Fish Tales korjauspäiväkirja

Tämä on 4. pelini, Fish Talesin korjauspäiväkirja. Kone ei ole enää kokoelmassani, mutta minulla on nykyisin toinen yksilö.

06/10/00 - Haku

Joskus onni vaan potkii - rautakärkisillä bootseilla suoraan otsaan. Törmäsin tähän kalattomaan Fish Talesiin. Pari viikkoa himosin konetta, kunnes sitten eräänä perjantaina se heitettiin pakun kyytiin ja suunta kohti Kouvolaa.

[kuva]

Fish Tales pihalla

Mukaan tarttui myös Jamma-yhteensopiva kabinetti, jolle uskon löytyvän käyttöä lähiaikoina, myyn sen ja ostan flipperin. [kuva]

Jamma-kabinetti ja Fish Tales
Kun kone oli sisällä, totesin että se oli kärsinyt kuljetusvaurioita. Kabinetti on joskus ilmiselvästi kastunut ja pohjan liimaukset olivat pettäneet. Sitä ennen ongelmaksi tuli toimimaton kentän nostomekanismi, joka alkoi taas toimia kun siihen sutaisi hieman vaseliinia. Pohja oli irronnut lähes kokonaan ja aloin pohtia parasta keinoa raksia se takaisin kasaan. Lopulliseksi ratkaisuksi totesin että liimaan sen puuliimalla ja lisään metallivahvikkeet rasittuneisiin kohtiin.

[kuva]

Kabinetin korjaus puuliimalla

Mailojen varren holkit olivat täysin käyttökelvottomassa kunnossa, oikeanpuoleinen oli hajonnut kokonaan ja vasemmanpuoleisessa oli melkein puolen sentin klappi. Täytyy suunnata kohti osavarastoja kunhan arkipäivä jälleen valkenee. Kovasti olisi himottanut testata peliä, mutta kun kabinetti on liimauksessa ja mailat käyttökelvottomat, en viitsinyt alkaa pelleillä vaan pistin uuden Grand Champion-tuloksen Dr Whohon :) Yleisvalaistus tässä pelissä näyttää olevan melko ehjä, kabinetin pohjalla olevassa liittimessä on hieman hapettumia mutta sen korjaa contact spray. Pelikenttä on kyllä aika järkyttävän törkyisessä kunnossa, pitää purkaa ja pestä se kunhan liimaukset ovat kuivuneet ja kabinetti kestää jälleen jaloillaan.

[kuva]

Pelihuone

Pelin softa näyttää olevan aika pahasti vanhentunut, pitää jostain kaivaa L-5:nen.

07/10/00 - Projekti alkaa

Ensimmäistä kertaa en herännyt aamutunneilla konetta työstämään, ehkäpä sillä on jotain tekemistä asian kanssa, että lauantaita edelsi kahden viikon työputki. No, joka tapauksessa liimaukset olivat kuivuneet, joten siirryin vahvikkeiden rakennukseen. Otin metallilistaa ja ruuvasin sitä kiinni pahimpiin paikkoihin, nyt pitäisi kestää.

[kuva]

Rautalistaa korjaukseksi

Kun kabinetti alkoi olla kasassa vihdoinkin, siirryin sitten flipperien pariin. Vaihdoin holkit kummastakin kelasta, toisessa stopperi oli mennyt lyttyyn joten vaihdoin tilalle uuden. Harmillista että joku on ottanut ristikseen repiä flipperikeloista irti niiden suojapaperit, nyt en tiedä onko pelissä oikeat flipperikelat. Ainakin ne sentään ovat saman vahvuiset keskenään. Mailan varren holkkia minulla sensijaan ei ollut suoraan käsillä. Pohdin tilannetta hetken ja älysin että autotallissahan minulla on se Dr Whon raato - otin käytetyt holkit siitä, olivat merkittävästi paremmassa kunnossa kuin nämä, tosin vaihdan tilalle uudet kun käyn ostoksilla. Vaihdoin myös vasemman mailan oikean näköiseksi, Fish Talesiin kuuluvat keltaiset salamakuvioidut mailat.

[kuva]

Flipperikelat

Kun flipperitkin toimivat, siirryin projektin suurimpaan vaiheeseen - pelilaudan putsaukseen. Aloitin pelilaudan purkamisen ja pesemisen, siihen ei tosin tämä päivä enää riittänyt...

