Fish Tales 2 korjauspäiväkirja

Tämä on 9. pelini, toisen Fish Talesin korjauspäiväkirja. Sivua on viimeksi päivitetty 2021-11-14 12:12.

Voit hypätä tästä viimeisimpään kohtaan.

20/10/02 - Haku: Fish Talesin toinen tuleminen

Tämä Fish Tales tuli samaa matkaa JackBotin kanssa, ja jätin projektin odottamaan aikoja, jolloin voisi taas keskittyä antaumuksella säätämään koneitaan ilman, että se alkaisi tuntua väkiseltä työltä. Kaikkein pahintahan mitä harrastukselle voi sattua on se, kun se muuttuu tylsäksi sen takia, että sitä tekee väkisin. Työ, koulu ym. veivät joka suuntaan niin, ettei päivän lopuksi enää riittänyt voimia pohtimaan seuraavia projekteja. Mutta ei hätää, tämä on vain viivästys.

30/09/03 - Arvio projektista

Siitä on lähes vuosi, mutta nyt lie elämän meno hellittänyt sen verran, että harrastuksiin pääsee jälleen käsiksi.

[kuva]

Koko komeus

Tämä yksilö on paremman näköinen kuin edellinen Fish Talesini, joskin yhtä järkyttävän likainen kuin entinen tullessaan :-) Lisäksi monet mekaaniset osat reistaavat, yleisvalaistus näyttää olevan pimeänä ja monet kulutusosat valmiita roskikseen.

[kuva]

Lasinsuoja oli hirveässä kunnossa. Joku oli haukannut siitä paloja pois.

Kun lasiosat tuli pestyä, aloin katsella sitä, miten syödyn näköinen tuo lasipidike pelikentän yläosassa oli.

[kuva]

PAFin käyttämä lasisuoja, jonka otin toisesta Doctor Whon raadosta. Ainoa kääntöpuoli on, että Doctor whon versiossa on pala pois vasemmasta laidasta pelikentän lasin kytkimen takia.

Olen itse kehittänyt perversion näitä PAF-tyyppisiä ratkaisuja kohtaan, jossa tuon muoviosan päällä on metallinen lista. Kun tuo on asennettu koneeseen, näyttää kuin sivuraiteet jatkuisivat myös pelikentän päässä. Ja lisäksi tässä uudessa kappaleessa oli ehjä tuo muoviosakin, joten päätin vaihtaa.

[kuva]

Puutöitä

Vaan vanha versiopa oli ajan kanssa tippunut irti, ja joku Asentaja Arska oli sitten mennyt, ja suunnilleen hakannut edellisen kiinni kuuden tuuman nauloilla. Koko puuosa jossa lasisuojus oli kiinni, oli haljennut. Vetäisin sitten siihen puuliimaa sekaan, ja jäädään odottelemaan, että se kuivaa nätisti.

01/10/03 - Edistyy hiljalleen

Nopeutin vielä illalla eilisen puukorjausta vetäisemällä liimaa väliin koko matkalta ja 4 kappaletta puristimia päälle. Tänään se oli käyttövalmis, joten ruuvasin kiinni uudistetun version lasisuojasta.

[kuva]

Uusi lasisuoja paikallaan

PAF on tehnyt koneisiin monen laisia muutoksia, tämä on kuitenkin minusta niistä oleellisin. Tietysti TOSITILANTEESSA tämä metallilätkä estää, ettei tuota muovisuojusta rikota, mutta olen kuolannut noiden metalliosien perään siitä lähtien, kun sellaisen laivalla näin. Nyt minulla on niitä 3:ssa koneessa kiinni (Jackbot, Doctor Who ja Fish Tales). Täytyy teetättää muutama lisää, voin halukkaille antaa tarkat mitat sekä 3D Studiolla piirretyn mallin miten tuo metalliosa tehdään, jos haluatte. Jos ihmettelet muoviosasta puuttuvaa palasta vasemmassa reunassa, niin tuo muoviosa on otettu Doctor Who:n raadosta, ja siinä kohtia on Who:ssa lasin paikallaanolon tunnistava kytkin. Tuo kuitenkaan ei ole niin syödyn näköinen kuin edellinen.

[kuva]

Pelikentän alaosa purettuna

Aloin ottaa myös alakenttää hiljalleen kappaleiksi. Epäilen vähän, että minulla riittää kumireksuja saada tämä projekti loppuun ilman varaston täydennystä, mutta yritetään nyt ainakin.

Katselin myös, että yleisvalaistuksesta on 2 stringiä pimeänä, "lower playfield" sekä "lower backbox".

[kuva]

Liittimessä vähän toivomisen varaa?

Olisikin ollut turhan helppoa, jos nämä 2 stringiä olisivat saaneet virtaskansa samasta lähteestä. Niivitin yleisvalaistuksen virtaliitintä, joka liittää muuntajalta tulevan virran driver boardille. "Lower playfield"-sarja palasi henkiin, eli tässä on ainakin yksi liitin vaihdettavaksi. Kuten kuvasta näkyy, patenttiosasto on päässyt asentamaan, ja J120:ssä on jo kertaalleen vaihtunutkin liitin. Uusi on jo vähän ruskistunut, muttei pahasti. Täytynee vaihtaa tuokin.

[kuva]

Pelikentän purku jatkuu - tyhjenevä yläkenttä

Ja sitten jatkettiin pelikentän purkitoimenpiteitä.

[kuva]

Tolppakylpy

Tämän jälkeen aloin siivota sitten kentästä tolppien muoviosia irti. Jätin itse ruuvit kenttään kiinni, että muistaa missä minkäkin lainen on ollut, ja tolpat sitten pistin lillumaan astianpesuaineella maustettuun veteen. Katsotaan miten ne siistiytyvät ajan kanssa, nuo vähänkin monimutkaisempaa kuviota toistavat tolpat ovat melko ilkeitä puhdistaa nopeasti, hammasharjan kanssa kaiketi niitä voi rapsuttaa, mutta siihen menee ikä ja tarveys. Tämä onkin protoidea niiden nopeammasta puhdistuksesta.

Nyt alkaa näkyä hyvin, miten rankasti tämä peli on törkyinen. Fish Tales täytti tänä vuonna 11 vuotta, ja tässä yksilössä tuskin lie koskaan pelikentän "hankalampien" rakenteiden alta putsattu mitään. Katselin, että täytyy purkaa sekä Caster's club sekä bumppereita ympäröivä alue. Törkyä riittää niin, että heti kun johonkin koskee, on sormet aivan mustana. No, kyllä tämä kuntoon tulee, ja kaiken lisäksi: pelikenttä näyttäisi melko pitkälle olevan täysin vailla inserttien kulumia, mikä Fish Talesin kanssa tuntuu olevan varsin harvinainen juttu.

02/10/03 - Alempi puolisko puhtaaksi

Lyhyesti ja ytimettömästi, käsittelin kentän alemman puoliskon Novus #2:lla, ja siitä tuli varsin oiva vaikka itse sanonkin. Tutkin kenttää nyt tarkemmin ja totesin, ettei tämä kone viimeisen päälle täydellinen ole, mutta kyllä pirun lähelle. Päättelisin jäljistä, että tästä on rikottu kertaalleen lasi ja lasin paloja poimiessa kenttään tullut jokunen naarmu. Tasoittuivat tosin Novuksella aika hyvin.

Säätö jatkuu taas ajan salliessa.

04/10/03 - Ylemmän osan purku

Aloimpa sitten ottaa kentän ylempää osaa palasiksi. Rampit ja rautalangat mäkeen, pleksiä irti niin paljon kuin sai.

[kuva]

Ei enää paljoa kamaa jäljellä mikä tulee irroitettavaksi

Vielä vähän matkaa, niin pääsen kuuraamaan ylempää puoliskoakin...

05/10/03 - Hiljaa hyvä tulee

Noniin, sain kiskottua viimeisetkin esteet yläkentältä ja aloin puhdistamisen. Täytyy vielä vetäistä myöhemmin toinen putsauskierros ennen Novusta ja vahaa yläkentälle. Aloin myös käsitellä metalliosia kiillotusaineella. Sinolilla ei tai millään muullakaan ei tuntunut pahin flipperipöly irtoavan, mutta kiillotusaineella lähti hetkessä! Erityisen pahan näköinen oli kelan takana oleva metallilevy, johon pallot hankaavat kelan pyöriessä. Liekö sitä koskaan putsattu? Oma veikkaukseni olisi ei.

Vahasin koko kentän alaosan, kelan sisuksen, sen taustalevyn sekä kelasta pallot pihalle sinkoavan katapulttimekanismin palloon osuvat osat. Varsinainen putsausprojekti alkaa näyttää hiljalleen hyvältä.

06/10/03 - Vahauksessa

Koko pelikenttä on nyt purettuna ja käsitelty Novuksella. Muutamassa kohdassa näyttäisi olevan tuollaisia kestomustia jälkiä, jossa kentälle tuhansia (tai kymmeniä tuhansia) kertoja tippunut pallo on tehnyt pienen montun ja saanut halkeamia Diamond plateen.

No, nyt koko kenttä on aika nätisti vahattuna. Kun mitään varsinaisia esteitä ei enää ollut, vahasin kaiken mihin vain pääsi käsiksi, joten monet muovien alusetkin on nyt nätisti vahassa :-) Sitten vaan pitäisi alkaa koota konetta takaisin samalla kun putsaa osia.

08/10/03 - Kokoon päin

Aloitin kokoamisen pistämällä ensimmäisenä venerampin kasaan. Alkuperäinen lähes kopiopaperimaisen himmeä vene oli nyt säihkyvän kiiltävä. Kaikki kiillotettu ja vahattu kromikin kiilsi oikein nätisti, ja sai omistajassaan aikaan kevyehkön omahyväisen virneen :-)

[kuva]

Mutta... mutta... siellähän on VALOA!

Kokosin myös kelamekanismin takaisin, joskaan ramppeja siinä ei vielä ole kiinni. Kelakin näytti pyörivän hyvin, ja diagnostiikan mukaan kaikki 6 kelan asentoa löytyivät helposti. Tässä vaiheessa aloin myös lamputtaa kentän yläosaa, jossain vaiheessa kun nuo lamppuset kun jäävät tuonne pleksien alle, niin muuten vielä unohtuu.

Katselin ohimennen, että kaikki insertit pitää pestä altapäin ja koneessa on ainakin 4 lamppukorttia, jossa on murtunut liitin. Valomatriisi näyttäisi olevan OK, yleisvalaistuksessa on yksi pimeä stringi jonka syytä en ole vielä löytänyt, muut pimeänä olevat ovat tuosta yhdestä palaneesta liittimestä ja palaavat hetkeksi jos sitä niivittää. Liitin menee vaihtoon.

