TSCC Continental Magic Game bingo

Flipperin serkku, Bingo Pinball on käytännössä suomalaisille tuntematon kone. Keskieuroopassa ja osassa USA:ta se on kuitenkin vakavasti otettava uhkapelikone. Itse tutustuin lajiin joskus 90-luvun alussa Espanjassa ja vaikka en ehkä flipperiharrastusta bingoiluun vaihtaisikaan, oli selvää että pachinkon ja pajatson lisäksi myös tämä pelin variaatio päätyisi kokoelmaani.

Sivua on viimeksi päivitetty 2013-04-03 21:50.

Voit hypätä tästä viimeisimpään kohtaan.

29/01/11 - Haku

Ihan muuta asiaa toimittaessa tuli tämä kone ja vastaava varaosakone bongattua Real Gamesista. Pakua ainoana autona käyttäessä on aina se optio, että heräteostokset saa samantien kyytiin, kuten nyt. Ostin siis koneita 2, toisen ihan selkeästi rakentelukoneen ja toisen melko piesdyn varaosakoneen. Ainoa rajoitus itsellä on tällä hetkellä kantokielto, kun olen olkapääleikkauksen jäljiltä sairaslomalla. Näinollen pitikin pyytää taas kaveripiiristä apua koneiden sisään raahaamiseen.

30/01/11 - Uteliaisuus

Vaikka olenkin bingoja pelannut ja minulla on siitä pelinä edes aavistus, en ole ikinä nähnyt sellaista aukinaisena. Koneet tulivat backbox irti, eikä niissä edes ole minkäänlaista kippausmekanismia. Backbox tulee neljällä melko järeällä pultilla kiinni kabinettiin. Ensimmäisiä huomioita oli, että backbox painaa enemmän, kuin itse pelikenttä!

[kuva]

Pelikentän pystytys meni kuin vanha tapa - koneen ulkokuori on hyvin lähelle flipperiä jalkoja myöten. Itse pelikenttäosa ei painanut paljoa, mutta siinä oleva noin 8mm laminoitu lasi oli todennäköisesti yksi eniten painava osa! Kone on muutenkin ihan pirun järeästi rakennettu ja se eroaa erityisesti kabinetin kylkien puolesta ulkonäöltään flipperistä kovasti. Pelikenttä sinällään ei vaadi kovin suurta mielikuvituksen venytystä suhteessaan flipperinkin esi-isään, sähköfortunaan.

[kuva]

Kabinetti oli suureksi yllätykseksi lähes tyhjä. Koneessa taitaa olla peräti kaksi solenoidia, toinen pallonsyötölle, toinen kentässä olevien reikien blokkaamiseksi pelin ollessa käynnissä. Etupaneelissa on perus G13 rahalukko ja setelintunnistin.

Koneessa on 8 palloa ja ne ovat samoja kuulia, kuin flipperin kuulatkin. Pelin kenttä on upeassa kunnossa. Kevyt putsaus ja uudet vahat, niin tämä ei häpeä uudelle. Toinen kone on sitten hilseillyt suurimman osan maaleistaan.

[kuva]

En saanu tällä kertaa kirveelläkään koneen backboxia paikoilleen. Eilinen kantokomitea ei ollut paikalla ja hyvin raskas backbox ei vaan noussut maasta paikallisin voimin. Päätin sitten tutkia backboxi sisällön maassa.

[kuva]

Takalasi lähti pois aivan kuten flipperissä. Oi, onpa siellä lamppusia ja 7-segmenttejä. Lamput ovat muuten ihan perus #555:sia, joten ei tarvi edes ostaa mitään erityistä tätä konetta varten. Flashereita ei ole.

[kuva]

Lamppupaneeli kaatui flippereistä poiketen alas. CPU/driver-board on sitten siinä suoraan kiinni, virtakortti on backboxin takaseinässä. Tietysti ensimmäinen etsittävä asia oli jo flipperistä tuttu vastustaja...

[kuva]

...nimittäin vuotavat akut ja patterit. Tässä on 3.6V akku näköjään suoraan CPU-kortissa kiinni. Täytynee puukottaa se irti ja laittaa 3 AA-patterin setti diodin kanssa tilalle. Mutta ensiksi täytyy houkutella kantokomissio takaisin, että saan backboxin paikalleen.

06/02/11 - Koossa!

