Take Five korjauspäiväkirja

Tämä on 15. pelini, Take Five:n korjauspäiväkirja.

Sivua on viimeksi päivitetty 2013-01-05 23:19.

Voit hypätä tästä viimeisimpään kohtaan.

05/12/12 - Haku

Pelasin Sörkka pinball open 2011-tapahtumassa ensimmäisen kerran elämässäni cocktail-kabinettista flipperiä. Vaikka pelillinen anti jäikin ehkä normikoneeseen verrattuna vähän vajaaksi, näin välittömästi tässä 2. parhaan sisustuselementin flipperistin kotiin (heti oikean flipperin jälkeen!). Näitä koneita ei kauhean montaa yksilöä ole Suomessa, kun niitä ei edes maailmalle valmistettu kovin montaa ennen valmistajan, Allied Leisuren alasmenoa.

Cocktail-koneet olivat 70-luvun lopun idea yrittää vallata tilaa flipperille. Baarin pitäjät kritisoivat täysikokoisen flipperin viemää pöytätilaa ja tähän vastauksena ilmestyi muutama pöydän korvikkeeksi tarkoitettu flipperi. Koneen pelikentän lasi on tasainen ja se on tarkoitettu toimimaan pöytänä normaalitilanteessa. Samalta aikakaudelta löytyy myös videopelejä täsmälleen samalla idealla.


Saman valmistajan aiempi kone allekirjoittaneen tutkittavana 2011. Yritin ostaa alunperin tämän koneen, mutta omistaja ei taipunut.

K15Open-tapahtumassa spottasin tämän koneen suorittamassa virkaansa pöytänä ja lähestyin sitten myöhemmin omistajaa, Jarkkoa aiheesta. Pian kaupat olikin solmittu ja kun verokarhukin joutui maksulinjalle minulle päin, sovittiin kaupat sitten tähän.

[kuva]

Take Five K15 hallissa

Kone oli aivan käsittämättömän tuskainen kannettava. Jouduimme kantamaan yhden kerroksen verran portaita ja kolmella flippereiden roudaamiseen tottuneella teki tuskaa! Ongelma ei niinkään ollut koneen paino vaan hankala muoto ja otepaikkojen vähyys. Lopulta saimme pelin kuitenkin punnerrettua sisään autoon ja jäin hetkeksi pelailemaan hallille. Pelailu tosin oli aika heikkoa, kun sormien lihaksia sattui niin pirusti huonoasentoisen kantamisen jäljiltä. Kellon lähestyessä 23 suuntasin viimein kotia kohti.

[kuva]

Matka taittui hieman miellyttävämmin uudehkolla T5:llä verrattuna vanhaan T4:ään!

Tälle reissulle oli alla ensimmäistä flipperinhakukeikkaa varten T4 Transportterini, Pinhaulerin seuraaja. Sama automalli, T5 malli vaan, josta tuli tällä reissulla virallisesti Pinhauler II :) Kotona ei enää ollut mahdollisuutta nostaa konetta kyydistä, joten jätin koneen autoon ja pistin auton lämmittimen perään yöksi.

Kiitokset Pekalle ja Juusolle kantoavusta Helsingin päässä!

06/12/12 - Sisälle

Eilisen pitkän päivän johdosta kone vietti yön autossa, joskin lämmitys päällä. Kotipäässä oli vähemmän kantoapua. Saimme Pilvin kanssa kuitenkin kikkailtua koneen selälleen ja sitten ulos.

[kuva]

Kun kone oli selällään, näin että jalkojen tassuista oli peräti yksi jäljellä, lopuissa oli vain pelkkä tassun pultti. En viitsinyt pilata uusia lattioita, joten tassut lähtivät ensimmäisenä. Tässä koneessa on kiinni optiona tarjottu korotuspala, jolla koneen saa seisoen pelattavan korkeaksi. Tämä lisäpala lähti ensimmäisenä irti, sillä sen kanssa kone on aivan liian korkea tarkoitukseensa.

[kuva]

Onneksi pohjaosa oli vain kahdella pultilla kiinni.

Asensin koneen pohjaan huopatassut samalla, kun näytti että kabinetti on melko hyvin suorassa muutenkin. Ja pitihän se ensimmäinen pelikin koittaa!

[kuva]

Pilvi kokeilee.

Kone on ihan siisti yleisesti ottaen. Lasin reunuksesta on lähtenyt puulta näyttävä tarra pois, täytyy kaivaa jostain samantyyppistä. Kentältä puuttuu laneguidet ylhäältä, tosin löysin uudet koneen sisältä paketissa. Keskikentältä puuttuu ylemmistä slingshoteista muovit, mailojen EOS-kärjet ovat aika valmiit, mutta muuten kone on kyllä ihan pelattava.

