Gilligan's Island korjauspäiväkirja

Tämä on 2. pelini, Gilligan's Islandin korjauspäiväkirja. Kone ei ole enää kokoelmassani.

Tärkeä: Tämä päiväkirja on flipperiurani aivan alusta, eikä välttämättä noudata kaikkia myöhemmin hyväksi havaittuja tapoja toimia flippereiden parissa. Älä pidä tätä päiväkirjaa korjausoppaana.

19/07/00 - Haku

Oletko koskaan tehnyt jotain, joka epäonnistuu useita kertoja peräkkäin niin pahasti, että alat epäillä joidenkin suurempien voimien läsnäoloa? Näin voisi kuvailla käyneen Gilliganin kanssa. Huomasin pelin vanhasta Keltaisesta pörssistä ja soitin välittömästi myyjälle - peli oli siellä. Sovin, että haen sen seuraavana lauantaina, 15/07/00.

Millä se pitäisi hakea, onkin sitten ongelma. Sama perävaunu jolla Dredd haettiin, ei ollut enää käytössämme. Myöskään silloin mukana ollut kuski ei ollut halukas lähtemään uudelle reissulle. Niimpä puhuin sitten itselleni pakettiauton. Päivää ennen lähtöä sain tietää, että en saisikaan ko. autoa. Paniikkiratkaisuna sitten anelin armoa Sinisen Fordin mieheltä, joka suostui lopulta matkaan. Niimpä lauantaina 15/07/00 Ford Sierran nokka osoitti kohti Karkkilaa ja 80 lasissa. Matkasta tuli totaalinen katastrofi, auto leikkasi vähän ennen Lahtea ja todettuamme ettei hinausapu saavu ennen iltamyöhää, kävelimme Lahteen (reilut 13 kilometriä). Vietimme päivän Lahdessa ja palasimme sitten autolle. Jottei olo olisi päässyt hikiseksi, paluumatkalle osui ukkosmyrsky ja kävelimme sitten mielet mustina sateessa autolle. Myöhemmin illalla autokin saatiin lopulta takaisin Kouvolaan.

Yritin saada pakettiautoa seuraavaksi viikonlopuksi, mutta vastaus oli edelleen ei. Niinpä soitin läpi kaikki jolla vain tiesin auton olevan ja lopulta sain kummitädiltäni lainaksi Toyota Camryn. Niimpä 19/07/00 15:00 tienoilla lähdimme uusintayritykselle. Pienen harhailun jälkeen oikea paikka löytyi noin 200 kilometrin ajon jälkeen. Myyjänä oli moottoripyöräkerho. Aivan. 'Tunkeutujat ammutaan' sanoi kyltti. Tyylikkäitä moottoripyöriä siinä mestassa riitti, mutta flipperi oli kuitenkin päämielenkiinnon kohteeni. Heti ensimmäiseksi diagnosoin siitä täsmälleen saman vian kuin Dreddistäkin - yleisvalaistus oli yhtä osaa lukuunottamatta kokonaan pimeä - ja sama liitin kärventynyt. Lisäksi muutama sekalainen kytkin ja pelin päälelu, pyörivä saari olivat diagnostiikan mukaan hajalla. Veikkaan, että pelistä on tuo saari hajonnut aika alkuvaiheessa, sillä lauta tässä melkein 10 vuotta vanhassa pelissä oli kuin paketista suoraan otettu, USKOMATTOMAN siisti. Kabinettikin oli hyvä. Minua sensijaan jaksoi hämmästyttää se, että peli oli rakennettu System 11:n cabinettiin (kaiuttimet olivat ylhäällä), olin tottunut Williams-mallisiin.

Ei muuta kun rahat myyjälle, peli kärryyn ja takaisin kotiin. Suurella tuskalla se raahattiin samaan huoneeseen kuin Dredd. Verrattuna vahan ansiosta kiiltelevään Dreddiin Gilligan oli aivan kauhea pyhäinhäväistys, mutta aloitin pesemällä lukkoraudan, pelilaudan lasin sekä backglassin sinolilla ja vahaamalla ne.

[kuva]

Gilligan's Island Dreddin vieressä

Huomenna uusi päivä ja vehkeen kimppuun, pitää lähteä shoppailemaan Pelikalle.