Kantoporukalla on ollut muuta puuhaa. Se on itseasiassa huvittava juttu; yleensä ensikertalaiset tulevat innolla kantamaan flipperiä, mutta toisella kerralla apua pyydettäessä on ikävästi juuri kaikki projektit kesken tai tyyppi toisella paikkakunnalla :)

Aloin kuitenkin pohtia tämän koneen pystytystä tarkemmin. Backbox on hyvin painava, arviolta 50-60kg. Tässä koneessa kaikki on rakennettu pomminvarmasti, pelikentällä on 8mm laminoitu lasi, takalasikin on 6mm paksu, kabinetti ei ole lastulevyä tai vaneeria, vaan lautaa. Koneen flipperinkin muuntajaa muistuttava virtalähde on myös backboxissa. Aloin pohtia backboxin sisällön poistamista painon keventämiseksi ja tarkemmin tutkien aloin hahmottaa, että tässä on varmaan ihan pointtina koko backboxin tyhjentäminen pystytysvaiheessa.

Lamppukortti, jossa CPU/Driver-boardikin on, lähtee saranoiltaan helposti, kunhan sen piuhat vaan irrottaa backboxin takalaidassa olevasta kortista, joka muistuttaa idealtaan kovasti System 11:n interconnect boardia. Muutamassa minuutissa konetta oli purettu sen verran, että saimme toisen puoliskoni kanssa nostettua backboxin paikoilleen.

[kuva]

Tyhjä backbox paikallaan

Seuraava operaatio oli johtojen kiinnitys. Piuhoja ei ollut niin paljoa kuin flipperissä, mutta oli kuitenkin jonkun verran. Joku armelias sielu oli ystävällisesti kirjoittanut tussilla liittimiin niiden numerot, joten nyt, ties miten monta vuotta koneen viimekertaisesta pystytyksestä, kokoaminen meni heittämällä. Vain yksi johto oli mysteeri. Pelikentältä tulee piuha, johon on merkitty "PF3", mutta interconnect boardissa on vain "PF2". Liittimen haitat ovat niin, että tuo PF3 menee tuohon paikkaan. Itse PF2-liitintä ei ollut tässä, eikä myöskään varaosakoneessa. Kun missään muuallakaan ei näkynyt sopivaa, laitoin sitten tuon PF3 liittimen kyseiseen paikkaan. Ehkäpä tussaajalla on käynyt virhe. Tai sitten kipinät lentävät...

[kuva]

No, oli aika katsoa, mitä kaikkea tälle pitäisi tehdä nyt, kun kone päälisin puolin oli koossa. En nähnyt mitään pahoja merkkejä CPU/Driver-kortissa, joten päätin testata virtojen lyömistä päälle...

Ainakaan se ei räjähtänyt ensimmäisellä bootilla. Tarkemmin backboxia tutkiessani totesin, että joku on leikannut heiluritiltistä piuhat irti. Kolvasin tilalle uudet. Outoa, mutta tämän jälkeen kone lopetti "HELP":in sanomisen bootissa, sekä tuon jatkuvan piippauksen mitä se piti. Se ei kuitenkaan mene attraction modeen vieläkään.

Vaihdoin seuraavaksi vuotaneen näköisen akun tilalle 4:n patterin kotelon, jossa yksi pattereista oli korvattu diodilla niin, ettei tuo kone yritä ladata pattereita. Ensimmäinen bootti oli mielenkiintoinen. Ruudulla vilkkui hirveä määrä erilaisia lukuja, jonka jälkeen kone meni takaisin tuohon "HELP"-tilaan.

[kuva]

Uudet patterit kiinni, vieressä vanha akku.

Kolikkoluukun takana on jonkinasteiset operaattorinapit; kaksi painonappia ja yksi kytkin. Kun kytkimen käänsi toiseen asentoon, ulvominen loppui ja koneen isot näytöt näyttivät, että pääsin jonkinlaiseen menuun. Toisella napilla ensimmäisen näytön näyttämä menukohta kasvoi, toisella alemmassa näytössä ollut lukema nollaantui. Hmm? Jonkinasteiset auditit ja niiden nollaus? Koneen pohjassa on myös yksi painonappi about normaalin flipperin virtanapin tietämissä. Se ei kuitenkaan näyttänyt tekevän mitään. Ilmeisestikin minun pitäisi jotenkin resetoida pattereiden nollaama tilanne, mutta en keksi miten.

Kolikkoluukku kiinni näytössä lukee vain "E200", kolikkoluukku auki taas tulee enemmän numeroita. Piru kun olisi manuaali!

Ihan kuriositeettinä, vanhan akun jännite oli 0.18V :)

Tämä kone on samalla ensimmäinen lisäykseni IPDB:hen. Ensimmäinen vastaan tullut kone ikinä, jota en ole kyseiseltä siteltä löytänyt. Samalla koneen valmistaja ratkesi. Meinasin aluksi, että tämä olisi General Automatic Amusementsin tekemä, mutta valmistajana onkin TSCC, jonka nimi tarkemmin tutkien löytyi jokaiselta piirilevyltä. Lisäämäni tiedot löytyvät täältä.

