Mame-kabinetin päiväkirja

Olin jo useampaankin kertaan katsellut sivusilmällä muiden flipperiharrastajien tiloissa olleita videopelejä. Vaikkakin olen nuoruuteni takonut pääasiassa flipperiä, on monia videopelejä joista olen myös nauttinut.

Useamman videopelin hankkiminen kuitenkaan ei nykyisissä tiloissa tule kysymykseen, enkä erityisen mielelläni uhraisi flipperin kokoista tilaa videopeleille. MAME-emulaattoriin törmättyäni aloin pohtia ideaa rakentaa PC-pohjainen järjestelmä oikean videopelin kabinettiin.

Omistin joskus aikoinaan Atari-RAY 1100-kabinetin Neo-Geo -adapterilla. Korttien ja kasettien vaihtelu pelin vaihtamiseksi oli melko työlästä, mutta kabinetti oli minusta siedettävä ja kompakti. Varsinainen projekti sai kuitenkin alkunsa, kun eräs toinen flipperiharrastaja muuttoa tehdessään myi tyhjänä Atari-RAY 1100-kabinetin.

2007 - ensimmäinen yritys

[kuva]
Kabinetti flipperien välissä olohuoneessa.

Voi kuinka pieneltä AR1100-kabinetti näyttikään flipperin rinnalla. Se mahtui kuitenkin hyvin huoneen keskellä olevaan koloon flipperien väliin. Eipä sitten muuta, kuin rakentelemaan.

Tästä yksilöstä oli poistettu alkuperäinen JAMMA-johdotus ja tilalle oli tehty tilat normaalille PC:lle. Lisäksi kabinetti oli maalattu uusiksi. Päätin kuitenkin pistää johdotukset uusiksi, sillä minulla oli aivan oma versio mielessä siitä, miten kabinetin valaistusta ja jäähdytystä ohjattaisiin.

[kuva]

Kabinetissa oli 3-paikkainen pistorasia ennestään.

Poistin pistorasian, ja laitoin kabinetin loisteputken sekä tuulettimien johtoon normaalin sähköpistokkeen perään.

[kuva]

Tuulettimet ja loisteputki saavat virtaa tästä töpselistä.

Tämän jälkeen laitoin kabinettiin kiinni pistorasian, jossa ensimmäisen tökkelin virranotto ohjaa muiden tökkelien virransaantia. Idea on, että kun PC lähtee päälle, kytkee tämä pistorasia myös kabinetin valaistuksen, tuuletuksen sekä näytön päälle.

[kuva]

Master-slave -pistorasia, taattua Lidlin laatua.

Kabinetin äänentoistoksi laitoin normaalin PC:n 2.1 äänijärjestelmän. Subwoofer/vahvistinyksikkö on alhaalla, pikkukajarit ylhäällä.

[kuva] [kuva]

Vahvistinosa ja yläkaiuttimet

Nyt kun kabinetti oli valmisteltu perusosiltaan, tuli aika suunnitella itse PC:n laittamista sisään. Alkuperäisessä projektissa oli ollut normaali koteloitu PC sisällä, itse taas suunnittelin käyttäväni JAMMA-kortille tarkoitettua alustaa ja mallata siihen PC:n.

[kuva]

Osien sovittelua.

Osat mahtuivat helposti kuten halusinkin. Pulttasin vanhasta PC:n kotelosta irtisahatun emolaudan pidikkeen lautaan kiinni.

[kuva]

JAMMA-alusta ja PC:n kotelon pohja.

Lopulta kiinnitin reikänauhalla virtalähteen ja kovalevyn emolevyn läheisyyteen. PC oli koossa.

[kuva]

Kaikki PC:n osat JAMMA:n alustan päällä.

Itse JAMMA-alusta taas upposi kabinettiin hyvin monitorin alle. Tajusin vasta jälkeenpäin, että tässä romulaatikossa kaivetussa Pentium III-emolaudassa ei ole integroitua äänikorttia!

[kuva]

Koko viritelmä upposi hyvin paikalleen.

Laitoin 15" monitorin testinäytöksi kiinni.

[kuva]

Testinäyttö.

Sitten oli aika asennella PC:n softat. Järjestelmäni on Debian-pohjainen, ja boottaa suoraan X:ään käynnistyessään.

[kuva]

FBSplashin boottilogo piilottaa näppärästi kernelin ja initscriptien herjat.

Kabinetti kaipasi vielä muutaman silauksen. Hommasin taustavalaistun napin, jonka sisällä on PC:n virtavalo. Nappi tietysti toimii PC:n virtakytkimenä. Kun PC käynnistyy, se vetää tarpeeksi virtaa käynnistääkseen muut pistorasian laitteet ja tuo näin ylös koko järjestelmän. Lisäsin samalla kabinettiin kahvan avaamisen helpottamiseksi.

[kuva]

Virtanappi ja kahva.

Samalla kun kabinetti vielä oli vaiheessa, lisäsin varsinaisten arcade-ohjaimien alle neljän portin USB-hubin. Siihen voi kytkeä vaikka ratin ja polkimet, jos haluaa autopelejä joskus myöhemmin pelailla.