Flippereissä on KAIKKI osat aivan lopussa, kaikki holkit ym. ihan valmista tavaraa roskikseen. Lisäksi esitän oman epäilyni siitä, kuuluuko Fish Talesissa TODELLA olla vahvimmat mahdolliset flipperikelat. Hitto kun ei ole sitä edellistä enää tässä käden ulottuvilla että voisi tarkistaa mitä siinä oli.

En muista mainitsinko jo, mutta tämäkin kone on ilman backboxin kalaa. Perkeles. Ja älkää enää lähettäkö ehdotuksia siitä, että laittaisin sen laulavan taimenen sinne, olen tämän vinkin kuullut jo 11 kertaa :-)

Edit: FT:hen todella kuuluu FL-11629:t, aika tylyä, jotten sanoisi.

10/10/03 - Alakentän kiillotus

Otin sitten tänään projektiksi kiillottaa alakentän. Vaha oli tarttunut kenttään suhteellisen hyvin ja hampaat irvessä sitä sai hinkata noin tunnin että ylimääräiset oli saatu pois ja kiilto paikallaan.

[kuva]

Kenttä, valaistuna taskulampulla vastakkaisesta suunnasta

Kevyttä naarmua kentässä kyllä on, mutta onhan tämä kone jo joutanut 11 vuotta olla pelattavanakin! Lisäksi ainakin kerran rikottu pelikentän lasi on jättänyt omat jälkensä. Kaunis kiilto siihen kuitenkin tuli, etenkin kun vertaa alkuperäiseen, joka oli, kuten edellä taisinkin veneestä jo mainita, kopiopaperin tasoa.

18/11/10 - Ylösnousemus

Vaati näköjään 7 vuotta ja 3 osoitetta, ennenkuin Fish Talesini tuli kokoon. Pohjanoteeraukset niin yksityiselämän, rahatilanteen kuin muidenkin asioiden kanssa olivat aika pitkälle vieneet mielenkiinnon käytännössä kaikkeen säätämiseen. Flipperipiirissä olleet riidat eivät ainakaan auttaneet asiaa.

Kävin 13/11/10 Tuukan luona ensimmäistä kertaa yli viiteen vuoteen ja löimme kättä päälle viimein livenä erimielisyyksiin, jotka olivat sotkeneet välimme vuosien varrella.

Reissulla pelasin Tuukan Fish Talesia, ja kotiin palattuani katselin kaiholla omaani. 7 vuotta on liikaa. Nyt se joko tulisi kuntoon, tai sitten hommaisin toisen Fish Talesin. Tilasin koneesta puuttuneet osat kotiinpaluun jälkeen ja jäin odottelemaan postin saapumista.

Minulla oli kuitenkin edessäni varsin rankka homma. Olin purkanut koneen aikanaan ja järjestänyt kaikki ruuvit ja mutterit alueen mukaan pieniin muovilaatikoihin. Muuttaessa nämä laatikot olivat laitettu isompaan pahvilaatikkoon, joka sitten oli pyöräytetty pari kertaa ympäri. Nyt kaikki osat olivat yhdessä sotkussa!

Vietin noin reilut 10 tuntia manuaalin kanssa etsiessäni mikä pultti ja mutteri meni minnekin. Vuosia varastossa olleet muovit olivat osa taipuneet. Puhaltelin ne hiustenkuivaajalla takaisin muotoonsa ja oikaisin hieman taipuneen rautalankarampin.

Yllättävän hyvin se kuitenkin sujui, sillä jossain kohtia aamuyötä minulla oli koossa jotain, mikä etäisesti muistutti Fish Talesia! Kaksi muovia jäi kuitenkin yli.

[kuva]

Mitähän nämä ovat?

Ensimmäisen mysteerin ratkaisi marble - ko. muovipala kuuluu veneen alle pitämään palloa aisoissa. Toisen paikaksi taas arvelin oikean orbitin loppuosaa ja Tuukka varmisti tämän koneestaan myös oikeaksi paikaksi.

[kuva]

7 vuotta myöhemmin FT tekee paluun limbosta!

Koneen kabinetti on melko haalistunut, voisin harkita tekeväni tästä koneesta ensimmäisen testikappaleen kylkien uudelleenteippauksessa. Yleisvalaistus kaipaa edelleen liittimen ja driver boardin pinnien vaihtoa. Kala puuttuu myös.

Tutkin Marco Specialtiesin sivuilta, että tuo kalan kupu on noin $50 ja itse kala saman verran. Tietysti tarvisi vielä rakentaa kalan teline ja laittaa siihen kela joka kalaa sätkyttää. On siinä ja siinä, onko tuo rakentamisen arvoinen juttu. Tietysti olisi kiva saada koneen alkuperäinen kala koneistoineen jostain.

No, kone on kuitenkin koossa ja pelattavissa, tästä on hyvä jatkaa :)

02/12/10 - Kromikiiltoa

Ostin Fish Talesiin ja Jackbottiin samalla kertaa uudet pallot. Fish Talesin mukana tulleet olivat ihan hirveät. Kiva kun näitä peilikiillotettuja saa jo melkein vakiona nykyisin, ovat (ainakin uutena) tosi kauniin näköisiä.

04/12/10 - Kolvi kuumana

Tässä koneessa oli yleisvalaistus melko pitkälle korppua. Saatuani osalähetyksen päätin tänään viimein irrotella driver boardin paikkailtavaksi. Vanhat liittimen pinnit irtosivat todella helposti. Lämmitin vähän toiselta puolelta ja nostin ne yksitellen kärkipihdeillä pois. Minkäänlaista voimaa tai väkivaltaa ei tarvittu. Pinnit sulivat lämmitettäessä irti muovialustastaan ja viimeisen pinnin jälkeen muovi tippui pois.

Kesken kolvailua huomasin virheen tilauksessani. Olin tilannut 3 kappaletta 11 pinnisiä liittimiä, kun koneessa onkin 2 kappaletta 11 pinnisiä ja yksi 12 pinninen. Onneksi minulla oli pieni pätkä pinniriviä jo ennestään, joten lohkaisin siitä yhden ja juotin sen tuommoisen 11 pinnisen jatkoksi. Itse liitin täytyy tosin tilata erikseen, en halua mitään viritystä tähän nyt, kun ollaan tekemässä siistiä konetta.

[kuva]

Vasemmalla koneessa ollut viritys, oikealla uusi liitin. Musta raita on tussia - merkitsin rakenteluvaiheessa haittapinnin paikan.

Virityksistä puheenollen, tarkempisilmäiset huomasivat jo aiemmissa kuvissa tuon toisen 11 pinnisen liittimen sokeripalan perässä. Tämä on aika selkeä Asentaja Arskan kentällä tekemä hätäviritys. Se vaan ei ole kestänyt kauaa ja uusikin liitin on palanut varmaan pikapuoliin, koska driver boardin pinnit olivat täysin hiiltyneet. Poistin sokeripalan ja laitoin alkuperäisiin johtoihin uuden liittimen.

06/12/10 - Kala tekee paluun: valaistus

Kuten aiemmin mainitsin, koneesta puuttuu backboxin päällä oleva kala. Tutkailin aikani mahdollisuutta ostaa semmoinen, mutta Amerikan ihmemaassa hinnat olivat alkaen $200. Joo, ei kiitos.

Tarkoitus siis on rakentaa tuo kala itse. Manuaalista löytyneen räjäytyskuvan perusteella mekanismi ja valaistus ovat aika selvät - löysin myös koneen sisältä roikkumasta alkuperäiseen kalaan menneet johdot. Hommasin vastaavat toisen puolen liittimet, joten nyt kyseessä on vain itse kalaosan kokoaminen.

Kalan edessä, pelaajan näkökulmasta näkymättömissä on viiden lampun ketju, joka valaisee kalan altapäin. Tämän yleisvalaistuksen pätkän piirilevystä löysin kuvankin, eipä ollut ihmeellinen. Lamput ovat vaan rivissä ja löysin backboxin päältä entisen kiinnitysreiätkin, joten pystyin laskemaan piirilevyn koon niiden mukaan.

[kuva]

Tein sitten käsillä olleista kamoista vastaavan. Ulkonäöllä ei niin väliä, koska kuten totesin aiemmin, tämä piirilevy ei näy pelaajalle. Se jää kuvun alalaidassa olevien tarrojen alle. No, tämä osa valmis, projekti jatkuu kunhan itse kumikala saapuu Marco Specialtiesista.

08/12/10 - Kala tekee paluun: kela ja flasheri

Viimeksi rakenneltu lamppukortti toimi kuten pitääkin. Manuaalia tutkiessa totesin, että alkuperäisessä versiossa kalan silmässä ja kalan edessä olevassa vieheessä on myös yleisvalaistuksen lamput. Kolvasin lamppukorttiin liittimen ja siihen sopivan kahden lampun johdotuksen. Käytin saman muotoisia kantoja kuin manuaalin kuvassa.

[kuva]

Jatkettu lamppukortti

Seuravaksi oli vuorossa kalaa sätkyttelevä kela ja kalan takana oleva flasheri. Päätin rakentaa sätkytysmekanismin hieman eri osista kuin alkuperäisessä. Tarkoitus on vähentää ärsyttävää melua, jota alkuperäinen toteutus pitää. Tässä versiossa kela on vaimennettu kumirenkaalla plungerissa. Virtaliitin on hieman dremelöity PC:n lisälaitteiden jatkojohdon liitin; pinnit olivat samoja, mutta liitin ei juuri ja juuri mahtunut. Nyt mahtuu.

[kuva]

Kun mekanismi oli koossa, tuli totuuden hetki. Toimisiko se ensimmäisellä yrityksellä, vai palaisiko sulakkeet automaatin ja asunnon lisäksi koko läänistä? Tässä on todistusaineistoa aivan ensimmäiseltä testikierrokselta:

Ja sitten seuraavaksi taustalevy...

09/12/10 - Yleisvalaistus loppuun

Sain tänään postissa viimein liittimen ja lisää pinnejä yleisvalaistuksen viimeisen liittimen korjaukseen. Siinä vaihtaessa jo aiemmissakin kuvissa nähty mustunut liitin levisi käsiin ihan sananmukaisesti - viritelytuokioon tuli luova tauko, kun kiilamainen pala liittimestä upposi puolisen senttiä peukaloon. Paha sana pääsi. Kun palanen oli nypitty pois, oli viimein aika testata uutta liitintä.

[kuva]

Hieman vähemmän rapsakka liitin entisen tilalla!

Virtojen päällelaiton jälkeen meinasin tulla toinen paha sana. Yksi yleisvalaistuksen osa oli edelleen pimeänä! Vianhaku kasvatti ohimennen kummasti yleisvalaistuksen vianhausta kertovaa artikkeliakin, mutta vika paljastui viimein olevan piirilevyn langoissa. Toimimaton lanka alkoi yleisvalaistuksen virransyötössä kohdasta, jossa piirilevy oli palanu täysin mustaksi. Varmaan mennyt läpivienti siinä samalla. Pohdin asiaa hetken ja päädyin sitten vetämään levyn takapuolelle hyppylangan. Tämän jälkeen yleisvalaistus toimi kokonaan.