13/02/11 - Mysteeri

Tämä kone on edelleen melkoinen mysteeri. Olen jutellut Bingo Pinball-siten omistajan Dannyn kanssa koneesta jo jonkin aikaa ja hänellä on hieman tietoa koneen valmistajasta. Kyseessä on muutaman ihmisen pyörittämä firma Belgiasta. Koneen ostaja sai elinikäisen "takuun" koneelleen, jos jotain hajosi, tarjosi firma osat ja avun, tai tarvittaessa kone korjattiin tehtaalla. Tästä johtuen koneeseen ei ole kytkentäkaavioita, eikä tiettävästi kovin monipuolista manuaaliakaan. Kone vaatii jonkinasteisen tehdasasetusten syöttämisen akun sipattua, joten kunnes löytyy joko resetoimaton kone, josta asetusmenun kohdat voi kopioida, tai manuaali/asiasta tietävä ihminen, on tämän ilmeisesti muilta osin ihan ehjän koneen henkiin herättäminen aikamoinen temppu.

Koneen asetusmenu ei tarkalleen ottaen ole samaa käyttäjäystävällisyyden luokkaa, kuin flippereissä. Se "E200" mikä näytössä lukee, ei ole virhe, vaan muistiosoite. Lukkoraudassa olevilla napeilla pystyy kelaamaan osoitteen E000 - E7FF ja yhdellä napilla antamaan jokaiselle kohdalle arvon 0-FF. Olen käynyt läpi kohtia järjestelmällisesti ja todennut, että tiettyjen kohtien muutoksilla koneeseen saa erilaisia testimoodeja päälle. Kohdassa E2FF arvo 5D saa koneen lykkäämään kaikki pallot ulos pallokourusta. Suureksi yllätykseksi koneessa olikin 10, eikä tyypilliset 8 palloa. Kaikki ihan käsittämättömässä kunnossa. Koneessa on muuten noin 1cm paksuinen muovinen pelikenttä. Muistelen että tällä idealla experimentoitiin joskus aikanaan flippereissäkin, mutta vaneri jäi vakiomateriaaliksi.

Täytyy jatkaa tutkimista...

09/03/11 - Epätoivoista

Juttelin Belgialaisten bingojen sielunelämästä pitkän pätkän flippereiden testirommeistaankin tutun Leonin kanssa, ja alan hiljalleen hahmottaa tämän projektin epätoivoisuuden.

Bingot ovat rakennettu kuin kassaholvit - laitteen kabinetti on jo itsessään pieni linnoitus panssarilaseineen ja kassakaappeineen. Oman osansa tähän kuitenkin tuo vielä koneen hälytysjärjestelmä. Kone kyttää taustalasin, pelikentän lasin ja kolikkoluukun avaamista. Mikäli jokin niistä avataan ja koneeseen ei kytketä 20 sekunnin kuluessa sähköistä avainta, menee kone turvalukitustilaan.

Tämä sähköinen avain on käytännössä piirilevy, jossa on IC-piiri ja numeronäppäimistö. Jokaisen pelin softaan laitetaan tehtaalla operaattorin avaimella aukeava softalukitus, joten operaattorit eivät voi esimerkiksi myydä koneita toisilleen antamatta omaa avaintaan samalla. Itse avain on kuulema harvinaisen hyvin suojattu, eikä edes testirommeistaan tunnettu Leon ollut keksinyt miten sen saisi puukotettua esiin.

Yksi avaimen ominaisuuksista on nollata koneen tyhjentynyt RAM, joka tässäkin koneessa on ongelmana. Tarvisin käytännössä tuon avaimen omaksi, sillä vaikka saisin lainattua sen joltain, seuraavan diagnoostiikan käytön jälkeen tarvisin sitä uusiksi. Ja avaimen pitäisi tietysti olla juuri tämän koneen omistaneen operaattorin, ellei sitten jostain löydy tämän koneen softarommia ja siihen liittyvää avainta.

Menee hankalaksi, mutta etsintä jatkuu...

2 tuntia myöhemmin...
Toinen yhteydenotto aiheesta tapahtui saman päivän aikana. Nyt sain yhteyden General automatic amusements-firman työntekijään, joka ystävällisesti lähetti minulle tämän koneen manuaalin! Manuaali toi viimein selvyyden koneen näytössä oleviin numeroihin ja valotti myös hieman pelin toimintatapaa ongelmatilanteissa.

