Tämä on 28. pelini ja toisen Gilligan's Island-koneeni korjauspäiväkirja.

Sivua on viimeksi päivitetty 2022-11-16 14:41.

Voit hypätä tästä viimeisimpään kohtaan.

08/11/18 - Gilligan tekee paluun

Tämä on taas näitä päiviä. Käyt kaupassa, kahvilla ja ostat ohimennen vahingossa flipperin. Lähdimme harrastajatoveri Rikun kanssa Mikkeliin paikallisen pelihallin peli-iltaan, jossa tuli puheeksi nurkassa seisova kuollut Gilligan's Island. Olen useammankin Gilliganin nähnyt markkinoilla, mutta hintapyynnöt ovat yleensä olleet aivan älyttömiä. Nyt kuitenkin pääsimme yhteisymmärrykseen hinnasta nopeasti.

[kuva]

Tämä yksilö ei selkeästi ole saanut rakkautta lähiaikoina keltään.

Koneessa oli heti kättelyssä tunnettuja suurempia ongelmia: siinä ei ollut ollenkaan CPU-korttia, siinä oli ilmiselvästi väärä driver-kortti, näytönohjain oli tunnetusti rikki ja kentän alta oli ilmeisesti napsittu jotain osia. Kone on ehkä ollut 10 vuotta sitten viimeksi kasassa, kentän kumeista oli enää muutama edes paikallaan, loput olivat jo murentuneet ja tippuneet pois.

[kuva]

Olen viimeaikoina ollut kovin sympaattinen epätoivoisiksi luokitelluille projekteille ja Gilligan on selvästi vähemmän epätoivoinen kuin italialaisten osiksi purkama Striker Xtreme jota olen ajan kulukseni parsinut kokoon menneen kesän.

Ja näillä puheilla Gilligan lastattiin Transportterin kyytiin Mikkelissä ja tiputettiin puolen yön jälkeen Haitaritehtaalle.

[kuva]

Siitä onkin jo yli 5 vuotta, kun Haitaritehtaalla on viimeksi ollut Gilligan's Island ja viimekertaisen omanikin myynnistä on jo vierähtänyt 13 vuotta! Onneksi en saanut samaa yksilöä takaisin, se oli moottoripyöräkerhon tiloissa ollessaan tullut ruikituksi täyteen jotain öljyä.

09/11/18 - Arvio projektista

Satuin olemaan Haitaritehtaalla paikalla ja oli jokunen tunti aikaakin tapettavaksi, joten päätin vilkaista hieman minkä tasoisesta työmaasta Gilliganin kanssa on kyse. Mielenkiintoisinta olisi, jos saisin koneen boottaamaan ja pääsisi tutustumaan diagnostiikkaan.

[kuva]

Nämä tyhjänä olevat kohdat kortista täytyy kalustaa uudestaan.

Ensimmäinen huomioni koneesta oli jo aiemmin todettu väärä driver-kortti. Gilligan on WPC DMD-alustan kone, tässä on kiinni WPC Fliptronic-aikakauden driver-kortti. Kortti on piirilevyn puolesta täysin samaa tavaraa, mutta siitä on pudotettu mailojen toimintaa ohjaava rele, sen ajamiseen tarvittavat osat ja liitin mailojen virran paluulle. Olin varma että nuo puuttuvat komponentit lisäämällä saisin mailat toimimaan ja hieman asiaa kaiveltuani sain vahvistuksen tälle. Siispä ostolistalle rele, transistori, optoerotin ja muutama sekalainen vastus.

Toinen ilmiselvä puute oli CPU-kortti. Minulla on pöytätestikäyttöön yksi patterihapot päälleen saanut WPC:n CPU, mitä en kyllä uskaltaisi jättää pidemmäksi ajaksi käyttöön, mutta se saa kelvata nyt. Polttelin siihen Gilliganin L-9 -softan.

[kuva]

On hauska miten paljon näitä signeeraamiani ROMeja tulee nykyisin vastaan muilla harrastajilla. Missäköhän muuten alkuperäinen Gilliganini seilaa nykyisin?

Ennen virtojen kytkemistä tarkistin koneen johdotuksen ja liittimet. Yleisvalaistus on ihan puhtaasti luokkaa "mitä helvettiä?". Edes 18 vuotta sitten itse suoraan driver-kortille kolvaamani johtoviritys ei ollut niin kamala kuin mitä tässä koneessa oli. Joku on ohittanut driver-kortin kokonaan, yleisvalaistuksen virransyöttö menee suoraan kentälle, ilman että se käy driver-kortin kautta triaceilla ja ennen kaikkea: sulakkeilla! Oikosulku yleisvalaistuksessa voisi polttaa tämän koneen.

Yleisvalaistuksen lisäksi osui silmiin toinen ongelma: koneessa roikkuu ilmassa nippu katkaistuja piuhoja.

[kuva]

Kuka ihme on tarvinu tämän liittimen ja miksi? Nämä painettavat Molex-liittimet ovat aivan kamalaa kuraa ja niitä ei pitäisi käyttää mihinkään, nyt jonkun koneessa on tästä varastettu käytetty liitin. Katselin manuaalia, johtojen värikoodauksesta päätellen tämä nippu on mennyt liittimelle J127, missä on 8 solenoidin ohjaus. Onneksi pystyn uudelleenrakentamaan liittimen kohtuu pienellä vaivalla.

Koneesta puuttuvat kaikki lattakaapelit, joten ensimmäisellä bootilla tulee vain todetuksi lähteekö CPU-kortti käyntiin ja kuunneltua todennäköisesti äänikortin itsetestin mahdolliset äänet.

