Doctor Who korjauspäiväkirja

Tämä on 3. pelini, Doctor Whon korjauspäiväkirja. Sivua on viimeksi päivitetty 2016-01-07 16:25.

Voit hypätä tästä viimeisimpään kohtaan.

16/09/00 - Haku

Jälleen kerran tuntui siltä että pitäisi pelastaa jälleen yksi peli. Muutaman mielenkiintoisen sattuman kautta törmäsin Dr Whohon, joka oli saanut hieman siipeensä mutta oli ilmiselvästi vielä korjauskelpoinen. Tälläkertaa Fordin nokka käännettiin kohti Helsinkiä ja Lauttasaarta, jonne löysimmekin lopulta tehtyämme vain pari pientä harhailua. Yllätyksekseni autotallia ei tukkinut vain Dr Who, vaan kaksi sellaista. Pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen että kumpikin niistä lähtisi minun mukaani.

[kuva]

Koneet lavalla

Paikan päällä kumpikaan koneista ei ollut täydellinen, mutta kasasin toisen raadosta toiseen puuttuvat osat ja sain sen boottaamaan edes jotenkuten (mutta mm. +12V- ja +18V-ledit driver boardilla eivät palaneet ja kone käyttäytyi hieman omaperäisesti muutenkin). Koneet kärryyn ja menoksi, käytetty pressu paljasti ohittajille osan kärryn sisällöstä ja yksi ohitusta yrittänyt punaisella farmari-Volvollaan pysähtyi auton rinnalle useaksi sekunniksi töllistelemään lastia. Mitä ihmeellistä siitä muka on että sattuu kuljettamaan kahta samanlaista flipperiä kärryssään? :-) Lopulta päästiin kotiin saakka ja aloitin koneiden kokoamisen. Koneista huonompi, jonka nimesin Dr Whoopsiksi sai pyörät alleen ja työnsin sen autotalliin. Parempaan ruuvasin jalat ja se kannettiin sisään.

[kuva]

Koneet kotipihalla

Kuvassa 'raatokone' vasemmalla ja kunnostettava jalkojen päällä oikealla. Heti nopealla silmäyksellä totesin että raatokoneesta lähtee ainakin backboxin koristeena oleva Dalekki tähän työstettävään yksilöön. Tarkoituksena olisi myöhemmin rakentaa myös Dalekin päätä liikutteleva koneisto tähän tuotantomalliin.

[kuva]

Dalek - Dr Whon backboxin koriste

Kun purkamisen aiheuttama sotku oli siivottu, otin koneen tarkempaan syyniin. Virrat päälle laitettaessa kone alkoi räpytellä satunnaisesti pelikentän solenoideja, jonka jälkeen power on test sanoi 'CHECK FUSES F114 AND F115'. Sulakkeet olivat kuitenkin ehjiä, joku estää 18 voltin (ja sitä myötä 12 voltin) pääsyn oikeisiin paikkoihin ja sotkee logiikan. No, eihän tässä mitään hätää - minulla kun on 2 konetta niin ei tule ihan heti pulaa osista. Kabinettiä kyseli jo eräs tuttu vähän aikaa sitten, nythän minulla olisi sellainen myydä tähän peliin. Dr Whoopsiesta puuttuu backglass, pelikentän lasi, driverboard ja minipelikentän koneisto on hajalla. Pleksit ovat kaikki tallella ja ehjiä (niin myös siinä versiossa jota uudelleenrakennan).

[kuva]

Dr who

No, siinä se nyt kuitenkin on, julistan seuraavan projektin alkaneeksi. BTW, minulla on sellainen outo kutina, että Fish Tales liittyy kokoelmaani alle kuukauden sisällä, en tiedä mistä moinen kutina voisi johtua... :-) Illan lopuksi pelistä löytyi ainakin yksi viallinen tasasuuntaussilta suurten mittausten päätteeksi, talossa tosin nukutaan jo joten en viitsi kokeilla, huomenna sitten. (Arvaa saanko unta? :).

17/09/00 - Työn alku

Olisi sitä kai pitänyt nukkuakin mutta... se tasasuuntaussilta oli todellakin risa. Vaan mistä uusi keskellä yötä? No, meillä oli vanha pesukoneen raato tuolla tallissa ja.. suuren irrotteluoperaation jälkeen oli varaosaksi sopiva silta vihdoin käytössä. Äkkiä kiinni risan tilalle ja sitten lauta takasin koneeseen. Ja kone? Se boottasi oikein ja herjattuaan ensin Date and Time not set käynnistyi attraction modeen!

[kuva]

Se toimii!

Kävin peliä nopeasti läpi, kone herjasi ainoastaan 'Trapdoor error', mutta se katosi kun annoin diagnostiikan nuuskia kaiken läpi. Näyttäisi siltä, että käsillä on erinomainen toimiva kone. Ulkonäössä on vielä paljon toivomista, mutta se korjaantuu lähiviikkoina. Ja nyt se uni...

ZzzZzzzzZZZZzZzzZZzzzzzz.. zz....z.z....

Vain pari väkistä tuntia sain nukuttua, ennenkuin oli pakko iskeä koneen kimppuun uudestaan. Ensimmäiseksi (heti testipelin jälkeen) alkoi sitten armoton kentän kuuraus.