20/07/00 - Järkytyksiä

Meinasin käydä nukkumaan, mutta kun on uusi lelu, sillä on leikittävä :) Yön tunteina aloin käydä pelin vikoja läpi. Ensimmäinen minua silmään pistänyt asia oli, että knockerin piuha oli leikattu poikki ja ennen knockerille johtaneet piuhat menivät nyt kabinettiin. Seurasin piuhaa, kunnes se päätyi rahalaskuriin. Mitäköhän tällä on yritetty sanoa, joka kerta kun replay iski, rahalaskurin näyttö meni numeron eteenpäin. Poistin laskurin ja liitin knockerin takaisin paikoilleen - en viitsinyt kokeilla vielä, sillä talossa nukuttiin. Myöhemmin selvisi, että koska solenoideja on rajattu määrä, joudutaan tuo knockeri vaihtamaan rahalaskuriin maissa joissa laki sen käyttöä edellyttää. Ja Suomessa juuri moinen laki on joten käytännössä kaikista kentällä olleista WPCistä pitäisi tämä laskuriviritys löytyä.

[kuva]

Ensimmäinen vilkaisu Gilliganin backboxiin. Huomaa irtonaiset yleisvalaistuksen piuhat!

Otin yleisvalaistuksen tarkempaan syyniin, vain yksi osa siitä toimi. Kävin läpi kaikki liittimet ja löysin kolme palanutta, se kuitenkaan ei ole oikein, sillä pelissä on viisi yleisvalaistuksen osaa. Kävin läpi liittimiä, kunnes huomasin että yksi niistä oli asennettu VÄÄRIN PÄIN. No huhhuh, todellinen expertti ollut asialla siis. Käänsin liittimen oikein päin. Vaikka intoa olisi riittänyt, oli pakko luovuttaa, jatkan tänään unien jälkeen.

ZZzzzZzzzZzzzzz....

Vaikka edellinen operaatio meni aamun tunneille saakka, olin jälleen koneen kimpussa 8 aikaan. Nyt pääsin koittamaan mitä yleisvalaistuksen käännetty piuha korjasi. Pelilaudasta syttyi nyt kaikki valaistus, backboxi pysyi pimeänä, kaikki kärvähtäneet liittimet ovat siis backboxin valaistuksen. Sensijaan yllätys oli että pelin saari alkoi nyt toimia, väärin päin ollut yleisvalaistuksen muuntajalta tuleva piuha esti sen toiminnan.

[kuva]

Gilliganin päälelu, kääntyilevä saari

Kävin läpi kaikki kytkimet joista peli ilmoitti virheen, ne olivat ramppien kytkimiä joihin pääsee vain saaren kautta, joten vain tökkäisy sormella ja herjat katosivat. Vain yksi virheilmoitus jäi, "Island ERROR", tätä pitää kysyä rec.games.pinball:issa, sillä otin ensimmäisen kerran elämässäni matsin omalla Gilliganilla, ja peli näytti toimivan kuten pitikin.

Seuraava operaatio on pestä koko peli, siihen tulee vielä menemään paljon aikaa ottaen huomioon pelin törkyisyyden ja sen, että kun tunnin Sinolin kanssa sitä putsaa, alkaa olo olla kevyt ja pää kipeä. Nimettömänä pysyvä sivustaseuraaja väitti allekirjoittaneen nauraneen hysteerisesti itsekseen pestyään pelikentän. Imuroin pahimman töryn pois kabinetin pohjalta, nyt sitä sentään edes kehtaa katsoa.

Kun mikään ei ollut ajankäytön esteenä, pesin laudan kerralla. Purin kaiken eteen osuneen, yhteensä projekti vei reilut 8 tuntia, jonka tein putkeen. Sinolihöyryjen jälkeen olo alkoi olla aika hutera ja siirryin conffaamaan laitetta hetkeksi aikaa. Vanhat asetukset, tuloslistat (ne kun oli pelattu viidellä pallolla) ja tilastot saivat mennä. Koneesta on CMOSsin tietoja ylläpitävät patterit lopussa, pitää ostaa uudet (ja pitää töpseli seinässä siihen saakka).

Pesun jälkeen ei enää hävettänyt pitää Gilligania Dreddin vieressä. Kabinetti on erinomaisessa kunnossa ja kolhut huomattavasti kevyempää luokkaa mitä Dreddissä oli. Gilliganissa on Diamont Plate-pelikenttä, joten vahausta ei oikeastaan edes tarvisi, mutta vahasin silti pelikentän keskustan pelinopeuden kasvattamiseksi. Innokkaat kaverit tunkivat porukalla kokeilemaan uutta masiinaa ja nythän sitä kelpasi esitellä ainakin jonkun verran. Ennustin jo aikoja sitten että tästä pelistä ei moni ikäiseni pidä, sillä kun vertaa vaikka Dreddiin, on pelin tempo huomattavasti rauhallisempaa eikä moodeja ole tuhatmäärin. Itse taas halusin jonkun retrohenkisen pelin, mutta kuitenkin WPC:n että elektroniikka on valmiiksi tuttua.

