Who dunnit korjauspäiväkirja

Tämä on 21. pelini, Who dunnitin korjauspäiväkirja.

Sivua on viimeksi päivitetty 2015-03-25 05:47.

Voit hypätä tästä viimeisimpään kohtaan.

23/11/13 - Haku

Who dunnit on itselle Vekaranjärven varuskunnasta alunperin tuttu kone. Kone eroaa tyypillisestä koneesta jonkun verran omintakeisella, paljonkin näytöllä tapahtuvalla pelityylillään. Pelin ideana on selvitellä murhamysteeriä johtolankoja keräillen ja epäiltyjä kuulustellen.

[kuva]

Sovin kaupat tyypillisestä poiketen täysin kunnossa olevasta koneesta. Ostohetkellä noteeratut kohdat olivat pääasiassa pieni kuluma mailojen yläpuolella olevissa inserteissä, kabinetin ja backboxin laudoissa olevat pari naarmua, jotka onneksi ovat mustalla kohdalla ja se, että koneessa on alkuperäiset tasasuuntaussillat ja elkot, jotka todennäköisesti täytyy lähitulevaisuudessa vaihtaa.

[kuva]

Who dunnit meni autoon näppärästi poikittain, lainaan haettu Buck Rogers taakse.

Kone soviteltiin Nahkatehtaan pelihallilla Pinhauler II:n kyytiin, jossa oli jo edellisellä stopilla mukaan lainaan tuleva Buck Rogers. Ajelin läpi yön kotiin, mutta 2:30 jälkeen ei ollut enää sellainen olotila, että jaksaisi kiskoa kaksi konetta omillaan Haitaritehtaan ramppia ylös, joten jätin siirron seuraavaksi päiväksi.

Katsellen koneostoksia läpi vuosien, vuosi 2000 piti pitkään ennätystä eniten koneita ostettu per vuosi. Silloin ostin kaikkiaan 5 konetta. Tänä vuonna olin Contactin oston jälkeen tasoissa, mutta Who dunnit oli 6. hankinta tälle vuodelle. Ennätyksellisen flipperinhankintavedon lisäksi vuosi on ollut muutenkin flipperintäyteinen monine pelireissuneen ja varsin hyvänä kisamenestymisenäkin. Mielenkiinnolla odotan, mitä ensi vuonna saadaan aikaan!

24/11/13 - Tarkempi tutustuminen

Pystytimme tänään koneen Haitaritehtaalle. Tämä on 6. WPC-kone Haitaritehtaan keskirivissä ja paikka alkaa hiljalleen näyttää jo pelihallilta. Pystytyksessä tuli pieniä ylläreitä vastaan, sillä koneen backboxin valopaneeli oli irronnut lukostaan matkan aikana ja kolkannu takalasin irti. Onneksi kaiutinpaneeli oli antanu sen verran periksi, että takalasi ja kaiutinpaneeli olivat vaan tipahtaneet irti ja jääneet backboxin väliin. Huonommalla säkällä olisi saanut keräillä takalasin kappaleita.

Koneen mukana tuli pari WPC:n kromattuja etujalkoja ja huonompi pari System 11 jalkoja, joista toinen oli vääntynyt. Minulla on kyllä setti WPC:n jalkoja, mutta ne pahukset ovat sinisiä. Pistin flipperit.netin foorumille vaihtoilmoituksen näistä sinisistä ja laitoin ne siksi aikaa tämän koneen takajaloiksi.

[kuva]

Pieni tyylivirhe koneen ulkonäössä Road Shown jalkojen kanssa.

Jätin koneen pariksi tunniksi ilman pelikentän ja backboxin lasia lämpenemisen nopeuttamiseksi. Kone oli ollut nimittäin yön autossa, joskin vain lähellä nollaa olevassa kelissä. Käytin odotteluajan hyödyksi ja tein pienen paikkamaalausoperaation kabinetille ja backboxille.

Kone oli ulkoisesti hienossa kunnossa muutamaa pientä naarmua lukuunottamatta. Backboxin laidoissa olivat pahimmat - tyypillisestihän backbox ottaa aina oviin ym. kiinni siirrettäessä.

[kuva]

Ennen ja jälkeen kuvat backboxin paikkamaalauksesta. Tein vain mustat osat tällä kertaa.

Kun kone oli lämmennyt, vaihdettiin tuoreemmat patterit ja pelailtiin huolella. Mitään merkittäviä yllätyksiä koneessa ei todettu. Oikean outlanen kytkin on rikki ja mailan nappien muovilätkät ovat aika valmiissa kunnossa, tosin minulla on onneksi niiden takapuolelle asennettavia metallitukia vielä läjä.