Suurin läpilyönti lienee se, että tämä peli ei välttämättä ole lukittu! Tämän koneen voi kyllä lukita, mutta manuaalin mukaan tämä on operaattorikohtaisesti päätettävissä. Manuaalin mukaan setup-menuun pääsee joko lyömällä avaimen kiinni, tai sitten kääntämällä "avain nappia" koneissa, jotka eivät ole lukittu. Tässä yksilössä tuo nappi reagoi, joten jäljelle jää enää koneen itkemän ongelman selvittäminen. Koneen vika on manuaalin mukaan "Mechanical counter (>max)", mitä lie tarkoittaakaan tässä yhteydessä.

Löysin myös varsinaisen diagnostiikkamoodin, se on auditeissa kohta 8. Kun tuossa kohdassa painelee lukkoraudassa olevia nappeja, saa mm. näyttötestin ja sytyteltyä koneen valoja. Suurin osa koneen valoista on ehjiä suureksi yllätykseksi.

Mikähän tuo mekaaninen laskuri sitten on? Löysin koneesta 4 eri laskuria, mutta ne kaikki näyttävät olevan sitä perinteistä mallia, mihin menee vaan jännitepulssien syöttöpiuhat eikä mitään muuta. Jatkan Belgian kontaktien jututtamista...

Myöhemmin...
Okei, ne E-alkuiset ovat muistiosoiteita. Löysin manuaalin italian kielisestä versiosta mielenkiintoisia pätkiä aiheesta. Esimerkiksi E4xx-osoitteissa on kaikki koneen kytkimet. Sain osan napeista näkymään luvatusti; nappien datana on 00 lepotilassa ja 80 kiinni ollessa. Kaikki muut kytkimet käyttäytyvät näin, paitsi pelikentän metallinpaljastimet pallojen rei'issä. Kone kuitenkin piippaa testitilassa jokaikisestä kytkimen painalluksesta, joten oletan pelikentän kytkinten olevan myös kunnossa.

E2xx-alusta löytyy dippikytkinten asennot. Muut ovat vielä hämärän peitossa. Ja tuo laskuriongelma, se on edelleen auki.

12/03/11 - Brute force

Auditteja läpi käydessäni huomasin, kuinka moni resetin jälkeen initialisoimaton arvo koneessa toisti kuviota AA55AA55. Plärätessäni muistialuetta läpi näin tätä monessakin paikassa. Sain idean - mitä jos koittaisi koko pelin muistialueen läpi, muuttaa jokaikistä arvoa kertaalleen ja katsoo onko niillä mitään vaikutusta. Jos kone yllättäen menee attractin moodiin, voisi sitten rajata alueen jossa tuo muutos vaikutti.

Aloin käymään muistialueita väliltä 000-7FF läpi, 256 kerrallaan (eli 0x100).

Huomioita:

Hmm-m. Englanninkielinen manuaali ei kerro muistiosoitteista mitään ihmeellistä. Sen sijaan minulla on italiaksi pätkä manuaalia, jossa on listattu enemmän muistialueiden merkityksiä. Löysin sieltä mm. seuraavia helmiä:

Aloin pohtia tarkemmin mitä manuaalissa sanottiin factory resetistä. Olen joka kerta tehnyt factory resetin muistin nollauksen jälkeen, mutta se ei näyttänyt tekevän mitään. Ohje englanniksi sanoo näin:

Vaihda A1 DIP asentoon "ON" koneen virtojen ollessa pois, paina start ja restart-napit pohjaan ja käynnistä kone uudestaan. Päästä napit ja vaihda A1 asentoon "OFF".

Italian versio kuitenkin lisäsi yhden oleellisen kohdan, pitää odottaa nollausta ennen nappien irtipäästämistä! Olen tähän mennessä päästänyt napit liian aikaisin - kun pidin nappeja yli 10 sekuntia pohjassa, kone meni täysin pimeäksi noin sekunniksi ja palasi sitten .. ilman virhekoodia näytössä!

Kone oli säädetty toimimaan Ruotsin kruunuilla, enkä löytänyt kolikkokokoelmasta ainuttakaan tarpeeksi suurta kolikkoa. Puukotin lopulta suoraan krediittilaskuria (eli osoitteet 4A1-4A2) ja pääsin ottamaan ensimmäisen matsin. Pelikentässä on montuissa väriä vaihtavat LEDit, jotka näin nyt attraction modessa ensimmäisen kerran! Ja niin, kuukausi ja 2 viikkoa myöhemmin pelasin ensimmäisen kerran bingoa!