Siispä virtaa ja ... tulipalo. Noin sekunti virtojen kytkemisen jälkeen äänikortilta lensi värikäs kipinäsuihku ja kondensaattorin palasia pitkin pelikentän lasia. Ja kerrankin kun en sattunut kuvaamaan koneen ensimmäistä käynnistystä!

[kuva]

Todella värikäästä ilotulituksesta huolimatta vain yksi kondensaattori antoi periksi. Mittailin pitkän aikaa kortille tulevia jännitteitä, koska oletusarvoisesti lähdin 50 voltin kelajännitteen päätymisestä kortille. Suureksi yllätykseksi kaikki jännitteet olivat kohdallaan, joten äänikortin virransyötön liittimen irrotuksen jälkeen kokeilin uudestaan. Diagnostiikka-LEDeistä päätellen CPU-kortti käynnistyy oikein, mutta koska kaikki lattakaapelit puuttuvat, en saa testattua pidemmälle.

[kuva]

Vilkaisin vielä lopuksi kentän alle. En löytänyt mitään suuria yllätyksiä, mailamekanismit ovat täysin lopussa ja menevät vaihtoon, toisen slingshotin mekanismi on varastettu, kuten myös muutama stand-up -targetti. Ei mitään mitä ei saa helposti hankittua.

Laitoin tilaukseen osat äänikortin korjaamiseen ja driver-kortin uudelleenkalustamiseen. Samassa tilauksessa on myös muutama metri lattakaapelia, jotta saan korttien väliset kaapeloinnit paikalleen.

Kyllä tästä vielä kone tulee, jopa odottamattomankin pienellä vaivalla.

14/11/18 - Bong!

Olisin tänään aloittanut driver-kortin muutokset, mutta ainoastaan rele oli saapunut. Sen sijaan tuli pussillinen äänikortin henkiin saattamiseksi tarkoitettuja kondensaattoreita, sekä lattakaapelia liittimineen.

En tiedä kuka on tarvinut niin kovasti vanhoja lattakaapeleita, mutta niitä ei ollut tässä koneessa kuin näytölle menevä kapea yksilö. Rakensin ensimmäisenä CPU- ja driver-korttien välisen lyhyen pätkän.

[kuva]

Juuri rakennetun kaapelin asennus vahvisti mitä olin arvellut jo aiemmin: kone boottaa onnistuneesti. Kentän valot kertoivat koneen olevan attraction modessa. Samalla totesin myös, että pari featurevalaistuksen pystyriviä on kokonaan pimeänä.

[kuva]

Rakentelin sen jälkeen kaksi pidempää lattakaapelia ja näin koko setti on valmis ja pääsen kokeilemaan lisäkortteja.

Koneen näytönohjain taitaa olla vainaa oikeasti. Sen virta-LED ei pala, mutta jos lattakaapelit lyö kiinni, kone kaatuu bootissa ennen kuin tulee edes blankingista pois. Kovin ikävää.

Ennen näytönohjaimeen syventymistä otin projektiksi katsoa saisiko äänikortin eloon. Vaihdoin viimeksi palaneen tantaalikondensaattorin ja ei kun virtaa. Vaihdetun osan kappaleita lenteli reilu metrin päähän. Savun hälvettyä tarkastin kytkennät, kolvasin uuden kondensaattorin oikein päin ja nyt kuului tuttu vahvistimen taustahumina ja sitten se WPC:n klassinen "BONG!" äänikortin testiääni ja perään "ding-ding-ding-ding-ding" virheraportista kertova varoitusääni. Koneessa oli vähän volume kovalla ja kun rassasin siinä attraction mode päällä yleisvalaistuksen piuhoja, tuli hypättyä se klassinen metri kun pelin tunnusmusiikki pärähti soimaan.

Tutkin tänään myös pelin näytön. Se oli yllättävä, siinä on selkeästi palaneita tekstejä, mutta se on yllättävän terhakka muuten, käynnistyy heti ja on kirkas. Kääntöpuolena 3 rikkinäistä pystyriviä lopussa, jotka tosin katoavat kun näyttöä painaa laidasta. Katsoo viitsinkö paikkailla vai otanko muista koneista LED-näyttöjen tieltä väistyviä kaasupurkausnäyttöjä tilalle.

Koneen yleisvalaistus tulee olemaan riemukasta laitettavaa.

15/11/18 - Ei tänään

Aloin tänään selvitellä näytönohjaimen kohtaloa. Mielenkiintoisinta oli, että myöskään Fish Talesista lainattu vastaava kortti ei toiminut, joskin kone boottasi se kiinni. Erikoisinta oli virta-LED kortilla, joka paloi jotenkin himmeästi, aivan kuin 5 voltin syöttö olisi loppunut kesken. Tarkistin liittimen josta 5 ja 12 volttia tulevat sisään, kummastakaan ei tullut mitään. Mitä ihmettä?

Manuaalin mukaan liittimestä lähtevä kaapeli pitäisi johtaa driver-kortin J117 -liittimeen. Siellä ei ollut mitään. Etsin myös antaumuksella koko liitintä, sitä ei ollut missään! Kiskoin lopulta johtonippua sen verran esille, että selvisi mitä liittimelle on tapahtunut.

[kuva]

Miksi tämäkin on pitänyt varastaa?!

Tämä on siis ensimmäinen katkotuista johdoista joka oli korjattava. Kliksuttelin irtojohdoille uudet päät.

[kuva]

Näytönohjaimen 5/12 voltin syöttöjohto palautettuna takaisin entiseen loistoonsa.

