Road Show korjauspäiväkirja

Tämä on 6. pelini, Roadshown korjauspäiväkirja. Tämä kone ei ole kotonani, mutta on edelleen minun ylläpitämäni.

19/05/01 - Haku

Road Show tuli minulle itseasiassa yllätyksenä, törmäsin tähän yksilöön, totesin sen olevan kunnostuksen tarpeessa, ehdotin kauppoja ja perjantaina 18. toukokuuta 2001 olin siis Road Shown omistaja. Mutta millä se kotiin Espoosta...?

[kuva]

Road Show

Dr Whon keikasta tuttu peräkärry sai nyt uuden toimeksiannon ja vetoautoksi lähti Skraban (kiitokset vaan, Petri!) lainaama Audi. Siispä nokka kohti pääkaupunkiseutua ja nasta niin lautaan kuin se kärryn kanssa on mahdollista. Mitään merkittäviä ongelmia ei matkalla ollut, Audista oli toinen torvista hajonnut ja nauroimme hysteerisesti sen eunukille äänelle kun torvea ensimmäisen kerran tarvittiin jonossa. Perille päästiin ja Road Show lastattiin kyytiin. Paluumatka sitten olikin hieman toinen juttu; pressun kiinnitykset pettivät kaksi kertaa, mutta Inkeroisten kautta tehdyn kunniakierroksen kautta matkasta tuli kuitenkin onnistunut ja kone saatiin ehjänä perille.

Road Show on WPC Security, Widebody kone ja vuosimallia '94. Lamppuja oli matkalla korventunut jonkun verran, yksi yleisvalaistuksen ketju oli paahtunut rapeaksi, vasemmassa keskiflipperissä ei toiminut hold ja muuta pientä, mutta eivätköhän nämä mene aika heittämällä kasaan. Kentällä olevien päiden ilmeet eivät näytä olevan aivan täydellisiä, silmät eivät seuraa pallon kulkua oikein. Tutkin nopeasti läpi pikkuflipperin hold-ongelman, ei ollut ainakaan se klassinen 'johto poikki', alan huomenna tutkia sitten ajan kanssa ongelmaa. Kenttää nostaessa tukimekanismi petti tuntemattomasta syystä ja pelikenttä rysähti kabinetin pohjalle hirveällä rytinällä. Mitään ei hajonnut, mutta kaikki metallinpaljastimet menettivät asetuksensa ja niitä täytyi herkistellä ennenkuin Tedin puskutraktorin kauha ja muut kriittiset paikat alkoivat toimia.

Pelikenttä ei ollut NIIN likainen kuin sen olisi voinut odottaa olevan, joten kun talo ahtautui täyteen flipperinhimoisia kavereita, testailimme hieman peliä käytännössä. Kulmaa pitää ainakin nostaa heti kättelyssä, tämänhetkinen on Gilliganiakin hitaampi ja näköjään myös itse peli-ROM on vuodelta Kiinan kivisota, varmaan tehtaalta lähtenyt piiri edelleen paikoilleen, se menee ainakin uusiksi.

Sen ajan mitä sain peliin tutustua rauhassa ja vertailla vieressä kiiltelevään Twilight Zoneen, on peleissä lukuisia toisiaan muistuttavia asioita. Lock/extra ball on täsmälleen samanlainen monttu kapean kujan päässä, Lawlorin vakio 'lyönti kolmen bumpperin välistä' löytyy tietenkin, sekä myös 3 eriväristä bumpperin kantta. Totesin samalla että yksi bumppereista on menettänyt lähes kokonaan helmansa - jostain pitäisi saada uusi keltainen helmaosa. Punaisia on näköjään useampikin ylimääräinen.

En ole erityisemmin kantrin ystävä, mutta Carlene Carterin "Every little thing" toimii tässä koneessa.

20/05/01 - Ensikatselmus

[kuva]
Patterit - huomaa WPC-security tyylinen patterikotelo. Minulla on tapana kirjoitaa patterien vaihtopäivä lapulle ja teipata sitten lappu patterien päällä. Näin ei tarvi arvuutella viimeisintä vaihtoa.

Ensimmäinen asia mikä pelistä lähti pellolle, olivat patterit. Hyvät ihmiset, VAIHTAKAA ne patterit ainakin kerran parissa vuodessa - en edes ala arvailemaan milloin tämän koneen patterit ovat viimeksi vaihdettu; suurella todennäköisyydellä viime vuosituhannen puolella reilusti kuitenkin. Paristot antoivat juuri ja juuri sen verran vääntöä kuitenkin että asetukset säilyivät koneen ollessa poissa päältä. Sitten vaan tussilla merkintä uusiin pattereihin koska ne on asennettu ja menoksi. Samalla pohdin, että kohta tulee aika vaihtaa Gilliganiinkin patterit...

