mylari voidaan repiä melko helposti irti. Tällä kertaa päätin kokeilla jotain uutta: jäädyttämistä.

Idea on yksinkertainen: liima ei kestä nopeaa jäätymistä, vaan irtoaa mylarista kokonaan. Kaikki liima jää kenttään, joten se täytyy tietysti irrotella mylarin jälkeen. Lämmittäminenkin jättää jonkun verran liimaa, joten joka tapauksessa on pakko suorittaa jonkinasteinen liimanpoisto.

Aloitin poistamisen suihkuttamalla kentän ylälaidan ylösalaisin käännetyllä paineilmapurkilla. Kuului ihan ihmeellinen rutina kun liima alkoi pettää. Irrottaminen ei vaatinut ollenkaan voimaa, sain kynnellä yhden reunan irti, jonka jälkeen mylari nousi ilman voimaa.

[kuva]

Jännä kohta! Se irtoaa sittenkin!

Sain irti ensimmäiset 10 senttiä, kunnes paineilma loppui! Täytyy huomenissa lähteä hakemaan lisää.

04/05/11 - Sydänkohtaus vältetty

Kävin ostamassa tänään pari purkkia CRC Electro Coolia ja poistin sillä mylarin kokonaan. Oli aika lähelle nappisuoritus - irronnut maali oli lähinnä jo valmiiksi irti ollutta nousseitten lamppuinserttien reunoja.

[kuva]

Mylarin viimeiset hetket.

Katselin huojentuneena mylaritonta pelikenttää - ensimmäinen ei-Diamon plate kenttä koskaan käsitelty mylarin osalta! Seuraava päänsärky olikin liima.

Olin hommannut useampaankin eri ainetta liiman poistoon. Oli sinolia, sytkärin bensaa ja Label offia. Testasin Label offia ensimmäisenä ja se olikin kaikki mitä tarvittiin. Aine pehmitti liiman muistuttaman lähinnä kovaa räkää. Sormella työntämällä sai kenttään ihan maaliin asti puhtaan jäljen. Otin työvälineeksi pankkikortinlukijan puhdistuskortin ja työntelin sillä liimajämät kentältä. Hieroin nousseiden inserttien ympäriltä liiman pois sormella.

[kuva]

Luottokortti tai vastaava muoviväline toimii oikein hyvin liimojen poistossa. Kököt kortin edessä ovat liimapaakkuja.

Kun liima oli kaavittu pois, pyyhin alueen puhtaaksi Label offin jämistä Sinolilla. Kenttä oli todella kivan näköinen mylarin alta.

[kuva]

Kenttä kiiltää kuin hullun vehje mylarin poiston jälkeen!

Seuraavaksi pitäisi sitten koittaa alkaa takoa nousseita inserttejä takaisin ja korjailla inserttien kuluneita reunoja ja niiden maalauksia. Slingshottien edessä on alue, jossa maali on edelleen paikallaan mutta tuntuu irtonaiselta. Pallo on kai hyppinyt alueella sen verran, että maali on pettänyt. Täytyy ilmeisesti raaputella irtonaiset pois ja maalailla kohdat uusiksi.

18/11/17 - Ihmeitä tapahtuu

Reilut 6 vuotta siinä ehti sitten vierähtääkin, ennen kuin Big Gunsin oli aika palata takaisin elävien kirjoihin. Alkuperäisen mylarin poiston jälkeen kenttä oli ok kunnossa, mutta pieniä osia maalista puuttui, slingshottien ympärillä ollut alue tuli kaikkein heikoimpaan kuntoon. Itsellä ei ole taitoja korjailla kenttien maalauksia, joten projekti juuttui odottamaan apua tuon suhteen. Tämä apu saapui viimein 2017 alussa kun paikallinen harrastaja, Jari, otti nyt tyhjän kentän käsitelväkseen.

Kenttä sai uudet insertit kaikkialle mistä ne olivat hajonneet, kärsineet kohdat paikkamaalattiin ja päälle vedettiin lakka. Olin ällistynyt miten mahtavan näköinen kentästä tuli lakan jälkeen. Annoin kentän kuivua rauhassa muutaman kuukauden, kunnes tuli viimein aika laittaa kone takaisin kokoon.

[kuva]

Kenttä kokoamisen alkuvaiheessa.

Otimme Pilvin kanssa päivän projektiksi koota koneen takaisin. Olin ostanut kokonaan uuden muovisarjan myös, en halunnut laittaa halkeilleita ja rikkinäisiä muoveja näin siistiin pelikenttään.

Otin aikanaan paljon kuvia kentän purkuvaiheesta. 6 vuodessa kuvat kuitenkin ehtivät päätyä jonnekin ja jouduimme kasaamaan koneen aika pitkälle fiilispohjalta netistä löytyneitä kuvia hyödyntäen. Hämmennys oli onneksi melko pientä, muutama tolppa täytyi siirtää pelikentän 2. kerrosta asentaessa, mutta muutoin homma meni aika pitkälti putkeen.

[kuva]

Pelikenttä viimein koossa!

Kone on nyt hyvin lähellä valmista. Backboxin alalaita tarvii vielä korjata, se on murtunut muutamasta paikasta. Lisäksi koneen näytöt menivät Fire!:een, joten sen alkuperäinen näyttökortti on korjattava tai laitettava LED-näytöt.

22/11/17 - Ensipeli!

Peli-illan alku oli hiljainen, joten tein vielä irtonaisena olevaan pelikenttään viimeisiä säätöjä. Kaikki näytti muuten oikein hyvältä, joten säätämisen päätteeksi nostimme kentän takaisin kabinettiin. Siitä onkin se reilu 6 vuotta kun tämä kenttä ja kabinetti ovat viimeksi olleet yhdessä!

Tämän koneen näytöt ovat tällä hetkellä Firestä ajalta kun pelaajan 1 näyttö meni siitä oikosulkuun. Kokeilin mihin kuntoon ne jäivät:

[kuva]

Katselin kytkentöjä aikani, että meillä taitaa olla ainakin 2kpl näyttöjen 2-3 stroveja ohjaavia 6118-piirejä olla vainaita. Metsästin ja tilasin osat eBaystä. Big Guns tulee varmasti näkemään enemmän toimintaa kun se on uusi kone tehtaalla, taidan ottaa tämän koneen alkuperäiset näytöt takaisin Firestä ja korjata Fireen takasin sen oman näyttökortin.

Kun kone oli suurin piirtein kunnossa, kokeilin läpi pelikentän mekanismit. Uskomatonta, mutta tykkien suuntaus meni kerralla säkällä kohdalleen! Ainoastaan ylimmäisen pallolukon upkicker vaati hieman säätöä, siinä oli palautusjousi joka jumitti satunnaisesti kickerin yläasentoon. Kun kaikki oli valmista, oli viimein testipelin aika:

[kuva]

Piru, että olen tyytyväinen tämän projektin etenemiseen tähän pisteeseen. Pelkäsin pitkään, että en löydä kentän paikkaustyölle tekijää ja kone jää ikuisesti puretuksi. Nyt Haitaritehtaan ensimmäiseksi koneeksi tarkoitettu kone liittyy rivistöön ollessaan 19. kone paikalla!

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2017-11-24 12:33, v46.