Pesin ja vahasin pelikentän alapuolella kulkeneen rampin, hommaan tuhrautui melkein tunti, kiinnitys oli lähes yhtä ikävä kuin Dreddinkin vastaavassa. Diagnosoin yleisvalaistuksen loppuun: backbox on kokonaan pimeänä ja saa ollakin kunnes hommaan uudet liittimet. Kabinetin puolelta yleisvalaistus taas näyttää toimivan nyt ilmeisesti kokonaan, kun vaihdoin kukkurallisen kourallisen kärventyneitä lamppuja. Täytyy nostaa hattua - ohjatusta valaistuksesta ei ollut kuin 3 kärähtänyttä lamppua loppujenlopuksi. Tämä peli näyttää käyttävän metallikantaisia lamppuja, joita Dreddissä taas on vain pieni vähemmistö. Täytyy muuttaa suhdetta jossa noita erilaisia lamppuja ostan kun käyn Pelikalla.

Vertailin Dreddiä ja Gilligania koneiston puolelta, muut piirilevyt olivat samat, paitsi äänikortti Dreddissä on luonnollisesti parempi DCS:n myötä ja Gilliganista puuttuu fliptronics (ja luonnollisesti sen ohjauskortti). Sensijaan yhden hälyyttävän huomion tein, Gilliganin driver boardilla välkkyi ledi 'LED3' joka ei Dreddissä näyttänyt välkkyvän. Tiesin että kyseessä on diagnostiikkaledi, mutta mitä se tahtoi kertoa. Kysyin aiheesta rec.games.pinball:issa ja sain vastaukseksi että se on yli/alivirran varoitusvalo - joka ko. WPC:n kehitysversiossa kuuluukin vilkkua. Mielenkiintoista - Dredissä se palaa jatkuvasti.

Illan loppua kohti peli alkoi näyttää pikkuhiljaa pelattavalta - lasissa on pari todella pahaa naarmua, pohdin pitäisikö se vaihtaa sittenkin, varsinkin kun kyseessä on näköjään tavallinen ikkunalasi (en kyllä Dreddiin sen hyppivät pallon tuntien pistäisi ikkunalasia, mutta Gilligan on hieman hillitympi). Testipelasin kaikkien mukaan tunkeneiden kanssa mahdollisimman paljon ja totesin että saaressa on edelleen vikaa - se ei joskus lukitu kohdalleen rampin eteen ja siitä on sen jälkeen mahdoton kerätä pisteitä kun ramppi päättyy pystysuoraan seinään. Epäilen, että kyseessä on likainen optokytkin joka tunnistaa saaren asennon (lukko lyö kiinni väärässä paikassa).

Ennen nukkumaan menoa pelasin peliin uuden ennätyksen, reilut 120 miljoonaa. Saaren lukko jumitti pelin aikana ja moottori melkein kärysi. Syyllinen on kuitenkin todennäköisesti tuo opto. Pelin softa pitää päivittää, käytössä on nyt L-7 ja minulla on image L-9:iin.

21/07/00 - Työstö

Pelin ulkonäön hionnan paikka. Mikä ihme ihmisissä on vikana, kun laitteita kootessa kaikkia ruuveja ei jakseta ruuvata paikoilleen? Gilliganin backboxin kajariosaan kuuluu 8 ruuvia, joista peräti 3 oli paikoillaan. Ruuvasin loput kiinni ja totesin samalla että piuha vasempaan kajariin on poikki.

Otin työkseni puhdistaa pelikentän alapuolelta. Joku on käyttänyt peliin öljyä ja nyt ymmärrän miksi se kielletään kaikissa oppaissa niin isolla - öljy sotkee pelin todella pahasti. Älä *IKINÄ* käytä öljyä/silikonia/voitelevaa contact spraytä flipperissä! Noin nelisen tuntia uhrasin aikaa kaikkien valojen puhdistamiselle sekä myös läpinäkyvien muovien putsaamiseen.

Seuraava toteamani ongelma oli väärin päin (!!!) asennetut flipperikelat. Kela kyllä toimii kummin päin vain, mutta väärin päin asennettu murtaa ajan myötä siihen asennetut diodit jonka jälkeen ohjauselektroniikka saattaa saada mukavia ylijännitteitä kelan varauksen purkautuessa. Puhdistin kelat, asensin niihin uudet holkit ja säädin mailat kohdilleen (vasen oli hieman alempana ääriasennossa). Säädin myös EOS-kytkimet kohdilleen, oikea flipperi löi käytännössä pelkällä holdilla. Korjauksen jälkeen otettiin pakollinen testimatsi - muutokset todellakin vaikuttivat aika suuresti peliin. Pelasin lopulta 124 miljoonaa ja johtoon. No, säälittävä pistemäärä tuo on, mutta kuitenkin.

22/07/00 - Maalausta

Otin kabinetin maalit työn alle. Kabinetti oli pelissä jo valmiiksi hyvässä kunnossa, joten oikeastaan ainoat tarvittavat operaatiot ovat pienet paikkamaalaukset. Sain suurimman osan suoritettua.