Koneen DIP-asetukset näyttävät olevan 'United States'-kohdassa, joten saan nauttia siitä 'SAY NO TO DRUGS'-herjasta siihen saakka kunnes saan uuden ROMmin. Kone nimittäin nollaa CMOSin sisällön jos noihin DIPpeihin puuttuu, mutta koska uuden ROMmin vaihtamisella on sama vaikutus, teen ne sitten molemmat samalla kertaa.

Pohdin hetken mitä ihmettä laitan custom messageksi tällä kertaa, nyt taitaa olla vuorossa jälleen joku tietotekniikkaan viittaava, muissa koneissa on tällähetkellä:
JD: 'This computer is not windows'95 compatible.'
TZ: 'In pinball we trust.'
FT: 'Winners don't use drugs - they sell 'em and go fishing...'
DW: 'Let's wack some daleks.'
GI: 'Play a real game - play pinball.'
Lopputulos? 'I'm penguin friendly.' :)

Totesin että ensimmäinen korjattava asia olkoon yleisvalaistus. WPC Securityssä on jo yleisvalaistuksen liittimistä virran driverboardille tuova korvattu korkeaa lämpötilaa kestävällä ja se näytti olevan OK, kuten myös ne kaksi tavallisilla liittimillä varustettua. Myöskin suoraan virtalähteestä tuleva liitin oli OK. Mutta missä vika? Backboxin lamppupaneelia katsellessa vika oli aivan selvän näköinen - jokaikinen lamppu johon meni ruskea/valkoinen piuha oli pimeänä. Vaihdoin yhden toimivan lampun ko. ketjuun - toimi hyvin. Eli vanha klassinen - yleisvalaistus toimii mutta kaikki lamput ovat palaneet :-). Säästyin kolvaamasta. Kiskoin liittimet kuitenkin irti ja vetäisin contact spraytä.

Kuten tavallista, knockerin tilalle oli kytketty rahalaskuri - Suomen lainsäädännön mukaan koneissa pitää olla joku hyväksytty vempele rahoja laskemassa ja siksi WPCissä onkin ominaisuus käyttää knockerin kelan tilalla mekaanista laskuria. Kotikäytössä tämä tietysti tökkii vastaan ja olenkin kolvaillut kaikkiin omiin koneisiini knockerin takaisin paikoilleen. Kolvailun päätteeksi olisin mieluusti testannut knockeria mutta solenoidilistalta puuttui koko knockeri! Tämä on kaiketi johtui siitä että Coin meter units-asetus oli edelleen päällä, ja jos koneeseen olisi syöttänyt rahaa, se olisi napauttanut knockeria kerran per markka :-)

Knockeri testatessa aiheutti aika tyylikkään reaktion - plungerin lyödessä kipinät sinkoilivat hirveällä rätinällä ja kaveri kommentoi tuota 'tesla coil'-efektiksi :) Knockerin runko otti maihin kiinni. Kiskoin sitten knockerin alustoineen irti ja ruuvasin hieman ylemmäs - ongelma ratkaistu :-)

Lamppukortit näyttävät olevan saaneet osansa toiminnasta - kiskoin kortit yksi kerrallaan kentän alta irti, pesin lamppuinsertit ja kolvasin liittimien piikit uusiksi. Nyt kenttä näyttää paljon paremmalle.

Seuraavaksi keskimmäisen vasemman flipperin ongelma - näyttää siltä että kelasta on jostain kohtia piuha poikki, joten otin ja vaihdoin koko kelan (ja samalla uuden kelan holkin). Ongelma korjaantui, nyt kaikki flipperit toimivat oikein, alaflippereiden palautusjouset epäilyttävät edelleen, taidan hieman pätkiä niitä myöhemmin.

[kuva]

Ted lähikuvassa

Korkkasin irti Redin naaman, mutta totesin etten voi korjata siinä ilmenneitä ongelmia, koska yksi minikeloista oli täysin kärventynyt - täytyy metsästää jostain uusia. Tässä onkin tarpeeksi tälle päivälle - aloitan varsinaisen puhdistuksen sitten seuraavalla kerralla. Koitin pari testierää jonka jälkeen säädin viimein sen pelikentän kulman kohdilleen.