[kuva]

Pelikenttä työn alla

Kuurasin kenttää alkuyön tunneilta iltapäivään saakka. Pesin ja vahasin myös ohimennen kentän lasin. Operaation jälkeen alkoi olla pää pahasti kipeä ja olo ei muutenkaan ollut mitenkään kevyt, väsymys + sinoli ja vahahyöryt saivat aikaan oman vaikutuksensa. Sain koko kentän pestyä, mutta laudan alla sensijaan oli ongelma, nimittäin pohjaramppi oli niin hyvin kiinni ettei se ihan heti irtoakaan.

[kuva]

Pohjaramppi

Kuten ennenkin, pohjarampin on varmaankin suunnitellut joku silmät kiinni kädet selän takana, mutta tämän kiinnitys oli jo niin kätevä että lukuisista yrityksistä huolimatta se ei suostunut irtoamaan. Olkoot sitten, yritän myöhemmin uusiksi. Kymmeniä mekaanisia osia sai tietysti sitten säätää, kuten minipelikentän pallon lukitusta ym.

[kuva]

Minipelikenttä kokonaan esillä

Yksi häiritsevä piirre kuitenkin tuli ilmi, pallon lukitus minipelikentän vasempaan lockiin on käytännössä mahdotonta suoralla lyönnillä, koska pelikenttä on hieman kallellaan ja syntynyt noin millin korotus välissä saa pallon hyppäämään. Taistelin ongelman kanssa loppuillan mutten keksinyt mitään toimivaa ratkaisua millä saada pelikenttä pysymään suorassa.

[kuva]

Toinen minipelikenttä irtonaisena

Otin toisesta koneesta minipelikentän irti ja tutkittavaksi. Mitään ratkaisevaa en saanut irti, uudelleenrakennuskoneessa koneiston akseli on hieman löysempi ja huojuu puolelta toiselle, mutta kokonaisuus on muuten ehjä, kakkoskoneen akselit ovat lähes välyksettömiä mutta kokonaisuus sinänsä on karseassa kunnossa. Hirveän pääsäryn ym. takia en nyt ruvennut ottamaan kumpaakin minipelikenttää kappaleiksi, mutta noista kahdestahan saa parhaat palat yhdistämällä todennäköisesti toimivan. No, peli on nyt pesty (pohjaramppia lukuunottamatta), totinen hardwareviritys voi alkaa.

19/09/00 - Valaistus... ja minipelikenttä

Pelasin peliä koko eilisen päivän suunnilleen putkeen etsien ongelmia ja vikoja korjattavaksi. Palaneita lamppuja koneesta löytyi jättikokoelma, varastoni hupeni lähes nolliin taas. Bumppereista kahdessa oli lamppu palanut, ei yllättänyt sinänsä että ne olivat ne vaikeimmissa paikoissa olevat, toinen vaati pleksien irrottamista ja toinen koko taaimmaisen rampin. Tarkemmin tutkittuna toisen bumpperin lampun kanta oli risa, täytyy vaihtaa koko bumpperin kuori samalla. Taidan kuitenkin ensimmäisenä työstää minipelikentän.

Aloitin projektin tutkimalla tarkkaan kakkoskoneesta irrotetun minipelikentän rakenteen.

[kuva]

Ylimääräinen minipelikenttä purettuna

Kun minipelikentän mekanismin toiminta alkoi valjeta, otin ja kiskoin kentän sitten irti ykköskoneesta. Se ei meinannut irrota millään, moottori ja opto kun piti irrottaa ennenkuin pelikenttä lopulta nousi irti kokonaisuudessaan. Moni on puhunut pahaa kuinka hankala tämä operaatio on, mutta kun lopulta ymmärsin toiminnan, se irtosi melkein epäilyttävän helposti.

[kuva]

Vasemmalla kakkoskoneen, oikealla ykköskoneen minipelikenttä

[kuva]

Minipelikentän paikka ykköskoneessa

Ajattelin jatkaa projektia niin pitkään kuin vain jaksan. Aloitin purkamalla kummatkin pelikentät kappaleiksi ja aloin tussilla merkitä aina kaksista osista sen paremman.

[kuva]

'Kumpi on parempi'-operaatio käynnissä

Ensimmäisen kerran minua alkoi väsyttää jossain 23 jälkeen, kippasin 1,5l kokista kerralla ja jatkoin. Tutkin ensin minipelikentän 'jackpot'-osuuden, eli kolme porttia joissa on Dalekin kuva. Uudet portit otin kakkoskoneen minipelikentästä. Vilkaisin kelloa ja se oli pahus mennyt jo yli 00:00.

20/09/00 - Minipelikenttä jatkuu

Seuraavaksi siirryin minipelikentän toiseen kerrokseen, jossa on 5 puolipallon muotoista targettia. Tarkemmin tutkien targetit toimivat optoilla, ilmankos en ole koskaan nähnytkään kyseisiä targetteja toimimattomina ennen tätä. Ykköskoneen targettipaneelissa oli yksi targeteista aivan piesty ja murtunut, kakkoskoneen targettipaneelissa taas oli optopuoli saanut ilmeisesti jotenkin pallosta osuman ja hajalla. Napsin kakkoskoneen paneelista yhden targetin ja pesin ne kaikki.

