Jackbot korjauspäiväkirja

Tämä on 8. pelini, Jackbotin korjauspäiväkirja. Sivua on viimeksi päivitetty 2014-12-12 09:44.

Voit hypätä tästä viimeisimpään kohtaan.

20/10/02 - Haku

Tämän koneen ostoneuvottelut menevät yhtä pitkälle, kuin viime kesäiseen Karvian visiittiin. Joka tapauksessa, Ipi kävi täällä katsomassa Addams Familyä joka siis oli vaihtokoneena kauppoja tehtäessä, ja otti sitten mukaan Saloon, jossa minä katsoin läpi JackBotin.

[kuva]

Jackbot Ipin tallissa. Huomaa kätevä flipperikärry, jolla konetta voi siirrellä ja jonka päällä jalat on helppo irroitella

Eipä muuta kuin kone suuren Transitin kyytiin, Fish Tales kaveriksi ja kohti Kouvolaa. Ja pitkä päivä siitä tuli, sillä Kouvolan päässä vaihdettiin Fish Talesin ja JackBotin tilalle Addams Family ja toinen Fish Tales. Ja kiitokset vaan Skraballe sekä Päiville avusta lastauksessa :-)

Joskus myöhään illalla saavuin Saloon, idea oli jäädä paikan päälle pariksi päiväksi, ja näin myös kävi, kun kerran lomaakin oli.

24/10/02 - Ensimmäinen vilkaisu

JackBot näyttää olevan loistavassa kunnossa; tämä on ehdottomasti parhaassa kunnossa saapunut peli koskaan. Suurimmatkin viat olivat pientä säätöä, muutama palanut lamppu ym.

Suurin päänsärky oli se, että kuten tyypillistä laivalla olleille peleille, tässä ei ollut kabinetin ulkopuolelta käsiksi päästävää virtanappia. PAF on kuitenkin viisastunut viimekerrasta, sillä Doctor Whossa oli aivan onneton toteutus tuon virtaliittimen kanssa; tässä entinen kytkin oli irroiteltu nätisti ja laitettu kabinetin sisälle eri paikkaan. Oli hyvin simppeli homma siirtää se paikoilleen.

[kuva]

Lämmön taivuttama 'Lite game saucer'-kyltti.

Rampin kyltti oli jostain syystä vääntynyt omituiseen muotoon. Ilmeisesti sen keskellä oleva lamppu oli kerran juuttunut palamaan tai vastaavaa, sillä lopputulos oli sen näköinen, että tämä palanen olisi kuumetessaan taittunut. Annoin sille tukankuivaajasta ja tietokirjoista. Oikeni nätisti.

Täytyy vielä tuota toisella puolella olevaa kylttiä käsitellä, siinä taitaa olla kylmä juotos liittimen kolvauksissa, kun valot niin tuntuvat tärinästä pätkivän. Kenttään voisi vielä vetäistä kohtuullisen paksua vahaa, vaihtaa mailojen kelojen holkit ja ehdottomasti manuaaliplungerin holkki, koska nyt skill shot on lähinnä säkäampuilua. Extra Ball-napissa näyttää kytkin takkuavan; ei sillä että haluaisin ostaa lisäpalloja, vaan tuolla napilla on varsin omaperäinen käyttötarkoitus pelin aikana...

No, joka tapauksessa, tässä on ensimmäinen projekti aluillaan.

25/10/02 - Lisäsäätöä

Päätin pistää koneen putsaukseen ja vahaukseen ensitöikseni. Ei sinänsä että JB kovin likainen olisi ollut, mutta pelaamisen jäljet näkyivät jo. Samallapahan tietää sitten, koska konetta on viimeksi vahailtu.

[kuva]

JackBotin yläkenttä riisuttuna

Irrottelin kaiken yläkentällä olleen rojun pois tieltä, että noihin harvemminkin valoa näkeviin paikkoihin pääsisi käsiksi. Samalla löytyi muutama kuollut lamppukin sieltä uumenista.