[kuva]

4-porttinen USB-hubi.

Nyt kun PC-puoli oli koossa, oli aika keskittyä parantelemaan kabinetin ohjauspuolta. Testasin useita näppisvirityksiä, mutta totesin lopulta että helpommailla pääsee, kun ostaa UltiMarcin i-PACin hoitamaan PC:n ja kabinetin välisen liikenteen kuntoon. Toinen huomioni oli, että minusta AR-1100:ssä on kahden pelaajan ohjaimet. Omassani oli vain yksi tikku ja yhdet napit. Ostin toisen tikun ja toisen setin nappeja, sekä 1. ja 2. pelaajan starttinapit samalla.

[kuva]

Ultimarcista saapuneet kasat.

Näyttää, että joku on pistänyt starttinapeiksi 2. pelaajan action-nappeja. Korjataan asia.

[kuva] [kuva]

Nyt tämä näyttää (paneelin väriä lukuunottamatta) siltä mitä muistelinkin. Tässä on nyt jotain pahasti pielessä. Muistelin, että napit ovat oikealla ja joystick vasemmalla. Hmm...

[kuva] [kuva]

Kiskoin napit irti ja tutkin asiaa tarkemmin. Jaahas. Joku on pakkeloinut nappien reiät umpeen! Täytetyt reiät aukenivat kuitenkin pienellä vaivalla.

[kuva] [kuva]

Pääsin viimein kiinnittämään joysticit ja napit paikoilleen.

[kuva] [kuva]

Seuraavaksi oli johdotuksen vuoro. Vedin ensin jokaisen kytkimen yhteisen maajohdon ja tein sitten vanhasta verkkojohdosta oman kaapelin molempien pelaajien ohjaimille.

[kuva] [kuva]

Nyt ohjaimet olivat viimein asennettu ja testattu toimivaksi. Mutta hitto, koneessa ei edelleenkään ollut äänikorttia!

[kuva]

Kaivelin romulootasta vanhan SB128-kortin. Se olisi sopinut muuten hyvin, mutta ei mahtunut korkeutensa puolesta emolaudalle sopivaan paikkaan.

[kuva] [kuva]

Onneksi koko kortin yläosa oli käytännössä tyhjää, joten leikkasin siitä kylmästi pari senttiä pois. Nyt se toimi!

[kuva]

No nyt mahtuu!

Lopputuloksena oli kone, joka boottasi yksinkertaiseen pelivalikkoon ja käynnisti sitten MAMEn halutulla pelillä. Ehkä jätän hienomman pelivalikon toiseen kertaan. PC:kin voisi olla tehokkaampi muutamaa uudempaa peliä ajatellen...

2008 - MAME-kabinetti, revisio 2

Kabinetti on toiminut odotukset ylittäen, joskin koneen prosessori alkaa olla hieman tuskainen uudempien pelien kanssa. Näinollen tuli aika päivittää järjestelmä.

Homma lähti liikkeelle, kun sain ylimääräisen koneen etsiessäni uutta koteloa pöytä-PC:lleni. Kaupanpäälisenä tullut 2.6GHz P4-ajan Celeron ylitti reilusti entisen Pentium III:n tehon ja tällä kertaa emolevyssä oli oleellisimmat osat viimein integroituna.

Suurin takaisku edellisen koneen kanssa oli koneen näytön hajoaminen. Pitkän etsimisen jälkeen löysin 23" monitorin, joka mahtui koteloineen kabinetin sisälle. Siitä hajosi kirkkauden säätö, joka tietysti oli softalla ohjattava kyseisessä mallissa. 15" pikkunäyttö sai tulla takaisin, kunnes keksin jotain uutta koneeseen. Todennäköisesti laitan TFT:n tilalle, kunhan löydän sopivan kokoisen jostain.

Päivitin samalla entisen Debian Lennyn Squeezeen ja aloin tutkia tarjolla olevia valmiita vaihtoehtoja pelinvalinnan käyttöliittymään. Pitkän testailun jälkeen päädyin Wah!Cade:een, joka on Pythonilla tehty X-pohjainen käyttöliittymä ja sisältää näppärät työkalut pelilistan päivittämiseen ja ylläpitämiseen graafisesti.

[kuva]

Wah!Caden pelivalikko

Wah!Cade tukee myös muita emulaattoreita, joten jos joskus tulee tarvetta ajaa vaikka Nintendon eri konsolien tai vanhempien Playstationien pelejä, sekin onnistuu.

Lisäsin samalla kabinetin lasiin viimein yleisimmät IPACin näppäinyhdistelmät emulaattorin toiminnoille, kuten pauselle, rahan syöttämiselle jne.

[kuva]

Yleisimmät yhdistelmät pelien hallintaan löytyvät suoraan näkyviltä.

Näyttöä lukuunottamatta projekti on aika pitkälle, mitä lähdin hakemaan. Se jaksaa pyörittää kaikkia sen ajan pelejä, joita pelattiin samoissa paikoissa, kuin flipperiäkin.

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2010-11-25 21:53, v20.