Virtajohdon korjaaminen ei saanut konetta edelleenkään boottaamaan alkuperäisellä kortillaan, mutta se boottasi nyt iloisesti Fish Talesin kortilla ja pääsin näkemään ensimmäistä kertaa myös menut.

[kuva]

Testien läpi käyminen kertoi jo, että koneesa tulee olemaan työsarkaa hetkeksi. Sain Tuukalta vinkin vaihtaa koneen boottaamattomaksi tekevästä näytönohjaimesta U28-piirin. Kävin metsästämässä paikalliselta vanhan elektroniikan harrastajalta sellaisen ja laitoin uuden kannan kanssa. Ei valitettavasti korjannut ongelmaa.

Kaikki driver-kortin muutostöihin tarvittavat osat ovat myös saapuneet, joten päätin hoitaa myös tuon pois päiväjärjestyksestä.

Driver-korttia irrottaessa otin solenoidien paluusta sormille ihan tuntuvan tällin. Ihmettelin tätä hieman kun tämä on ensimmäinen kerta reiluun 18 vuoteen kun solenoidien jännite tuntuu ihan sormissa saakka. Kone oli tässä vaiheessa jo irti seinästä.

[kuva]

Ennen muutoksia

Kortin kalustaminen oli kohtuu nopea toimenpide. Sen sijaan korttia katsellessa oli aika selvää, että tämä kortti on tavannut jokaisen asentaja-arskan mitä maa päällään kantaa. Hyppylankoja ja muutama vähän karumpi juotos tuli vastaan heti kättelyssä. Sillat BR1 ja BR2 on vaihdettu, mutta niiden juotostyö on todella heikkoa ja on pilannut piirilevyn läpiviennit, homma on viety loppuun ilmeisesti sohimalla kolvilla piirilevyn ja osan välistä piirilevyn päälispuolelta.

[kuva]

Muutosten jälkeen

Driver-kortti iski maasta aivan jumalattoman kipinän kun olin laittamassa korttia takaisin paikalleen. Tämä on uusi ominaisuus myös korttia kiinnittäessä. Uuden mailoja ohjaavan releen koeponnistus hyytyi kuitenkin heti kättelyssä, koska kone ei enää boottaa. 5 voltin testipiste ei anna mitään, vaihtovirta sen sijaan tulee kortille. Vaihtovirta näyttää tulevan tasasuuntaussiltaan saakka, joka jälkeen se ei jatka siitä enää eteenpäin. Äkkiseltään arvailen, että BR2 silta antautui, tai ehkä todennäköisemmin yksi niistä kolvausvirityksistä sen ja piirilevyn välissä. Pahus, olin aikeissa poistaa tuon "korjauksen" vasta kun selvittelen miksi yleisvalaistus on ohitettu kokonaan.

Mittasin huvikseni 50 voltin DC solenoidijännitteen. Se oli rapeat 110 volttia. Mietin mahtaako täysi kuorman puute (katkotut solenoidien piuhat) aiheuttaa tuon?

Kello oli jo haukotusta yli nukku, täytyy jatkaa seuraavalla kerralla.

17/11/18 - Hax, be gone!

Kun miettii vähän vähemmän väsyneellä aivolla, niin toki siellähän on kelajännitteen elkossa isokin varaus kun sitä ei mihinkään ole purettu, joten ei ihme että risahtaa vähän sormille. Purin tästä eteenpäin suosiolla elkon varauksen kelan läpi maihin virtojen sammuttamisen jälkeen.

5 voltin katoaminen oli todella mystinen homma. Otin driver-kortin pöytätestiin antamalla sille virtaa vain J101-liittimestä, mikä on 5/12 voltin AC-syöttö suoraan muuntajalta.

[kuva]

Driver-kortti pelkkä 5/12V jännitteiden alkulähteenä oleva vaihtovirtaliitin kiinni. Tästä on hyvä mittailla taustapuolelta etsien kohtaa missä jännite katoaa. Kuvassa näkyy myös jonkun aiemman korjaajan tekemät hyppylangat oikosulun polttaneille piirilevyn folioille.

Seurasin koko ketjun syöttäliittimestä ulostuloon kortin toisessa päässä. En löytänyt mitään vikaa, mystistä. Löin sitten CPU-kortin tuohon jatkoksi ja se lähti myös käyntiin. Jos koneessa on jotain irrallaan, se ei juuri nyt ole sitä.

Positiivisin huomio driver-kortin paikalleen laittamisen jälkeen oli, että uusi mailojen virtoja ohjaava rele toimii ja ennen kaikkea mailat toimivat nyt testimenuissa. Otin seuraavaksi projektiksi selvittää, mikä koneen featurevalaistuksessa on vialla. Äkkiseltään katsottuna yli puolet valoista on pimeänä, joten lähdin oletuksesta, että meillä on valomatriisin ongelma. Printtasin koneen valomatriisin ja värittelin siihen mitkä asiat koneesta toimivat.

[kuva]

Kuvio on hieman epätasaisempi kuin odotin. Vaakarivejä on kuitenkin pimeänä noin paljon, joten äkkiseltään lähdin hakemaan vikaa ohjauspuolelta. Yllätys oli suuri, sillä taskuskooppini näytti jokaisen rivin ohjauksen tottelevan ihan hyvin alusta loppuun saakka. Onko meillä siten johtoja katki jostain? Valitsin huvikseni kolme satunnaista toimimatonta lamppua ja katsoin niitä tarkemmin. Jokainen niistä oli palanut, harvinaisen väkivaltaisesti vielä. Koska #555 -hehkulamput eivät ole kortilla, vaihdoin koneesta kaikki kentän lamput ja värittelin valomatriisin kaavion uusiksi, kuvassa lampun vaihdon jälkeiset toimivat lamput pinkillä.