Seuraavaksi nostomekanismi. Alkuperäinen ongelmahan oli että ykköskoneen mekanismi oli sen verran löystynyt että se oli kallellaan, otin mekanismin suoraan kakkoskoneesta. Neljäs vaihe oli minipelikentän pleksinen kuori. Kummatkin olivat saaneet siipeensä, mutta kakkoskoneesta otettu voitti 7-3, ok.

Ja lopuksi, itse pelikentän puuosa. Kumpikaan ei ollut pahemmin piesty, mutta ykköskoneessa oli kummatkin eject-kelat tunnetusti ehjiä joten valitsin sen. Maalasin pelikentän etuosan mustaksi, nyt se sopii paremmin puun suojana olevaan metalliin. Vahasin metallikiesun sekä itse puuosan, siinä näytti olevan mylarit päällä. Vaihdoin vielä 'LOCK'-valot uusiin, ne kun jos kärvähtävät niin vaihtaminen on lievästi ottaen tuskallista.

Sitten alkoi se kokoamisoperaatio.

[kuva]

Kokoamisoperaatio, kakkoskenttä vasemmalla, ykköskenttä oikealla

[kuva]

Viiden targetin paneelit

Vilkaisin että kello oli hieman yli 1 tässä vaiheessa. Pyyhin vahat pelikentästä, ruuvasin pleksin paikoilleen, laitoin targettipaneelin paikoilleen, perään 3-porttisen Dalek-viritelmän ja sitten nostokoneiston. Jossain hieman vajaa 3 tuo oli valmista. Katselin kätteni työtä tyytyväisenä.

HEI! MITÄ HELVETTIÄ?! Miten minusta tuo nostokoneisto näytti jotenkin kummalliselta, katselin sitä aikani ja katsoin sitten manuaalin räjäytyskuvaa. Ajattelin hetken rumia asioita ja otin ruuvimeisselin takaisin käteen - olin ruuvannut koneiston väärin päin. Näin käytännössähän sillä ei olisi muuta merkitystä, paitsi että pelikenttä toimisi peilikuvana siihen miten softa sen haluaisi toimivan :)

Lopulta suurten ponnistelujen jälkeen reilusti yli 3:30 minulla oli pyödällä täydellinen uudelleenrakennettu minipelikenttä. Kädet olivat niin rasvassa kuin vain ikinä voi ja irrottelin pahimmat sinolilla. Levittelin nostomekanismiin vielä paksua vaseliinia ohjeen mukaisesti. Ja sitten .. äkkiä se kiinni koneeseen. Purkamisesta viisastuneena kytkin nostomoottorin vasta kun itse minipelikenttä oli paikoillaan ja äkkiä johdot kiinni ja peli päälle.

Painuin diagnostiikkaan ja minipelikentän testiin. Peli nosti minikentän ylös, 'MINIPLAYFIELD MOVEMENT ERROR'. Seuraavaksi peli laski sen alas, jälleen herja. Kylmä hiki alkoi valua, missä muka mokasin? Olin varmasti tarkistanut kaikki kytkennät ja koneisto oli varmasti oikein päin. Katsoin kentän alle uudestaan. HUH! Minipelikentän sijaintia kyttäävän opton piuha oli vain tipahtanut irti, korjasin tilanteen ja 'MINIPLAYFIELD DIAGNOSTICS PASSED'.

Kello näytti 4:25 kun olin vihdoin saanut lasin päälle ja pelin testikuntoon. Pelasin yhden erän, jonka aikana lockitin ekat 2 palloa kahdella lyönnillä ja nappasin sitten 2 jackpottia peräkkäin, nyt pelikenttä todella on kentän tasalla. Tänään kunhan herään (ja testipelaan vähän lisää :) vaihdan sen bumpperin...

ZzzZzzzzzzzz .... zzzz .... ZZZzzZZzz ....

Päivällä saapui postissa odottamani erikoisavain, jolla Dalekin kupu oli paikoillaan. Kiskoin muovikuvun irti ja kävin hakemassa autotallissa lojuvasta kakkoskoneesta uuden kuvun sekä Dalekin. Vaihdoin Dalekit ja kuvut keskenään, ykköskoneessa kummatkin olivat kokeneet hieman kovia.

[kuva]

Kummatkin Dalekit backboxin päällä

Kahdesta bumpperista näytti olevan valo palanut, joten irrotin niistä hankalamman päällä olevan rampin ja vaihdoin lampun ongelmitta. Toisen bumpperin lampun kanta oli sensijaan mennyttä, täytyy ostaa uusi kanta. Kun vasempaan laitaan tuleva ramppi oli irti, vaihdoin myös vasemman yläflipperin joka ei selvästikään kuulunut tähän peliin. Onneksi minulla sattui olemaan samalla tavalla kuvioitu maila varaosissa.

Vaihdoin myös kasan kentän kumiosia jotka irrottelin kakkoskoneesta. Näyttäisi siltä että peli on kenttänsä puolesta pian ok.

.. Ai että mitä kävi sitten tuolle ylimääräiseksi käyneelle Dalekille? No...