Ja ennen kaikkea, minulla on viimein flipperistille soveltuva pöytä!


Kissat tutustuvat uuteen pöytään.

07/12/12 - Pieniä paikkauksia

Eilen jo silmäilin koneen yläkentältä puuttuvia lane guideja. Niiden tilalla oli vain kumilenkit. Yllätyksekseni löysin osat koneen sisältä ja pistin ne paikoilleen. Ensimmäisellä pelillä selvisi, miksi ne olivat jätetty pois:

[kuva]

Tolppiin ei kuulu yhtä isoa kumia, vaan kaksi 5/8" rinkulaa molempiin, joiden jälkeen tuo lane guide ei leviä ja jumita palloa. Tässä yksi oikea ja pari vääränlaista kuvassa:

[kuva]

Pihistin Big Gunsin kumitussetistä osat, täytyy hommata siihen uudet.

Vasemman mailan EOS-kytkin on aivan valmis, oikean puolen ei ole kauhean paljoa parempi. EOSit ovat ihmeellisen lyhyet ja oudon muotoiset muutenkin, saa nähdä mistä löydän sopivat kytkimet patentointiin.

01/01/13 - Korjauksen yritys

Uudenvuodenpäivänä oli aikaa säätää, joten päätin laitella olohuoneen pöytääni parempaan pelikuntoon. Tarkoitus oli vaihtaa kaikki sulakkeen kannat, sekä EOS-kärjet.

[kuva]

Koneesta lähtee kenttä pois kohtuu helpolla yksinkin. Spottaa kissa.

Ensimmäisen sulakkeenkannan pois pätkimisen jälkeen totesin, että talossa on tasan yksi 3cm pätkä tinaa. Normaalisti tinaa on oikeasti joka puolella, harrastuksen kääntyminen kohti Haitaritehdasta on alkanu oikeasti haitata kotitoimintaa :(

Sain lopulta vaihdettua yhden kannan viidesta. Muut neljä ovat ihan yhtä mätiä ja on ihme että peliä on voinut pelata näinkin hyvin. Nyt kun kenttä oli pois, tutkin tarkemmin koneen asetusmahdollisuuksia. Tässä koneessa asetukset tehdään jumppereilla. Muutin pelin 5 pallolta 3 palloon lyhentääkseni peliaikaa. Muut asetukset jäivät vielä mysteeriksi.

[kuva]

Asetusjumpperit - pinnien vieressä lukee mitä mikäkin kohta tekee. Tökkää vain johdollisen jumpperin oikeaan kohtaan.

Tarkkasilmäisimmät saattavat huomata jotain ovelaa yllä olevassa: pelissä on jonkun muun koneen pelirommit! Todennäköisesti pelikohtaiset erot tällä valmistajalla olivat niin pienet, että kunhan aktiivisia osia oli about sama määrä, pystyi uuden koneen toteuttamaan vanhan softalla. Tai tässä tapauksessa valmistajan seuraavan koneen, Thunderboltin softalla.

Koneen näyttöjä vaivaa myös muutaman segmentin puuttuminen:

[kuva]

Koneen alkuperäinen omistaja, Jarkko, epäili itse 7-segmenttejä. Harvemmin olen nähnyt LEDien hajoavan, ellei kyseessä ole joku mätä erä. Villi veikkaukseni on kontaktihäiriö jossain johdossa, tai mädättyneet näyttöjä ohjaavat piirit. Pitää tutkia jos saa skemat jostain.

02/01/13 - Korjauksen toteutus

Paremmin varustettuna koitin eilistä operaatiota uudestaan. Kabinetin pohjalta vaihtui lopulta neljä viidestä sulakkeesta, sitten loppuivat kannat kesken. Outoa, olin melko varma että minulla oli viisi vaihtokantaa!

[kuva]

Vasemmalla alkuperäinen viritys, oikealla tarvikeosasta pätkitty alkuperäistä lähellä oleva EOS.

Seuraavaksi lähtivät EOS-kärjet vaihtoon. Extraballista ostamani tarvike-EOSit sopivat oikein hyvin, pätkäisin noin 5mm kytkimen pidemmästä lehdestä ja homma toimi kuten pitikin. Nyt kun EOS-kärjet todella tekivät tehtävänsä, pelin tuntuma parani merkittävästi. Mailat ovat napakat, mutta eivät liian ottaen huomioon pelin hyvin loiva kulma.

Näytön vika on ainakin osittain kontaktissa. Kabinettia naputtamalla oikean puoleisessa näytössä pari segmenttiä vilkkuu.

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2013-01-05 23:19, v11.