[kuva]

Voihan Speden otsaläpsy! Skooppi oli oikeassa, tiettyjen rivien lamput olivat vain järjestelmällisesti palaneet! Kuvan kaaviossa toimimattomat yksittäiset lamput olivat melko peruskauraa, muutama huono lampun kanta ja yhden lamppukortin liittimen murtuminen. Puoli tuntia myöhemmin minulla oli täysin toimiva featurevalaistus!

Flipperi on kovin pimeä laitos ilman yleisvalaistusta ja se oli jotain aivan kamalaa tässä yksilössä. En tiedä miksi yleisvalaistuksessa on ohitettu driver-kortti kokonaan. Kaikki muuntajalta tulevat johdot olivat niputettu sokeripalaan, osa johdoista oli ollut ilmeisesti kiinni niissä, mutta joku oli ilmeisesti ottanut projektiksi korjata tämän virityksen, koska backboxin johtoihin oli laitettu sokeripalalla kiinni jostain varastettu molex-liitin.

[kuva]

Yleisvalaistuksen virransyöttöliitin oli näppärästi korvattu tällä.

Pieni hetki liittimen rakentelua ja pelikentän sekä backboxin liittimet olivat viimein oikein tehty. Virransyöttöliitin oli tuskaisin rakentaa, sillä tässä WPC:n mallissa osa johdoista on kytketty useampaan molex-liittimen pinniin. Pienen pähkäilyn päätteeksi lopputulos oli kuitenkin tämä:

[kuva]

Sitten vain virtaa ja ... meillä on valoa!

[kuva]

Yksi viidestä yleisvalaistuksen osasta näytti olevan pimeänä edelleen. Näyttää, että sitä ohjaava triac ei toimi. Kokeilin siirtää tuon lamppuketjun viereiseen ohjaukseen ja valot syttyivät välittömästi. Täytyy pistää listalle triacin vaihto myös. Naureskelin samalla, että tässä voisi olla tyylinäyte 18 vuotta sitten olleelle itselleni ja kovin vääräoppiselle tavalle korjata yleisvalaistus.

Kun valoa alkoi olla, kone on muuttunut ärsyttävän epävakaaksi. 5 voltin syöttö sahaa 4.9 ja 4.8 voltin välillä, mikä on takuuvarma yllätysboottien aiheuttaja. Täytyy laittaa listalle tutkia regulaattori ja muut 5V syötön osat.

Seuraava ongelma oli koneen solenoidien ohjaus. Äkkiseltään koitettuna vain muutama flasheri ja satunnainen solenoidi toimivat. Kun katsoi solenoidien ohjauksen liitintä, vika oli aika selkeä:

[kuva]

Vikaa ei ehkä voisi luonnehtia liittimeksi vaan sellaisen puutteeksi. Mutta mihin nämä sitten olivat menneet? Onneksi manuaalissa oli listaus solenoideista, niiden johtojen väreineen ja mihin liittimeen ja sen pinniin ne kuuluvat. Rakensin liittimet kaikille johdoille jotka pystyin tunnistamaan värin perustella. Jäljelle jäi kaksi harmaata johtoa, joita ei ollut listattu manuaalissa ollenkaan. Yksi hämmentävä tekijä jo aiemmin oli johtojen pohjavärin vaihtelu. Ruskea saattoi olla oikeasti tummanruskea tai sitten enemmän beige. Nämä harmaapohjaiset taas eivät olleet edes sinne päin, kun vaihtoehdot pohjaväreille olivat violetti, musta, sininen ja ruskea.

Solenoideista tuntui puuttuvan enää kahden bumpperin ohjaus, mutta niiden johdot olivat ruskeapohjaisia ja raitaväritkään eivät täsmänneet. Löin molemmat näistä mysteeripiuhoista maihin huvikseni virrat päällä ja kyllä, bumpperithan ne siellä löivät. En ole tarkastanut jokaisen koneen jokaista piuhaa, mutta olen melko varma että tämä on ensimmäinen kerta kun johtojen värit eivät ole edes sinne päin mitä manuaalissa on luvattu. Tämä ei myöskään näytä olevan myöhemmin tehty viritys, sillä johdot kulkevat johtonippujen ja suojaputken sisällä kymmenien nippusiteiden seassa.

[kuva]

Solenoidit toimivat huomattavasti paremmin niitä ohjaavaan piirilevyyn kiinnitettynä.

Kun solenoidit oli viimein selvitelty, oli aika lyödä liittimet kiinni ja katsoa mitä käy. Minulla oli jo vahva epäily että tässä tulee olemaan ongelma, mitä tulee driver-kortille aivan systemaattisesti tehtyihin osien vaihtoihin.

Muutama solenoideista ja flashereista vetää koko ajan, myös silloin kun kone on blanking-tilassa ja minkään solenoidin ei pitäisi toimia. Tässä onkin sitten selviteltävää seuraavalle kerralle.

18/11/18 - Yksinkertaisia ratkaisuja

Minulla oli hetki aikaa tutkia konetta tänään, joten katselin mikä yhteinen tekijä kaikilla jatkuvasti vetävillä solenoideilla on. Kaikki olivat samassa liittimessä. Pohdin sitten ihan ääneen, että jännä juttu, minusta nämä flashereitä ajavat ohjaukset eivät ole edes tällä puolella korttia ja kas, joku on survonut tuon liittimen väärään kohtaan. Vitsi on, että driver-kortilta löytyy saman mittainen liitin, jossa on haitta samassa kohdassa. Johdot ovat juuri ja juuri riittäneet siihen. Olen aiemmin ollut luulossa, että koneessa ei ole ainuttakaan liitintä missä tämä on mahdollista. Tulin todistetuksi olevani väärässä.