[kuva]

Dalek monitorin päällä

21/09/00 - Viimeistelyä

Olenkin tässä jo jonkin verran pelannut, uusinut Grand Champion tuloksenkin lähes 200 milliä paremmaksi ym. ja näyttääpi siltä että peli on kasassa nyt. Kenttä toimii moitteettomasti ja on pesty, minipelikenttä toimii nyt 100% oikein ja epäilyttävät pleksitkin on vaihdettu. Otin illalla vielä työkseni viimeistellä maalauksen, kabinetin kyljet olivatkin jo hyvässä kunnossa, korjasin mustalla pari naarmua jotka oikeastaan eivät edes näkyneet ellei katsonut läheltä (kyljet ovat mustasiniset ja tähtitaivas päällä). Etuosassa oli ollut ennen kolikkoluukun lukkorauta, joten pakkeloin sen jättämät ikävät jäljet ja maalasin kuntoon. Näyttäisi että peli on aivan pian esittelykunnossa, täytyy shopata tuo puuttuva lamppu ja siinä on.

Viikossa valmis, nyt alkaa kokoamistahti mennä oikeaan suuntaan. Dredd kesti melkein 8kk saada täydelliseksi (ylikuumenemisvika oli aika mysteerillinen), Gilligan 2 kuukautta ja Who 1 viikko.

09/10/00 - Pohjaramppi

Olin pari viikkoa Helsingissä töissä ja ostin sieltä tuumakokoisen hylsysarjan. Olisin käynyt kiinni pohjaramppiin jo aiemmin, mutta Fish Tales oli huoneen käytävällä estäen lasin pois ottamisen. Nyt kuitenkin sain koneet kaverin avustuksella rinnakkain joten sain lasin pois ja pääsin kiinni ramppiin. Hylsyavain ajoi hyvin asiansa ja ramppi irtosi. Pesin sen ja vahasin - eipähän törkyynny ihan heti uusiksi. Nyt näyttäisi siltä, että kone on täydellinen maalauksia myöten. Heitin Perjantaina koneeseen kiinni uuden krediittilaudan, jolla saadaan 3mk=1 peli, 5mk=2 peliä ja 10mk=4 peliä hinnoittelu, jota pidän kaikissa koneissani.

Virittely ei kuitenkaan lopu, Doctor Whohon kuuluu nimittäin päätänsä kääntelevä Dalek, joka kuitenkin kustannussyistä karsittiin muista paitsi protoversioista. Olen jutellut pelin designerin ja koodarin kanssa (Pfutz) ja hän sanoi että lisäämällä puuttuvan koneiston Dalek palaa eloon. Kun saan Fish Talesin uudelleenrakentamisen valmiiksi, alan rakentaa päätä liikuttelevaa koneistoa.

27/01/01 - Minipelikenttää koreammaksi

Minipelikentän alimmassa tasossa Dalek-porttien reunoilla on 4 tolppaa. Näiden tolppien kumiosat ovat jo aikoja sitten haurastuneet ja kovettuneet, mutta noita tolpan kärkiä ei vaan ole ollut. Nyt huomasin että olinkin ostanut niitä läjän, en vaan muistanut mihin niitä tarvin :-)

Joten, nyt on sitten nuo tolpatkin vaihdettu, entiset olivat valkoiset, uudet mustia ja näyttävät paremmalle.

27/03/01 - Ramppien kiillotus

Käsittelin koneen rampit Novuksella, nyt ramppien alle jäävä 'Video mode'-valokin on vihdoinkin näkyvissä.

11/05/01 - Täyshuolto

Olenkin odotellut että minulla olisi yksi kokonaan vapaa päivä upottaa DW:n tohtoroimiseen. Aloitin korkaamalla rampit mäkeen ja vahasin kaikki hankalasti päästävät alueet paksulla kerroksella. Ramppien käsittely näyttää onnistuneen, ne ovat täydellisesti läpinäkyvät, täytyy tehdä Dreddiin seuraavaksi ramppikäsittely. Yksi bumppereista oli irti osittain, kiristin ruuvit ja siinä on.

Flipperit näyttävät olevan edelleen priimakunnossa, peli on nyt ollut minulla noin 8 kuukautta ja alkuhuollossa vaihdoin kelojen holkitkin silloin. Pelikenttä on upeassa kunnossa, pinnasta heijastuu tyylikkäästi oma pärstäkuva kun katsoo tasaisen värisiä alueita, ja kylläpä onkin komea pärstä.. ööh.. siis pelilauta :) Lamppujen kärtsäily on ollut minimaalista, tämän 8 kuukauden aikana ei lamppuja alkuhuollon jälkeen ole pahemmin palanut. Tässä huollossa meni vaihtoon 2 flasheria, toinen kentältä ja toinen backboxista. Myös Sonaxin vaha näyttää olevan hintansa arvoista, kentän likaantuminen on ollut aika minimaalista vaikka pelaan DW:tä PALJON. Lopullinen arvio on, että DW on kestänyt erinomaisesti läjässä ja tekemäni alkuhuolto oli vaivan arvoinen. Ensimmäisellä testipelillä pääsin Dawrokseen asti pelikentän kertoimella 2, harmi etten peitonnut, olisi muuten tullut aika tyylikkäästi listoille mennyt erä.

12/05/01 - Uusi näyttö

Entinen pistematriisinäyttö alkoi olla elämänsä loppupäässä, joten nyt koneessa on uusi ja huomattavasti tuoreemman näköinen yksilö. Olin juuri pistämässä entistä säpäleiksi ja roskiin kun sille löytyi ostaja - siinä kunnossa kuin se oli. Ok.