[kuva]

Nyt on valoa! Huomaa backboxin päällä 5 kalan valaisevaa lamppua, jotka ovat aiemin kootulla piirilevyllä.

15/12/10 - Kala tekee paluun: Saalista

Tullista tullut lappunen kertoi kalansaaliin saapumisesta.

[kuva]

Hain sitten Marcolta tulleen lähetyksen, joskin sisältö herätti hieman hämmennystä. Ei tosin ehkä niin paljoa, kuin tullivirkailijalla, kun nostin kumikalan paketista tiskille. Jostain syystä Williamsin varaosakala ei ollut värityksensä puolesta edes sinnepäin, kuin alkuperäinen. Pähkäilin sitten hetken ja totesin, että parempi kai ottaa maalit kauniiseen käteen.

[kuva]

Kala - ennen ja jälkeen

Maalasimme kalan toisen puoliskoni, Pilvin kanssa. Maalasin itse kalan selän, Pilvi maalasi silmän, suun ja hampaat. Alkuperäisessä ei ollut suu eivätkä hampaat maalattuja, mutta kun kerran ruvettiin, niin tehtiin sitten parempi kuin alkuperäinen.

Seuraavaksi sitten hakemaan painofirmasta kalan puiseen taustalevyyn painatus.

Vaihdoin myös samassa lähetyksessä saapuneen backboxin lukon. Entinen oli viritys, jossa oli kolikkoluukun lukko ja kasa prikkoja pitämässä sitä paikoillaan. Nyt koneessa on alkuperäisen näköinen lukko.

21/12/10 - Kala tekee paluun: Vettä ja viehe

Kalan taustalla on puulevy, jossa taas on alhaaltapäin kuvattua aaltoilevaa vettä. Tätä alkuperäistä ei tietenkään saanut mistään, joten sekin menee sitten tee-se-itse -kategoriaan. Muutamilta kavereilta pyydettyjen versioiden jälkeen päädyin sitten ottamaan Mayan kauniiseen käteen ja mallintamaan tuon vedenkin itse.

[kuva] [kuva]

Yritin pitää tuon alkuperäisen sävyn mahdollisimman paljon, mutta lisäsin hieman värettä veteen kun kerran vesiscene oli jo teon alla. Tuo on vaan NURBS-objekti, jossa on ensin isot aallot saava displacement map ja sen päällä bumpmappi. Mielenkiinnolla odotan, miltä tuo tulee näyttämään pahvilla!

Samalla kerralla piirsin myös kalan eteen tulevan vieheen. Piirsin sen vektoreina oikeasta pelistä otetun valokuvan päälle. Aion nostaa vieheen noin 1cm korkeudelle taustakuvasta erilliselle muovikalvolle painettuna ja tulen käyttämään siinä oikeaa koukkua ja siimaa.

24/12/10 - Joulusäätö

Minua on jo pidempään risonut pari pikkuongelmaa tässä yksilössä. Ensinnäkin orbitissa oleva portti ei aina aukea kuten pitäisi ja toiseksi ehkä yksi kymmenestä pallosta ei tule ulos pallokourusta, vaan pomppaa jotenkin mystisesti takaisin.

[kuva]

Otin pallokourun ensimmäisenä käsittelyyn. Osui nimittäin Pinball Ninjasta sama ongelma toisessa koneessa. Olin jo säätänyt pystysuunnassa olevaa läppää kourun lopussa, joka korjasikin sen, että kone syötti noin joka toisen pallon huti. Systeemissä oli vaan toinenkin läppä, vaakatasossa. En tätä ollut huomannut ja nyt kun säädin molemmat kohdalleen, en viiden pelin testisessiossa saanut ainuttakaan hutisyöttöä aikaiseksi.

[kuva]

Samalla kun pallokouru oli esillä, huomasin että siitä on kadonnut pallojen takaisin pomppaamisen estävä lankaportti. Taivuttelin sitten soveltuvan portin rautalangasta.

Orbitin portti on ollut Fish Talesissa aina raivostuttava. Kentän alla olevasta solenoidista lähtee jousi portin avaavaan mekanismiin ja jousen täytyy olla juuri täydellisen kireä, tai portti pysyy joko koko ajan kiinni tai antaa aina periksi. Totesin, ettei solenoidi liiku tarpeeksi; sen palautusjousi oli väsynyt. Puolitin jousen ja liikerata kasvoi viimein sopivaksi. Portti oli kuitenkin vielä koko ajan auki, joten venytin solenoidilta portille menevää jousta niin, että se juuri ja juuri nosti porttia lepoasennossa. Nyt porttiin osuva pallo torppaantui ja portti avautui juuri ja juuri sen verran, että oikealla hetkellä pallot pääsivät siitä alta.

Korjasin samalla cast again- ja ball 1 lock -valot. Niiden kannat olivat hieman hapettuneet ja kärsineet.

Nyt pelittää taas hienosti. Kalaankin olen ehtinyt vetää jo kiinnitysruuvit kiinni, voisi pian ruuvata koko setin ensimmäistä kertaa kokoon testiajoa varten.

12/01/11 - Kala tekee paluun: Taustalevy

Projekti on ollut hieman tausta-alalla muiden kiireiden vuoksi, mutta nyt oli taas aikaa jatkaa kalan palauttamista paikalleen. Porailin kalan taustalevyyn Tuukalta saamieni mittojen mukaan reiät kalalle, solenoidille ja valaistukselle.

[kuva]

Samalla paljastui aiemmin tapahtunut laskuvirhe. Taustalevy oli 18mm paksua ja minulla oli 20mm ruuvit. Kalan tausta plus pari prikkaa olivat juuri sen verran liikaa, etteivät ruuvit tulleet ulos taustalevystä. No, uusi shoppauskierros Prisman rautapuolelle huomenna.

[kuva]

Muilta osin mekanismi tuli kokoon ongelmitta. Kalan selkäevä on hieman levyn yläpuolella, mutta tarkemmin tutkittuna se näyttää olevan noin myös tehdasasennetussa versiossa. Toivottavasti rakennelma mahtuu kuvun alle tuollaisenaan.

[kuva]

Seuraavaksi pitäisi sitten maalata levy mustaksi ja laittaa vinyylitarralle printattu taustakuva paikalleen...

13/01/11 - Kala tekee paluun: Taustakuva

Seuraavaksi oli vuorossa taustalevyn maalaus. Maalasin sen kokonaan mustaksi, kuten alkuperäinenkin oli. Sain myös viestin tarroja ja muuta painavasta firmasta, CadNetistä, että vinyylille painettu tarra olisi valmis haettavaksi.

[kuva]

Monta eri materiaalia arvottiin läpi, vinyylitarra voitti lopulta tulostusjäljen ja kiinnityksen helppouden puolesta.

Tarra tuli liimattua pienen sähläämisen jälkeen ilman vekkejä ja hiljalleen puupalikka alkoi muistuttaa flipperin osaa.

[kuva]

Kun tarra oli onnistuneesti kiinni levyssä, oli aika leikellä levyssä olevat reiät myös tarraan. Ei ollut onneksi hirveän paha projekti. Ajattelin myös mallata kalaa uudestaan levyyn.

[kuva]

Noniin, nythän tämä alkaa näyttää viimein etäisestä miltä pitääkin. Kello oli jo päässyt taas iltamyöhään asti, joten en kehdannu enää naapurin riemuksi alkaa testailemaan sen pidemmälle. Sätkytyskelan plungeri on nyt leikattu lopulliseen pituuteensa ja laitoin vielä epoksiliimalla kalan taustalla olevat ruuvit kiinni. Laitoin myös kalan häntään reikänauhasta palasen kohtaan, johon plungeri lyö kalan pyrstöön.

Seuraavaksi vuorossa on viehe ja ensimmäinen testiajo!

14/01/11 - Kala tekee paluun: Testiajo ja viehe

Olihan se pakko koittaa, kun koko mekanismi oli ensimmäistä kertaa kasassa!

Muutin ensitöikseni vieheen takana olevan flasherin pystyyn yleisvalaistuksen lampun viereen. Nyt molemmat lamput tulevat noin 5mm ulos kalan taustalevystä. Ensimmäinen rakenneltava asia tänään oli itse vieheen runko. Päätin leikata sen CD-kotelon kannesta pienoisporalla ja laikkaterällä.

[kuva]

Suojalasit eivät tällaisessa operaatiossa ole vitsi! Tuo Dremel-klooni pyörittää laikkaa parhaillaan useamman tuhat kierrosta minuutissa ja kun laikka sitten otti ja petti, tuli laikan palasia päin näköä aika hurjalla nopeudella. Nenästä sentin oikealle osui yksi kappale niin, että laseihin jäi jälki! Kun runko oli leikattu, oli sitten varsinaisen vieheen kokoamisen vuoro.

[kuva]

Liimasin kultavärillä maalatun kolmikoukun vieheen rungon perään. Tämän jälkeen porasin vieheen lamppujen viereen reiät ja liimasin niihin pari ruuvia. Ruuvien päälle taas liimasin itse vieheen rungon, jonka päälle tuli sitten lopulta varsinainen tarra.

[kuva]

Nyt kun itse viehe oli koossa, oli vuoro tutkia hieman mekanismin hiljentämistä. Aiemmin suoritettu testiajo osoitti kokonaisuuden pitävän melko hyvää mekkalaa. Tuukan ehdotuksesta vaihdoin alkuperäisen kelan tilalle hieman heikomman yksilön. Otin myös hieman pois plungerin alusta ja liimasin siihen palan huopalaikkaa.

[kuva]

Nyt kala alkaa hiljalleen olla kasassa ja on enää kupua vajaa. Lattialla kuivamassa ollut kala herätti myös muiden asukkaiden mielenkiinnon....

[kuva]

16/01/11 - Kala tekee paluun: Lopullinen versio

Kala on koossa ja kissan suureksi riemuksi paikallaan ilman kupua. Kupu tulee kun tulee, mutta tämä systeemi toimii siihen asti ilmankin. Tämä tarkoittaa sitä, että minulta puuttuu nyt projektikone! Tämä FT saa vielä kylkiinsä uudet tarrat ensi kesänä, mutta muilta osin ollaan aika pitkälle valmiita. Taitaa nyt olla edessä aika ostaa uusi flipperi.