23/07/00 - Lisää maalausta

Otin työkseni kolikkoluukun palauttamisen jälleen siedettävämmän näköiseksi, useista kohdista maalit olivat rapistuneet kokonaan pois. Kolikkoaukkoja ympäröivän osan maalasin kokonaan, aikaa tarkkaan suhraukseen meni sen verran, että taidan jatkaa luukun ramien maalaamista myöhemmin.

24/07/00 - Kirottu saari

Saaren mekanismi tuntuu taistelevan edelleen vastaan, joten revin koko vempeleen irti kun vihdoinkin keksin millä se oli kiinni, ja pääsin vihdoinkin käsitykseen millainen tuo lukitusmekanismi on. Saaren alla on koili, joka vapauttaa lukkotapin. Saaren pohjassa on metallinen rinki, jossa on sitten reikiä sopivissa kohdissa joihin sitten saari voidaan lukita. Lisäksi saaressa on muovinen kehä, jossa on reikiä. Sen ympärillä on sitten optokytkin ja peli päättelee reikien kohdista missä asennossa saari milläkin hetkellä on. Logiikassa kusee nyt joku ja pahasti, sillä saari opton putsaamisen jälkeen ei lukitu oikeisiin kohtiin. Jätin kyselyn rec.games.pinball:iin aiheesta,toivottavasti joku vastaa.

Illemmalla katselin vehkeen ulkonäköä ja kolikkoläpien melko tökerösti tarranauhalla merkityt kolikoiden tyypit alkoivat tökkiä. Peli hyväksyi vain 1mk ja 10mk kolikoita, keskellä oli yksi tyhjä kolikkoläpi, jonka takana ei ollut rahalukkoa. Katselin mekanismia hetken ja totesin, että Dreddistä yli jäänyt mekaaninen rahalukko sopii suoraan tähän, paitsi että ko. vempele on markan kolikoille. Virittely meni melkein aamun tunneille, mutta sain rahatunnistimen viimein toimimaan vitosilla ja hylkäämään muut kolikot. Printtasin "1MK", "5MK" sekä "10MK"-laput ja laitoin ne rahaläpiin. Tulipa ammattimaista jälkeä :-)

[kuva]

Gilliganin 3 rahalukkoa, 10mk, 5mk ja 1mk

25/07/00 - Odottelua

Ajan kuluksi otin ja purin irti vasemman kajarin. Siitä oli kartion sisälle menevä johto poikki, en tiedä tuleeko moisesta enää kalua. Kajari itsessään oli tosi järeän kokoinen kun vertaa esim. Dreddin kajareihin. Epäilin aluksi korjausmahdollisuuksia, mutta loppujenlopuksi se korjaantui Araldiitillä ja kärsivällisyydellä. Nyt äänet kuulostavat ainakin jonkun verran paremmilta, kun ei kuulu pelkät korkeat äänet.

Totesin yhden bumpperin kelasta murtuneen virtajohdon, tosin sen korjaaminen vaati melkoisen patentin, sillä nasta johon johto olisi ollut tarkoitus juottaa kiinni, oli murtunut pois.

[kuva]

Kuvan vihreän kelan virtaliitin oli murtunut

Vaihdoin lopuksi vielä yhden risaksi toteamani yleisvalaistuksen lampun. Edelleen odotan vastausta newsseistä saariongelmaan.

27/07/00 - Patterit

Pelikalta ei ole vastailtu vähään aikaan, joten osien haku on viivästynyt. Nyt kuitenkin onnistuin saamaan sieltä jonkun kiinni ja lähden huomenna shoppailemaan. Katselin että pelin patterit alkoivat olla aika kamalan näköiset (ja varmaan luvattoman vanhat) joten hommasin uudet tilalle. Peli käyttää kolmea normaalia AA-patteria ylläpitääkseen pelin asetukset ja tuloslistat virtojen ollessa poissa.

28/07/00 - Saaren ongelman ratkaisu

Kävin aamulla hakemassa Pelikalta ison kokoelman kentän kumilenkkejä, lamppuja, sekä uuden oikean alaflipperin, kun entinen oli hajonnut aamuihinsa. Kotiinpäin ajaessa kirosin sitä, että yksi tärkeimmistä unohtui - Dreddin flipperikela! Myöhemmin päivällä sain vihdoinkin ratkaisevan vinkin mikä pelin saaressa on vikana, sen moottorin kuuluisi pyöriä vain yhteen suuntaan, minun koneessani se pyörii myös taaksepäin. Ja seuraavaksi täytyy pohtia, miten ongelma korjataan.