Pesin ja vahasin koko kentän, joskin se ei näköjään ollut kovin likainen. Jonkun verran tavaraa kuitenkin irtosi. Putsasin myös pelikentän lamppuinsertit toiselta puolelta, jotkut valoista kirkastuivat aika tuntuvasti.

Shooterin holkki oli tarkemmin tutkittuna aivan hajalle piesty ja lähdössä jo kappaleiksi, vaihdoin sen.

Koneen näytössä on toivomisen varaa, täytyy jostain hankkia uusi. Tästä saakin hyviä kuvia noihin oppaisiin siitä, millainen on huonoksi menossa oleva näyttö.

No, nyt kone näyttöä lukuunottamatta on minun puolestani valmis pelikäyttöön. Eipä ollut kovin pitkä projekti, siitä lienee kaiketi suurin kiitos koneen alunperin loistavasti kunnostaneelle Kuokkasen Vesalle. Sain tänään aamupäivällä varmistuksen epäilyyni, että kone oli tosiaan hänen alunperin.

Tällä koneella on muuten mielenkiintoinen historia minuun liittyen. Ollessani töissä flippereitä korjaamassa, kävi Vesa kyseisessä liikkeessä hakemassa varaosia. Minulla oli hatara muistikuva joskus kaupan olleesta Jackbotista, josta joku vandaali laivalla oli rikkonut takalasin ja varastanut osan piirilevyistä! Vesa oli ostanut kyseisen koneen ja saanut sen muilta osin kuntoon, mutta kone tarvi uudet bumperien helmat ja WPC Security-piirin.

Löysin varastosta yhden piirilevyn, josta korkkasin Tales of the Arabian nights-flipperin Security-piirin. Tämän jälkeen Vesa modifioi pelin ohjelma-ROMin niin, että se valehteli olevansa TOTAN, ja näinollen Security-piiri antoi koneen käynnistyä.

Käytännössä peli, jonka pelastamisessa olin osallisena päätyi lopulta minulle.

10/10/03 - Lamppuja ja muuta

Ompa tuossa pelaillessa tullut noteerattua, että koneesta muutama lamppu oli päässyt valmistumaan. Korkkasin sitten konee tänään auki ja tarkastelin tilannetta. Muut vaihdetut toimivat, paitsi yhdessä lamppukortissa jossa liittimeen koskeminen sai valot jälleen palamaan. Aika selvä tapaus.

[kuva]

Lamppukortille kolvia

Ongelmana on kortilla olevien liittimen piikkien murtuminen. Riippuu hieman koneen sijoituspaikasta, miten nopeasti tämä ongelma ilmenee. Tämä masiina on laivalta peräisin, jossa tärinä on jatkuvaa, joten se tappaa nämä liitokset nopeammin. Onneksi apu ei ole kaukana, senkun lämmittää liittimen piikkien juotokset uusiksi ja taas palavat valot kirkkaana. Hyvä tuli ja pelaaminen jatkuu.

02/02/05 - Lamppuja

Pirun hyvin on Jackbot kestänyt käyttöä, kotikäytössä ei ole mitään levinnyt yli vuoteen, mitä nyt joskus on vahattu. Tänään katselin, että kentässä alkoi olla turhasti kärähtäneitä lamppuja, joten otin asian paremmin tutkittavaksi.

15 lamppua ja pari flasheria tuli vaihdettua. Itseasiassa yksi flasheri oli sellainen, etten kyllä edes muistanut, että keskellä pallojen lukkoaluetta kuuluisi sellanen olla. Katsoin myös visiirin rajakytkintä, ajoittain visiiri ei löydä kiinniolopaikkaa. Kytkimen asettelu kuitenkin näytti olevan oikein, ilmeisesti kytkin alkaa pettää. Täytyy hommata satsi mikrokytkimiä ja vaihtaa jossain välissä.