Tässä on videomateriaalia testikierrokselta:

23/01/11 - Lisää hohtoa

Kun vaihdoin koneeseen tuossa aiemmin pallon, ei ilmeisesti laskupää ollut parhaimmillaan. FT:ssä ei ole kolme, vaan neljä palloa! Yksi palloista on tietysti veneen captive ball, joka todennäköisesti oli alkuperäinen koneen mukana tullut pallo. Ja ihan siltä se näyttikin.

Vaihdoin myös oikeaan mailaan eilen flipperiliigan osakilpailun ohessa ostamani uuden 11629-kelan. Viimeinkin mailojen lyöntivoima on tasainen. Entinen keskitehoinen kela oli pääasiassa tuskainen venerampin ja captive ballin kanssa. Nyt on hyvä pelata!

30/01/11 - Uusi sijoituspaikka

Nyt se päivä on koittanut. Fish Tales lähtee viimein tästä tietokoneeni äärestä työhuoneestani uuteen paikkaansa. Onneksi tosin seinän toiselle puolelle olohuoneen puolelle :) Tässä vähän väljemmässä tilassa konetta on ollut hyvä työstää ja nyt kun se tämän päivän jäljiltä on viimein koossa, on aika luovuttaa säätöpaikka Big Gunsille, joka odottelee olohuoneen nurkassa syrjään siirrettynä rakenteluvuoroaan.

FT:ssä oli kaksi ongelmaa, jotka halusin ratkaista vielä ennen olohuoneeseen siirtämistä. Bumpperien helmojen uusiminen on nyt roikkunut pirun pitkään ja kun minulla varaosat kerran on, tulee kai helpommaksi vaihtaa ne tässä väljemmässä tilassa. Toinen raivostutavuus on pelikentän nostomekanismi. Jostain syystä se ei toimi normaalisti, vaan tuntuu jäävän jotenkin jumiin jos pelikentän yrittää vetää tavalliseen tapaan ulos.

Aloitin kiskaisemalla bumpperit irti ja pesemällä niiden alta paljastuneen alueen.

[kuva]

Sillävälin kun vaha oli kuivamassa, aloin tutkia pelikentän nostomekanismin ongelmaa lähemmin. Kentän liukukiskojen päässä oleva mekanismi oli vääntynyt todella pahasti, äkkiseltään arvioisin jonkun yrittäneen nostaa pelikenttää suoraan ylös perinteisellä tavalla ja kun se ei onnistunut, yritettiin uudestaan hampaat irvessä kiroillen. Voimaa oli käytetty itseasiassa niin paljon, että pelikentän laidoissa olevat listat olivat katkenneet juuri ennen kiskoja, olettavasti kohdasta josta kenttä on taipunut eniten tässä mittelössä.

[kuva]

Kun pelikentästä kuuluu halkeilevan puun ja vääntyvän metallin ääntä, on mahdollista että teet jotain väärin.

Mutta millä tukea kenttää sen aikaa, kun raiteet olivat irti? En halunnut kiskoa koko kenttää pois näin yksinkertaisen korjauksen takia, joten laitoin kabinetin pohjalle kaljakorin väärin päin ja sen päälle pari kirjaa.

[kuva]

Koppa kaljaa tulee aina ennemmin tai myöhemmin tarpeeseen!

Ja toden totta - kiskot olivat väänetyneet yli sentin verran. Nämä eivät ole mitään kovin kevyttä materiaalia, joten tässä on ollut varmaan kaverikin apuna vääntämässä. Meni noin minuutti per kisko hakata ne takaisin muotoonsa.

[kuva]

Kiskot - ennen ja jälkeen käsittelyn.

Ensimmäinen testi korjauksen jälkeen - ensimmäistä kertaa minun omistuksessani tämä kone oli helppo avata. Olisi pitänyt tajuta jo vuosia sitten tehdä tämä. Pelkäsin, että siinä oli isompi remontti joten pihtailun tätä korjausta kabinetin decalien vaihtoon, kunnes näin tavan decaloida purkamatta koko konetta.

[kuva]

Bumpperien helmat olivat melko syödyt! No, nytpähän on uudet.

Bumppereiden korjauksessa kaikkein raivostuttavin operaatio oli niiden lamppujen kanta. Kannat on kolvattu suoraan niitteihin pelikentän pohjassa. Minulla ei tietenkään ollut ylimääräisenä uusia kantoja, joten jouduin kolvaamaan langat katkaisukohtaan takaisin. Onneksi tuo meni ilman ihan toivotonta itkuparkua.

[kuva]

No, siinä on. Kolikkoluukku pitää vielä vaihtaa, mutta sitä ei enää haittaa olohuoneen rivistöön vieminen. 5 vuotta kone ehti viettää tuossa, ehkä nyt on viimein aika päästää joku toinen siihen.

[kuva]

Fish Tales lajikumppaneidensa kanssa laumassa.

03/02/11 - Ramppivaikeuksia

Peli-ilta isommalla porukalla - aina löytyy jotain korjattavaa. FT oli toiminut ihan täysin työhuoneessani, mutta jostain syystä siirtämisen jälkeen pallo alkoi hypätä virvelin kelan katapultista tullessaan raiteelta pois! Katselin jonkun tovin tuota, kunnes totesin rautalankarampin olevan aavistuksen kallellaan. Taivutin sitä ja ongelma vaikutti loppuneen.

Paljon ikävämpi ongelma löytyi myöhemmin päivältä, kone nimittäin boottasi kesken pelin. Tasasuuntaussilta taitaa olla menossa, etenkin kun boottiherkkyyteen vaikutti suoraan kuinka kuuma paikassa oli - jäähdytyksen jälkeen kone toimi moitteetta.

20/03/11 - Uusia tolppia

Jo kokoamisvaiheessa totesin useiden koneen tolppien olevan todella heikossa hapessa. Suurin osa oli haurastunut ja halkeillut. On pitänyt pitkän aikaa hommata uusia, mutta homma on jäänyt roikkumaan. Jouduin aikanaan pistämään täysin hajonneiden tolppien tilalle väärän värisiäkin.

[kuva]

Pari väärän väristä ja yksi mätä tolppa.

Josse ystävällisesti lahjoitti minulle pienen pussillisen tolppia kiitoksena avusta NBA Fast Breakin kanssa, joten nyt pääsin vaihtamaan kaikki väärän väriset tolpat pois koneesta.

[kuva]

Koneeseen jäi vielä 5 huonokuntoista, joskaan ei niin pahaa kuin ensimmäisessä kuvassa. Ne ovat slingshoteissa.

24/03/11 - Yleisvalaistus, vaihteeksi

Johan nyt on taas, harrastajakolleegan tultua katsomaan koneita päätti FT tehdä tenät yleisvalaistuksen kanssa. Pelikentän takaosan yleisvalaistuksen ketju meni täysin pimeäksi. Ei ollut vika sulakkeissa, kuten ensin ajattelin. Testasin myös yleismittarilla suoraan virransyötöstä - jänniteet olivat kaikissa pinneissä yleisvalaistuksen ulosantopuolella. Nyt täytyy leikkiä sitten "etsi katkennut piuha"-leikkiä pelikentän alusen kanssa. Todennäköisesti piuha lähtenyt irti kun konetta on viimeksi säädetty.

25/04/11 - Yleisvalaistus, lopulta, sillan kanssa

Olen tässä pariin otteeseen ohimennen vilkuillut kentän alta aiheuttajaa yleisvalaistuksen ongelmalle, mutta kaikki näytti olevan ok. Mielenkiintoisin huomio kuitenkin oli, että naputtelemalla yleisvalaistuksen virran syöttöliitintä sain hyvin vaihtelevan jännitteen ulostulosta. Ok, nyt on kaksi vikaa minkä takia irrottaa driver board, joten kiskaisin sen työstettäväksi.

Vika olikin syöttöliittimessä. Itseasiassa tämän pinnin viereinen pinni oli se alkuperäisen korjauksen jälkeenkin jumpperia tarvinut. Tämäkin pinni oli alueella, jossa piirilevy oli kärventynyt ihan mustaksi. Vedin lopulta hyppylangan pinnistä triaciin kuten toisenkin vahingoittuneen johtimen kanssa. Tämä korjasi ongelman. Erikoista on, että tämä nyt korjattu johdin toimi useamman kuukauden. Ehkäpä se oli ihan hiuskarvan varassa ja kärähtänyt sitten liittimen muoviosan alta. No, toimii jälleen.

[kuva]

Seuraavaksi oli vuorossa satunnainen boottailu. Perustemppuhan on vaihtaa tasasuuntaussilta ja konkka, mutta minulla ei sattunut olemaan ylimääräisenä tuon kokoisia konkkia ollenkaan. Päädyin vaihtamaan pelkän tasasuuntaussillan, katsotaan miten peli tulee jatkossa käyttäytymään lämmitessään.

15/09/11 - Kuvun kanssa

Kala-topperin sain rakenneltua loppuun jo aikoja sitten, mutta koneessa on ollut yksi puute vielä - topperi kupu. Itse kupu on sen $50, mutta hauraan materiaalin ja suuren koon vuoksi se on jenkeistä ihan katastrofi tuoda kotiin ainakaan postitse.

Musse67 tarjosi minulle flipperit.netin foorumilla lahjoituksena kärsineen kuvun. Kuvauksen perusteella kyljessä on nyrkin mentävä reikä. Kun muutakaan ei ollut tarjolla, otin vastaan tarjouksen ja tänään hain sen viimein postista.

[kuva]

Edestäpäin kupu on vasenta alanurkkaa lukuunottamatta ihan siedettävässä kunnossa. Valtaosa ruuvinrei'istä on murtunut, mutta leikkasin kapeista reikänauhan pätkistä tuet puuttuvien alueiden yli.

[kuva]

Kuvun sivussa on reikä, mutta se on parhaassa mahdollisessa paikassa jos nyt siinä reikä on oltava. Fish Tales on olohuoneessani oikealta puolelta seinää vasten, joten reikää ei näe topperin taustalevyn takaa ja suoraan edestäkin se on vaikea huomata jos ei tiedä mitä etsii.

[kuva]

Ja näin, noin 9 vuotta koneen ostamisesta siinä on kupu paikallaan! Suuret kiitokset Musse67 tästä lahjoituksesta!

Piru että topperi näyttää kuvun kanssa vielä paremmalle. Flasherin efektit heijastuvat katon foliosta ja valo leviää muutenkin kivemmin, erityisesti kalan yläosaan. Kyllä kala kuuluu selkeästi tähän koneeseen :)

03/11/11 - Wanhalla Haitaritehtaalla

Monen vuoden haaveilun jälkeen edessä on jännä kohta - seura ja sen tilat ovat nyt viimein todellisuutta. Perustimme Flipperiseura Hopeakuula ry:n ja seuralla on pelitila, jonka nimesimme Wanhaksi Haitaritehtaaksi. Päätin siirtää kaikki 7 flipperiäni ja bingon tähän pelitilaan, tarkotuksena hommata kotiin uusia koneita pelattavaksi, ovathan nämä edelliset olleetkin jo 10 vuotta täällä! Ensimmäisten joukossa lähtivät Fish Tales, Doctor Who ja Jackbot. Koneet pääsivät perille Tensikan Sprintterillä ja saapuivat ehjinä perille. Lisää koneita seuraa seuraavalla kerralla.

