Gladiators korjauspäiväkirja

Tämä on 18. pelini, Gladiatorsin korjauspäiväkirja.

Sivua on viimeksi päivitetty 2019-03-18 02:33.

Voit hypätä tästä viimeisimpään kohtaan.

21/07/13 - Haku: korjausreissulla

Kävimme Pilvin kanssa avustamassa harrastajakollegoita Tampereen suunnalla viikonloppuna ja poimin mukaan samalla pari aiemmin sovittua kauppaa, Gladiatorsin ja Stellar Warsin.

En ole koskaan pelannut tätä konetta aiemmin, mutta kun kaksi taitavaa pelaajaa kommentoivat sen olevan yllättävän hyvä Gottliebin System 3:ksi niin pakkohan se oli ottaa talteen kun hinta oli kohdallaan.

[kuva]

Koneesta tunnettuja vikoja oli oikean alamailan koneiston kiinnityslevy, jossa oli ilmeisesti kierteet valmiit. Ei hätää, minulla on Big Hurtin jäljiltä hyvin Sys3 osia nyt.

Pystytimme koneen Kouvostoliittoon palattuamme sunnuntai-iltana nopeaa vilkaisua varten. Samalla ilmeni, että koneessa on väärät jalat. Etujalat ovat WPC:n, takajaloista en ole ihan varma mihin ne kuuluvat, mutta eivät ainakaan Sys3 Gottliebiin. Tästä johtuen kone on tosi tiukassa etukenossa, enkä tiedä onko pelaaminen mahdollista tässä kulmassa.

[kuva]

Vilkaisin backboxiin ennen virtojen laittoa, siellä ei muhinut mitään kummempaa katastrofia. Itseasiassa en löytänyt mitään välitöntä toimenpidettä vaativaa asiaa.

Pelikenttä oli pesty edellisen omistajan toimesta ja ihan perussiisti. Muutama särkynyt muovi ja pallot vaihtokunnossa. Kumeja menee ehkä jokunen vaihtoon, erityisesti mailat. Patteri täytyy poistaa CPU-kortilta ja laittaa PC:n jämälaudasta kaivettu irtopatterin pidike tilalle.

Testipeli jäi kuitenkin pelaamatta, kun totesin oikean flipperikelan roikkuvan ilmassa johdoistaan, stopperi oli jossain backboxin pohjalla johtonipun seassa. Taidan pistää Stellar Warsin ensin pelikuntoon ja katson tätä tarkemmin sen jälkeen.

22/07/13 - Testipeli, vaikka väkisin!

Kun Stellar Wars oli ajettu sisään, päätin että tänään olisi pelattava myös Gladiatorsia. Purin oikealta puolelta koko alamailojen mekanismin, jotta pääsin vaihtamaan siihen taustalevyn. Olisin voinut vaihtaa myös mailan varren holkin, mutta entinen oli ihan hyvän tuntuinen vielä eikä nuljunut mihinkään suuntaan. EOS-kärjet olivat myös näköjään vaihdettu lähiaikoina.

Mailan kiinnittämisen jälkeen kone käynnistyi kyllä, mutta peli ei alkanut. Start-napista ruudulle tuli kyllä "00" mutta kone jäi siihen jumiin. Kaivelin vikaa jonkun aikaa, kunnes muistin irrottaneeni jonkun liittimen päästäkseni avaamaan räikällä mailan varren pultit. Ja toden totta, tämä liitin oli diodikorttiin, jonka perässä taas olivat kaikki pallokourun kytkimet. Peli käynnistyi kyllä ihan hyvin liittimen paikalleen laiton jälkeen...

Yksi asia jota jäin miettimään oli pallojen määrä. Softa käskee laittaa neljä palloa, mutta olen melko varma, ettei pallokouruun mahdu neljää palloa millään. Oli pakko korkata apron pois ja katsoa miten ne ovat siellä.

[kuva]

Niinpä tietysti - 4. pallo on outholen päällä. Kun uusi pallo tulee plungerlanelle, lyödään viimeinen pallo 3. palloksi kouruun. Twilight Zone tekee hieman samalla tavalla laittaessaan palloja purkkapalloautomaattiin Lost in the Zonen lopussa.