29/07/00 - Houston, all systems go

En voinut pitää näppejäni erossa pelistä nyt kun tiesin mikä mätti. Irrotin saaren moottorin sekä vaihteiston ja purin niitä läpi yön. Syy miksi moottori pyörii satunnaisesti kumpaan suuntaan tahansa, on yksinkertaisesti siinä että peli ajaa sitä 50v vaihtovirralla. Koneiston perässä on sitten vaihteisto, joka pyörittää saarta aina myötäpäivään. Mekanismi joka estää väärinpäin pyörimisen, oli hajonnut, joten patentoin tilalle uuden. Kone äkkiä kasaan ja..

SE TOIMI!

[kuva]

Saaren moottori ja vaihteisto

Pelasin usean testierän ja saaren herjat katosivat diagnostiikasta. Kerran tosin säikähdin, kun pelin aikana ilmestyi piste crediittiluvun loppuun, mutta se oli vain herja kytkimestä jota ei ollut painettu viimeisten 90 pallon aikana. Seuraavaksi yleisvalaistus... ... vakavan testipelaamisen jälkeen :-)

30/07/00 - Pikkukorjauksia

Sain saaren korjattua eilen aamuyön tunneilla ja päivällä paikalle saapui joukko kavereita, joiden kanssa otimme kevyen testimatsin (joka kesti noin 2-3 tuntia ainakin). Testimatsin aikana selvisi suunnilleen mikä pelistä vaatii vielä viilaamista - diagnosoin jälleen Dreddistä tutun ongelman - kelojen ja lamppujen juotokset ovat murtumapisteessä useistakin kohdista ja yksi bumppereista sekä ball through-eject kela olivat kokeneet tämän kohtalon. Juotin ne takaisin kiinni ja kävin läpi loput, enempää vastaavia ongelmia ei pitäisi enään lähiaikoina ilmetä.

Vaihdoin samantien muutaman lampunkin, eniten harmia aiheuttaa saaren yläpuolella pylvään päässä oleva flasheri, jonka kanta on niin löysä että valo ei välillä toimi ollenkaan.

Pohdin myös yleisvalaistuksen ongelmaa - taidan ottaa entisen liittimen irti ja rakentaa tilalle paremman ratkaisun, entisen uudelleenrakentaminen tuskin on järkevää koska kyseinen liitin on vakavasti alimitoitettu kyseiseen paikkaan.

01/08/00 - Yleisvalaistus eloon

Viimeinen suuri osa korjauksista: kärventyneet yleisvalaistuksen piuhat. Totesin että liitintä on turha korvata - se kärventyy vaan uudestaan ajan kanssa. Niimpä otin asian työn alle. Tarkoitus oli kolvata piuhat uuteen liittimeen suoraan piirilevylle jääneeseen kärventyneeseen liittimeen, mutta loppujenlopuksi se ei ollut optio koska entiset liittimen pinnit olivat totaalisesti kärventyneet.

[kuva]

Johtojen irrotus, huomaa kärventynyt liitin J120

Niimpä irrotin koko driverboardin (ja kyllä - niitä piuhoja on aika järkyttävä määrä siinä). Numeroin liittimet tussilla sitämukaan kun irrotin niitä. Entinen liitin olikin aika nätisti kärventynyt.

[kuva]

Driver board vihdoinkin irti

[kuva]

Backbox ilman driver boardia

Korjauspatentti olikin sitten mielenkiintoinen: vain backboxin valaistusliitin oli kokonaan kärventynyt, joten otin ja kolvasin piuhat suoraan cabinetin yleisvalaistuksen liittimen taustapuolelle.

[kuva]

Piuhat kolvattuna driver boardin taakse. Huomaa kärventynyt J120 toiselta puolelta.

Sen jälkeen driverboard jälleen kiinni koneeseen ja massiivinen johtojenkiinnitysoperaatio. Heitin driverboardille kiinnitetyt johdot kiinni sokeripalalla backboxin piuhoihin.

[kuva]

Backboxin yleisvalaistuksen piuhat kiinni sokeripalalla juotettuihin

Sitten pikainen piuhojen uudelleentarkastus ja virtaa. Ja...

[kuva]

Yleisvalaistus testissä

Suksee jälleen! :) Peli kasaan ja siinä oli.

Pikkuongelmista oli seuraavaksi vuorossa sulakkeet. Joku ammattimies oli asentanut flipperien 2.5A sulakkeiden tilalle toiseen 3A ja toiseen 10A sulakkeen. Kehitin uudet sulakkeet ja kävin läpi myös muutkin mahdolliset vääränkokoiset sulakkeet - ainoastaan flippereissä oli väärät.

Täytyy huomenna käydä hakemassa Pelikalta uusi kela ylimpään bumpperiin.