Eka erä lähti ihan hyvin käyntiin, patsi 5. pallon kohdalla tiltautin koneen, tiltti on ihan epärealistisen herkällä! Vaihdoin backboxista palaneet lamput ja laitoin taustalasin paikalleen. Uudet pallot, pelikentän vahaus ja se on siinä!

Kone käyttää #555:n näköisiä lamppuja, mutta koneeseen lykätty 555:nen paloi liian kirkkaasti. Koneessa on käytössä 12V lamput. Minulla oli aikanaan Road shown mukana tullut pussi noita, joka oli jäänyt ylimääräiseksi kun niitä ei oikein flipperissä voi soveltaa.

Ainiin, moni sanoi minulle projektin alussa, että tämä kone on hyvin vaikeaa tai mahdotonta saada toimimaan. Jälleen kerran todistettu, että seinäkin kaatuu, kun hakkaa tarpeeksi kauan päätä siihen!

Jatkotoimenpiteet tulevat olemaan pelikentän pesu, pallojen vaihto ja kolikkoluukun kytkimen tutkiminen, peli satunnaisesti täräyksestä saattaa mennä "coin door open"-virheeseen.

Nyt kun kone kerran on pelattavissa, kävin läpi viimein nuo DIPitkin ajan kanssa. Säädin kaikki arvonnat vähän reilummaksi pelaajaa kohtaan ja laitoin todennäkösyydet erikoiskierroksille helpommaksi. Koneessa oli myös optio näyttää eri väreillä eri summia maksavat montut, joten kytkin sen päälle kanssa. Nyt on aika hieno pelata!

Otin backboxin heiluritiltin pois käytöstä ja epäherkensin pelikentän alla olevan heilurin about samalle tasolle kuin omissa flippereissä. Tätä ennen pelkkä tönimisen ajattelukin tiltautti koneen. Nyt sitä voi pelata lievällä höystöllä.

13/03/11 - Siistimishuolia

Otin alunperin prioriteetiksi saada koneen ylipäätään toimimaan, mutta nyt kun kone viimein on kasassa, täytyy se putsaillakin. Ensimmäisenä käsittelyyn lähti lukkorauta ja sen napit.

[kuva]

Vitosnappi, ennen ja jälkeen käsittelyn.

Napit olivat todella pahasti pinttyneet ja sain hinkata niitä pitkän aikaa. Lähtivät lopulta puhtaiksi ja näyttävät varsin kivalle.

[kuva]

Nappirivistä tuli huomattavasti kivemman näköinen puhdistuksen jälkeen!

Pelikentästä purin kaikki irtoavat osat pois. Ongelmaksi muodostui kuitenkin pelikentän putsaaminen. Kenttä on muovinen, enkä sen maalit tunnu kestävän hankausaineita (novus #2, #3) eikä Sinolia. Testasin kentän ominaisuuksia näkymättömiin jäävällä osalla varaosakoneen kentässä. Toisaalta, kun kenttä on muovia, sitä voi liottaa aika hyvin. Päädyin pesemään Foamclenellä, joka irrotti likaa melko hyvin, eikä korkannut maalia.

Pelikenttä itsessään on melko hyvässä kunnossa. Vasemmassa ylänurkassa on pieni korkannut alue, jonka paikkamaalasin emalimaalilla.

[kuva]

Maali on lähtenyt irti pallon yleisimmän radan kohdalta.

Täytyy vielä tutkia miten pelikentän alaosaan pääsee käsiksi, tila jota pitkin pallot palaavat pallokouruun, näyttää hyvin likaiselle. Pallot muodostivat samalla toisen ongelman - ne eivät olekaan flipperin pallon kokoisia. Äkkiseltään ne näyttivät lähes samanlaisilta, mutta kun pistää flipperin kuulan viereen, näkee selvästi eron. Bingon pallo on 1 1/8" ja flipperin taas 1 1/16". Täytyy katsoa, mistä saisin uudet pallot koneeseen. Aion kokeilla väliaikaisena ratkaisuna flipperin kuulia, mutta ne saattavat aiheuttaa ongelman pallokourussa pienemmän kokonsa puolesta.

[kuva]

Tyhjennetty kenttä odottaa vahaamista pesun jäljiltä

Säädin koneeseen uuden hinnoittelun ohimennen. Nyt krediittimäärä näyttää eurosenttejä. Riippuen panoksesta, yksi ruudukko/lisäominaisuus maksaa 1-5snt ja täyspeli kaikilla 13 ominaisuudella siis 13snt - 65snt panoksesta riippuen. En viitsi tähän hopperia asentaa, mutta joku lippuprintteri olisi hauska, etenkin kun softa tukee. Tällä hinnoittelulla suurin jackpot suurimmalla panoksella on 90€, joskin se edellyttää kaikkien 5 extraballin ostamista ja ihan ilmiömäistä säkää. Rahalukko täytyy vielä uudelleenohjelmoida euroille.