Meinasin alunperin, että Janne ja Jussi juksasivat minua siitä, että tämä olisi ihan hauska peli, System 3 Gottliebit eivät ole harrastajien keskuudessa tarkalleen ottaen kovin hyvässä maineessa pelillisen antinsa puolesta. Sen pari peliä mitä ehdin pelata, ihastuin peliin heti. Olen jo Big Hurtin kanssa päässyt yli Gottliebin mailatuntumasta, joten nyt pelasin vain fiilistellen peliä.

En löytänyt mitään merkittäviä vikoja kentästä. Muutama löysällä oleva tolppa, kumeja menee vaihtoon ja pari palanutta lamppua. Kenttä on peruspuhdas, mutta voisi kaivata kiillotusta erityisesti mylarin päältä. Pari pientä paikkamaalausta voisi olla kohdallaan, ei sen ihmeempää.

Tein koneeseen samanlaisen muutoksen kuin Big Hurtiinkin coindoor interlock-kytkimeen, eli taivutin kytkimen sisälle ja vedin sen sitten ikuisesti huoltoasentoon. Näin koneesta ei katkea virta jos kolikkoluukun avaa kesken pelin.

16/10/13 - Valmistelua liigaan

Gladiatorsin vika oikeastaan on ollut, että siinä ei ole ollut mitään merkittävää vikaa. Paljon parjattu System 3 Gottlieb on kuitenkin ihan pirun kestävää tavaraa ja vaikka tarkoitus oli vain kerran vähän testata konetta, sitä on itse asiassa "vähän testattu" 3kk ilman merkittäviä ongelmia. Jouduin pulttaamaan koneen etujalat yhdellä pultilla huti, sillä mukaan annetut WPC:n jalat saivat koneeseen aivan väärän kulman.

Pilvi otti koneen tänään sen verran työn alle, että kenttä pestiin ja pari hieman löysällä ollutta tolppaa kiristettiin. Vasemman slingshotin muovi oli poikki ja se tuli liimatuksi epoksilla kasaan.

Saa nähdä ehtiikö ennen liigakisaa vielä maalailemaan, olisi kiva tehdä kenttään pariin kohtaan pienet paikkamaalaukset, jonka jälkeen kone menee ainakin minun puolestani Haitaritehtaan pelikäytössä ihan täysiään.

20/10/13 - Maalia pintaan

Gladiatorin kentässä on muutamia kulumispaikkoja, erityisesti mailojen yläpuolella ja yläkentällä monttujen ympärillä. Onneksi koneessa ei ole pelikentän grafiikassa ollenkaan väriliukuja, joten paikkamaalaukset ovat astetta helpompia.

Olen onnistuneesti käyttänyt mm. Jackbotissa Revellin emalimaaleja pieniin paikkauksiin ja päätin kokeilla niitä tähänkin. Löysin hyvin pienellä vaivalla sopivat oranssin ja punaisen sävyt, sekä pelikentän mustaan sopivan mustan. Maali kestää pari päivää kuivaa loppuun. Katsotaan miten tämä hieman isompi alue onnistuu. Lupaavaa ainakin oli se, että kun kysyin mustan värin vedon jälkeen Pilviltä mitkä kohdat kentästä on korjattu, hän ei osannu sanoa!

25/10/13 - Jalat kiinni

Joku koneen aiempi omistajista on joskus vetäissyt jalkapultit hampaat irvessä kiinni. Tämä ei pilaa ainoastaan itse pultteja, vaan myös vastakappaleen. Avustamaan tullut Tensikka poisti alkuperäiset pilalla olevat vastakappaleet ja laittoi tilalle uudet.

Vilkaisin huvikseni koneen backboxiin siinä samalla ja silmään osui välittömästi jotain hälyttävää:

[kuva]

Koneen nappipatteri on tullut tiensä päähän ja kasvaa jo horsmaa! Täytyy lähiaikoina laittaa tähänkin samanlainen PC:n emolevystä pelastettu nappipatterinpidike kuten Big Hurttiinkin.

11/12/13 - Voimaton maila

Viime lauantain Hopeakuula Openissa koneesta jahdattiin pitkään ongelmaa, jossa vasen alamaila löi satunnaisesti heikosti. Kyseisen mailan flipperikelasta oli virtajohto vian muutamalla säikeellä kiinni, joten tuo epäiltiin alkuperäiseksi viaksi. Samalla EOS-kärjet viilattiin kärkiviilalla. Ongelma kuitenkin toistui karsintojen jälkeen pudotuspeleissä ja kone tiputettiin kisarivistä.