02/08/00 - Bumpperin kela

Kävin aamulla Pelikalla ja ostin bumpperin kelan sen tilalle johon olin joutunut tekemään kolvauspatentin. Testatessa totesin, että kondensaattori joka rajoittaa EOS-kytkimen kipinöintiä, on sanoutunut irti (murtunut) ja vasemman flipperin EOS iskee todella nätin kipinän. Pitää jostain elektroniikkaliikkeestä metsästää uusi.

04/08/00 - Flipperi eloon

Käväisin aamulla Pelikalla hakemassa muutakin sekalaista tavaraa ja löysin sieltä myös vastaavan konkan. Nyt peli näyttäisi olevan täydellisessä kunnossa. Illan päätteeksi laitoin Grand Championiksi 140 milliä, edelleen aika huono kun muistelee 420 millin tuloksia joita koneessa alunperin oli (tosin 5 pallolla pelattuja).

17/08/00 - Pikkukorjaus

Viimeiset pari viikkoa mitä olen pelannut, vaikuttaa siltä että peli elektroniikan ja mekaniikan puolesta on OK. Yleisvalaistuksen liittimet eivät enää lämpene, saari ei bugita ja flipperitkin lyövät nyt täysillä. Yksi ainut häiritsevä piirre pelissä on ollut, saaren rampin vasemmassa reunassa on pieni targetti, johon saatu täysosuma heittää pallon komeassa kaaressa kohti lasia, ja sitten jonnekkin ei-toivottuun paikkaan kentällä. Targetin takana oleva vaahtomuovin tapainen vaimennin oli käytännössä kulunut loppuun, kävin leikkaamassa retkipatjasta saman kokoisen kappaleen ja liimasin entisen tilalle. Ei enää lentopalloa :) Kunhan saan kabinetin maalaukset loppuun (sininen sävy ja osa kolikkoluukusta puuttuu) niin projekti saa "OK" statuksen päiväkirjojen pääsivulle.

22/08/00 - Uusi softa

Uusi softa (L-9) saapui postista aamulla ja murjoin sen koneeseen kiinni. Ensimmäinen huomio oli että nyt kone yrittää etsiä saaren asentoa 2 kertaa ennenkuin luovuttaa, toinen oli test-menuun ilmestynyt 'ordered lamp test'. Tulokset menivät samalla, ennätykseksi jäi 210 miljoonaa. No, toivon mukaan pistän paremmaksi joku päivä.

08/09/00 - Ok!

Otin aamutuimaan ja kävin shoppaamassa uuden pallonlaukaisijan kahvan ja yhden kumitolpan joka pelistä näytti puuttuvan. Elektroniikka ja mekaniikka on kunnossa, ulkopuolisista korjauksista puuttuu enää pala hopeanväristä listaa backboxin reunasta ja pari pleksiä pitäisi vaihtaa. Ei muuta kun peli olkoon nyt tästä eteenpäin statuksella OK. Illan lopuksi viimeistelin pelin kabinetin ulkomaalaukset.

11/12/00 - Sulakkeita

Vähän aikaa sitten myin yhden ylimääräisen näyttökortin ja jouduin lainaamaan sulakkeet Gilliganista. No, otin sitten tänään tehtäväkseni hakea uudet sulakkeet, tosin olivat hieman harvinaisen oloisia. Suurin osa WPC-koneista käyttää jenkkimallisia T-lasiputkisulakkeita, joita kyllä myydään huoltoasemilla autoihin ja poppivehkeisiin, mutta pienimmät koot alkavat kahdesta ampeerista, nyt tarvisin 315mA sulakkeen.

Otin sitten aamutuimaan ja lähdin pyörällä käymään läpi Kouvolan sähkötarvikeliikkeitä ihan kuntoilunkin merkeissä. Ajettuani reilut 20KM löytyi viimein firma joka niitä myi. Tarjolla oli fastblow ja slowblow-mallisia 315mA versioita. Kumpiakohan ne olivat...?! Ostin fastbloweja kun pohdin että ne aiheuttavat vähemmän vahinkoa jos olivat vääriä.. ja: Ne olivat :D

Molemmat sulakkeet paloivat välittömästi kun heitin virrat. Heitin tilalle kaksi 750mA fastblow sulaketta väliaikaisesti, vaikkei tuo mikään järkyttävän nerokas idea olekaan. Illemmalla sain sitten oikeat sulakkeet, joten peli on jälleen täydessä iskussa.

Pelihuone koki pienen mullistuksen kun järjestelin sen niin että sain kaikki 5 konetta sisälle. Ilmeisesti lattian valu on hieman vinoa, sillä jouduin säätämään kaikkien koneiden jalat uusiksi, olivat melko pahasti vinossa. Laitoin Gilliganiin lisää kallistusta. Ilmeisesti GI on tarkoitettu pelattavaksi pienellä kulmalla, sillä aivan maksimikallistuksella se vastaa muita pelejä minimikallistuksella :)

16/12/00 - Backkickerin loppu

Pelatessa backkickerin muovikärki rusahti poikki ja lensi jonnekkin kentällä. Etsin sitä pidemmän aikaa tuloksetta, olkoot sitten siellä, kun se näköjään ei tuki mitään näkymättömissä kulkevista reiteistä. Otin uuden osan Dr Whon raadosta.