21/05/01 - Pelikenttä

Kirjoittelen tätä nyt jo 22. päivän puolella, kun olen selvinnyt pahimmista vahahöyryistä :-)

[kuva]

Se klassinen kuvakulma pelikentästa

Heti aamutuimaan iskin peliin kiinni ja aloin purkaa sitä järjestelmällisesti. Purin irti aivan kaiken alhaalta ylöspäin noin kentän keskivaiheille saakka. Lyhyesti sanottu - käytännössä homma vei reilut 5 tuntia plus kahvipaussit. Täytyy edelleen kehua - koneen pelikenttä on uskomattoman nätissä kunnossa, vetäisin kentän ensin puhtaaksi sinolilla, sitten Novus #2:sella ja lopulta Sonaxilla. Kaikki irrotetut metalliosat vahasin tefloxilla ja plekseihin sovelsin Novuksia. Lopputulos oli suorastaan loistava, tosin aloin olla kaikkien noiden aineiden jälkeen sen verran omissa maailmoissani että oli pakko luovuttaa hetkeksi ja pelata Twilight Zone ainakin kerran Lost In The Zoneen saakka ennenkuin jatkoin.

Kenttä on nyt siis noin puoleen väliin asti tehty, rampit ja orbitit ovat käytännössä vielä tekemättä. En tiedä kuuluuko pelissä olla musta vai valkoinen kumisetti, mutta kun suurin osa kentän kumeista on valkoisia, vaihdoin pois ne muutamat mustat tolpankärjet ja slingshottien kumit. Koneen lukkorauta oli jotenkin ikävän väljästi kiinni eikä mennyt edes hyvin paikoilleen. Säädin kiinnitysmekanismia kunnes se alkoi toimia niinkuin pitääkin. Otin ja imuroin myös kabinetin pohjan, löysin samalla score cardin päälle kuuluvan muoviläpäkän sekä pari katkenneen pleksin palaa. Huomasin että vasemman slingshotin pleksi on alkupäästä hieman hajalla - enkä löytänyt sen jämää mistään joten täytyy etsiä uudet slingshotpleksit.

Olisin kaivanut mieluusti manuskasta enemmän tietoa Redin ja Tedin toiminnasta, mutta hemmetin protomanuskassa kaiken mielenkiintoisen tilalla lukee vaan "This information was not available at the time of release". Loistava juttu. Aloin ihmetellä miten ihmeessä kumpikin päistä on samalla tavalla rikki, epäilin jo hetken tuota solenoidien laajennuskorttia, joka kyllä mittauksissa vaikutti aivan ehjälle. Lopullinen vastaus löytyi LX-6 softaversion julkaisutiedoista, pahuksen softassa oli tätä ennen bugi joka sai aikaan sen että joku pikkukeloista veti jatkuvasti pitkiä aikoja. Tässä koneessa on LX-2 softa, joten eipä ihme että ovat kärventyneet.

Tutkin samalla myös ohimennen miten pelin shakeri toimii. Road Showta tuntemattomille kerrottakoon että koneessa on samanlainen ominaisuus kuten vaikka Earthshakerissa, eli joissain kohtia peliä on efekti jossa koko pelin kabinetti tärisee ja sen aiheuttaa melko voimakas moottori joka pyörittää epäkeskoa. Kyseinen vempele tuottaa hieman turhasti meteliä näin sisätiloissa, mutta onneksi LX-6 softassa tulee ominaisuus että sitä saa säädettyä hieman pehmeämmäksi.

Sain lasikantalamput loppumaan, näköjään pussissa oli muutama 12 voltin yksilö myös, jotka tökin lopulta backboxiin väliaikaisesti. Täytyy käydä hommaamassa lisää osia.

22/05/01 - Peli-ROM ja viimeistely

Versio 6 pelin softasta saapui postissa (kiitos vaan, Tuukka!). Iskin sen kiinni ja vaihdoin samalla maa-asetuksista pelin USA-tilasta Europeaniksi. Huumeherjat katosivat. Samalla katosivat pistetaulukot ja asetukset - toisaalta GC oli jotain 1.4 miljardia, joten sen katoaminen nyt ei hirveää itkua aiheuttanut muutenkaan. Conffin asetukset entiselleen - mielenkiintoisena lisänä asetuksiin oli nyt tullut shakerin voiman säätö, pistin sitä asteen pehmeämmälle kun kyseessä on kuitenkin kotikäytössä oleva kone.