Pesin ohimennen kentän lasin kummaltakin puolelta Vimillä. Virheliike. Vimin pullo lupasi "uskomatonta säihkettä", ja oli täysin oikeassa. Nyt lasi heijastaa niin, että näytön ja backglassin näkee täydellisenä peilikuvana keskellä kenttää. Efekti on melkein yhtä hyvä, kuin Pinball 2000-sarjan koneiden monitorin heijastuskuva.

18/02/05 - Esillä

Myin Gilligan's Islandini, joka oli ennen edustuskoneeni. Jaa että mikäkö on edustuskone? Totesin jo kauan sitten, että kun tuot kuolevaisen pelihuoneeseeni, on olemassa 2 reaktiota. Ensimmäinen on myrkyn vihreä naama ja "ihan tyhmä harrastus, miten sä kehtaat pitää tällästä paskaa kotona" ja toinen holhoava "eikös sun kannattas jo myydä pois näitä tieltä, mitä näin monella tekee". Lopputuloksena toin lopulta yhden koneen työhuoneeseeni, jonka useimmat täällä vierailulla olevat näkevät. Mielenkiintoista sinänsä, yksi kone ei aiheuta yllä mainittuja reaktioita, vaan "siistii, flipperi" tai sitten vaan välinpitämättömän vilkaisun.

[kuva]

Jackbot edustuspaikalla

Pidin Gilligania pitkään edustuskoneena, koska se oli sääntösetiltään helppo opettaa vasta-alkajalle. Nyt päätin, että tilan saa visuaalisesti näyttävin kone, joka mielestäni on Jackbot. Jackbot on myös uusin kone kokoelmassani (1995).

Kun Gilliganin ostaja vei uuden koneensa mennessään, järjestin kantoapua ja näin Jackbotin uuteen sijoituspaikkaansa.

01/12/10 - Rempassa

Jackbot on kyllä pirun kestävä kone, ei ihme että nämä olivat kentälläkin ihan ikiliikkujia. Vahauksia ja paria satunnaista lampunvaihtoa lukuunottamatta kone on toiminut moitteetta ja täysillä.

Vasen maila alkoi jumittaa kuitenkin nyt, ja meinasin, että olkoot nyt sitten täyshuollon paikka. Aloitin purkamalla flipperimekanismit ja tutkin osien kunnon.

[kuva]

Uudet holkit ja viilattu stopperi

Kelojen holkit olivat hieman syötyjä, pääasiassa johtuen plungereiden pään lievästä litistymisestä. Eivät ne mikään katastrofi olleet, mutta sormella tunsi kuitenkin pienen kynnyksen. Vasemman puolen plungerista oli linkki murtunut ja se aiheutti jumittumisen. Vaihdoin tilalle käytetyn, mutta hyväkuntoisen. Toiselle puolelle annoin vain hieman viilaa. Viilasin myös coilstopperit ja laitoin uudet holkit keloihin.

Otin projektiksi päivällä pistää uusiksi ohje- ja hinnoittelukortit kaikkiin koneisiini. Löysin kaikkiin koneisiin alkuperäisen näköiset ohjekortit ipdb:stä ja tulostin ne paksulle kartongille laserilla. Tein samalla kaikkiin koneisiin yhtenäiset markka-aikaiset hinnoittelukortit. Entiset olivat joskus aikanaan vanhalla tukkoisella mustesuihkulla tehdyt ja sen näköiset. Osassa koneita oli jotain PAFin ruuveilla kiinni olleita pleksivirityksiä, karsin ne kaikki viimein pois. Korttien yhtenäisyys paransi huomattavasti rivistön ulkonäköä :)

Tähän projektiin tuli myös testattua Peltosen Antin firmaa osoiteessa extraball.fi. Loput Novus #1:sestäni meni Fish Talesin kokoonlaitossa viimeisten muovien pyyhkimiseen, joten nyt tarvittiin lisää. Tilasin Antilta myös yleisvalaistuksen liittimet sekä uudet pallot Jackbottiin sekä Fish Talesiin, yhteensä 7 uutta palloa.