26/01/01 - Backkicker kummittelee

Kesken pelin pallo otti ja katosi jonnekin. Tönin ja heiluttelin konetta pitkän aikaa, vaan palloa ei missään. Lopulta ei auttanut kuin ottaa lasi pois ja etsiä tarkemmin, pallo oli juuttunut jonnekin Konan taakse ja irtosi viimein kun nostin pelikentän pystyyn. Epäilen että backkickeristä irronnut osa tukki tuon. Irtonaista osaa vaan ei löytynyt vaikka pleksejä irrottelinkin. Samalla kun peli oli auki, vaihdoin pari lamppuakin. Muuten peli näytti olevan yllättävän puhdas.

27/01/01 - Backkickerin arvoitus ratkesi

Yllättäen jälleen hyvin alkanut erä päättyi siihen että pallo oli jälleen jumissa jossain Konan takana. En tälläkertaa siirtänyt Fish Talesia tieltä pois että saisin pelikentän pystyyn, vaan laskin lasin puoliväliin ja korkkasin pleksit ilman että kenttää on nostettu. Ja viimein se backkickerin irronnut kappale löytyi! Reilun kahden sentin kappale tukki sopivasti LAGOON-kickerin kytkimen ja pallot sitten jumittivat sinne.

24/02/01 - Vähän flashereita uusiksi

Samalla kun Dredd oli auki (ja FT siis pois edestä) vilkaisin läpi myös Gilliganin valotilanteen kun lasin sai pois. Muutama flasheri lähti uusiksi. Samalla huomasin että Gilliganissa on normaalia suurempi pohjakajari ja siinä on jonkinasteinen patentti perässä. Itseasiassa tässä koneessa onkin melko hyvät bassot kun vertaa normaalilla pohjakajarilla varustettuun. No, eipähän tarvi subbaria tähän laittaa.

26/03/01 - Uusi backglass + translite!

Käväisin hakemassa paikallisesta Pelikasta koneeseen uuden transliten sekä samalla koko backglassin. Entinen oli naarmuuntunut jonkun verran ilmeisesti entisen omistajan käsittelyssä. No, nyt koko backglass on täydellinen.

18/05/01 - Muutto

Uudelleenjärjestelin pelihuoneen - nyt taustalla olevaan riviin tarvittiin tilat kolmannelle widebodylle, Road Showlle. Tarkoitus oli alunperin laittaa seuraavaksi tuleva kone tähän huoneeseen jossa tietokonelaitteistoanikin pidän, mutta koska widebody ei tänne sovi, siirsin Skraban suosiollisella avustuksella Gilliganin uuteen paikkaansa ja jätin tyhjän paikan odottelemaan huomenna tulevaa Road Showta.

03/08/01 - Aamuhuolto :)

Huomasin eilen tai toissapäivänä, että koneesta oli katkennut kentältä yksi kumilenkeistä. Tässä aamutuimaan hieman 05:00 jälkeen kun palasin Utista löylyttämästä Champion Pubia huomasin kuinka kahvin piristävä vaikutus alkoi olla huipussaan, ja sitten ei muuta kuin Gilligani auki ja töihin. Kumirenkku oli hankalassa paikassa; jouduin purkamaan parit pleksit ja yhden wireformin tieltä ennenkuin pääsin käsiksi. Samalla kiskoin irti muitakin muoviosia ja käsittelin Novuksella: Gilliganihan on alkuhuollettu kauan ennenkuin sain Novusta edes käsiini. Nyt se kiiltää ja kaikki minkä kuuluu olla läpinäkyvää, on myös :) Peräti yksi lamppukin oli kärvähtänyt. Kone on muuten todella nätissä kunnossa kentän puolesta, hyvä esittelykone tietokonehuoneeseen :-)

24/05/02 - Ramppi hajalla

Flipperistä kuuluu kaikenlaisia ääniä. Musiikkia, bumppereiden jyskytys, 'JACKPOT!' ym. Sitten on ääniä, joita ei välttämättä haluaisi kuulla, kuten jonkin osan tipahtaminen kabinetin pohjalle. Ja nyt sitten kuului. Samalla saareen johtava ramppi juuttui ala-asentoon, joten ei auttanut kuin alkaa säätää.