Ja sitten hatun nosto - Road Show on ENSIMMÄINEN korjaamistani WPC:istä, jossa KAIKKI pelikentän isot irtoavat osat (rampit, pleksit joissa on kiinteitä flashereita ym) on varustettu liittimillä. Oikea ramppi esimerkiksi irtosi aivan nätisti kun irroitteli vain 2 liitintä. RS:n rampit muuten ovat nätin oranssit, värjäillyt rampit näyttävät olevan Pat Lawlorin yksi erikoisuus.

Kiskoin irti ensimmäiseksi oikean puolen rampin. Siitä ei juuri näkynyt läpi, joten hinkkasin sitä Novuksella aikani kunnes se alkoi pikkuhiljaa muistuttaa kuin uutta. Eron tajusin kuitenkin vasta, kun otin toisenkin rampin irti ja vertasin valmista ja alkuperäistä keskenään. Pesin ja vahasin kentän loputkin ja heitin takaisin läjään, jälleen vierähti päivä nopeammin kuin edes tajusi.

Sitten ensimmäinen testipeli, kentällä oli hirveästi vielä vahan puruja yms. joten pyyhkäisin kentän toner care-liinalla ja koitin uudestaan. Seuraavalla kerralla peli päättyi siihen, että vasemmanpuoleisen plungerin wireformin tukki flasherin päälle jäänyt johto. Tämän jälkeen sitten koitettiinkin tosissaan. Suunnilleen joka toinen peli paransi GC-tulosta, en viitsi nyt vielä ainakaan kirjata noita GC-tuloksia 'omat flipperit'-sivulle, kun ovat vielä hieman noloja :-)

Joka tapauksessa, pelikenttä naamoja lukuunottamatta on nyt hoidettu, pitää tilata puuttuvat pikkukelat ja väliajalla käsitellä hieman kabinettia.

28/05/01 - Palautusjouset

Näytti siltä että mailojen palautusjouset ovat vähän väsyneet. Pätkäisin ne kylmästi puoliksi ja johan ongelma korjaantui. Vaihdoin alamailoista myös kelojen holkit aivan uusiin - todeten että eivät olleet entisetkään kauaa käytössä. No, nytpähän on vielä uudemmat, laitoin alamailasta otetun sitten toiseen ylämailaan, jonka holkkia ei oltu näköjään koskaan vaihdettu. Operaation aikana talossa oli jääkaapin korjaaja, joka ilmaantui yllättäen huoneeseen ja jäi vain tuijottamaan näkemäänsä. - "Ai sul on parit flibut?"

18/06/01 - Vikaraportti

Olen tässä pelaillut nyt peliä rauhassa, suurimmilta osiltaan se toimiikin jo lähes moitteetta eikä tavallinen kuolevainen välttämättä edes huomioisi näitä ongelmia, mutta...
kyllä ne ainakin minun silmääni paistavat :-)

[kuva]

Bridge Out-kyltti

Toinen Bridge Out-kylteistä on näköjään hajalla, kyltin takana on pieni piirilevy jossa on itseasiassa suunnilleen hätävarjelun liioittelulta näyttävä määrä elektroniikkaa tuollaisen ledivilkun rakennusta ajatellen - kylttejä ajetaan kuten tavallisia lamppuja, mutta kun tuohon annetaan jatkuvasti virtaa, vilkkuvat ledit sitten vuorotellen omia aikojaan. Vasen kylteistä toimii, oikea sensijaan polttaa jatkuvasti vain toista lediä. Piru kun koneen manuaali on protoversio, suomeksi siis ainoa tähän peliin liittyvä asia siinä on suunnilleen kannet.

Toinen huomioitava asia on Redin leuka. Nyt vaan en muista kirveelläkään, kuuluuko Redin riiputtaa välillä leukaansa kokonaan auki (ja mahdollistaen näin sen 20 miljoonan keräämisen). En sääntösetistä löydä muuta tietoa tästä, kuin että 'silloin tällöin' tulee mahdollisuus syöttää pallo Redille. Tutkin mekanismia tarkemmin, hammaskiskosta puuttuu yksi hammas, mutta se ei ainakaan testimoodissa tunnu vaikuttavan mitenkään tähän, leuka jää auki ainoastaan pelin aikana.

Kummankin hahmon silmät toimivat vain osittain - päiden sisällä on pieniä keloja, joita ei tunnu kukaan pitävän varastossa. Entinen softa otti ja korputti suurimman osan niistä, joten tilanne ei näytä ollenkaan hyvälle. Olisi vaan kiva saada naamat näyttämään kaikki mahdolliset ilmeet.