29/08/02 - Patterit

Vaihdoin koneeseen uudet patterit. Kello oli nyt alkanut jätättää, joten lieni hyvä aika siihen. Kaikenkaikkiaan nämä Vartan patterit kestivät hieman alle 2 vuotta.

12/10/10 - Uusi kolikkoluukun avain

Olin unohtanut koneen avaimet kolikkoluukun lukkoon ja tietysti onnistuin niittaamaan avaimen katki koneen edessä olleella tuolilla. Onneksi lukon pystyi kääntämään auki ruuvimeisselillä avaimen jämä sisässä.

Paikallinen pikasuutari teki minulle uuden avaimen, tosin kyseista avainaihiota ei ollut heti varastossa - jouduin odottelemaan melkein viikon sitä. Damage oli 12€.

11/01/11 - Täyshuoltoa vailla

Olen omistanut Tohtorin nyt hieman yli 10 vuotta ja se pitää tällä hetkellä nimissään vähiten korjailua vaativana koneena. Minipelikenttä, olkoonkin monimutkainen ja usein herkäksi haukuttu, on kestänyt 10 vuoden pelaamisen ilman sen kummempia toimenpiteitä. Välillä vahaa kenttään, pari uutta lamppua ja peli jatkuu. Nyt on kuitenkin edellisestä huollosta sen verran, että on aika ottaa kone hieman enemmän kappaleiksi ja putsata ramppien aluset ja vastaavat osat jälleen kerran.

[kuva]

Varsinaisia vikoja pelissä on vain yksi - Tardiksen upkicker ei satunnaisesti huomaa sinne menevää palloa. En saanut toistettua ongelmaa testimoodissa, tönin konetta, naputtelin mekanismia ruuvimeisselin päällä ja liikuttelin johtoja - ei reaktiota. Päädyin vaihtamaan upkickerin optokytkimen kummatkin puoliskot. Testasin huvikseni IRLEDin tilalla myös kirkkaan sinistä LEDiä, joka näytti ihan hauskalta pelikentän puolelta, mutta ei ollut tarpeeksi kirkas fototransistorille toisella puolella.

Koneen pohjaramppi oli uskomattoman siisti kaikkien näiden vuosien jälkeen! Pelilaskurissa oli noin 1300 peliä viime kerrasta. Suurin osa flipperipölystä tuntui olevan valoinserttien alapuolella. Pyyhin ne Novus #1:een kostutetulla vanupuikolla läpi. Valoista puheenollen, useammassa lamppukortissa oli jo alkanut näkyä se perinteinen liittimen piikkien tinausten murtuminen. Samalla kun putsailin inserttejä, kolvasin jokaisen lamppukortin liittimen uusiksi. Enkä voinut tietysti jättää sitä sinistä LEDiä rauhaan, laitoin semmoisen uuden IRLEDin kanssa sarjaan hieman ylemmäs.

Otin viimein myös projektiksi vaihtaa toisesta yläbumpperista lampun kannan. Ei helkkari oikeasti sitä hommaa, DW:ssä on vanha pelikentän kippausmekanismi, joten työstettävä alue oli aivan kabinetin pohjalla. Sieltä sitten piti niivittää vanha kanta irti ja sitten pujottaa uusi tilalle. Onnistuin samalla niittaamaan kyseisen bumpperin lehtikytkimen.

Vielä hieman työstöä kentän alla, sen jälkeen voinkin siirtyä yläkentän puolelle...

14/01/11 - Tiskiä

Työstin hieman Tohtoria samalla kun odottelin Fish Talesin topperia kasatessa epoksiliiman kuivuvan. Purin kaikki flipperimekanismit ja tutkin ne. Koneisto tuli uusittua kun ostin koneen aikanaan, nyt tällä koneistolla on 1300 peliä takanaan. Plungerit olivat erittäin hyvässä kunnossa. Alkuperäinen kartiomainen pää oli edelleen tallella, eikä ollut litistynyt juuri nimeksikään. Uudemmat WPC95-tyyppiset coilstopit olivat kestäneet myös käytön täysin. Todennäköisesti tulen rouhaisemaan niistä hieman laitaa pois tulevaisuuden varalle, mutta litistymisestä ei ole tietoakaan. Flipperipölyä oli kaikkialla, joten tuuppasin koko puretun osasetin suoraan pesukoneeseen.

Ainoa todella valmistunut osa olivat kelojen holkit. Olisin odottanut niiden kestävän vähän pidempään. Muistelen kuitenkin, että ne olivat jo uutena vähän tiukkoja, liekö kelat joskus käyneet vähän turhan lämpöisenä ja antaneet lämpöhoitoa. No, laitan uudet kunhan kamat tulevat pesusta.

21/01/11 - EI tiskiä

Okei, osien tiskaus kuulosti paremmalta idealta, kuin oli. Melkein kaikki muut flipperin osat ovat kestäneet tiskikonetta, mutta coilstopit ja kelojen pidikkeet keräsivät itseensä ilmeisesti tiskiaineesta valkoista jauhoa pintaansa. Se lähti kyllä ihan pyyhkimällä pois. Täytyy metsästää jostain oikeasti nyt se ultraäänipesuri.

Toinen huumorinpätkä oli kelojen holkit. Minulla on pussillinen (=10+ kappaletta) flipperikelojen holkkeja. Yllätys oli kuitenkin suuri, kun huomasin että ne ovat noin 2mm (eli sen kelasta ulos tulevan osan) verran liian lyhyitä jokaikinen! Mihin helvettiin nuo mahtavat olla?! Ei auta, kuin ostaa uusia.