Kenttää purkaessa koneesta tuli ilmi kaikenlaisia uusia asioita. Lamppuja puuttui kannoistaan jokunen kappale. Vaihdoin kerralla kaikki rampin ja minipelikentän alla olevat lamput kokonaan uusiin. Koneen skillshot-spiraaliin johtavaa metallipalaa piti kiinni suuri puuruuvi. Ilmeisesti sillä on yritetty ratkaista sitä, että pallo ei aina uppoa spiraaliin. Todellinen syy on kuitenkin matkan varrella löystyneet kumilenkkejä pitävät tolpat, jotka olivat kallistuneet pallon reitille.

[kuva]

Pinbotin sormi sai alkuperäisen väristä maalia. Vielä lakka...

Kentässä oli pieni, noin 3x1mm pala, josta puuttui maali sekä diamond plate, todennäköisesti kentälle tipautettu ruuvimeisseli. Paikkamaalasin sen emalimaalilla ja sipaisin varovasti lakkaa päälle. Pelaajan paikalta tuota paikkakohtaa ei edes huomaa, korjauksen päätarkoitus kosmetiikan lisäksi oli estää ympäröivän diamond platen murtuminen.

[kuva]

Kentän alla bingotaulukkoa valaiseva lampukortti oli saavuttanut pisteen, jossa suunnilleen jokaikinen juotos oli alkanut murtua, varsinaisen liittimen kohta kaikkein pahiten. Lämmitin kaikki kortin juotokset ja pistin hieman uutta tinaa sekaan. Loppuu toivon mukaan se tärinän mukaan pätkiminen.

Pesin kaikki koneen suuremmat osat ja vahasin osan kentästä. Jatkan huomenissa kunhan korjauskohdan lakka on kuivempaa.

02/12/10 - Kokoon päin

Vahasin koneen paikkakohtia myöten ja kiillotin vahat. Kokoonpäin tullessa aloin kiinnittää huomion siihen, miten suuri määrä koneen muoveista oli ilman prikkoja. Ilman prikkaa mutteri yleensä syö muovin päältä ja pohjasta se uppoaa sitä kannattelevaan tolppaan. Asensin jokaikiseen paikalleen laitettavaan muoviin prikat molemmille puolille.

Kone on muuten koossa, mutta minipelikenttä puuttuu. Odotan, että Marco Specialtiesista tuleva lähetykseni saapuu. Siinä tulee jokaiseen bumpperilliseen koneeseeni uudet LEDilamput bumppereiden keskelle. En (vielä) näe LEDitekniikaa hehkulamppujen korvaajana flipperissä, mutta tuskallisen vaikeat paikat pistän kyllä mielelläni LEDeinä jo nykyisin.

07/12/10 - Ajatuksia pattereista

Patterit Jackbottiin olivat parin vuoden takaa - oli aika pelata vuotoarvontaa supermarketin patteriosastolla. Kaivelin äskettäin varastossa olleen CPU boardin, johon vasten kaikkea järjen ääntä olin jostain syystä jättänyt patterit kiinni. Tietysti ne Duracellit olivat levinneet pitkin, eivät olleet edes kauhean paljon yli merkityn päiväyksenkään.

Litium-pattereita oli alkanu tulla myös, mutta olivat jonkun 7€/2 kappaletta; jätin vielä toistaiseksi suosiolla ostamatta. Arvonnan voitti Philips Longlife+, olivat noin 4€/4 kappaletta. Tähän asti olen viimeiset 6 vuotta käytänyt Qconnectin OEM-pattereita, joita satuin saamaan kerran hyvänkokoisen lootan. Olivat nyt kuitenkin lopussa, joten patterikaupat olivat edessä.