Itse pelin kabinetti näyttäisi olevan melko pitkälle ok, en ole siihen vielä puuttunut kun ei tuo pelikenttäkään ole vielä valmis. No, tässähän sitä työmaata jo kuitenkin riittää...

22/01/02 - Näyttö pimeänä

Olen pidemmän aikaa seuraillut näytössä näkyvää haamukuvaa. Näyttää kuin jokainen näytön pystyrivi saisi aikaan seuraavassa rivissä vasemmalle päin heikon haamukuvan itsestään. Aamusella pelatessa tuo ongelma paheni ja lopulta koko näyttö pamahti pimeäksi.

Chekkasin sulakkeet; olivat ok. Sitten huomasin näytön datakaapelin, se oli tipahtanut pois kokonaan! Ilmeisesti shakerilla on mielenkiintoinen vaikutus noihin kaapeleihin. Vetäisin liittimeen teippiä päälle ettei vastaava tapahtuisi enää uusiksi, toimii jälleen ja nyt ilman haamukuvaa.

08/09/02 - Oikea flipperi hajalla

Vanha viisaus: flipperi hajoaa silloin, kun sitä pitäisi esitellä. Näinollen kun Pekka tuli koneitani koittamaan, hajosi Road Show tietysti heti kättelyssä.

Tutkin myöhemmin asiaa, plungerin linkki oli katkennut, täytyy yrittää kehittää jostain sellainen.

28/09/03 - Jälleen läjässä

[kuva]
Kone auki
Työ ja koulu eivät ole kovin hyvä yhdistelmä, kun pitäisi vielä harrastuksillekin löytyä aikaa niin, ettei homma alkaisi tuntua täydelle työn teolle. Tällä plungerin etsimisellä oli monta mutkaa matkassa; Tuukka lähetti minulle jo yhden uuden plungerin linkin, mutta myöhemmin paljastui, että myös itse plungerin metallinen osa oli haljennut. No, eilen sitten SPELin miitingissä käydessä lahjoitti Antti minulle uuden kokonaisen plungerin, ja nyt kone on jälleen iskussaan. Hyvä näin.

01/10/03 - Kolhu kyljessä

En ole itseasiassa ennen pistänyt merkille, mutta koneen kyljessä näyttää olevan melko iso kolhu.

[kuva]

Kyljen vauriokohta ja paikkaus

No, otin ja paikkasin tuon. Vedän siihen maalia samalla, kun alan maalailla tota Fish Talesia.

24/10/03 - Pikkuflipperi hajalla

Pikkuflipperi alkoi kesken pelin tehdä tuplalyöntiä yhdellä painalluksella ja ei enää pysynyt ylhäällä. Vika oli mitä arvelinkin, kelasta oli piuha katkennut. Pikainen kolvaus ja taas toimii.

2005 - Yhteishuoltajuus

2000-luvun alun vuosina olin ehtinyt muuttaa itseasiassa neljä kertaa paikkaa. Kaksi viimeisintä asuntoa eivät tilojensa puolesta sovittaneet kuin viisi flipperiä, joten Road Show oli vanhempieni luona. Tilanpuutteen takia yritin konetta myydäkin, mutta ostaja tuli itseasiassa aika sopivalta suunnalta - nimittäin vanhempani.

Myin koneen viimeisimmän muuttoni yhteydessä ja tietysti perheen sisällä huoltopalvelu toimii :) Road Show on perheeni yhteinen ajanvietekone, jota pelailemme yleensä viikonloppuvisiiteillä. Koneen omistaja maksaa osat ja minä hoidan ylläpidon.

Vahauksia lukuunottamatta kone ei ole juurikaan vaatinut erityisempiä toimenpiteitä ylläpidon kannalta. Koneen näyttö alkaa hissukseen valmistua, tämä kone on yksi PinLEDin näyttöjen kandidaatti lähiaikoina.

30/01/12 - Irtopiuha

Vaikka kone ei ole saanutkaan vanhemmillani ollessaan samanlaista kyytiä kuin kotikoneeni, on sitä kuitenkin pelattu jonkun verran. Perus pesemisen ja lamppujen vaihdon lisäksi kone ei ole kränännyt sen kummemmin, kunnes nyt.

Pikkumaila alkoi tehdä vaihteeksi tuplalyöntiä eikä pysynyt ylhäällä. Vika ei vaatinut kuin kolvin lämmittämisen ja yhden kelan johdoista uusiksi liittämisen.

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2012-02-01 16:53, v14.