Tämä on 31. pelini, NBA Fastbreakin korjauspäiväkirja.

Sivua on viimeksi päivitetty 2021-03-07 17:55.

Voit hypätä tästä viimeisimpään kohtaan.

04/03/21 - Flipperin ostamisen speedrun

Olin jo jonkin aikaa katsellut seuraavaa projektia Robocopin jälkeen. Koneiden liikkuvuus vaan viime aikoina on ollut hiljaista ja ensimmäisen oman uuden koneen ostaminenkin odottaa Amerikan ja Euroopan välisen rangaistustullin poistumista. Kaverini Tomppa noottasi Tori.fi:ssä olevasta koneesta, joka ei ollut aivan poskettomassa hinnassa viimeaikaiset hintatasot mielessä pitäen.

Niinpä menin morjestamaan myyjänä ollutta paikallista harrastajaa ja katsomaan millaisesta koneesta oli kysymys. NBA Fastbreak on aivan loppupään WPC-koneita, vuodelta 1997. Näin ollen myös koneen alusta on jotain mitä minulta ei vielä löytynyt, WPC95.

[kuva]

Rikun kanssa tutustumassa uuteen kone-ehdokkaaseen!

Kone oli myyjän mukaan pistetty jonkinmoiseen pelikuntoon ja putsattu päälisin puolin, mutta hän ei ollut ajatellut koneen menevän ihan näin äkkiä kaupaksi, joten kentän alla tulisi olemaan ehkä jotain yllätyksiä jos tarkemmin tutkii.

Konetta tarkastaessa pelikenttä oli siedettävässä kunnossa, hyvin minimaalista inserttien kulumaa mailojen välissä. Mekaniikka näytti toimivan melko hyvin, eikä ollut edes likainen. Pelikentän päädyssä oleva 7-segmenteistä tehty kello on hukannut yhden segmentin toisesta näytöstä.

Koneen alkuperäinen CPU-kortti oli tuhoutunut patterivuodon takia ja koneessa oli aivan uusi PinLEDin uusiotuotantokortti, mikä oli positiivinen yllätys. Koneen AV-kortti oli siisti, kuten oli myös driver-kortti, josta en noteerannut ainuttakaan viritystä.

Backboxin pallopeli ei toiminut, sieltä oli muutama muovi rikki ja alkuperäinen pallo puuttui, se täytyy tilata jostain. Koneen selvästi huonoin ominaisuus on itse backbox, jota on kolhittu ja naarmutettu aika pahasti - siihen pisteeseen itse asiassa, että taidan raaputella siitä tarrat pois ja teetättää uudet. Kabinetin puoli on kyljistä siisti, mutta etureunasta vähän syödyn näköinen, onneksi niin pieneltä alueelta että sen saa maalailtua kokoon.

Kyllähän tämä projekti nyt minun mukaani lähtee, eikä edes varmaan tule vaatimaan aivan mahdotonta operaatiota.

[kuva]

Konetta sisään kärrätessä laskeskelin, että tämä on sitten 31. kerta, kun tulee uusi hankinta tuotua kotiin! Ja ennen kaikkea siitä tulee vieläkin yhtä iloiseksi, vaikka silloin 20 vuotta sitten sainkin kuulla, että näihin kyllästyy ja sitten rahat meni hukkaan!

[kuva]

Pidimme testi-illan koneelle omalla porukalla Haitaritehtaalla. Pientä säätöä tulee varmasti tehtyä, mutta valtaosin kone pelaa hyvin ja on vastikään puhdistettu ja kumit uusittu. Kunhan siis seuraavan kerran aikaa on, pääsemme suoraan sukeltamaan backboxin katkenneiden muovien ongelmaan. Yksi omituinen ominaisuus löytyi: jos kolikkoluukku on kiinni, kone tekee satunnaisia slam tilttejä. Luukku auki ja ilmiö katoaa. Paljaita tai irtonaisia piuhoja jossain? Lisäksi oikea maila alkoi takkuamaan aivan loppuillasta.

06/03/21 - Säätöpäivä

Peruuntuneen yksityistapahtuman jäljiltä meille jäi ylimääräistä aikaa, joten otimme projektiksi tutustua Fastbreakiin tarkemmin.

Yksi testipelissä ilmennyt ongelma oli yhden pallon multiballit. WPC on erityisen herkkä vanhetessaan tälle ilmiölle: pallot syövät pallokourun pohjaan pienet painaumat ja eivät vieri enää eteenpäin kun rivin ensimmäinen pallo lähtee kentälle. Otin viilalla ja hiekkapaperilla kourun pohjan tasaiseksi, nyt pallot tulevat suosiolla ulos.

[kuva]

Mailakoneistoja tarkemmin tutkiessa ensimmäinen huomio oli väärä mailakela vasemmalla. Oikean puolen kela taas oli käynyt lämpöisenä, mikä selitti takkuamisen. WPC ei normaalisti polta mailakeloja kovin helposti, joten asiaa piti tutkia hieman tarkemmin: oikean puolen EOS-kytkin pätki ollessaan kiinni. Putsasin molemmat EOS-kytkimet ja taivuttelin oikean puolen muotoonsa, jonka jälkeen pätkiminenkin loppui.