[kuva]

05/11/11 - Ensimmäinen huolto tehtaalla

Näköjään FT oli ensimmäinen omista koneistani Haitaritehtaalla, joka vaati hieman huolenpitoa. Pelikentän keskiosasta vasemmalta katkesi yksi kumilenkki. Täytyi sitten käydä laittamassa uusi. Ikävä paikka vaan oli, joutui poistamaan pari kerrosta muoveja päältä. No, nytpähän on uusi taas. Edellinen ei näyttänyt erityisen kuluneelta, vaan enemmänkin revenneeltä. Mystistä.

[kuva]

26/01/12 - Uudet elkot ja virvelin kela rikki

Viime torstaina vähän viileässä hallissa näin ensimmäisen kerran, kun FT päätti tehdä yllätysresetin pitkästä aikaa. BR2 oli jo kertaalleen vaihdettu ja se lopetti ihan järjestelmällisen boottailun viimeksi, nyt on sitten aika vaihtaa ko. sillan kaverina oleva elko. Päätin vaihtaa samaan hintaan sekä C5 että C11 elkot, sillä ne ovat paistuneet BR1 ja BR2 tasasuuntaussiltojen hohkatessa vuosien varrella.

C5:ttä vaihtessa huomasin, että molemmissa elkoissa ovat liitokset murtuneet. Poistin molemmat varovasti kumpaakin jalkaa samaan aikaan lämmittäen, mutta jotain ylimääräistä lähti silti mukaan. Koitin konetta muutoksen jälkeen, mutta se ei bootannut ollenkaan - 5 voltin puoli oli täysin mykkä. Otin driver boardin takaisin tutkittavaksi ja totesin elkon ja sillan välisen yhteyden olevan poikki. Vedin niiden välille hyppylangan.

Tämän koneen driver board on siitä jännä, että siinä on ihan järjestelmällisesti läpivientien kanssa ongelmia. Olen sen verran monta korjausta tehnyt, etten tunnusta kusevani osien poistoa ihan näin järjestelmällisesti! Liekö huono yksilö, vai onko tärinä irroittanut juotosten murtuessa folion piirilevystä?

Kone boottasi ja toimi toivotulla tavalla hyppylankojen asentamisen jälkeen...

... peräti 2 peliä.

Toisen pelin lopussa kone ei syöttänyt virvelin kelaan lukittuja palloja takaisin, moottori kelassa ei osoittanut mitään elon merkkejä. Mittasin ensin sulakkeet varmuuden vuoksi, kaikki näyttivät olevan ehjiä. Seurasin sitten virran kulkua pelikentän alla olevalle moottorinohjauskortille.

[kuva]

Tällä kortilla käytännössä jokaikinen komponentti oli murtunut juotoksistaan. Huomasin kun virtaliitintä niivittäessä jännite hyppi välillä 0-14V. Juotin osat takaisin kiinni, mutta moottori ei inahtanutkaan. Olikohan itse moottori sitten mennyt? Nyppäisin moottorin irti vaihdelaatikosta ja toin sen säätöpöydälle tutkittavaksi.

[kuva]

Moottori tuntui olevan mekaanisesti hyvässä kunnossa, joten otin 12V virtalähteen ja koitin itse moottoria. Se pyörähti käyntiin ihan siedettävällä voimalla vielä. Pahus, mikä tässä mättää? Mittasin moottorikortilta eteenpäin lähtevistä piuhoista 14V, joten moottorin pitäisi pyöriä. Flipperitorstai oli tulossa loppuun, joten jouduin jättämään koneen kesken tältä päivältä. Pahus.

Katselin kotona kytkentäkaavion kortista. Jos mittasin koneen maata vasten 14 volttia kaikkialta virransyötöstä ja itse moottori toimii, vian on oltava ohjauksessa sitten. Moottoria ohjaa solenoidi 28 driver boardilla, testaan ensi kerralla kytkeä paluupuolen suoraan maahan ja katson pyöriiko moottori sitten. Jos pyörii, transistori tai joku sen edellä oleva osa on antanut periksi.

02/02/12 - Oikeasti nyt!

Jatkoin moottorin mysteerin tutkimista. Mittasin kaikki ajavat transistorit, olivat ehjiä. Mitä ihmettä?! Löin lopulta moottorinohjauskortin maapuolen suoraan maihin ja moottori alkoi pyöriä. Hmm, ehkä johto poikki jostain välillä tämä kortti ja driver board?

Vilkaisin backboxin puolelta ja ajattelin mitata johdon. Mutta mitä helvettiä?! Ko. kortin liitin roikkui irtonaisena backboxissa. Se oli jäänyt jotenkin pois näkyvistä kun vaihdoin elkot edellisellä kerralla. Voi nolous. Nyt toimii taas.

Patterikauppias laittaa varmaan taas joulukortin, vaihdoin kaikkiin koneisiin uudet patterit, edelliset olivat joulukuulta 2010.

17/05/12 - Portin pahus

Fish Tales on muuten ihan pirun kestävä kenttäkone, mutta jos siinä joku alkaa ärsyttävästi kränäämään, se on kentän takaosassa oleva portti. Tässä yksilössä portti on kränännyt jo jonkin aikaa, mutten ole ehtinyt [kuva] perehtyä tarkemmin varsinaiseen ongelmaan. Tänään kuitenkin oli vähän hiljaisempi päivä Haitaritehtaalla, joten aloin tutkia asiaa.

Porttia ohjaa todella pieni kela, samanlainen jota käytetään esimerkiksi yksittäisen droptargetin tiputtamiseen. Kelan perässä on jousi, joka vetää porttia auki. Jousen idea on antaa periksi, jos pallo menee portista vasemmalta oikealle, joka on aina mahdollinen optio. Toisin päin pallo kulkee vain tietyissä tilanteissa (long cast on littinä, tai pallo lyödään kentälle).

Ongelma syntyy, kun jousi hiljalleen kuoleentuu ja kelan vetäessä portti ei enää nouse. Jos jousi taas on liian tiukalla, portti ei mene kunnolla kiinni. Tähän on varmaan olemassa joku ihan virallinen jousi, mutta olen itse käyttänyt omassani aina droptargetin palautusjousta. Siirsin jousen alkupään paikkaa yksi jousen kierre kerrallaan, kunnes portti alkoi taas toimia täydellisesti. Epätoimiessaan se on todella turhauttava, kun longcastia ei pysty tekemään.

Ai että olikin kiva pelata, kun portti toimii jälleen täydellisesti! Kun yleisöä ei pahemmin ollut, pesin pelikentän samalla kun kone nyt oli auki. Se ei ollut pahasti likainen, mutta pallon vakioreiteillä alkoi näkyä hiljalleen raita.

Harmikseni huomasin, että olen unohtanut resetoida koneen tilastot Haitaritehtaalle tuotaessa. Koneessa oli nyt noin 1600 peliä, joka on varmaankin peruja parin vuoden takaa. Olen pohtinut jo jonkin aikaa, että alkaisin pitää kirjaa kuinka paljon koneita pelataan tehtaalla.

05/07/12 - Tapahtuman jälkeen

Viime viikonloppuna ollut Hopeakuula Openin intensiivinen pelaaminen toi toki koneissa uusia vikoja esiin. Fish Talesissa esiintyi mystinen vika, jossa kone ei antanut multiballin aikana jackpottia, jos ensimmäinen pallo oli menetetty. Etsin vikaa koneesta pitkään, mutta tällä kertaa jäi mysteeriksi. Kone käyttäytyi testipelillä ja käsin palloa syöttämällä ihan oikein.

Sen sijaan tarkempi tutkiminen osoitti, että Caster's clubin drop targetin tipauttava solenoidi ei toimi. Syyksi paljastui murtunut "kynsi", jolla pieni kela tipauttaa targetin tietyissa tilanteissa. Pistin flipperit.netiin kyselyn aiheesta, mutta taitaa mennä ulkomailta tilattavaksi...

20/07/12 - Hienosäätöä

Klasu saapui vierailevaksi tähdeksi Haitaritehtaalle ja pelailimme läpi paikan tarjontaa. Fish Talesissani on muutama pieni raivostuttavuus, jotka päätin nyt korjata.

Virvelin kelasta tullessaan pallot osuivat satunnaisesti suoraan mailojen väliin. Olin alunperin säätänyt rautalankarampin osoittamaan vasemman mailan kärkeen, mutta pallojen radoissa on sen verran satunnaisuutta, että välillä koko kolmikko menee suoraan keskeltä alas. Siirsin kohtaa noin 4cm mailan vartta kohti, jolloin worst case scenario on osua noin sentti mailan kärjestä, normaalisti hieman mailan akselin alapuolelle.

Koneessa on ollut uudelleenrakentamisesta asti ominaisuus, että vastapalloon lyötäessä pallo saattaa usein hypätä. Olen noteerannut ongelman, mutta en tajunnut aiheuttajaa kunnes nyt. Ongelma alkoi kohdassa, kun mailamekanismit tuli irrotettua kokonaan. Mailojen uudet kumit olivat pari milliä liian alhaalla niin, että mailan lavan alaosassa oleva pieni kynnys jäi kumin alle. Tämä nosti kumin alalaitaa niin, että pallon rata muuttui hyppääväksi, etenkin jos pallossa oli vauhtia. Siirsin kumit paikalleen ja kaikki loikkiminen loppui vaikka löisi vastapalloon muutaman long cast-loopin jälkeen.

Tilasin Extraballista muutaman setin uusia flipperinappeja. Tässä koneessa oli eri paria olevat napit, punainen ja keltainen. Olisin rehellisesti sanoen veikannut että keltaiset ovat oikeat mutta flyer on eri mieltä. Laitoin sitten kaksi punaista.

[kuva]

Ei ole tullut koskaan mieleen, millainen vaikutus nappien vaihdolla on. Uusissa oli huomattavasti parempi, aavistuksen jämäkämpi tuntu. Uusissa oli sisällä palautusjousi, edellisissä ei joko ollut, tai se oli kuoleentunut jo hyvin kauan sitten.

Pienellä hienosäädöllä pelikokoemus parani ihan pirusti ja pelasimme useita pelejä koneeseen tutustuen.

09/08/12 - Drop targetin pudottaja

[kuva] Jokin aika sitten koneeseen ilmeni yhden itsekseen tippuvan drop targetin koneiston vakiovika - targetti ei enää tipu ohjattuna. Ongelmana on pienen pudotuskelan ohessa oleva "kynsi", joka tönäisee targettia.