[kuva]

Pelilaudan 'revi kaikki irti'-operaatio käynnissä

08/10/00 - Toimintaan

Pesin yön tunteina pelilaudan kokonaan. Pelilaudan pahimmat kulumiskohdat olivat 4 kalan kuvaa keskellä kenttää ja vene. Vahasin koko kentän ja maalasin veneen takaisin kuntoon, tarvin jotain paksumpaa maalia tuon keskikentän korjaamiseen. Veneen korjaus sensijaan onnistui ja osuin paikkamaalin värin kanssa niin hyvin oikeaan, että edes läheltä katsottaessa ei pysty sanomaan missä kohtia maalia on puuttunut.

[kuva]

Vahaus

Kun projekti oli valmis, aloin taistella yleisvalaistuksen muutaman risan lampunkannan kanssa. Ne olivat hapettuneet (kone on kärsinyt vesivaurioita) joten vika korjaantui contact sprayllä (joka minulta oli loppu, joten täytyi kävästä lainaamassa sitä purkki, kiitos vaan Pete!). Huonoja liittimiä löytyi 6 kappaletta ja ne pätkivät vielä contact spraynin jälkeen. Kiskoin ne irti ja heitin takaisin kiinni pariin otteeseen ja alkoivat sitten toimia. Seuraavaksi kolvailin kiinni kaikki löytämäni irronneet piuhat - niitä oli aika hyvin. En tiedä kuka lie viimeksi niitä juotellut, mutta jälki oli järkyttävää ja lähes kaikki kylmiä juotoksia. Vaihdoin siinä ohessa satsin palaneita lamppujakin.

Sitten vain pleksit paikoilleen, pallot koneeseen ja ensimmäinen testipeli. Mitään vakavia peliin vaikuttavia seikkoja en havainnut, muuta kuin että pari veneen kytkimistä ja 'long cast'-kytkin olivat rikki. Myös pallon alas valumisen kytkin takkusi ja peli jäi välillä jumiin kun pallo meni alas. Muut olivat lähinnä kytkimen langan taivuttelua, mutta pallon alasmenemisen huomaava kytkin piti purkaa Dr Whon raadosta. Peli oli myös vakavasti kallellaan, joten ennen virallista testipeliä täytyikin myös jalat säätää.

Testikierros meni aika huonosti. Korjasin töissä 2 kappaletta Fish Taleseja viime viikolla ja niissä kummassakin flipperit löivät kyllä paljon hiljempää vaikka huolsin nekin, ilmeisesti tässä on järeämmät flipperikelat sittenkin. No, olkoot, ei minua nopea pelitahti suinkaan haittaa. Pitääpi huomenna soittaa Pelikalle ja käydä hakemassa lasti osia sitten...

10/10/00 - ROM ja sulake

Ihmettelin hieman kun backbox ja pelikentän yläosa näyttivät jotenkin niin hämärille. Tarkempi testaus osoitti että 2 valosarjaa yleisvalaistuksessa olivat kokonaan pimeänä. Vika löytyi ensimmäisestä kohdasta jonka tarkastin, yleisvalaistuksen sulake oli kärtsännyt. Vaihdoin tilalle uuden, ei palanut uudestaan, ilmeisesti entinen oli hajonnut tuontimatkan rasituksista. Säädin myös palloja lukitsevalta virvelinkelalta tulevaa rautalankaramppia, multiballin alkaessa kun lähes poikkeuksetta kaikki kolme palloa menivät suoraan keskeltä alas ellei ravistanut. Nyt ne päätyvät nätisti vasemmalle flipperille.

Ja sitten se viimeinen osa: uusi peli-ROM. Kiskaisin L-5 ROMmin kiinni entisen L-3:sen tilalle. Siinä samalla kyllä meni kaikki asetukset ja custom message, mutta äkkiäkös ne laittoi uusiksi. Tein huomion että pakollisen huumeherjan jälkeen näytetään heti custom message. Eihän siihen voinut muuta kuin:

11/10/00 - Droptarget

Fish Talesissa on yksi ainoa droptargetti, joten eiköhän ollut aika suuri todennäköisyys että siinä oli jotain vikaa. Droptargetin nostomekanismi näytti toimivan kyllä, mutta joissain olosuhteissa pelin pitäisi myös laskea se ja näin ei tapahtunut. Koneisto oli tietenkin pahimmassa mahdollisessa paikassa kun sitä piti alkaa irrotella. Järjestelmässä oli 2 kelaa, joista toisesta oli käämin johto katkennut aivan alusta ja törrötti esiin. Kesti pitkän aikaa rakentaa korjauspatentti, mutta se toimi ja en usko että tätä tarvisi vaihtaa. Mokomaan operaatioon tuhraantui yli 4 tuntia (josta suurimman osan odottelin liiman kuivumista).