Tutkin tänään tarkemmin ongelmaa peli-illassa. Oikean puolen mailanapin kytkin oli aivan uusi, mutta vasemmalla mitä todennäköisimmin koneen alkuperäinen. Kontaktipinta alamailan kärjissä oli aivan loppuunkulunut ja ihme että kone toimi niinkin hyvin kuin toimi. Vaihdoin tilalle uuden kytkimen ja kone toimi sen jälkeen ongelmitta testipelien ajan ... ainakin mailan suhteen.

Koneesta loppui nimittäin kesken pelin viimein CPU-kortin patteri. Yllättävä juttu oli, miten sekaisin kone meni siitä. Näytöt vaihtuivat ranskaksi ja valtaosa teksteistä oli aivan satunnaista. Replay-rajat ym. olivat aivan sotkua. Täytyy nyt viimein asentaa nappipatterin pidike ja uusi patteri siihen.

18/12/13 - Uusi patteri

Päätin tänään tehdä koneeseen samanlaisen modauksen patterin suhteen, kuin Big Hurtiin. CPU-korttia irrotellessa kirosin Gottliebin System 3:ssa käytettävät korttien kiinnikkeet syvimpään helvettiin.

[kuva]

Kuka ikinä keksitkään tämän kiinnikkeen: toivon että pukki ei tuo sinulle lahjoja tänä vuonna.

Siinä missä muilla valmistajilla kortit ovat kiinni ruuveilla, Gottlieb käytti raivostuttavia muoviklipsejä. Klipsien keskellä olevaa kynttä pitää painaa sisään päin samalla kun korttia vetää ulos.

Vanha patteri kasvoi päältä jo karvaa ja oli alkanu vuotaa laidoista. Onneksi vuotoa ei ollut vielä päässyt piirilevylle asti.

[kuva]

Uusi teline paikallaan.

Koneen palauttaminen patterin tyhjenemisen jälkeen on harvinaisen raivostuttavaa verrattuna esimerkiksi Williamseihin. Toisaalta, Williamseissa patterien odotetaan loppuvan joskus, Gottlieb tarkoitti patterin kestävän koneen iän.

Uuden patterin jälkeen koneen asetusmuisti on täynnä sotkua. Monissa numeerisissa arvoissa on kirjaimia ja sotkumerkkejä tilalla. Laitoin koneelle factory resettiä ja sen jälkeen kävin vielä kirjanpitomenusta läpi kaikki kohdat ja resetoin ne, joissa oli sanomista. No, nyt voi alkaa viimein grindata koneeseen tuloksia :)

Pelailin muutaman pelin ja onnistuin toistamaan kisoissa nähdyn ilmiön vasemman alamailan kanssa. Tämä on aika mystistä, sillä mailanapin lehtikytkin oli todella valmis kun tutkin asiaa viimeksi. Avasin kolikkoluukun ja kokeilin tökkiä mailan EOS-kytkintä sormella ja totesin, että lyöntivoima palautui. Jossain on siis vieläkin johdotuksessa toivomisen varaa.

05/01/14 - EOS-kärkiä

Kävin viime viikolla pelailemassa omillani työpäivän jälkeen ja Gladiatorsista antautui oikea ylämaila. En ehtinyt silloin tutkia asiaa, mutta harrastajakollega Klasun tultua auttamaan korjailutalkoissa asiaa ehdittiin katsoa tarkemmin. Oikean ylämailan tapaus oli aika selkeä kun katsoi vähän tarkemmin, kipinöintiä estävän kondensaattorin johto oli murtunut irti. Mailan EOS-kärjet olivat iskeneet ilmeisen komeasti kipinää ennen sulakkeen antautumista. Klasu vaihtoi koko EOS-kärkipaketin kondensaattoreineen uuteen samalla kun itse raavin päätä Stellar Warsin ongelmien kanssa. Vaihtoon meni samalla myös vasemman alamailan koko EOS-kytkin ja sen kondensaattori.

Pari tuntia myöhemmin raavimme kuitenkin päätä entistäkin hämmentyneempinä, sillä kone uusi jo Hopeakuula Openissa nähdyn "vasen alamaila on laiska"-ongelmansa. EOS-kärjen vialta tuo näyttää, mutta tässä tapauksessa sekä mailanapin kärjet että itse EOS ovat kokonaan uutta tavaraa. Myös kolvaukset on tarkastettu kelalta ja kytkimistä. Ongelmaa ei helpota se, että en saanut itse toistettua ongelmaa useallakaan pelillä.