Ostin samalla reissulla läjän avaimenperiä ja toteutin viimein noin 10 vuotta tekeillä olleen projektin: tein kaikkiin koneisiin yhtenäiset avaimenperät!

[kuva]

Tietysti Jackbotin lappuun meni väärä päiväys, jonka huomasin vasta kuvasta :(

15/12/10 - Takaisin yhtenä kappaleena

Sain tänään Marcolta kamani, kunhan noukin ne ensin tullista. Minulla oli näköjään käynyt moka tilauksessa, bumppereihin tarkoitetut lamput eivät olleetkaan #555:n korvaajia, vaan sen pienemmän #86:n. Harmillista sinänsä, nyt minulla on hirveä ylitarjonta lampuista, joita ei mene yhteenkään koneeseeni.

Sinällään olisin mielelläni pistänyt ensimmäiset LEDilamppuni tähän koneeseen, olisin halunnut nähdä ledien "ikuisuuden" kohdassa, jossa tavallisetkin lamput kuolevat melko äkkiä tärinän takia. Oma ennusteeni LEDien eliniäksi on alle tavallisen lampun. No, jää nähtäväksi.

Kone on taas pelikunnossa ja kivan näköinen, seuraavaksi pitäisi kai tutkia mitä tuolle näytölle saa tehtyä, siitä puuttuu nyt 3 laitimmaista riviä.

03/11/11 - Wanhalla Haitaritehtaalla

Monen vuoden haaveilun jälkeen edessä on jännä kohta - seura ja sen tilat ovat nyt viimein todellisuutta. Perustimme Flipperiseura Hopeakuula ry:n ja seuralla on pelitila, jonka nimesimme Wanhaksi Hanuritehtaaksi. Päätin siirtää kaikki 7 flipperiäni ja bingon tähän pelitilaan, tarkotuksena hommata kotiin uusia koneita pelattavaksi, ovathan nämä edelliset olleetkin jo 10 vuotta täällä! Ensimmäisten joukossa lähtivät Fish Tales, Doctor Who ja Jackbot. Koneet pääsivät perille Tensikan Sprintterillä ja saapuivat ehjinä perille. Lisää koneita seuraa seuraavalla kerralla.

[kuva]

22/11/11 - Ramppivaikeuksia

Kas, ensimmäinen huoltokeikka jackbotille Hanuritehtaalla. Ramppi alkoi jumittaa ikävästi ylös kesken pelin.

Tutkin asiaa tarkemmin ja näköjään rampin nostava tappi oli syönyt rampin alapintaan kolon. Hioin pinnan tasaiseksi, taas toimi kuten pitääkin. Ei onneksi iso itku tällä kertaa :)

22/12/11 - Näyttö valmistuu

Pahus sentään. Korjasin aikanaan tämän koneen DMD:n jo kertaalleen. Käytössä on se malli, jossa näytön lasi on kovilla jaloilla kiinni piirilevyssä ja koko lasi on sen varassa. Koneen täristessä jalat ravistavat itsensä irti lasista ja katkeavat ärsyttävästi juuri lasin rajalle, jolloin kolvaaminen on mahdotonta.

Vaihdoin koneeseen varanäyttöni, joka oli jonkun verran paremmassa kunnossa. Fish Talesini näyttö alkaa olla myös melko valmis, jos en ehdi kaivaa jostain PinLedin näyttöä siihen, koitan saada Dremelillä hieman lasia pois näytön laidasta, että saan jalat takaisin näkyviin ja kolvattua. Näyttö muilta osin on ihan ok, katkenneet jalat pimentävät kolme pystyriviä.