26/11/13 - Pieniä paikkauksia

Vaihdoin koneeseen flipperinapit, sillä ne olivat eri paria ja melko kuluneen näköiset. Totesin pelikentän alalaidassa olevan lamppukortin olevan hyvin likainen, joten irrotin sen ja puhdistin. "The sewer"-upkickerin kouru näyttä olevan murtunut juotoksistaan, täyty katsoa jos saan hisautettua sen jossain takaisin läjään.

05/01/14 - Oikean outlanen kytkin

Oikean outlanen kytkin on takunnu jo jonkun aikaa. Yllättävää kyllä, ongelmaksi ei paljastunut itse rikkinäinen kytkin, vaan aivan viimeisillään kiinni oleva diodi. Pieni kolvaus myöhemmin toimii taas ilman krediittipistettä.

12/02/14 - Tiltissä

Minua alkoi ihmetyttää koneen tiltin epäherkkyys. Katselin kun jotkut pelaajat saivat konetta siirtymään paikaltaan tilttaamatta. Vika oli aika selkeä kun nyt otti ja katsoi tarkemmin - tiltin paino oli tipahtanut irti kokonaan. Säädin tiltin hieman Haitaritehtaan normaalia tasoa herkemmälle, opettaa pelaajia olemaan ihmisiksi :)

08/05/14 - Kelajumi

Näin keskiviikkona peli-illassa, kuinka koneessa pari kentällä olevan hedelmäpelin kelaa alkoi takuta ja pysähtelivät. Googlasin ongelmaa aikani ja siihen löytyi äkkiseltään kolme ratkaisua: ohjauskortin pinnit murtuneet, nollakohdan opton LM339 mätä tai moottorissa jotain ylimääräistä välissä.

Kolvasin vasemmanpuolimmaiseen kelan ohjauskortiin pinnit uusiksi ja vaihdoin LM339:n ihan testiksi. Jää nähtäväksi kärsiikö tämä kela enää ongelmasta. Jos kärsii, otan moottorit auki seuraavaksi, löysin niistä aika hyvän blogipostauksen.

30/07/14 - Yleisvalaistus lämpenee

Aiemmin tehty LM339:n vaihto ei korjannut ongelmaa yksittäisestä kelasta. Sen verran olen ehtinyt asiaa tutkia, että ongelma liittyy jotenkin koneen lämpötilaan. Kelat nykivät sen verran pahan näköisesti, että käänsin ne lopulta asetuksista pois päältä.

Kone kehitti peli-illassa tänään uuden ongelman, katselin että valaistus oli jotenkin pimeähkön oloinen, mutta tilanteen kauheus näkyi vasta kun korkkasi koneen - yleisvalaistuksen liitin kävi niin kuumana, että sen muovit kuplivat. Vedin liittimen saman tien irti välttääkseni piirilevyvaurion driver boardilla, täytyy tehdä tähän sama liittimienvaihto-operaatio kuin toissapäivänä Jackbottiin.

01/08/14 - Yleisvalaistus lämpenee

Päätin tutkia kerralla koneen molempia ongelmia: keloja ja yleisvalaistusta kun kerran driver board täytyi kiskoa irti.

Yleisvalaistus oli pahempi kuin mitä omista koneista on löytynyt aikoihin. Tosin tämä menee vähän omaan piikkiin, en itseasiassa tainnut katsoa liittimiä tarkemmin kun ostin koneen, noteerasin vain toisen liittimen jo vaihdetuksi. Näky oli joka tapauksessa surullinen:

[kuva]

Urosliittimen muovinen ohjuri oli sulanut kiinni kokonaan naarasliittimeen. Pienellä suostuttelulla liitin kuitenkin irtosi, tosin veti mukaan yhden urospinninkin.

[kuva]

Piirilevy oli hyvin kärsinyt toiselta puolelta. Valtaosa folioista oli korkannu irti piirilevystä lämmön takia ja tinan sulattamisen jälkeen kelluivat siinä tinan päällä. Raaputtelin vähän lakkaa ylempää pois folion päältä ja vedin uuteen liittimeen puolen sentin hyppylangat. Kortista ei onneksi tullut aivan hirveän viritellyn näköinen ja etupuolelta korjausta ei edes näe.

Kelat ovat sitten toinen juttu. Korttia tutkiessa huomasin siinä olevan vielä alkuperäisen BR2 sillan ja C5 ja C11 elkot. Näissä tulee varmasti ikä vastaan jossain välissä, joten otin ja vaihdoin ne suosiolla jo nyt. Yllättävä käänne sen sijaan oli, että operaation jälkeen (BR1 silta meni vaihtoon samalla) kone ei ainakaan parin tunnin käytöllä alkanu nykiä hedelmäpelin keloja. Täytyy vielä katsoa ensi kerralla uudestaan peli-illan päätteeksi, mutta tähän mennessä jo viileämmässkin tunninkin päälläolon jälkeen kelat eivät ole enää liikkuneet järkevästi. Olisikohan 12 voltin virransyötällä jotain tekemistä tämän kanssa? En äkkiseltään katsonut mistä stepperimoottoreita ohjataan, mutta teorioin että sahaava jännite voisi häiritä tuon järjestelmän toimintaa. Optot ovat toinen homma, tosin en ole nähnyt koneen tekevän mitään outoa omillaan optojen kanssa.