Sama mekanismi löytyy mm. Star Trek TNG:stä ja Attack From Marsista, jotka molemmat kärsivät samasta ongelmasta. Star Trekissä ongelma on varmaan raivostuttavin, sillä pallojen automaattilataus Borg-alukseen estyy, kuten myös lockittaminen pelin alkaessa. Fish Talesissa peli hankaloittuu sen verran, että pelin alussa joutuu tipauttamaan drop targetin ennen ensimmäistä lockitusta.

Onneksi osa ei ollut mitenkään yltiövaikeassa paikassa, joskin jouduin hieman taivuttelemaan uutta. En tiedä mihin kynttä liikuttavan kelan liikkuvan osan pitäisi pysähtyä, sillä manuaalin räjäytyskuvassa ei näkynyt mitään mitä vasten jousella palauttava mekanismi nojaisi.

Googlasin pari kuvaa koko drop targetin mekanismista ja näyttää siltä, että koko systeemi nojaa kynnen varaan luonnostaan. Eipä ihme, että tämä on yleisesti hajoava osa! Rakensin vanhasta kentän tolpasta stopparin, jota vasten kynttä liikuttava osa nojaa lepotilassa.

Tehtaalla oli tänä flipperitorstaina varsin hyvin porukkaa ja kone tuli testattua toimivaksi lukuisia kertoja. :)

16/08/12 - Korjauksesta

Edellisen viikon korjauksesta tuli jonkin verran keskustelua. Raatemsholosti kirjoitti minulle ja kertoi, että mekanismin pitäisi nojata pieneen metallikaistaleeseen kelan plungerissa. Katselin pitkään manuaalin räjäytyskuvaa, mutta homma ei auennut. Vasta kun katsoin kuvaa osasta Marco Specialtiesista, tajusin miten alkuperäinen oli toteutettu.

[kuva]

Kuvassa on piirretty vasemmalle stopperikynnen paikka. Tästä koneesta se on jo katkennut näköjään aikoja sitten ja ottaen huomioon miten yleinen vika tämä on, ei taida alkuperäinen osakaan olla järin kestävä design. Oikealla on minun versioni stopperista. Plungeri nojaa tolppaan lepoasennossa ja on todennäköisesti melko pitkälle pomminvarma.

... mikä flipperin tapauksessa tarkoittaa noin 2 viikon kestoa.

27/09/12 - Mailaongelma

Koneesta meni kesken pelin vasen maila pimeäksi. Tarkempi tutkimus osoitti, että hold-puoli toimii, mutta voimapuoli ei. Napit olivat ehjät, samoin kelan sai vetämään lyömällä sen maihin. Kela veti myös lyömällä Fliptronic-kortille menevän maapiuhan maihin kortille menevästä liittimestä. Kaikki kortin transistorit näyttivät ainakin mitaten oikealle.

Lainasin toisesta koneesta Fliptronic-kortin ja homma toimi. Homma toimi myös, kun laitoin vanhan kortin takaisin, paitsi että se lakkasi toimimasta ensimmäisen pelin aikana. Lyönti palasi painamalla kortille tulevaa lattakaapelia. Lämmittelin lopulta liittimen piikkien juotokset ja vika näyttää nyt kadonneen.

Vasemman flipperikelan juotokset olivat hiljalleen irtoamassa, joten juotin ne samalla ja säädin EOS-kärjet kohdalleen.

04/10/12 - Mailaongelma, osa 2

Kone toimi alkuillasta ihan normaalisti ja sen jälkeen meni jälleen vasen maila mykäksi. Ei sitten ilmeisesti ollut piuhavika, vaan alkaa kallistua ko. mailan lyöntipuolta ohjaavaan TIP36c:hen. Päädyin kotosalla vaihtamaan koko kolmen transistorin sarjan lyöntipuolelta. Katsotaan mitä tapahtuu kun vien kortin takaisin.

[kuva]

Spottaa kuvasta vaihdetut transistorit! TIP36c:n paketti on näissä uusissa ihan eri näköinen, vaikka sama valmistaja onkin.

11/10/12 - Mailaongelma, osa 3

Vaihteeksi vaikea elämä. Fliptronic takaisin koneeseen, 3 peliä ja sama vika taas. Kelan mittasin jo aiemmin, mutta nyt tuli katsottua sitä hieman tarkemmin. Hämärässä huomasin ihan pienen valonkajastuksen kelan käämin suojapaperin lävitse flipperinappia painaen. Painoin kelaa sormella ja se alkoi toimia. Kipinäkohtia oli kaksi, toinen keskellä kelaa, toinen lähellä juotoskorvakkeita. Jälkimmäinen kipinöi välillä iloisesti.

Juotoskorvakkeen vieressä olleen kohdan sai helposti paikattua, mutta yllä olevassa videossa huonosti näkyvän sen sijaan ei. Pistä uuden kelan, sittenpähän on toivon mukaan viimein korjattu kokonaan.

20/10/12 - Mailaongelman loppu ja uutta decalia

Vaihdoin tänään viime viikolla Extraballista saapuneen uuden kelan paikalleen. Ongelma näyttää korjaantuneen. Sinällään pirun hämäävä ongelma; aina kun tutkin aiemmin itse kelaa tarkemmin, tuli koskettua siihen ja näin korjaten ongelman hetkellisesti. Tämän vuoksi en mm. yleismittarilla saanut mitään huomion arvoista lukemaa.

Vaihdoin tänään viimein virvelin kelaan uuden decalin. Entinen oli kärsinyt edellisen omistajan käsissä ja on häirinnyt minua vuosia.

[kuva]

Varsinainen vauriokohta decalissa näkyy kelan oikeassa laidassa keskellä. Alhaalla repsottava kohta on minun jäljiltäni kun tutkin miten tarran saisi helpoiten irti.

Spottasin ohimennen tämän decalin viimein ruotsalaisesta free-play.se-verkkokaupasta ja oli ihan pakko tilata. Muutenkin ihan asiallinen kauppa tuntui olevan, muihinkin koneisiin löytyi ohimennen uutta osaa.

[kuva]

Nyt kela viimein näyttää taas siistille. Säädin ohimennen virvelin kelasta tulevaa rautalankaramppia vielä kerran. Käänsin tällä kertaa rampin loppupäätä hieman vasemmalle pihdeillä. Nyt pallot tulevat järjestelmällisemmin oikeaan kohtaan.

13/08/13 - Boottailee, pahus

Kone on kehittänyt viime aikana WPC:llä perin ärsyttävän boottailuongelman, joka tuli mukavasti ilmi kun Pasi Viheraho kävi tekemässä videon Haitaritehtaan toiminnasta. Katselin taaksepäin, että koneessa on jo tehty viime vuonna 5 voltin suotoelkon ja tasasuuntaussillan vaihdot, joten vika on nyt jossain muualla mitä todennäköisimmin.

Driver boardia irrotellessa silmään osui kuitenkin toinen ongelma ensin: [kuva]

Tämä on se uusi yleisvalaistuksen liitin, jonka vaihdoin 2010

Uskomatonta, perinteiset liittimen pinnit eivät kestäneet tässä koneessa kerta viikossa 5h käyttöä sitten vajaa 3 vuotta pidempään. Onneksi liittimen runko ei ollut sulanut ja muuttanut muotoaan, joten uusiokäytin sen ja vaihdoin tilalle trifurcon-pinnit.

Sitten se varsinainen vika. Mittasin 5 voltin testipisteestä driveriltä 5.067V, pari liitintä myöhemmin CPU-kortilta 4.997V. Periaatteessa tuo kyllä pitäisi riittää, mutta ehkä jännite notkahtaa jossain tilanteissa. Päädyin vaihtamaan driver boardilta 5 voltin ulostulon liittimen.

[kuva]

Liittimen uusittu naarasosa. Myös kortin piikkirima on uusi.

Koneesta on vuosien saatossa kiskottu driver board irti lukuisia kertoja, joten ei ihme että liittimet alkavat antaa periksi, etenkin tällaiset joissa pienikin jännitehäviö on kriittinen. Vaihdon jälkeen mittasin CPU:lta hyvin lähelle samat arvot kuin driveriltäkin. Tietysti liittimissä aina tapahtuu pientä häviötä.

Samalla kun kortti oli minulla irti, lämmittelin ja lisäsin tinaa driverin virransyöttöliittimiin, sulakkeisiin ja 5 voltin regulaattorin jalkoihin. Regulaattorin jalat olivat paljain silminkin epäilyttävän näköiset. Tarkastin myös ohimennen mailojen kelojen diodit. Olivat kaikki ehjiä ja kelatkin vielä uusia.

Jään seuraamaan korjaantuuko boottailu nyt, vai tarviiko ottaa järeämmät aseet käyttöön.

09/09/13 - Vähemmän reguloitu

Muutama peli-ilta takana sitten viimeisimmän korjauksen, koneesta ei ole ilmoitettu ainuttakaan satunnaisboottia, ihan pirun hyvä - etenkin kun samaan aikaan Stellar Wars kärsi samanlaisesta ongelmasta, tosin eri syystä.

Viime peli-iltana kuitenkin näin itsekin ilmiön, jossa peli näpytteli mailoja satunnaisesti omillaan kesken pelin. Myös optot muualla antoivat satunnaisia haamuosumia, joten katse kallistui IR-ledien virransyötön puolelle. Päädyin lopulta mittaamaan testpoint 3:sta jännitteen LM7812-regulaattorin jälkeen, tässä lopputulos:

Vertailun vuoksi Doctor Who antoi 12.08V 0.01 voltin vaihtelulla. Regulaattori on varmaan menossa huonoksi, pistetään vaihtolistalle seuraavaksi.

18/09/13 - Enemmän reguloitu, vähemmän toimiva

Vaihdoin 12 voltin regulaattorin, sekä C6 ja C7 kondensaattorit. Ongelma ei kuitenkaan ratkennut, jännite sahaa edelleen edestakaisin. Olisi tajunnut vaan mitata jännitteen ennen tuota regulaattoria. Sitä ennen on vaan kaikki osat uusia, joten ei tullut taas mieleen. Jatkamme harjoituksia.

23/09/13 - Sillattu kuntoon

Aloitin tutkimalla tarkemmin mitä regulaattorin ympärillä tapahtuu. Ulos tuleva jännite sahasi 10-12 voltin välillä. Mittasin sitten regulaattorin yläpuolelta ja siellä näkyi todella rankasti vaihteleva 13-18V jännite. Mutta missä vika, kun BR1:kin ja sen perässä olevat 2 elkoa on vaihdettu, ei siihen matkalle enää kauheasti muuta mahdu. Tuukan vinkistä päätin koittaa vaihtaa driver boardit FT:n ja DW:n välillä. FT:n driver boardin irrotettuani katselin vielä nopeasti sen silmämääräisesti läpi jos osuisi joku ilmiselvä silmään.