15/10/00 - Valojen putsaus

Pelin valot tuntuivat palavan kovin himmeästi, joten aloin epäillä syyksi samaa kuin Dreddissäkin aikanaan - flipperipöly oli valloittanut kentän läpinäkyvät kohdat. Kiskoin lamppukortit irti ja katsoin, flipperipölyä oli joka puolella. Pyyhin kaikki lamput ja kentän läpinäkyvät osat kostealla paperilla, johan alkoi valoista löytyä kirkkautta!

30/10/00 - Pikainen kytkinkorjaus

Pelissä näyttää olevan 2 epäilyttävää kytkintä - toinen oikean orbitin lopussa (pallo jää siihen jumiin hitaasti liikkuessaan) ja toinen epämääräisesti toimiva venerampin oikealla puolella. Taivuttelin tuota jumiutuvaa kytkin pihdeillä, nyt pallo ei ainakaan testipeleillä jäänyt siihen kiinni. Pistin toiseen kytkimeen contact spraytä, mutta en näin lyhyellä testaamisella osaa sanoa auttoiko tuo mitään. Vaihdan varmaan kytkimen seuraavana viikonloppuna...

Pelin kenttä on vielä kaukana valmiista, useiden kentän lävistysten reunoista on kentän diamond plate irtoillut maalin kanssa. Isoja paloja ei ole lähtenyt mistään, mutta pienempiä on paljon. Pohdin että taidan maalata ne aluksi aivan normaalisti, ja sutaista lopuksi päälle parkettilakkaa. Mistähän löytäisin parkettilakkaa pienemmissä erissä kuin 10 litraa? :)

25/10/00 - Lakkaus

Twilight Zonen saapuessa taloon saapui myös lakka (kiitokset, Tuukka!). Varoitteluista huolimatta lakka oli erittäin notkeaa tavaraa ja levittelin sitä sitten paikkoihin, joista Diamond Plate oli murtunut pois. Ilmeisesti vedellä on jotain tekemistä originaalin pinnoituksen kuolemaan, sillä Gilligan's Islandini on varmasti enemmän pelattu kuin Fish Tales mutta Gilliganissa ei näy lamppuinserttien ympärillä mitään murtumien merkkejä. Toisaalta, tästä koneestahan oli melkein pohja liuonnut irti. Kunhan lakka on kuivaa, sitä täytynee hieman hioa tai ehkä levittää lisää joihinkin paikkoihin. Lakkauksen jälkeen pelikentän pitäisi olla käytännössä valmis. Ne muutamat viimeksi contact sprayllä suihkutetut kytkimet alkoivat tökkiä jälleen vastaan - taitavat lähteä vaihtoon aivan suosiolla.

26/11/00 - Ei vielä...

Katsoin eilisiä lakkauksia aamulla - lakka oli vieläkin hieman pehmeää joiltakin osin, joten täytyy odotella lisää.

09/12/00 - Lakkaus valmis

Lakka oli nyt pitkän odottelun jälkeen valmis, joten hioin sen ja vedin päälle vahat. Kabinetti nyt ei ole niin järkyttävä, se ei vaadi kuin muutaman pienen paikkauksen maaliin. Mekaniikka sensijaan on osottautunut ongelmaksi, pallot eivät tule aina ulos kelasta, joka saa pelin sekoamaan pahasti palloissa ja kun tämä tapahtuu yleensä lähes poikkeuksetta multiballin aikaan, ei tällä koneella voi vielä pahemmin pelata tosissaan, tulostaulukossakin on vielä vakio Grand Champion 300 milliä. Pelihuone tulee uudelleenjärjestelyyn piakkoin, joten alan pohtia mekaanisia ongelmia sen jälkeen...

17/12/00 - Kela kuntoon

[kuva]
Kela

Kun TZ nyt on läjässä, tuli Fish Talesin vuoro. Tutkin kelan mekanismia aikani ja totesin että sitä voisi hieman kallistaa vasemmalle niin pallot alkaisivat valua ulos kelasta eivätkä juuttuisi kuten siinä normaalisti kävi. Ruuvasin kelan irti ja pistin kiinnityksiin pari prikkaa. Ja kas - pallot alkoivat valua oikein ulos. Nyt kun multiball tuli vihdoinkin mahdolliseksi pelata, laitoin ekalla testipelillä uuden Grand Champion tuloksen! YEAH!