Kone esitteli myös aivan uudenlaisen ongelman. Kesken peliä näytöllä tekstit muuttuivat sotkuksi. Näytönohjain oli kyllä tolkuissaan, mutta tekstien tilalla oli ilmeisen satunnaisia merkkejä pitkin näytönohjaimen muistia. Ilmeisesti näytönohjaimen ja CPU-kortin välinen datakaapeli alkaa valmistua, tai sitten liittimiten piikeissä on jonkinasteinen kontaktiongelma.

10/05/14 - Liigakisan alla

Gladiators on polttanut oikean ylämailan sulakkeen satunnaisesti nyt pari kertaa. Olen etsinyt vikaa kaikesta mahdollisesta, mutta kun kyseisessä mailassa on uusi EOS-kärki ja kabinetin mailanapin kärjetkin ovat uudet, ovat vikapaikat hyvin yksinkertaisella mailadesignillä varustetussa System 3:ssa vähän vähissä.

Halusin todella tuoda Gladiatorsin liigakisaan, mutta ei ennen kuin vian syy oli selvitetty. Aloimme debugata konetta liigakisapäivänä heti aamusta. Päädyimme lopulta irrottamaan kelan siinä epäilyksessä, että sen holkki olisi kulunut läpi tai jotain muuta vastaavaa todella epätodennäköistä. Yllätys oli suuri, kun mitatessa osoittautuikin, etä kelan hold-puoli oli jostain aika alkupäästään oikosulussa kelan sisältä! Tämä selitti samantien miksi ongelma ei ikinä tullut mailaa pitkäänkin rämppäämällä esille - pelaajat polttivat sulakkeen katsoessaan koneen näyttöä pitäen samalla palloa kiinni oikealla puolella.

Uusi kela myöhemmin kone kesti ongelmitta koko liigakisan ajan!

20/08/14 - Pohjakajari ja drop targetit

Koneen pohjakaiuttimen ääni on kuulostanut jotenkin aina omituiselta. Kun kone oli auki, katselin tarkemmin että siinähän on koko kaiuttimen kalvo revennyt, ilmeisesti alhaalta päin kynällä tms. tökkimisen seurauksena. Onneksi rojulaatikossa sattuikin olemaan vanha pohjakaiutin jonkun toisen koneen subbarimodauksen jäljiltä, joten varaosa olikin jo valmiina.

Drop targetit jumittavat satunnaisesti. Ne tippuvat kyllä, mutta jotenkin tahmaisesti. Epäilin alunperin voitelua, mutta mekanismin korkaamisen jälkeen ilmeni, että vika onkin drop targettien nostomekanismissa, joka vetämisen jälkeen ei laskeudu vaan jää puoleen väliin jumiin. Tämä taas johtuu plungerin linkin kulumisesta. Semmoista ei valitettavasti ollut varaosana, joten täytyy kehittää jotain luovaa siihen.

06/12/14 - Ylämonttu

Plungerlanen lopussa oleva ylämonttu vaatii nykyisin jo useampia yrityksiä pallon saamiseksi liikkeelle. Se on todennäköisesti pikkukeloista yksi käytetyimpiä, vaihdoin siihen kelan holkin. Edellisen päiväkirjaentryn drop targettien ongelmakin on tullut käsitellyksi. Tarkemman tutkimisen jälkeen vika oli irtonainen palautusjousi hyvin piilossa mekanismin sisällä. Drop targetit tippuvat nyt kuten pitääkin.

17/03/19 - Myynnissä

Sanokaa mitä sanotte Gottliebin System 3 koneiden pelillisesta annista, mutta alusta on aivan järkyttävän kestävä mekaanisesti! Pesuja, vahauksia ja lamppujen vaihtoja lukuunottamatta kone on toiminu 4 vuotta päivästä toiseen ongelmitta!

Nyt on kuitenkin tämän koneen aika jatkaa seuraavalle omistajalle ja suoritin tänään kuntotarkastuksen ja poistin shakerin ostajan pyynnöstä päältä.

Muutamia ruuveja sai kiristellä shakerin jäljiltä, mutta muuten mitään kriittistä ei koneessa ollut. Eikait muuta kuin hyviä pelihetkiä seuraavalle omistajalle!

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2019-03-18 02:33, v16.