[kuva]

Korjausvalo

Lasi pois, kenttä ylös - mitään ei näkynyt olevan irti. Minulla on kuvassa näkyvä kabinetin kylkeen kätevästi kiinnittyvä korjausvalo tilanteisiin joissa kolmas käsi olisi paikoillaan. Tutkin kabinetin pohjaa useamman minuutin ennenkuin löysin pienen irronneen ruuvin (joka piti muuten harvinaisen hyvän äänen tippuessaan kokoisekseen!). Mistä se sitten oli irronnut?

Korkkasin saaren ramppia liikuttelevan kahden kelan koneiston ja sieltähän se vika lopulta löytyikin; mekanisissa on lukitusvipu joka nappaa saaren yläasentoon ja juuri tuo lukitusvipu roikkui puoli-irtonaisena mekanismissa. Purkaessa mekanismia pienemmiksi paloiksi kirosin siinä olevaa öljyä, tämä oli niitä harvoja alkuperäisiä kohtia joihin minun ei ollut koskaan tarvinut koskea ja näinollen se oli vielä pesemättä öljyistä joita edellinen huoltaja oli kätevästi spraypurkin kanssa suihkutellut jokaikiseen kelaan. Ja muistakin että pidät kaikki öljyt ja muut voitelevat sprayt kaukana flipperistä!

Kokosin virityksen takaisin (tälläkertaa ilman öljyä!) ja se näytti pelittävän hyvin testeissä.

Gilligani on muuten pysynyt harvinaisen nätisti puhtaana - konetta tulee pelattua yllättävän paljon ottaen huomioon että se suurimman osan päivää on selän takana ollen ensimmäinen kone näköpiirissä kun erä hopeapalloa tulee mieleen. Pohjaramppikin on vielä kiiltävän puhdas ja pallot kirkkaat kuin peili. Hyvä näin.

06/08/02 - Oikea flipperi pimeänä

Konetta testaillessa oikea maila meni pimeäksi. Vilkaisin kentän alle mutta mitään ihmeempää ei ollut näkyvillä. Backboxista sulake oli palanut, joten vaihdoin uuden tilalle. Ongelma ei ratkennut kuitenkaan sillä, ja aloin ihmetellä mikä tässä nyt enää voi olla vikana, kun WPC DMD:ssä ei kauheasti mitään erikoiskikkailua ole flippereiden elektroniikassa. Totesin mittauksen jälkeen, että uusi sulake oli jo valmiiksi hajalla, vaikkei se siltä ulkoapäin näyttänyt suoraan paketista otettuna.

Ongelma ratkesi sitten 2. sulakkeen vaihdolla. Vaihdoin lisäksi koneeseen patterit, jotka näyttivät olevan 2 vuotta vanhat nyt. Lisäksi laitoin masiinaan uudet pallot, ne entiset olivat jo vähän himmenneet, nyt on tilalla uudet ja kirkkaat. Taas kelpaa pelittää.

07/09/02 - Pölysuoja

Minua on jo pidemmän aikaa rassannut se, että hiljalleen pelihuoneessa laskeutuu pöly pelikentän lasille, ja sen jälkeen koneet menettävät kiiltonsa. No, eivät enää:

[kuva]

Uusi pölysuoja

Ratkaisuna nämä valoa läpäisemättömät pölysuojat. Materiaali on päältäpäin hyvin liukasta ja teflonmaista, alapuolelta taas kumimaista, joten se pysyy paikoillaan ilman mitään erillisiä pidikkeitä.

Gilligan oli ensimmäinen joka tälläisen suojan sai, mutta tätä kirjoittaessa jokaisessa normaalikokoisessa pelissäni on tälläinen, 3 widebodyä vielä puuttuu.

18/08/03 - Katkennut kumi

Totesin, että koneesta oli katkennut yksi pelikentän kumeista. Jännä sinänsä, se oli muilta osiltaan ihan ehjän näköinen, paitsi tolppien, joiden väliin se oli venytetty. Täytyy pitää mielessä, että kääntelee noita hieman ajan kuluessa aina kun lasin ottaa pois. Laitoin uuden tilalle, taas pelaa kuin unelma.

Gilligani on kyllä pirun kestävä vehjes, sillä uskoisin sen saavan etenkin huoneessani "edustuskäytössä" ollessaan enemmän pelejä, kuin kenttäkoneet nykyisin, eikä tätä lukuunottamatta koneessa ole ollut mitään vikaa. Patterit olen vaihtanut kertaalleen ja tietysti tehnyt normaalia pelikentän siivousta. Hyvä näin.

18/02/05 - Myyty

Oltuaan 4 ja puoli vuotta kokoelmassani ja pari vuotta työhuoneessani edustuskoneena päädyin lopulta myymään Gilliganin. Sen paikkaa edustuskoneena oli jo pitkään kärkkynyt näyttävä Jackbot, joka siis viimein pääsi valokeilapaikalle.

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2010-11-26 04:54, v8.