19/12/00 - Murtuneita juotoksia

Useissa lamppukorteissa pelikentän alla osa valoista pätki edelleen. Nyt kun huono kontakti liittimessä oli hoidettu, otin yhden irti ja tutkin tarkemmin - kohdasta jossa nuo liittimen piikit olivat piirilevyyn juotettu, oli isoja halkeamia, muutama piikki itseasiassa tippui pois itsekseen. Kolvasin kaikki liitokset kentän alla uusiksi lamppukorteista - ongelmat katosivat ja koko valaistus on nyt huomattavasti kirkkaampi.

Koneessa on nyt todistetusti uusi ongelma - se boottailee välillä itsekseen. Epäilen suuresti tasasuuntaussiltoja, täytynee ilmeisesti vaihtaa se suurin epäilty driverboardilta.

17/01/01 - Missä ongelmat?

Omituista - sen jälkeen kun kolvasin ohjatun valaistuksen liittimet kuntoon, peli ei ole enää resetoinut. Olen pelannut nyt melkein kaikki vakiotulokset pois listoilta kun peliä voi todellakin pelata yli 5 minuuttia ilman että se resetoituu. Seuraavaksi taidan hoitaa hieman maalipuolta kuntoon.

Otin ja aloitin backboxin vasemmasta sivusta. Siinä on onneksi vain 3 vahingoittunutta väriä, keltainen, musta sekä punainen. Pohjavärinä on musta, joten sen sai pienellä vaivalla hoidettua. Punaista ja keltaista taas olikin sitten hankalampi setviä, backboxin reunassa on merenneidon kuva, johon on ilmeisesti hangannut joku esine kuljetuksessa tai varastossa. Maalasin punaiset ja keltaiset kohdat melko nopeasti - kaikkia kohtia reunustaa mustat ääriviivat, joten tuo alkaa näyttää jälleen uudelta kunhan saan tuon mustan maalattua muiden värien kuivettua.

17/02/01 - Pohdinta

FT on kyllä vielä kaukana kunnossa olemisesta, mutta se toimii jotenkuten. Tasasuuntaussillat kyllä täytyy vaihtaa, ne pätkivät näköjään edelleenkin. Kelakin jumittaa edelleen, muttei niin innokkaasti kuin alunperin. Täytyy keksiä siihenkin jotain.

04/03/01 - Flipperit

Otin ja uudelleenrakensin FT:n flipperit. Vaihdoin kaikki kuluvat osat ja putsasin hieman paikkoja. Melkein kaikki liikkuva täytyi vaihtaa, eipä ihme että pelituntuma oli hieman kateissa.

09/04/01 - Lamppukortti, vaihteeksi

Minua onkin jo vähän aikaa häirinnyt se, että lock-valot tuntuvat pätkivän jatkuvasti. Koska ongelma korjaantuu täristämällä, on jossain huono liitos. Otin sitten kyseisen lamppukortin työn alle, siitä oli näköjään liittimen juotokset murtuneet. Hieman tinaa ja ongelma korjattu, lamput toimivat jälleen.

29/08/02 - Patterit

Vaihdoin koneeseen patterit. Siinä sivussa katselin, että minulta puuttuu tästä 2 sulaketta yleisvalaistuksesta. Olen joskus aikaisemmin lainannut ne johonkin muuhun projektiin, kun FT:n yleisvalaistus ei kauhean oleellinen pelattavuuden kannalta ole. Tutkin läpi sulakevarastoani, enkä löytänyt 5A sulakkeita. Mietin hetken, ja vetäisin tilalle huvikseni 4A sulakkeet. FT:ssä on kuitenkin harvinaisen vähän yleisvalaistuksen lamppuja, joten oletan että nuo kestävät ainakin vähän aikaa, kunnes tulee tarvetta käydä sähkötarvikeliikkeessä ostamassa muutakin aiheeseen liittyvää sälää.

20/10/02 - Myynti

Kone toimi aikansa hyvin, mutta minua rassasi pitkään se, kuinka pahasti pelikenttä oli vaurioitunut. Pääsimme Ipin kanssa diiliin, ja niinpä tämä Fish Tales lähti sitten Saloon.

FT on kuitenkin yksi peruskone minulle, joten hankin toisen koneen tilalle.

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2010-11-26 05:27, v3.