[kuva]

Vasemmalla 1300 peliä pelattu, keskellä uusi ja oikealla smirgelillä takaisin muotoon hiottu plungeri. 1300 peliä ei tässä plungerityypissä tunnu missään!

Kentässä ei ollut mitään sen kummempaa operaatiota, purin suurimmat muovit pois, putsasin pahimmat kentästä pois, käsittelin sen Novus #2:lla ja pistin vahat päälle. Tutkin myös läpi koneen kumit, suurin osa alkaa hiljalleen halkeilla. Näköjään noin 10 vuotta kestivät nämä mustat kumit käyttöä. Pistän koneen takaisin kokoon, kunhan saan kelojen holkit ja uuden kumisetin. Uudet pallot minulla jo koneeseen onkin!

Isot rampit olivat saaneet viime puhdistuksen jälkeen uudet raidat kohtaan, jossa pallo kulkee. Kiillottuivat kuitenkin aika nätisti Novus #2:lla. Pistin perään vielä varovaisen kerroksen vahaa.

Pelikenttä itsessään oli ihan ok kunnossa. Ei täydellinen mutta ok. Pari hosuneen Asentaja-Arskan tipautettua ruuvimeisseliä ja ilmeisesti pari todella äkäistä lentopalloa. Merkillisintä kuitenkin olivat kentässä pitkittäissuunnassa olevat ohuet halkeamat Diamond platessa. Katsoin seinällä nykyisin koristeena olevaa sen toisen Doctor Whon kenttää ja siinä on täsmälleen sama vika. Outoa, en muista tällaista virhettä noteeranneeni aiemmin. Halkeamat katosivat vahauksen jälkeen lähes kokonaan näkyvistä, mutta jäin silti miettimään syytä moiselle. Huono erä lakkaa? Kostea meri-ilma koneen ensimmäisten 8 vuoden aikana?

23/01/11 - Koossa jälleen

Ostin flipperiliigan turnauksessa läjän kelojen holkkeja ja uuden kumisarjan Tohtoriin. Jätin entiset plungerit ja coilstopit flipperikeloihin, ne eivät tarvinneet kuin hieman smirgeliä. Sen sijaan entiset kumit olivat aika pitkälle valmiita kaikki, joten vaihdoin ne. Siinä samalla rasvasin minipelikentän koneiston uusiksi. Entinen rasva oli alkanut hiljalleen kovettua ja minipelikentälle alkoi tehdä tuskaa liikkua. Nyt se kulkee taas kevyesti, käytin Super Luben synteettistä teflon-rasvaa, sen pitäisi kestää jonkin aikaa rääkkiä.

Kone meni kokoon jo vanhasta tottumuksesta. Etenkin suurta ramppia joutuu käsittelemään melko varovasti, omani ei ole vielä murtunut mistään kohtia, mutta olen nähnyt pari säpäleiksi mennyttä. Onneksi minulla on varakappale tuostakin. Kissa oli ystävällisesti tehnyt yön aikana selvää sääntökortista, joten printtasin IPDB:stä uuden. No, nyt on Tohtori taas kasassa. Harmi ettei pystynyt ottamaan testikierrosta, kun kello on jo puolen yön tienoolla :(

03/02/11 - Bumperi mykkänä

Peli-ilta isommalla porukalla toi myös Tohtorista uuden vian esille. Oikea yläbumpperi ei enää lyönyt niin herkästi, kuin olisin toivonut. Vissiin edellisestä purkuoperaatiosta oli jäänyt taittunut bumpperin kytkin. Taivutin sen takaisin muotoonsa ja homma ok.

28/07/11 - Löysät jouset

Alamailojen palautusjouset ovat laiskistuneet ihan pirusti. En ollut aiemmin kiinnittänyt huomiota, mutta nyt mailojen laskeutuminen (ja pomppiminen stopperia vasten) alkoi käydä häiritseväksi. Laitoin uudet palautusjouset.

03/11/11 - Wanhalla Haitaritehtaalla

Monen vuoden haaveilun jälkeen edessä on jännä kohta - seura ja sen tilat ovat nyt viimein todellisuutta. Perustimme Flipperiseura Hopeakuula ry:n ja seuralla on pelitila, jonka nimesimme Wanhaksi Hanuritehtaaksi. Päätin siirtää kaikki 7 flipperiäni ja bingon tähän pelitilaan, tarkotuksena hommata kotiin uusia koneita pelattavaksi, ovathan nämä edelliset olleetkin jo 10 vuotta täällä! Ensimmäisten joukossa lähtivät Fish Tales, Doctor Who ja Jackbot. Koneet pääsivät perille Tensikan Sprintterillä ja saapuivat ehjinä perille. Lisää koneita seuraa seuraavalla kerralla.

[kuva]

18/11/11 - Yleisvalaistus reistaa

Otin koneesta takalasin pois vilkaistakseni yleisvalaistuksen virtaliitintä pohtiessamme Gilligan's Islandissa olevaa ongelmaa. Yllätykseksi koneesta paljastuikin yksi pimeä yleisvalaistuksen ketju backboxista. Vilkaisu liittimiin kertoi välittömästi mikä oli ongelmana.