Pallokouru ei flippereistä poiketen ollutkaan itse pelikentässä, vaan kabinetin pohjalla. Siinä on metallinen kansi päällä, jonka irrottamalla pääsee käsiksi optoihinkin. Optoissa on erikoinen toteutus, jossa valo heijastuu palloista takaisin samalla puolella olevaan vastaanottimeen siinä missä flipperissä pallo katkaisee säteen. Kaikki optot oli jo aiemmin todettu ehjiksi, joten puhdistin vain pallohissin ja kourun.

[kuva]

Designissä oli mielenkiintoinen ero moderniin flipperiin. Sähköfortunoissa ja alkupään EM-flippereissä pelaaja nosti pallot shooterin vieressä olevalla napilla shooterlanelle. Bingot seurasivat samaa linjaa, mutta missä modernit flipperit käyttävät kelaa pallon lyömiseksi ylös, on bingoissa sähkömoottorin ajama hissi tähän tarkoitukseen. Pallot tulevat lähes äänettömästi shooterlanelle. Kone on muutenkin hyvin hiljainen, ainoa vähän suurempi mekaaninen ääni lähtee pelin lopussa, kun pallot tipahtavat monttujen auetessa kentän alla olevaan koteloon.

Kotelo irtosi parilla ruuvilla. Tämä kotelo kerää tippuvat pallot ja ohjaa ne takaisin pallokouruun. Kuten arvata saattaa, tämä oli nätisti sanottuna paskainen. Osansa on saanut myös monttujen pohjat sulkeva levy, jota ei todennäköisesti ole puhdistettu sitten koneen käyttöönoton.

[kuva]

Pelikenttä ylhäällä, pohjakotelo irti ja montut suljettuna.

Koneen pelikentän alunen on todella minimalistinen solidstate-ratkaisustaan johtuen. Kaikki monttujen kytkimet ovat metalliantureita ja niiden yläpuolella on sitten 3-väriset LEDit. Mitä maailmalta olen kuullut, tämä kone on pelikentän puolesta lähes tuhoutumaton. Sen kyllä uskoo näillä ratkaisuilla.

Taidan jatkaa puhdistelua seuraavalla kerralla.

14/03/11 - Alustavasti koossa

Pohjakotelo oli melko nopeasti puhdistettu, mutta sen melko huokoinen puumateriaali sai minut miettimään jonkinlaista lakkausta tai kontaktimuovilla päälystämistä. No, on tämä kone jo 20 vuotta toiminut ilmankin. Pulttasin kotelon pelikentän pohjaan takaisin ja putsasin montut sulkevan levyn.

Pelikentän vahaaminen onnistui kuten flipperissäkin, kenttä ei reagoinut vahaan mitenkään negatiivisen oloisesti. Kentän maalaukset ovat todella oudosti tehty, äkkiseltään näyttää kuin pinta olisi printattu jollain ja päälle laitettu todella ohut muovikalvo. Muutamasta kohdasta kalvo on kulunut puhki ja maali lähtenyt melko äkkiä sen jälkeen. On tätäkin konetta kuitenkin jokunen erä pelattu, kun kentän loppupäässä olevassa kaaressa on sormella tuntuva kuluma pallon reitillä.

Flipperin kuulat eivät olleet yhteensopivia tämän koneen kanssa, kuten vähän epäilinkin. Ne ovat juuri sen verran pienempiä, että 10 flipperin kuulaa menee 9 bingon kuulan tilaan ja tietysti pallokourun optot jäävät silloin toimimatta.

Palloja on myynnissä ainakin Marco Specialtiesissa, jos en jostain lähempää löydä, parisen kymppiä maksaa 10 pallon setti.

Putsasin pelikentän tolpat (joita oli yhteensä 30 kappaletta). Kumit olivat ihan hyvät suurimmaksi osaksi, vain pari isompaa renkkua meni vaihtoon. Palloja lukuunottamatta tämä kone alkaakin olla hiljalleen pelikunnossa. Kabinetille täytyy vielä tehdä jotain, mutta muuten tämä on melko siisti.

17/03/11 - Pelikunnossa

Vaihdoin tänään vielä pari lamppua, jotka olivat joko kärähtäneet sitten viime näkemän, tai sitten vaan olin missannut ne lamppuja vaihtaessa. Osa lamppujen kannoista on todella mätiä, tekisi mieli vaihtaa niitä jos vaan löytäisi jostain sopivan matalia malleja.