Nyt kaikki solenoidit toimivat, mutta koneen 5 voltin virransyöttö on niin onneton, että se kaatuu kun mikään isompi solenoidi yrittää vetää.

19/11/18 - Vailla näyttöä

Tänään oli vuoro hämmästellä näytönohjaimen ongelmaa jälleen. Ensisijainen ongelma siis on, että kone ei lähde käyntiin ollenkaan tuo mukana tullut näytönohjain kiinni. Syy käynnistymättömyyteen selvisi oikeastaan vahingossa. Irrotin molemmat lattakaapelit ja jätin pelkän virransyöttöliittimen, kone ei edelleenkään lähde käyntiin. Kokeilin huvikseni paljon 5 voltin syöttö antaa tässä kohtia CPU-kortille. 3.6V! Eipä ihme, ettei tämä lähde käyntiin enää, Gilliganin 5 voltin virransyöttö on hätää kärsimässä jo valmiiksi.

Mutta minne jännite sitten katoaa? Matkalla ensimmäisenä tulee muutama kondensaattori, otin niistä suurimman, 10V 100uF elkon tutkittavaksi.

[kuva]

Osatesterinkin mukaan tuo oli melko valmis. Vaihtaminen tuoreempaan osaan ei kuitenkaan korjannut tilannetta tarpeeksi, jotta kone olisi jaksanut nousta. Irrotin myös pari pienempää ennen tätä, sekään ei auttanut. Lopulta kokeilin vinkistä näytönohjainta Fish Talesiin. Kas, näytönohjain lähtikin käyntiin ihan iloisesti, joskin kuva kertaantuu kaksi kertaa pystysuunnassa ja jokainen pikseli on näytöllä 8 pikseliä leveä. Hauskan näköinen efekti.

[kuva]

Tältä näytönohjaimelta on myös 100V puoli pimeänä, siinä toimii vain 12 voltin LED-näyttö. En usko että tulee tarvetta edes puuttua tuohon korkeajännitepuoleen, jätän sulakkeet kokonaan pois ja pidän näytön LED-näytöllisessä koneessa.

Pitkä pään raapiminen piirustuksia katsellen ei kuitenkaan tänään selvittänyt mitä muuta näytönohjaimesta on rikki.

26/11/18 - Virtaa

Posteljooni toi minulle setin uusia isoja elkoja sekä tasasuuntaussiltoja. Vaihdoin saman jäähdytyssiilin alla olevan BR1 ja BR2-kaksikon, vaikkakin BR2 on se yleisin ongelmanaiheuttaja. Vaihdoin myös BR2:n perässä olevan C5-elkon, tosin käytin 10000uF elkoa 15000uF sijaan Tuukan suosituksesta. Tuo 15000uF elko rankaisee koneen käynnistysvaiheessa vähän turhan paljon tuota BR2-siltaa, joka kestää 35A, mutta latautuessan tuo elko ehtii vetää yli tuon hetkellisesti. WPC95-alusta korjasi siltojen feilaamisen juuri pienentämällä elkojen kokoa.

Vaihdon jälkeen jännite on 4.98v, mutta sahaa jotenkin omituisesti. Onkohan 5v regulaattori tulossa tiensä päähän? Kone nimittäin boottaa edelleen jos yksikään kela vetää.

01/12/18 - Ääntä ja muuta

Fish Tales oli aiemmin oikutellut äänikortin kanssa ja ongelma ratkesi tänään aiemmin vaihtamalla äänikortin mädät elkot. Otin huvikseni pari testattavaksi ja ne olivat aivan yhtä heikossa hapessa. Vaihdoin ne kaikki kuten Fish Talesinkin kanssa ja nyt kone saa paukutella kelat läpi testissä ilman boottia ja Gilliganin enemmän tai vähemmän mahtava sound track saa soida pätkimättä.

Äkkiseltään katsottuna kone on enää pelikentän pesua ja näytönohjaimen viimeistä ongelmaa vajaa nipussa. Jos säkä käy ja aikaa riittää, kone voi olla jo varmaan joulukuun aikana ekan kerran pelikunnossa varmaan 10 vuoteen!

Sillä välin kun itse laittelin Striker Xtremeen uusia bumpperin koneistoja, harrastajakollega Riku otti kentän alaosan auki ja antoi sille pesurätistä.

[kuva]

Kentässä ei tullut erityisiä yllätyksiä vastaan. Yksi silmiin pistänyt asia kuitenkin on huomattava korroosio koneen metalliosissa. Konetta on säilytetty ilmeisen pitkiä aikoja jossain kylmässä paikassa. Ongelma ei ole kauhean pahasti näkyvillä koska kentän rautalankarampit eivät ole ottaneet niin pahasti nokkiinsa väärästä säilyksestä, mutta kaikki ruuvit ja kentän alla olevat mekanismit ovat hapettuneet huomattavasti.

02/12/18 - Pelikenttä etenee

Tänään oli vuorossa jatkaa pelikentän korjauksia. Sähköpuolelta näyttää olevan jäljellä enää näytönohjain, joka kaipaa vielä vähän matkaa pään raapimista.

Projektissa auttamaan tullut Riku otti projektiksi purkaa pelikentän päälistä keskikentästä ylöspäin. Kaikki rautalankarampit sekä palloa ohjaavat metalliosat irrotettiin koneesta. Käytännössä kaikille täytyy tehdä jotain, rautalankaramppeihin hommattiin krominkiillotusainetta jolla toivon mukaan pienet ruostekukkaset saadaan käsiteltyä. Muut kentän osat käsitellään myöhemmin kiillotuslaikalla.