[kuva]

Kahvi valmiiksi, tästä saa korppua.

Fish Talesin korjauksesta minulle oli jäänyt sopivasti yksi yleisvalaistuksen ulostuloliitin, joten kolvailen koneen kokoon tässä lähiaikoina.

22/11/11 - Taas on valoa

Otin tänään projektiksi korjata koneen yleisvalaistuksen samalla kun kävin treenailemassa Hanuritehtaalla tulossa olevaa flipperiliigan kauden päätösmatsia varten. Virransyöttöliittimessä oli myös lievää havaittavaa lämpenemistä ollut joskus ja olisin vaihtanut senkin jos olisi ollut osat käsillä, mutta jäljellä oli vain yksi ulostuloliitin, joten vaihdoin vain sen.

[kuva]

Kuvasimme koko operaation videoon, jonka ajattelin pistää yleisvalaistuksen korjausoppaaseen jossain kohtia. Ei ollut aivan tyylipuhdas suoritus, oletin että Hanuritehtaalla olisi ollut Molex-liittimien puristuspihdit, mutta olivatkin omistajansa matkassa muualla. Pientä sähläystä oli muutenkin ja se meni vähän turhankin hyvin videolle, mutta sitä se on kun yrittää tehdä jotain kamera naamassaan!

Naureskelin driver boardilla olleelle hienolle viritykselle. 2000 alussa konetta ostaessa siitä oli yksi tasasuuntaussilloista rikki. Siihen piti äkkiä saada uusi osa keskellä yötä ja se purettiin vanhasta pesukoneesta. Apico-liittimillä varustettu viritys on edelleen paikallaan ja toimii, eikä edes loista kauhean kauas ellei tiedä mitä katsoa. Jätin sen paikalleen, kun silta kerran toimii ja osa on hyvin kiinni paikallaan.

Koneessa oli ihan alkuperäinen liitin vielä, eli vuodesta 1992 päästiin tähän päivään ennen vaihtamista!

20/07/12 - Vaneerilootan napit

Eilen Fish Tales sai uudet flipperinapit ja tuntuman parantuminen oli varsin miellyttävä kokemus. Tohtori sai tänään uudet napit ja tuntuman parantuminen oli samaa luokkaa.

15/11/12 - 5 voltin ongelma

Pelaillessa tohtori teki yllätysbootin. Periaatteessa kai elkojen ikä alkaa tulla täyteen, mutta yleismittarin mielestä 5 voltin linjassa oli ihan tarpeeksi hönkää vielä. Täytynee tilailla osat ja vaihtaa.

01/05/13 - 5 voltin uusinta

Uusin koneeseen driver boardille 5 voltin puolen. Kone ei ole ainakaan omassa pelaamisessa bootannut ainuttakaan kertaa viime merkinnän jälkeen, mutta varmistellaan nyt tulevaa liigakisaa varten.

Lämmittelin uusiksi myös CPU-boardilta virransyötön liittimet. Itse liittimet olivat ihan siistit. BR2 oli vaihdettu aiemmin, mutta päiväkirjaa taaksepäin lukien ei ainakaan minun toimestani.

Uusimisen jälkeen CPU-kortilta mitattuna +5v oli 4.992V ja ennen mittausta 4.85v. Periaatteessa WPC toimii 4.8 volttiin asti kuulema, mutta kovassa kuormassa todennäköisesti tuo 4.85v on saattanut tipahtaa maagisen rajan alle.

Paremmalla onnella kisoihin.

05/05/13 - Mailaongelma

Koneeseen ilmestyi kesken kisan jännä ongelma. Vasemman puolen maila jäi välillä jumiin. Jonkun aikaa ongelmaa hämmästeltyäni totesin, että joskus aiemmin viilattu coilstopperi on aika magnetisoitunut. Vaihdoin uuden osan tilalle ja ongelma loppui. Ensimmäinen kerta kun näen moisen.

04/08/13 - Dalek liikkeessä

Olin lueskellut jo ennen koneen hankkimistakaan siitä, kuinka koneen backboxin päällä oleva koriste-Dalek oli alunperin suunniteltu liikkumaan, mutta päätä liikuttava mekanismi jätettiin tuotantokoneista kustannussyistä pois.

Onneksi koneen suunnittelija laittoi nettiin jakoon protokoneiden manuaalin, josta näkyy miten moottori on rakennettu ja ennen kaikkea miten sitä ohjataan. Moottori itsessään on kiinni yksinkertaisessa vaihdelaatikossa ja kammessa, joka saa pään liikkumaan. Päässä on kuitenkin lisäksi kytkin, josta kone tietää pään osoittavan suoraan eteenpäin ja osaa pysäyttää pään efektien jälkeen oikeaan suuntaan.

Lainasin Tuukalle reilu vuosi sitten ylimääräisen Dalekin rungon, jonka ympärille projekti rakentui hissukseen. Tuukka laittoi rungon sisälle moottorin ja vaihteiston, sekä rakensi rajakytkimillä toimivan suunnanvaihtajan. Projektissa oli monia hidasteita niin teknisen toteutuksen kuin ylipäätänsä ajan riittämisen kanssa, mutta tänään tuli kuitenkin päivä jolloin Dalek pääsisi takaisin kotiinsa.