[kuva]

Ilmeisesti kenttäkorjaajalla ei ole osunut kolvia mukaan, joten kelan oranssi johto on jatkettu ja kiinnitetty kelan juotoskorvakkeeseen näppärästi pyörittelemällä. Tämän komeuden päällä oli iso pallo sähköteippiä!

Vasen mailakela oli liian vahva, vaihdoin siihen oikean mallin. Oikean puolen kela oli käynyt sen verran lämpöisenä, että holkki oli sulanut kelaan sisälle, joten kela meni vaihtoon. Kelaa vaihtaessa ihmettelin hirveää sähköteippiviritystä sen johdoissa. Sieltähän löytyikin ensimmäinen kenttäkorjaushelmi: kelan johtoa ei oltu kolvattu kiinni, vaan se oli pyöritelty vaan kelan juotoskorvakkeen ympärille ja siihen rulla teippiä päälle! Lisäksi johtoa oli jatkettu jostain syystä. Napsin pari nippusidettä poikki ja otin koneen johtosarjasta löysiä pois, niin tuon jatkopalan sai eliminoitua. Mailat olivat mekaanisesti muuten ok, joten plungerit, stopperit ja kelan läpivientiholkki saivat jäädä, kelan holkki toki vaihtui uuden kelan myötä.

[kuva]

Mitä pahaa nämä napit ovat ikinä tehneet kenellekään?!

Oli tarkotus tutkia sitä satunnaista slamtilttailua, mutta koneen operaattorinapit olivat nähneet niin paljon parempiakin päiviä, että oli pakko rakentaa ne uusiksi ensin. Kiskoin nappien kotelosta sisukset pois ja korvasin alkuperäiset painonapit neljällä geneerisellä painonapilla. Konetta on huomattavasti miellyttävämpi operoida nyt! Painonappien vaihtoon liittyi kolikkoluukun irrotus ja siinä ilmeni seuraava ongelmakohta: kolikkoluukun ja rahalukkojen kortti oli irtonaisena kabinetissa ja nojasi tiltin rinkiin. Tästä syntyi teoria miten satunnainen slamtilttailu oli alkanut ja kun operaatorinapit oli vaihdettu sekä kortti ruuvattu paikalleen, ei konekaan enää slamtilttaillut.

Yksi asia jonka Stern on saanut todella hyvin hanskaan on lukkoraudassa olevan napin rakenne. Tässä koneessa pallonlaukaisunappi on lukkoraudassa ja siitä menee johto kabinettiin. Jokaikinen kerta kun lasin ottaa pois, täytyy napin kytkimen ja lampun johto vetää irti liittimestään ennen lukkoraudan poistoa. Sternin designissä nappi ja lamppu ovat kabinetissa kiinni. Pohdimme Rikun kanssa puolivakavissamme, josko tähän lainaisi Sterniltä vähemmän ärsyttävän designin, etenkin kun liitin ja johto olivat aivan palasina.

[kuva]

Backboxin korispelin koneisto ilman takalasia.

Sillävälin kun minä työstin mailakeloja ja muuta, Riku purki backboxin pallopelin. NBA Fastbreakissa on takalasin alla n. 4cm halkaisijaltaan oleva pallo ja maila - mailalla voi lyödä palloa koriin tietyissä pelitilanteissa. Systeemi on todella raivostuttava purkaa, joten ei yllättänyt, että lika oli pahasti pinttynyttä.

Backboxin pelissä on läpinäkyvistä muoveista tehty rata, jota pitkin pallo liikkuu. Muovit ovat valopaneelin pohjassa kiinni muovisilla tolpilla, joista valtaosa oli jo kovettunut ja murtunut. Siihen oli jouduttu tekemään kuumaliimakorjauksia ja muita virityksiä. Mietimme hetken aikaa mitä tälle tekisi. Pikainen shoppailuisku läheiseen Prismaan tuotti metrin ohutta alumiiniputkea, joka menee kivasti ruuvien päälle. Päihin prikat ja uusi kokonaisuus näyttää ainakin omaan silmään paremmalle ja on ennen kaikkea merkittävästi tukevampi kuin alkuperäinen!

[kuva]

Muoviset pallonohjaimet korvattuna omalla versiollamme. Nämä ovat huomattavasti tukemammat!

Takalasin translite kaipaa edelleen puhdistamista. Tuli yllätyksenä, että transliten painettu puoli on suoraan samassa tilassa kuin liikkuva pallo. Se on aika naarmuilla ja likainen, en ole aivan varma millä tulemme saamaan sen puhtaaksi ilman painettujen kohtien korkkaamista.

Pelasimme muutaman kierroksen ja kone pelaa kyllä ihan miellyttävän tuntuisesti. Pirun nopea se on!

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2021-03-07 17:55, v8.