[kuva]

Saaren moottori, itse saari on irrotettu jo koneesta aiemmin.

Aiemmassa Gilliganissani oli saaren pyöritysmoottorissa ongelmia suunnan pysymisen kansa. Tässä ei sitä ongelmaa ollut, mutta moottori sen sijaan kävi aika tuskaisen kuuloisesti. Siinä oli mitä todennäköisemmin vielä vuoden 1991 vaseliinit sisällä.

[kuva]

Moottorin vaihteiston kansi oli todella tuskallinen avattava, kuten jo vähän muistelin viime kerrasta 17 vuotta sitten. Suostuttelin lopulta pihdeillä takakannen auki ja yllätys ei ollut suuri kun vaseliini oli täysin hyytyneen oloista.

[kuva]

Vaihteiston osat isopropanoli-kylvyssä

Annoin osien liota isopropanolissa ja puhdistin siinä odotellessa itse vaihteiston. Kokeilin myös ajaa moottoria pelkiltään, se pyöri vielä ihan terveen kuuloisesti.

[kuva]

Kokosin moottorin uusiksi, laitoin sekaan PTFE-vaseliinia jonka ei pitäisi kärsiä perinteisen vaseliinin tavoin kuivamisesta ja laitoin kannen päälle. Nyt saari pyörii paljon pehmeämmin ja ennen kaikkea ilman ylikuormitetun moottorin ääntä!

[kuva]

Aloitin mailakoneistojen uudelleenrakennuksen myös. Kuten aiemmissakin perinteisellä EOS-kytkimellä varustetuissa koneissa, päivitin koneiston palautusjousen plungerin ympärillä olevasta samanlaiseen kuin myöhemmissä WPC fliptronic-mallisissa on. Tuo on melko helppo modaus, joka saa mailat palautumaan jämäkästi.

[kuva]

Koneen yläkenttä on nyt siinä mallissa, että sitä voi alkaa pestä, joka tuleekin olemaan projektin seuraava vaihe. Kenttä oli aivan yllätyspuhdas muovien alta. Olen nähnyt paljon uudempia koneita huomattavasti huonommassa kunnossa. Särkyneitä muovejakaan ei ole kauhean montaa, näkyvin on LAGOON-standuppien päällä oleva, joka oli rikki myös aikaisemmasta Gilliganistani. Harmillisesti katkennut muovin pala ei ollut kabinetissa.

04/12/18 - Maaliviiva häämöttää!

Näytönohjainta ja oikean slingshotin koneistoa lukuunottamatta koneesta ei pitäisi enää puuttua mitään. Näytönohjaimen kanssa onkin sitten raavittu päätä enemmän. Kaikki näyttää periaatteessa skoopinkin kanssa toimivan, mutta kuvassa on edelleen 8 pikseliä leveiden pikseleiden ongelma. Oletus on nyt, että ongelma on näytönohjaimen RAMissa, joten se meni vaihtoon seuraavaksi.

[kuva]

Uusi RAM paikoillaan.

Valitettavasti jäi selvittämättä korjaantuiko ongelma vai ei, Fish Tales ei halunnut lähteä edes käyntiin tänään tämä näytönohjain kiinni. Täytyy jatkaa hämmästelyä myöhemmin. Taidan myös suosiolla korjata korkeajännitepuolen tästä kortista, että saan jätettyä sen Gilliganiin.

Seuraavaksi seurasikin sitten reilut 2 tuntia raivokasta kromin ja metalliosien kiillotusta. Kaikki metalliosat pestiin, näkyville paikoille tulevat myös kiillotettiin huopalaikalla ja krominkiillotusaineella. Moni osa päätyikin paremman näköiseksi kuin alunperin, kun hapettuneen näköinen alumiiniosakin päätyi aivan kiiltäväksi Rikun käsittelyn jälkeen.

[kuva]

Ensimmäiset metalliosat takaisin paikallaan kentän takaosassa.

Rakentelin vasemman alamailan koneiston uusiksi. Vanha koneisto oli ehjän mutta loppuun kuluneen näköinen päältä päin, harmillinen yllätys kuitenkin paljastui kelan kolkkia vaihtaessa, se oli sulanut kelan sisään. Meni sitten kelakin vaihtoon samalla.

[kuva]

Muoviramppi paikallaan.

Seuraavan n. 8 tunnin aikana koneen kenttä kokoontui hissukseen sitä mukaan kun osia valmistui pesu- ja kiillotuslinjastolta. Välillä hämmästeltiin tovi jos toinen, mitä koneen suunnittelija oli oikein ajatellut. Koneessa on käytetty lukuisia koristeellisiä muovitolppia paikoissa jossa ne jäävät kokonaan metallien ja muovien alle. Lisäksi on paljon osia, joilla ei näytä äkkiseltään olevan mitään virkaa, kuten kentän keskiosassa olevan upkickerin vieressä oleva tolpparykelmä, joka ei kannettele mitään, mutta ei ohjaa palloakaan. Äkkiseltään jäi kuva, kuin joku olisi CAD-ohjelmistolla vaan lätkinyt osia kiireessä paikalleen ja unohtanut siivota pois tarpeettomat osat.

[kuva]

Yläkenttä koottuna ja Kona paikallaan.

Kellon ollessa jo aamuyön tunneilla kone alkoi hiljalleen muistuttaa taas flipperiä. Kun viimein oli aika luovuttaa, puuttui enää rautalankaramppien käsittely ja kiinnitys.