Testaamme Dalekkia Haitaritehtaalla pöydällä läppärin virtalähteellä.

Dalekissa oli siis moottori ja vaihteisto paikallaan jo, sekä nolla-asennon kytkin. Seuraava askel oli sitten kytkimen liittäminen kytkinmatriisiin ja flasherin sovittaminen uuteen paikkaansa.

[kuva]

Alkuperäinen flasheri oli pitkän varren päässä paikallaan olevan Dalekin pään sisällä. Nyt se jouduttiin ruuvaamaan Dalekin runkoon. Ruuvi oli hieman pitkä, mutta ei näy lopullisessa versiossa.

Koneessa oli CPU-kortilla yhdet tyhjät liittimet sekä kytkinmatriisin lähdöissä että sisääntuloissa. Eipä tarvinut sitten edes muuttaa alkuperäisiä liittimiä, senkun löi uudet liittimet edellisten rinnalle ja sitten testaamaan:


Toimii kytkintestissä. Kytkin on laitettu "normally closed"-kohtaan, sillä alkuperäinen oli opto ja toimii näinollen käänteisesti.

Kytkinhän toimi vallan mainiosti heti ensimmäisellä yrityksellä. Siitä innostuneena rakentelu sitten jatkui. Ryöstin virrat flashereilta, joiden kautta alkuperäinenkin pää oli toiminut. Ohjauspuolelle taas riitti kun painoi johdon liittimeen.

Solenoiditestissä pää liikkui normaalisti, mutta pään moottorin ja opton yhteistoiminnan testissä taas pää ei ikinä liikkunut. Ongelma aiheutti hetkellistä pään raapimista, kunnes tajusin että pään liike oli disabloitu asetuksista! Koneessa on siis erillinen asetus jolla piilottaa kaikki liikkuvaan päähän liittyvät asiat ja lisäksi pään moottorin voi vielä ottaa pois käytöstä.

Yksi asetus myöhemmin ruuvasin kuvun paikoilleen ja testaamaan:

Fish Talesin kalan rakentamisen inspiroima Dalekin pään toimintaan palauttaminen on viimein viety onnellisesti loppuun. Tulkaahan testaamaan konetta Haitaritehtaalle!

07/08/13 - Valokortin liitokset

Koneessa on jo jonkin aikaa ilmennyt satunnaisesti ongelma, jossa ESCAPE-valot katoavat. Hieman kabinettia täristämällä ne saattavat toimia hetken, joten selvästi kontaktiongelma. Otin lamppukortin tarkemmin tutkittavaksi.

[kuva]

Siinähän se vika on, valomatriisin tulopuolen pinni liittimestä on murtunut, tappaen kaikki valot sitten kerralla. Lämmitin liittimet läpi lisäten hieman uutta tinaa, taas toimii.

26/10/13 - Liigakisan damage

Jos kone voi hajota liigakisassa, tämä lienee se paras ajoitus, sillä koneen upkicker oikealta keskikentältä hajosi tapahtuman jälkeisessä vapaassa pelailussa. Upkickerin varsi katkesi kohdasta jossa metallinen plungeri vaihtuu muoviin. Kohta on sen verran kovassa rasituksessa, ettei sitä saa liimaamalla kokoon. Täytynee tilata uusi, kone on pelistä pois siihen asti.

06/11/13 - Uusi plungeri kehissä

Peli-illoissa huvittaa joskus pelaajien reaktiot kun koneesta hajoaa jotain. Viimeksi tapahtunut rikko kävi liigakisan jälkeisessä vapaassa pelailussa, jossa pelaaja huudahti "Mistä toi tatti ilmestyi kentälle?". Kävin tutkimassa sitten, että näköjään siellä on irtonainen upkickerin varren puolikas.

Kuvassa vasemmalla palaset jotka kalastin koneesta, oikealla tänään postissa saapunut varaosa:

[kuva]

Plungerin varressa ollut jousi oli katkennut, laitoin uuden samalla, vaikka painovoima kyllä näyttää tekevän sen tehtävän suurimmaksi osaksi.

26/11/14 - Uusi näyttö

Koneen näyttö on mennyt hyvin nopeasti huonompaan suuntaan, tänään peli-iltaan koneita käynnistellessä kiinnitin huomiota näytön todella hitaaseen syttymiseen.

[kuva]

Näyttötestissä näyttö ei enää jaksanut edes yhtä koko näytön yli menevää viivaa.

Olin itseasiassa ajatellut pistää tähän koneeseen punaisen LED-näytön, mutta pistin viimeisen varastossa olleen uuden kaasupurkausnäytön sitten tähän. Uusi näyttö on yllättävän paljon kirkkaampikin.

06/01/16 - Mykkä heti kättelyssä

Kone toimi vielä uutenavuotena moitteetta, mutta tänään peli-iltaan valmistellessa kone oli täysin mykkä. Verkkojännite ei tullut edes koneen muuntajalle asti, joten vika oli nopeasti paikallistettu pääsulakkeeseen.

Humoristisempaa oli sitten löytää pieni lasiputkisulake, jonka PAF oli joskus koneen päävirtakytkimeen asentanut. Suuria lasiputkisulakkeita on vaikka miten pelihallilla. Löysin lopulta vanhasta PC:n virtalähteestä vastaavan ja tohtori saatiin takaisin riviin.

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2016-01-07 16:25, v48.