31/03/12 - Avajaispäivän pikkumurhe

Haitaritehtaan avajaiset vetivät sananmukaisesti talon täyteen, eikä vieraita ainakaan voida syyttää pelaamattomuudesta! Jackbot pärjäsi käytännössä non-stop pelaamisessa hyvin. Noin tunti tapahtuman alusta ramppi alkoi vaihteeksi jumittaa - vika täsmälleen sama kuin viimeksi. Alan epäillä, että mekanismissa pitäisi olla jonkinasteinen palautusjousi ollakseen täysin käyttövarma. Kenttäkorjauksena nostin rampin pois hahlosta jossa sitä nostava tappi liikkuu. Ramppi on noin 2mm ylempänä kuin normaalisti, mutta näyttää toimivan silti siedettävästi.

12/04/12 - Slingshot-ongelma

[kuva] Vaihdoin koneeseen uudet slingshotin kumit. Edellinenkään kumisarja ei ollut mitenkään kauhean vanha, mutta pallo alkoi jäämään jumiin slingshotin ja inlanen väliin turhan usein. Outo juttu oli, että manuaalissa ilmoitetun kokoiset kumit eivät selvästikään kuuluneet tähän koneeseen. Laitoin sitten pykälää pienemmät, jotka sopivat nätisti, mutta ongelma ei oikeastaan korjaantunut.

Siitä pykälää pienemmät eivät taas venyneet nätisti tarpeeksi. Hieman kumia keskemmälle venyttämällä sai pallon kulkemaan vapaasti, täytyy keksiä tuohon tulevaisuudessa joku parempi ratkaisu.

12/07/12 - Yllätysrebootit

Hopeakuula Openissa JB teki kuulema pari yllätysboottia. Kuumuus ja ilmeisesti alkuperäiset tasasuuntaussillat saattoivat olla ongelman aiheuttava yhtälö, joten päätin vaihtaa ne nyt kun osiakin kerran Haitaritehtaalla sattui olemaan.

Driver boardin irrotuksen jälkeen huomasin, että tätä on joku käsitellyt minua ennen. Koneeseen oli vaihdettu BR2 ja C5 näköjään ennestään. Jälki oli tosin hieman karua, sekä elkojen että sillan vaihtamisessa jokaikinen laudan läpivienti oli pilalla ja kortissa oli useita hyppylankoja toisella puolella.

[kuva]

Korttia oli joku aiemmin korjannut kovin ottein.

C5 oli myös pienempi kapasiteetiltaan kuin Williamsin alunperin käyttämä; oletin aluksi että tässä olisi ongelma, mutta Tuukka korjasi väärän luuloni aiheesta.

[kuva]

Normaalia pienempi C5, 10000uF Williamsin käyttämän 15000uF elkon tilalla.

Kun osien vaihtoajankohdasta tai kunnosta ei ollut tietoa, vaihdoin kortilta sekä BR2:n että BR1:n, joka oli vielä alkuperäinen. Samalla molempien yhteydessä olevat elkot. Pelailin aikani enkä saanut toistettua Hopeakuula Openin ongelmia, joskin hallissa ei ollut nyt niin kuuma kuin kisoissa. Aika näyttää.

Koneessa on edelleen raivostuttava ongelma slingshottien kumien kanssa. Mietin jos niihin laittaisi joko kireämmälle pykälää pienemmät kumit, tai sitten tutkisi saisiko tolppia ujutettua jotenkin puolisen milliä sivusuunnassa.

27/09/12 - 10 pistettä: vakava asia

Kone oli saanut krediittipisteen - start mode-kuopan vieressä oleva 10 pisteen kytkin oli juuttunut päälle. Pallo oli kai joskus luiskahtanut kumilangan alle ja vääntänyt kytkimen taaempaa kärkeä hieman eteenpäin. Korjaantui pihdeillä nopeasti.

Jokaiset 10 pistettä ovat tärkeät!

20/10/12 - Pieniä raivostuttavuuksia

Ensi viikonloppuna Hopeakuula ry hostaa ensimmäisen suomen flipperiliigan osakilpailunsa, joten on aika puunata hieman kisakalustoa ja korjata ne pienetkin ärsyttävyydet koneista.