[kuva]

Melkein kaikki kamat paikallaan. Pian ollaan testikunnossa!

05/12/18 - Ensipeli!

Koneen säätö jatkui tänään normaalin Haitaritehtaan peli-illan tuoksinnassa. Pilvi ja Riku kiillottelivat rautalankarampit samalla kun itse asensin vasemmman puolen mailakoneiston paikalleen ja kiinnitin mailat. Sitten olikin enää ramppien kiinnitys ja koko komeus oli viimein kasassa!

[kuva]

Kenttä viimein koossa.

Ja sitten testaamaan. Testaus jäi kuitenkin lyhyeksi kun kone kaatui taas aivan järjestelmällisesti aina kun kelan pitäisi vetää. Koska 5 voltin puolelta silta ja elko on jo vaihdettu, jäi jäljelle enää regulaattori. Pistin sen vaihtoon ja kas, nyt kone pysyy tolpillaan vaikka keloja paukuttelisikin menemään. Ilmeisesti regulaattori jaksoi juuri joko näytönohjainta tai äänikorttia, mutta ei molempia, koska kone aiemmin testeissä pelkällä näytönohjaimella tai äänikortilla toimi.

Sitten olikin ensipelin aika! Se päättyi kuitenkin lyhyeen, kun Shells-kickeriin mennyt pallo jäi sinne jumiin. Sen yläpuolella olevien muovien kiinnitysruuvit olivat väärin päin ja ulottuivat pari milliä alueelle missä pallo liikkuu. Ruuvin kääntäminen ylösalaisin korjasi ongelman ja viimein ensimmäinen kokonainen testipeli pääsi alkamaan!

[kuva]

Ja siinä se oli, ensimmäinen peli! Jos ei lasketa puuttuvaa slingshotin koneistoa oikealta puolelta, en nähnyt mitään mikä ei olisi toiminut. Pelin pystyi nyt pelaamaan enemmän tai vähemmän humoristiseen 50M jackpottiin asti ongelmitta. Se myös pelasi yllättävän kivan tuntuisesti, pääasiassa kiitos uusien mailakoneistojen.

Koneessa on Fish Talesin näytönohjain vielä lainassa, joten työsarkaa on vielä jäljellä. Olen tässä pallottanut mielessäni vaihtoehtoa ostaa kylmästi Rottendogin repro-näytönohjain ja murehtia vanhan korjaamista paremmalla ajalla jotta koko kokoelma pysyisi pelattavassa kunnossa.

[kuva]

Toki muutkin innostuivat kokeilemaan riviin ilmestynyttä uutuutta!

Ihan uteliaisuuttani olen laskeskellut projektin ajankäyttöä, olen arvioinut usein täyden katastrofikoneen palauttamisen henkiin vievän n. 100 työtuntia. Gilliganin lopputulos oli 65h. Kuukauden aikana siihen siis mahtuu monta työpäivää vielä normaalien työpäivien päälle.

Pelaillessa muistui kyllä hyvin mieleen kuinka kamala Gilligan on pelinä, mutta myös erittäin hyvin miten 18 vuotta nuorempi allekirjoitanut oli saanut juuri 2. flipperinsä kotiin ja yritti parsia pikkuvikaista konetta kokoon. Olisi voinut jäädä sen ajan taidolla tekemättä tämä projekti. Gilliganin nostalgia on kuitenkin yhtä vahva kuin Judge Dredd-yksilöni, jos siltä koskaan loppuu tila tehtaalta, tuon sen mielummin kotiin olohuoneeseen kuin myyn.

07/12/18 - Slingshot

Sain metsästettyä tänään puuttuvan slingshotin varren ja kiinnitysosan, kiitokset vaan Jarille Kuusankosken suuntaan! Osa oli käytetty mutta tokeni pienellä kiillotuksella ja uuden plungerin vaihdolla.

[kuva]

Tästä puuttuu nyt jotain!

Ihmettelen vieläkin miksi ihmeessä tämä kulutusosa on pitänyt pihistää koneesta? No, nytpähän se on takaisin.

[kuva]

Eipä puutu enää!

Nyt Gilligan on tiettävästi "kokonainen". Samaan hengenvetoon mainittakoot että tilasin tänään Rottendogin uusiotuotantomallin näytönohjaimesta, se menee Fish Talesiin ja tämä kone saa Fish Talesin näytönohjaimen pysyvästi. Korjaan tästä koneesta jääneen näytönohjaimen paremmalla ajalla varakortiksi.

08/12/18 - Tulikaste

Gilligan oli ensimmäisen kerran tänään rivissä tapahtumassa Haitaritehtaalla. Kone kesti lähes loppuun saakka, kunnes pelivieras tuli kertomaan oikean mailan jumiutumisesta. Ja toden totta oikea maila oli jämähtänyt yläastentoon. Pelkäsin, että EOS-kytkimen säätö oli huti ja mailan kela olisi sulanut. Sen sijaan vika oli paljon yksinkertaisempi: mailakelan stopperin kuusiokolomutterit olivat löystyneet ja kela roikkui ilman stopperia. Erikoista sinänsä, olin tiukannut ne ihan normaaliin tiukkuuteen kuten kaikissa muissakin koneissa. Myös vasen puoli oli nyt löysällä. Täytyy näköjään pistää aivan pisara ruuvilukitetta seuraavalla kerralla.