Extraball.fi:ssä ei ollut 1 1/8" palloja, joten täytyy kai tilata ne sitten ulkomailta. Muuta ihmeempää ei sitten tarvitakaan kabinetin siistimisen lisäksi.

Nauhoitin pienen pätkän koneen pelaamisesta lasit paikallaan. Samalla testasin ideaa näyttää pelikenttää ja vapaalla kädellä kuvattua videota samalla kertaa. Tarkoitus on käyttää samaa ideaa myöhemmin esimerkiksi turnausten kuvaamiseen tai muiden koneiden pelivideoihin. Kakkoskamerana testissä oli ihan normaali stillikamera videokuvausmoodissa, tarkoitus on käyttää toista DV-kameraa "lopullisessa" versiossa.

24/04/11 - Tulevaisuus

Viimekertaisesta Sörkka Pinball Openista tarttui mukaan viimein paketti oikean tyyppisiä lamppuja koneeseen. Kyseessä ovat #168 lamput, jotka ovat ulkoisesti #555:n näköisiä, mutta 14 voltilla. Käytin yhden päivän etsien sopivan kokoisia palloja paikallisista laakeriliikkeistä ilman onnea. Lopulta kuitenkin pallotkin löytyivät - koneen alkuperäismaasta Belgiasta. Käyn hakemassa ne parin viikon päästä samalla kun tutustun muutenkin maan flipperiskeneen.

Tämä kone on samalla ensimmäinen valmistunut kone, joka tulee saamaan paikkansa toivon mukaan jossain kohtia työn alle tulevassa peliluolassamme. Big Guns tulee sitten hyvänä kakkosena :)

14/05/11 - Palloilua

Pallojen metsästäminen on ollut yksi suuri ongelma tämän koneen kohdalla. Kävin kaikki Kouvolan laakeriliikkeet läpi, kenelläkään ei ollut myydä juuri tarvittavaa kokoa, eli 1 1/8". Olin jo harkitsemassa tilausta Marco Specialtiesista, jossa ne olisivat olleet reilun $2 kappale, kun kohdalle osui 12 pallon setti euron kappale Belgiasta.

Otin pallot mukaan samalla reissulla kun hain projektijonoon ensimmäisen EM-koneeni, Top Speedin.

30/06/11 - Vertailun vuoksi

Otin ajan kuluksi kuvan flipperin ja bingon pallojen kokoerosta.

[kuva]

Vasemmalla bingon, oikealla flipperin pallo

Ei ole suuri ero, mutta sitäkin merkittävämpi :)

14/07/11 - Rommeilua

Tämä Magic Game on siitä erikoinen yksilö, että siinä on erityinen Belgian ulkopuoliseen käyttöön tehty peliohjelma. Tämä versio ei vaadi avainkorttia koneen palauttamiseksi pelikuntoon, mikä käytännössä mahdollistaa koneen kotipelaamisen, sillä avainkortit ovat näköjään ihan täysi mahdottomuus saada nykyisin, ainakin tänne päin maailmaa.

Belgiassa on useita harrastajia, joilta on jäänyt kone palauttamatta pelikuntoon juuri tämän avaimen takia ja kun tämän yksilön erikoisuus selvisi, on minulta kyselty imagea tämän koneen peli-ROMista useampaan otteeseen. Nyt minulla on viimein EPROM-luku/kirjoituslaite, joten dumppasin pelin ROMin imageksi ja lähetin sen kyselleille. En copyright-syistä voi pistää imagea tähän jakoon, mutta sen saa minulta pyytämällä.

Suuret kiitokset Tuukalle tämän mahdollistamisesta!

31/08/11 - Patterit loppu

Aikanaan konetta ensikertaa kootessa vaihdoin vuotaneen akun tilalle patterit. Ilmeisesti pattereista on loppunut nyt noin 6kk myöhemmin puhti, sillä kone boottaa nyt hyvin sekavaan tilaan, joskin toimii OK jos sille tekee resetin. Olen vähän kahden vaiheilla mitä tehdä asialle; voisin toisaalta laittaa uudet patterit, mutta niiden kesto on näköjään puolisen vuotta. Uusi akku olisi kai parempi ratkaisu, mutta sitten konetta täytyisi ajoitain pitää pidempiä aikoja päällä, että akku latautuisi.

Koneen virrankulutus on huomattavasti flipperiä suurempi sammutettuna, sillä CPU on aina jonkinasteisessa elossa turvajärjestelmän takia.