Jackbotissa on pitkään ollut vaivana pallon juttuminen inlanen ja slingshotin väliin. Koneessa on manuaalin mukaiset slingshotin kumit. Koitin aiemmin yhtä pykälää pienempää mustaa kumia, mutta se ei venynyt nätisti tarpeeksi. Tällä kertaa koitin valkoisella ja kas, se meni ensinnäkin hyvin paikalleen ja nyt slingshotin ja inlanen välille jää yli milli vapaata tilaa pallon sivuille.

[kuva]

Slingshotit näyttävät vähän hassulle valkoisena, mutta jos ne toimivat, niin olkoot sitten noin. Sen verran piti ottaa kolvia esille, että lämmittelin parin lamppukortin virtaliittimet uusiksi ja sain muutaman pätkivän ohjatun valon taas toimimaan. Eiköhän tällä mennä kisoihin.

Sivuhuomiona slingshottien muuttaminen pehmeämmäksi kumiksi muutti pelin luonnetta aika reilusti nopeammaksi.

07/08/13 - U6 checksum failure

Jackbot on toiminut todella pienellä perusylläpidolla pitkään. Tänään kone kuitenkin ilmoitti bootatessa "U6 Checksum failure", eli itse käyttis/peli-ROM on feilaamassa. Ongelma katosi irrottamalla ROMin ja tökkäämällä sen takaisin paikalleen, joten kontaktiongelma todennäköisesti.

Täytyy muuten ottaa kopio tämän koneen softasta seuraavan kerran kun polttelen ROMeja. Tämän koneen softa on nimittäin puukotettu niin, että se toimii Theatre of Magicin turvapiirillä alkuperäisen päädyttyä jonkun satunnaisen laivavandaalin matkaan korttien mukana.

11/09/13 - Lasi

Olen pistänyt merkille miten monessa koneessa on ikäviä naarmuja kentän lasissa. Karkaistu lasi ei kauheasti tykkää kolhimisesta naarmuutuneena, joten päätin alkaa uusia laseja hiljalleen kaikista koneista joiden lasi on jollain tavalla kärsinyt. JB oli ensimmäinen.

Stellar Warsissa on käytössä olevista pahimmassa kunnossa oleva, mutta kyseinen kone käyttää erikoiskokoista lasia, joten täytyy pistää tilaukseen.

20/10/13 - Mailaongelma

Pilvi jätti vikailmoituksen, että koneen flasherit olivat pimeänä ja vasen maila ei toimi. Tarkempi tutkiminen osoitti, että Pilvi ei vielä tiennyt kelojen virrat katkaisevasta interlockista joka 1995 jälkeen WPC:issä on. Maila sen sijaan oli ihan oikea ongelma.

Palastui, että yksi mailan kelan johdoista oli repeytynyt irti. Jäljistä päätellen johto on jäänyt johonkin kiinni pelikenttää nostaessa, tarkemmin katsoen kassalippaan kiinnityspaikkaan. Johdon juottamisen jälkeen vedin johdot lähemmäs pelikenttää.

20/11/13 - Visorin säätöä

Jackbot antautui kesken Hopeakuulan 99. peli-illan. Visorin vasemmasta lockista irtosi rautalangasta taiteltu metalliosa, joka ohjaa pallon lockin monttuun. Tämä on tapahtunut ennenkin ja olen viimeksi vaan painanut osan paikalleen. Kun se nyt kerran ei näytä pysyvän, laitoin kentässä olleisiin reikiin aavistuksen puuliimaa ja painoin sitten rautalangan paikalleen.