Osuihan se. BR1 nimittäin ei ollut vaihdettu vaikka näin muistin. Sehän oli kuin olikin alkuperäinen, vasta nyt muistan että boottailuongelman ilmettyä minulla oli varaosina tasan yksi tasasuuntaussilta, jolla ongelma ratkesikin sillä kertaa. No, BR1 vaihtoon ja jo ennen mittauksia näin eron - pelikentän valot olivat todella kirkkaat. WPC käyttää valomatriisiin 18 volttia, joten valot tietysti himmenivät jännitteen laskiessa 13 voltin tietämiin. Tämän jälkeen myös regulaattori antoi 11.97V ulos tasaisesti.

26/10/13 - Plungauksesta pimeäksi

Kone kehitti liigakisassa jännän ongelman. Se alkoi bootata satunnaisesti pallonlaukaisunapista painaen. Ensimmäisestä ilmoituksesta koitin saada koneen boottaamaan mailoja rämppäämällä mutta ei. Lonkalta tehty diagnoosi on, että autoplungerin kelan diodi on oikosulussa ja saa satunnaisen bootin aikaan. En ehtinyt katsoa asiaa pidemmälle, sillä tänään taistelin koko kilpailun voitosta.

06/11/13 - Ei voittoa vielä

Koneen ongelma on raavituttanut jonkun verran muidenkin päätä kuin omaani. Kone boottaa vain ja ainoastaan pallon laukaisusta satunnaisesti. Juu, tarkastettu on jo diodi autoplungerin kelan ohjauksesta. Itseasiassa annoin kelan naputella muutaman tunnin solenoiditestissä ongelmitta. Tästä heräsi sitten kysymys:

Mitä oikeastaan tapahtuu, kun pelaaja painaa pallonlaukaisunappia?

Kytkinmatriisi ainakin reagoi ensimmäisenä. Sitten pelin ohjelma saa autoplungerin vetämään. Valomatriisi tekee efektin, kuten myös flasheritkin. Pohdimme Klasun kanssa vaihtoehtoa, että joku flashereista tekisi tuon ja jätin sitten koneen ajamaan flasheritestiä pariksi tunniksi. Ei reaktiota, mutta koneen sai silti boottaamaan testipelillä aika nopeasti.

Itseltä oli ideat loppu, mutta loppuillasta puhelimessa keksimme vielä yhden asian joka tapahtuu autoplungerin vetäessä - pelikentän takaosassa oleva portti avautuu myös ja sitä ohjaa kela. Tämän kelan diodi tai joku muu osa voi olla vaurioitunut. Tutkin asiaa kun seuraavan kerran käyn tehtaalla.

24/11/13 - Maalia

Tässä yksilössä oli todella ikävät hankausjäljet backboxin ylälaidassa kohdasta jossa backbox osuu kabinetin raiteisiin. Samalla kun paikkamaalasin Who dunnittia, maalasin ohimennen Fish Talesinkin kuntoon.

Minulla on hiljalleen alkanu tulla epäilys, että koneen boottailu ei ole niinkään itse koneesta, vaan Haitaritehtaan sähköistä riippuva. Siirsin koneen toisen virransyötön perään, eikä boottailuongelmaa ole ilmennyt sen jälkeen. Tarkkailen tilannetta vielä muutaman peli-illan ajan ennen päätöstä jatkotoimenpiteistä.

19/02/14 - Maita

Koneen satunnainen boottailuongelma jatkuu, mutta todella harvoin. Haiteritehtaalla tehtiin sähkötöitä ja monien koneiden yllätysbootit loppuivat. Harmillista kyllä Fish Tales boottaa vieläkin satunnaisesti.

Mielenkiintoinen huomio oli se, että koneessa heilahtaa 5 voltin jännite reilusti ylöspäin kelojen vetäessä. Alaspäin tippuva jännite kielisi enemmän pettävistä elkoista tai regulaattorista, mutta nyt on kysymysmerkkinä koneen maadoituksen toiminta.

Koneessa on LM323K-regulaattori 5 voltin puolella. Tämän regulaattorin jännitteen hienosäätöön on yleinen patentti laittaa koneen maan ja regulaattorin rungon väliin vastuksia, jolloin regulaattorin ulostuloa saa hilattua hieman ylöspäin. Liekö tässä nyt käynyt niin, että driver boardilla on huono maa ja tärinä tai joku muu saa aikaan maakontaktin ongelmia. Fish Talesissa on jostain syystä jätetty tehtaalla pois kokonaan johto liittimeen J103, joka on driver boardin maadoitus ja luotettu kortin kiinnitysruuveihin.

Toinen mielenkiintoinen huomio oli maajohdon puute kabinetin ja backboxin välillä. Jotain kautta maa sinne kuitenkin meni, mutta ei niin kuin sen kuuluu. Lisäsin ensimmäisenä uuden maajohdon kabinetista ja laitoin toisen pään backboxin taustalevyyn. Rakensin uuden liittimen, jonka johtojen toisen pään laitoin samaan maadoituskohtaan ja löin tämän kiinni J103:een.

[kuva]

Oikeaan ylälaitaan menevä vihreä johto tulee kabinetin maadoituspisteestä. Siitä lähtevät menevät J103:lle driver boardille.

Oli todella mielenkiintoista nähdä, että tämän muutoksen jälkeen jännite ei enää hyppää 5.1 - 5.2 volttiin (ja varmaan piikkinä ylemmäskin, mitä taas yleismittari ei ehdi kertoa) kun kelat vetävät. Seuraan mielenkiinnolla korjaako tämä satunnaisboottailun.

20/04/14 - XPin

FT ei ole tehnyt ainuttakaan yllätysboottia nyt pariin kuukauteen. Jännitteet pysyvät maadoitusmodauksen jälkeen kohtuu tasaisena, joten alan olla varovaisen optimistinen ongelman korjaantumisen suhteen.

Koneessa on ollut jo pitkään näyttö, josta on hiljalleen tippunut pois rivejä oikeasta laidasta ja yksi vaakarivi alhaalta. Tämä on korjattavissa, mutta kaasupurkausnäyttöjen aikakausi alkaa hiljalleen tulla loppua kohti kun niiden valmistus loppuu LED-näyttöjen tieltä ja näin päätin itsekin ostaa ensimmäisen LED-näytön. Ja kun nyt tuli ostettua, ostin sitten tähän koneeseen oranssin sijaan sopivamman vihreän värisen.

[kuva]

Paketin sisältö: näyttö, vaahtomuovi näytön ympärille ja pari eri sävyistä filtteriä.

Näytön mukana toimitettavat värilliset filtterit olivat positiivinen yllätys, näytön sävyä saa vaihdettua niillä kirkkaammaksi tai tummemmaksi ja samalla sammuksissa olevasta näytöstä eivät LED-elementit paista silmään.

[kuva]

Vanha ja uusi näyttö.

Toinen positiivinen asia LED-näytöissä on, etteivät ne enää tarvi 110 voltin puolta näytönohjaimesta, joten siitä voi kiskoa suoraan sulakkeen pois, LEDit kun toimivat 12 voltilla.

LED-elementit paistoivat jonkun verran silmään kun näyttö oli käsissä, mutta ainakaan FT:ssä elementtien väli ei haittaa niin kauheasti. Tässä lopputulos:

13/07/14 - Karrella

Takalasia pois ottaessa noteerasin yhden yleisvalaistuksen ketjun olevan pimeänä. Mitä ihmettä, tähän koneeseenhan on kaikki liittimet vaihdettu jokunen vuosi takaperin. Tarkemmin tutkien yhdestä ketjusta oli palanut liitin niin huolella, että sekä piirilevyn urosliitin että naarasosa olivat täysin mustuneet.

[kuva]

Viereiset pinnit olivat ihan hyvän näköiset, joten tein hieman arveluttavan näköisen mutta muuten toimivan ratkaisun vaihtaa vain nämä risat pinnit.

[kuva]

Palaneessa ketjussa on aika pitkä litania lamppuja, ehkä lähemmäs WPC:n 18 lampun rajaa. Vaihdoin niistä valtaosan LEDeiksi, toivottavasti se vähentää liittimen kärventymistä tulevaisuudessa.

09/08/14 - Lamppukortteja

Noteerasin viime keskiviikkona, että keskikentän kala-inserteistä ja 4X bonuksesta oli samaan aikaan lamput pimeänä. Myös multiball modet olivat sammuksissa satunnaisesti. Kaikki näistä lampuista ovat samalla lamppukortilla, joten ei ollut suuri yllätys löytää murtunut lamppukortin liitin. Lämmittelin juotokset lisäten hieman tinaa ja taas löytyy valoa.

18/11/14 - CPU-kipuja

Nyt kun koneeseen uskaltaa taas tehdä suurempia muutoksia Kickbackin jälkeen, oli listalla harvinaisen, mutta silti kiusallisen toistuvan boottailuongelman debuggaus.

Koneen driver-kortilla ei ole kauheasti enää alkuperäisiä osia. Kun mikään ei varsinaisesti näytä vialliselle, täytyy kokeilla rajata vika-aluetta vaihtamallat kortit yksi kerrallaan kunnes ongelma loppuu. WPC:n driver-korttia minulla ei ole ylimääräistä, mutta CPU-kortti on. Illan ajatus oli vaan vaihtaa koneeseen toinen CPU-kortti ja keskittyä sitten muihin hommiin.

Varakorttini on vanha aikanaan happamat patterit sisältänyt Addams Familyn kortti, josta on vaihdettu melkein kaikki pattereiden alapuolella olevat komponentit aikanaan. Kortti on seissyt toimivaksi testauksen jälkeen pitkään ja nyt kun se lyötiin kiinni, tuli esille patterivuodon petollisuus: kortti on alunperin kyllä kylvetetty etikalla, mutta silti siitä oli lähtenyt kävelemään useita piirikortin yhteyksiä eri osien välillä. Kytkinmatriisista oli yksi vaakarivi ja kaksi pystyriviä kokonaan pimeänä.

Avustamassa ollut harrastajakollega Klasu mittasi yhteydet liittimiltä ylöspäin ja suuren tuskan jälkeen veti hyppylangat palauttamaan kortin jälleen eloon. Totesimme, että "vaihtaa siitä nopeasti CPU-kortin ja kokeilee" meni arvioidusta 5 minuutista noin pariin tuntiin. Pelailimme koneella hetken, eikä kone ainakaan vielä tehnyt yllätysbootteja. Jäämme seuraamaan tilannetta peli-illassa.

14/01/15 - Boottaa, ei boottaa, boottaa

Pari kuukautta myöhemmin voinemme yllätysboottailun kadottua osoittaa syyttävän sormen kohti CPU-korttia. Otin tuossa aiemmin joululomilla CPU-kortin tutkittavaksi ja vaihdoin siirtä virtaliittimen sekä ainoan kortilla olevan elkon.