19/10/11 - Resettihuolia

Tarkoitukseni oli jatkaa koneen säätämistä uudella pelisalillamme, Wanhalla Haitaritehtaalla, mutta paikan remontointi on vielä meneillään joten en ole saanut koneitakaan siirrettyä. Laitoin Magic Gameen uudet patterit, syy edellisten nopeaan kuolemiseen oli, että alkuperäiset olivatkin käytetyt. Käytän flippereissä pattereita yleensä vuoden verran, jonka jälkeen heivaan ne vähemmän kriittisten kasaan josta ne päätyvät kauko-ohjaimiin ym. laitteisiin. Edelliset patterit olivat näköjään tulleet siitä läjästä käytöön.

Pattereiden vaihdon jälkeen koneessa ilmeni outo ongelma. En saa resetoitua sitä! Muistan kyllä kesältä sen tuskan mikä koneen henkiin herättäminen oli, mutta seuraamalla vanhoja muistiinpanoja en saa konetta edes siihen tilaan, missä se herjasi "HELP". Muisti on selkeästi vielä initialisoimatta, koska kaikki muistipaikat ovat täynnä "AA55AA55"-kuviota, mutta reset-dippi ja bootti molemmat etupaneelin napit pohjassa ei tuo toivottua lopputulosta. Kone menee suoraan configuraatio/testimoodiin oli diagnostiikkakytkin kummassa asennossa tahansa. Mitähän helvettiä?

Koitin useita eri resetointiyhdistelmiä läpi, lopulta löytyi se, jonka olin ilmeisesti alunperinkin vahingossa keksinyt:

  1. Virrat pois, patteri irti.
  2. DIP 1A on.
  3. Virta päälle pitäen molempia etulaidan nappeja pohjassa.
  4. Kone testaa muistin ja alkaa soittaa boottiääntä loopissa.
  5. Virrat edelleen päällä, DIP 1A off.
  6. Virrat pois ja takaisin päälle.
  7. Kone menee HELP-tilaan. Kolikkoluukku auki, testimoodi päälle ja pois.
  8. Kolikkoluukku kiinni, kone palaa attraction modeen.

Yrityksellä ja erehdyksellä löydetty! :)

30/12/11 - Tehdas kutsuu

Kun oma kantokunto ei kestänyt, oli pakko tilata firmasta pari ehjempää kaveria auttamaan roudauksessa. Siirrettiin yhteensä kolme konetta kotoani Wanhalle haitaritehtaalle.

[kuva]

Magic game kulki backbox irti, mutta kantajat ehtivät livistää paikalta ennen backboxin lyömistä paikalleen. Pohdin hyvin pitkään miten se pitäisi jumpata, että saisi yhdellä kädellä sen paikalleen. Lopulta sain punnerrettua backboxin ylälaidan kabinettia vasten ja pyöräytin sen siitä ympäri. Tekniikkalaji. Kone boottasi ongelmitta ja on nyt Haitaritehtaalla hämmästeltävänä.

29/06/12 - Patterit taas

Viime flipperitorstaina Magic game ei enää bootannut oikein, vaan käyttäytyi kuin patterit olisivat loppu. Ja yleismittarilla mitaten ne olivatkin. Eli vähän alle vuoden jaksavat kolme AA-patteria pitää tätä konetta hengissä. Taputtelin itseäni huolella selkään siitä, että tuli kirjoitettua tuo reset-järjestys ylös. Koitin ulkomuistista ensin pari kertaa ja totesin, että ei tästä tule mitään. Itku olisi tullut ilman muistiinpanoja!

Huomenna on Hopeakuulan kilpailupäivä, joten vaihdan vielä kerran nämä patterit ja laitan seuraavalla kerralla sitten ihan suosiolla akun.

Peli on yllättävän suosittu Haitaritehtaalla; moni pelaa sitä ainakin pari kierrosta mielenkiinnosta, osa jää pelaamaan pidemmäksikin aikaa. Laitan yleensä koneeseen 900e krediittejä ja kummasti ne on aina pelattu kun käyn itse vilkaisemassa. Moni on joutunut myöntämään miten koukuttava peli tämä loppujen lopuksi on. Olen pirun tyytyväinen, että tuli aikanaan taisteltua tämäkin vempele toimintakuntoon!

03/04/13 - Patterit

Patterit taas vaihdossa, kone saa jonkun verran huomiota edelleen tehtaalla. Pitäisi oikeasti saada aikaiseksi seuraavalla Lahden reissulla hakea Bebekistä uusi akku pattereiden tilalle. En viitsi tilata kun 5e akulle tulee melkein 15e toimituskuluja postipaketin ja postiennakon muodossa.

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2013-04-03 21:50, v57.