Kun kone nyt oli auki, päätin korjata toisen pienen ärsyttävyyden. Visorin 5:n targetin rypäs ei laskeudu tässä yksilössä tarpeeksi alas. Se jää ehkä 0.5mm liian korkealle ja jumittaa joskus hitaasti liikkuvan pallon. Onneksi pelikentän alla oli tähän säätöruuvit ja nyt se on kuten pitääkin.

10/05/14 - Major fault

Ennen liigakisaa otin tänä vuonna uuden testin käyttöön - niivitin jokaikisestä koneesta jokaikisen pelille kriittisen kelan johtoja testaten, löytyisikö mistään murtumassa olevia liitoksia. Jackbot meni läpi tämän testin, mutta 2. karsintakierroksen aikana kone viimein antautui ja vaseman maila lakkasi toimimasta.

Virransyöttä ko. mailaan oli peräti kahden johdon karvan varassa siinä kohtia, joten ei ihme jos ei virta riittänyt enää mailan liikuttamiseen. Pieni juottelusessio myöhemmin kone palasi jälleen kisan lineuppiin.

Jackbot oli kisan aikana ainoa kone, jossa tapahtui major fault, eli pelin keskeyttävä ongelma. Pääsimme kohtuu helpolla!

29/07/14 - Yleisvavalaistus pimeänä

Katselin jo lauantain peli-illassa, että Jackbot on jotenkin synkän oloinen. Testeissä totesin kaksi yleisvalaistuksen ketjua pimeiksi ja nopea vilkaisu pelien yhteydessä paljastikin palaneen liittimen. Otin sen tänään työn alle.

[kuva]

Näin rapeaksi mennyt naarasliitin tietää myös piirilevyn piikkien vaihtoa.

Liitintä irroittaessa näki jo selvästi, että pahimmin paistuneen alueen urospinnit olivat myös lähes irti. Liitin on ollut niin kuuma, että tinat ovat valuneet siitä pois. Tällaisessa tapauksessa myös urospinnit on vaihdettava, ellei halua olla vaihtamassa molempia uudestaan hyvin lyhyen ajan sisällä.

[kuva]

Uusi urospinnirivi driver boardilla

Vajaa tunti askartelua myöhemmin molemmat liittimet olivat vaihdettu ja koneen alakenttä taas valoisa!

[kuva]

11/12/14 - Boottiongelmien loppu?

Jackbot on ollut poissa kisakäytöstä koko syksyn boottailuongelmien takia. Olen ihmetellyt suunnattomasti ongelmaa, sillä koneen 5 volttia on ihan hyvällä tolalla mitaten, mutta lämmitessään kone alkaa boottailla ilman käynnissä olevaa peliäkin.

Olen pidemmän aikaa epäillyt 5 voltin regulaattoria, mutta jäljistä päätellen se on uusittu jo kerran. Otin driver-kortin vielä kerran tutkittavaksi samalla kun vaihdoin siitä jokaikisen aiheeseen liittyvän pienemmän elkonkin ja katsoin regulaattoria samalal lähemmin. Pahus, se ei ole vaihdettu, se on vaan joskus ennen minulle tuloa saanut ilmeisesti juotosten lämmittelyn osakseen.

[kuva]

Regulaattori on käynyt joskus hieman lämpöisenä.

Regulaattori oli käynyt sen verran lämpöisenä, että piirilevyn päältä oli lähtenyt lakka kävelemään ja regulaattorin jäähdytysripa osui piirilevyn lankoihin. Tämä ei kuitenkaan aiheuta ongelmaa, sillä regulaattori on rungostaan maissa ja kyseinen piirilevyn lanka on myös maata.

Laitoin kortille uuden LM323K-regulaattorin. Nämä pahukset alkavat vaan käydä hiljalleen harvinaisemmiksi, eBaystä niitä vielä saa ja näköjään täytyneekin jokunen ottaa varastoon jos osuu hyvällä hinnalla.

Mielenkiinnolla seuraan ollaanko boottailuongelmasta päästy viimein yli.

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2014-12-12 09:44, v36.