Otin myös prosessorin, peli-ROMin ja itse WPC ASICin irti kannoistaan. Puhdistin kannat contact sprayllä ja laitoin piirit takaisin. Lopputuloksena kone ei boottaa, vaan jää blanking päällä jumiin. Otin tänään projektiksi selvittää mikä meni pieleen.

Netistä löytyi aika pätevä opas kortin diagnosointiin, mutta lähdin lähdin selvittämään asiaa ensin käymällä korttiin tehdyt muutokset ja muut vaiheet tarkemmin läpi. Tein lisäksi PC:n virtalähteeseen sopivan adapterin, jolla korttia voi ajaa näppärästi pöydällä.

Prosessori ja peli-ROM olivat täysin paikoillaan. Sen sijaan virrat kytkettäessä blanking lähti välillä pois, mutta pelin ohjelma ei silti käynnistynyt. Viimeiseksi jäi kiskoa ASIC uudestaan irti ja siinä vika löytyikin. Yksi jaloista oli hieman pois paikoiltaan niin, että se ei osunut kantaan. Tätä ei nähnyt päältä päin katsottaessa ollenkaan. Pieni oikominen ja uusi yritys:

Sieltähän se lähti käyntiin lopulta! Vaihdoin kortin varakortin tilalle ja pelailimme konetta jonkin aikaa, saamatta nyt äkkiseltään toistettua satunnaista boottiongelmaa. Toivon todella, että se olisi ollut ASICin huonosta kontaktista ym. johtuva.

01/12/18 - Hiljaisuus laskeutuu

Kone on tehnyt parina viime viikkona ärsyttävän tempun. Se ei käynnisty kylmiltään, mutta jos peli-illan aikana ilma vähän lämpenee, ongelma katoaa. Pienen "ketä ilman toimimme"-testin jälkeen vetämällä virransyötön irti korteista yksi kerrallaan, paljastui syylliseksi yleensä melko ongelmaton äänikortti. Sen kiinni oleminen esti koko koneen käynnistymisen. Kiskaisin siitä sitten yhden elkon tutkittavaksi ja kas, 100uF elko antoi arvoksi enää 30uF. Keksin tutkia tämän tempun Gilliganista todetussa ongelmassa.

Katsoin läpi kaikki elkot äänikortilta, tilasin uudet ja vietin joulukuun alun kunniaksi pienet kolvailusulkeiset. Kone boottaa nyt luotettavasti ja Orange blossom special raikaa!

07/12/18 - Lainassa

Tilasin tänään Rottendogin uusiotuotantonäytönohjaimen koneeseen. Minulla ei ole ylimääräistä kappaletta ja keskirivi tehtaalla näyttää niin orvolle Fish Talesin ollessa sammuksissa. Korjailen Gilliganin näytönojaimen varakortiksi paremmalla ajalla.

17/12/18 - Mysteeribootin jäljillä

Konetta vaivannut mysteeribootti on raavituttanut omani lisäksi monia muita päitä. 5 ja 12 voltin puolet ovat kokonaan uusittu jo aikoja sitten, mutta kone tekee edelleen mysteeribootteja pallonlaukaisunapista. Tämä tapahtuu ehkä kerran kuussa, joten ongelmaa on ollut todella vaikea jäljittää. Epäilyt ovat olleet muun muassa jo vaihdettujen osienkin kohdalla, koneessa on käytännössä kaikki virtapuolen liittimet uudelleenrakennettu, koneessa on käytetty eri CPU- ja driver-korttia ym.

Mikään mahdollinen mitattava arvo ei näytä minkäänlaista poikkeamaa. CPU-kortilta mitattaessa 5 volttia on tällä hetkellä 5.008v mikä pitäisi olla erittäin hyvä arvo. Olen kerran nähnyt koneen boottaavan yleismittari kiinni ja jännite ei notkahtanut ollenkaan.

Nyt koneeseen ilmestyi kuitenkin ihan kunnollinen ongelma, jossa se ei enää kylmänä jaksa lähteä käyntiin ollenkaan. Ongelma ei näytä olevan jännitteiden generoinnissa vaan jossain ennen driver-korttia. Jos lähdetään töpselistä, WPC-koneessa on välissä pääsulake, termistori, virtakytkin ja muuntaja ennen driver-kortin AC-sisääntuloa, mistä jännitteet tasasuunnataan ja reguloidaan.

Termistori on WPC:ssä harvemmin hajoava osa, mutta nyt täytyy kokeilla jo hakuammunnalla onneaan. Termistorin voi ohittaa paksulla johtimella, kone ei periaatteessa tarvi sitä päällä ollessaan, ainoastaan käynnistysvaiheessa virranottoa säästääkseen virransyötön sulaketta. Termistori on nyt ohitettu, täytyy tilata ja asentaa tuoreempi jossain välissä. Äkkiseltään näyttäisi, että koneen täysin kylmänä tapahtuva boottilooppi on ohi.

Kun koneen päävirtakytkimen suojus oli ruuvattu paikalleen ja kone boottasi ensimmäisen kerran, minua tervehti aivan uudenlainen herja:

[kuva]

En ole aiemmin tässä koneessa törmännyt tuohon, mutta minulla oli pieni aavistus sillä olen saanut pari kertaa krediittipisteen aikaiseksi, vikailmoituksena pallonlaukaisunapin toimimattomuus, mikä taas on kovin omituinen herja koska nappi itsessään toimii ihan hyvin.

Pallonlaukaisunapin johto nojaa päävirtakytkimen suojukseen ja on selvästi siis liikkunut edellistä korjausta tehdessä. Johtoa liikuttamalla kytkinmatriisin ensimmäinen vaakarivi sahasi normaalin tilanteen ja oikosulun väliä, joten virheilmoitus oli aivan selvästi aiheellinen. Ruuvasin virvelinkahvan irti ja tutkin tarkemmin tilannetta.

[kuva]

Katsos pahusta! Nappia pitävä mutteri on löystynyt, napin koneisto kääntynyt hieman sivulle ja nyt kytkimen diodi osuu kahvan runkoon, mikä taas on maissa. Oletan, että tämä ongelma on ollut päällä jo jonkin aikaa, mutta en ole aivan varma sen syy-yhteydestä koneen boottaamiseen. Kytkinmatriisissa vastaanottavalla puolella on LM339-piiri välissä, joka vaihtelevan jänniteen muuttamiseksi on/off-tiedon lisäksi eristää CPU-kortin aika hyvin kentän alta tulevista häiriöistä tai kelajännitteen pääsemisestä matriisiin.

Kiristin kytkimen mutterin ja liimasin muovilevyn virvelin kahvan sisälle siltä varalta, että mutteri joskus tulevaisuudessa löystyy, nyt kytkin voi vaikka tippua irti eikä se silti mene oikosulkuun.

Samalla kun kone oli auki, oli aika tehdä viimein yksi parannus mikä on roikkunut pitkään. FT:n lukkorauta irtoaa pelatessa satunnaisesti. Olen pari kertaa itse kiskaissut sen irti kesken pelin. Uudemmissa koneissa lukkoraudan lukitsemiskahvassa on jousi, mikä pitää sen kiinni vaikka kone täriseekin, vanhemmat luottavat että mekanismi ei liiku omillaan. Jostain syystä Fish Tales on ainoa missä lukkoraudan käteen jääminen on aivan järjestelmällinen ongelma, joten koneeseen jälkiasennettiin tänään jousi. Se ei ole aivan sama design kuin virallisessa, mutta lopputulos on sama.

[kuva]

Koneessa on tällä hetkellä muuten Road Showsta lainattu näytönohjain, se korvaantuu Rottendogin uusiotuotantokortilla kunhan moinen Amerikan ihmemaasta saapuu jossain välissä.

29/12/18 - Mysteeribootin loppu?

Termistorin ohitus ei valitettavasti korjannu boottailuongelmaa. Olen vaihtanut 5v regulaattorin jo kertaalleen, mutta samasta erästä ollut toinen yksilö hajosi minulta yllättäen käsiin Gilligan's Islandin projektissa, joka sai minut epäilemään olisiko tämä regulaattori kuitenkin mätä?

Vaihdoin regulaattorin tilalle pienen hakkurivirtalähteen, joka on tehty nimenomaan tämän regulaattorin korvaajaksi. Sen piirilevy ja liitännät ovat mitoitettu niin, että koko komeuden voi pudottaa suoraan regulaattorin tilalle.

[kuva]

Bonuksena hakkurivirtalähde käy viileänä, joten se ei tarvi siiliä ja näin ollen yksi backboxin lämmönlähteistä katoaa.

Tarkistin 5v virransyötön jännitteen vaihdon jälkeen:

[kuva]

Joko Fish Tales viimein alkaisi toimia luotettavasti?

31/05/19 - Värikkäämpiä tarinoita

Aloitetaan tärkeimmästä: Fish Talesin mysteeriboottailu on joko kokonaan eliminoitu tai ainakin niin merkittävästi vähennetty, että en ole viimeiseen puoleen vuoteen nähnyt enää satunnaisbootteja.

Sitten näyttöaiheeseen. Twilight Zone sai aiemmin pin2dmd-värinäytön, mutta se ei ole niin hyvä kuin se voisi olla, sillä siitä puuttuu edelleen värikarttatiedosto joka on vielä rakenteilla. Sen sijaan Fish Talesiin on valmis värikartta, joten peli olisi mahdollista saada täysin värjätyksi. Laitoin koneessa olleen vihreän LED-näytön kiertoon ja ostin toisen pin2dmd-näytön.

Pidän todella tästä laitteesta. Makuja on monia, minun omani ja muiden väärät, mutta kone on aivan uskomattoman kauniin näköinen! Värjäys on paljon hienompi kuin ColorDMD:n versio, plus en pidä ColorDMD:n tavasta käyttää TFT-näyttöä simuloiden oikean näytön pisteitä.

[kuva]

Tarkoitus on pidemmän päälle vaihtaa kaikkiin koneisiin tällainen näyttö kunhan koneisiin julkaistaan värikartat.

13/11/21 - Virtaongelmia

Tämä Fish Tales on saanut pahan karman boottailuongelmien kanssa, nyt koneessa oli aivan uudenlainen versio siitä. Ollessaan kylmä kone alkaa boottailla attraction modessa itsekseen. Ongelmaa tutkiessa huomasin, että driver-kortille muuntajalta tuleva liitin kuumenee pisteeseen, jossa liittimen runko oli alkanut jo vaihtaa väriä. Liitintä niivittämällä myös boottilooppi loppui, joten liitin meni uudelleenrakennukseen. Käytin enemmän virta kestäviä Trifurcon-pinnejä.

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2021-11-14 12:12, v109.