11/12/18 - Hylkään todellisuuden ja korvaan sen omallani

Gilligan on ensimmäistä kertaa peli-illassa pelattavana huomenna, joten oli aika poistaa pari pientä ärsytävyyttä. Yksi oli toinen pallokourun kytkin, joka vaati silloin tällöin pienen napautuksen koneen kylkeen toimiakseen. Aikani kytkintä naksuteltuani tulin lopputulokseen, että se oli vaan aikansa elänyt ja meni vaihtoon. Ongelma oli sillä käsitelty. Sitten enää pyörivän saaren yläpuolella olevan flasherin vaihto ja homma olisi nipussa. Simppeli homma siis.

Aloitin toimimattoman flasherin tutkimisen siitä todennäköisimmästä, eli itse lampusta. Se oli kuitenkin ehjä. Mittasin jännitteen lampun kannasta, ei mitään. Mitäs ihmettä? Meillä on pakko olla flasherien virransyöttö kunnossa koska kaikki muut flasherit toimivat. Katkennut johto jossain? Mittasin varmuuden vuoksi lampun kannasta transistorille menevän johdon jatkuvuustesterillä, se oli ok. Sen sijaan virransyöttöpuolella suurin hämmästys oli johdon väri.

[kuva]

Kuvassa virransyöttö on merkitty punaisella, ohjaus vihreällä.

Manuaali näyttää tämän flasherin olevan normaalien solenoidien puolella ja sen virransyötön olevan violetti-oranssi johto. Lampulle tuli ihan tehdasasennetun näköisesti harmaa-keltainen johto. En muuten osaisi heittää edes tätä lonkalta, mutta muistin näytönohjaimen virransyöttöongelmista, että WPC:ssä on driver-kortin vasemmassa alanurkassa 3kpl 12v virransyöttöjä, joiden väri on juuri harmaa-keltainen.

Kumpi on nyt väärässä, manuaali vai todellisuus? Kun tarkemmin muistelee koneen toimintaa, tämä lamppu ei itse asiassa koskaan välky kuten flasherit, vaan ennemmin palaa pidempiä aikoja. On siis todennäköisempää että sitä myös ajetaan alemmalla jännitteellä kuin koneen normaaleita flashereita. Manuaalin tekijälle kukaan ei kuitenkaan ole maininnut, tai sitten tämä on ero tuotannon ja prototyypin välillä.

Pähkäily ei kuitenkaan kertonut toimimattomuuden syytä. Siihen löytyi selitys vasta kun johtoja seurasi backboxilta paksun johtonipun läpi pelikentän alle. Osoittautui nimittäin, että tällä 12 voltin virransyötöllä on myös toinen käyttäjä, solenoidi 8 joka on saaren moottorin rele. Lampulle menevä virransyöttö käy ensin releen kautta ja jatkaa siitä eteenpäin, näin ainakin teoriassa. Käytännössä näin ei tapahtunut koska...

[kuva]

...läpi painettava liitin oli pätkinyt johdon.

Nopea liittimen uudelleenrakennus ja uusi testi. Ei toiminu vieläkään. Nyt mitä ihmettä oikeasti? Mittailu paljasti, että nyt meillä on 12 volttia lampun kanssa, mutta kanta on niin väsynyt että lamppu ei pysy siinä kunnolla kiinni. Sen saa palamaan kun taittaa polttimoa hieman alaspäin. Kanta vaihtoon ja viimein saari on valaistu pelin aikana!

18/03/19 - Takalasin lista

[kuva]

Gilliganissa on ollut takalasin nostomekanismina pari reikänauhasta tehtyä kahvaa sillä kone tuli ilman takalasin alinta listaa. Lista on vähän hankalan mallinen artikkeli tilata yksinään, mutta Saksan suunnalta tuli setti jalkoja, palloja ja muuta bulkkimateriaalia, joten nyt tämä listakin mahtui mukaan.

[kuva]

Liotin samalla translitesta irti siinä olleen mainostarran.

27/04/19 - Saari jumissa

Peli-illoissa on tullut palautetta, että saaren moottori jumittaa välillä. Otin projektiksi tutkia mikä siinä oikein menee pieleen. Ongelma on todella satunnainen ja usein kun pelaaja kertoo siitä minulle, on ongelma jo mennyt ohi. Ilmetessään ongelma aiheuttaa saaren jäämisen paikoilleen ja pelin softa ilmeisesti saarta suojellakseen ei enää laske ramppia alas, jonka jälkeen taas käytännössä pelin ainoa arvokas shotti on poissa kuvioista.

Nostin saaren pois ja tutkin sen alla olevaa solenoidilla irtoavaa lukkotappia. Tappi nuljui sivusuuntaan melkein 5mm. Purin koko mekanismin irti ja totesin siinä kaksi erillistä vikaa samaan aikaan: ensinnäkin tapin läpiviennissä on muovinen holkki, joka oli aivan valmis. Suureksi yllätykseksi minulla oli hyllyssä juuri kyseistä komponenttia, koska Stern käyttää samaa tavaraa autoplungerin mekanismissa.

Toinen ongelma oli, että tappi oli kaksiosainen: itse tappi ja siinä kiinni oleva plungeri. Osat ovat ruuvattu toisiinsa kiinni ja näyttää, että pidemmän päälle ruuvaus löystyy ja tappi nousee liian korkealle. Saari todennäköisemmin jumahtaa, kun tappi on liian pitkällä saaren alla olevassa metallisessa lukkorenkaassa.

Kiristin plungerin osat ja laitoin ruuvilukitetta sekaan. Jää nähtäväksi tulevissa peli-illoissa onko tämä ärsyttävyys viimein saatu nitistettyä.

13/11/22 - Gilligan jättää meidät taas

Tehtaalle on tulossa uusi tulokas suoraan Chicagosta, joten nyt on aika Gilliganin jatkaa seuraavalle omistajalle.

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2022-11-16 14:41, v61.