No, joka tapauksessa yksi tulevaisuuden boottailuongelma ennakoitu toivon mukaan. Kävin tietysti läpi muutkin boottausongelmaan liittyvät kohdat (virran syöttöliittimet, driver boardin ja CPU boardin välisen liittimen sekä pienemmät elkot korteilla). Jännitteet olivat hieman vajaa 5 volttia ennen operaatiota, nyt 5.011V.

27/08/14 - Stopperit

Olen pari kertaa jo nähnyt koneessa mekaaniselta näyttävän ongelman, jossa vasen maila jää jumiin ylös. Katselin tänään vähän hiljaisempana hetkenä konetta läpi. Flipperikelojen stopperit olivat aika valmiin näköiset, tosin oikealla puolella vielä pahemmat, samoiten plungerin kohdalla. Ilmeisesti tästä on vaihdettu jossain välissä vasemman puolen osat.

Uusin molemmat stopperit ja oikean puolen plungerin. Ainakaan testipelillä en saanut enää mailaa jumahtamaan ylös.

02/10/14 - Spinneri

Viimeisin peli-ilta oli samalla stressitesti mahdollisesti liigakisaan tuleville koneille. Who Dunnitista oli ainakin testin mukaan antautunut spinneri. Ja kyllä, se ei reagoinut pyörittämiseen. Ei sentään tarvinut lähteä kytkimen vaihtoon, tarkempi tarkastelu osoitti vaan kytkimen kiinnityksen löystyneen ja kytkimen kääntyneen pois paikaltaan. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että kytkin on oikeasti jomman kumman ylämailan EOS-kytkin eikä matriisissa itsessään ollenkaan.

07/12/14 - 12 voltin ongelmat

Kone kärsi jo aiemmin 12 voltin ongelmista jolloin hedelmäpelin keloilla oli suuria vaikeuksia löytää nollakohtansa. Ongelma paheni yhden peli-illan aikana siihen tilanteeseen, ettei sillä voinu enää pelata edes kelat asetuksista disabloituna.

Koneen kaikki optokytkimet pätkivät samanaikaisesti, asetusmenussa kuulee kun mailat tekevät aivan pieniä näpäytyksiä omillaan. Pelatessa pallokouru käyttäytyy hassusti ja rampeista saa joskus ilmaisia osumia.

Tämä muistuttaa kovasti ongelmaa joka Judge Dreddissä oli aikanaan ja koska 12 voltin puoli on muuten rakennettu uudestaan, kääntyy katse 7812-regulaattoriin joka on optopuolen yksi Akilleen kantapää. Kun kone on kylmä, 12 voltin reguloitu jännite on melko tasainen, mutta sen heittely alkaa näkyä yleismittarillakin 2-3 tunnin päällä olon jälkeen.

Tilasin Partcosta läjän 7812-regulaattoreita, lienee ajan kysymys että seuraava lähtee.

11/12/14 - Reguloitu paremmin

Kone sai uuden 12 voltin regulaattorin. Muun putsailun ja Hopeakuula openiin valmistautumisen yhdeydessä jätin koneen hedelmäpelin testiin pariksi tunniksi.

Nytpä kelat pyörivät nykimättä ja kone ei ainakaan testipelissä antanut ilmaisia osumia optokytkimistä.

26/12/14 - Mailatuntuman parannus

Who Dunnitin mailatuntuma on pitkään tuntunut jotenkin ... oudolta. Mailat lyövät kyllä oletetusti, mutta silti niistä on jotenkin tunne hukassa. Tarkemmin asiaa tutkien flipperinappien takana olevat muoviset optokytkimiä operoivat lätkät ovat alkaneet väsyä ja eivät palaudu aivan välittömästi napista päästämisen jälkeen. Judge Dredd kärsi samasta ongelmasta aiemmin ja sai korjaukseksi metallisen palautusjousen muovilätkän rinnalle. Luulin pitkään tämän virityksen olevan jonkun monttujen protectoreita tehtailevan tuotos, mutta suureksi yllätyksekseni tälle löytyi ihan virallinen Williams varaosanumero, 01-14348.1 ja ovat pari euroa laaki.

[kuva]

Vasemmalla irtonainen kappale, oikealla jousi asennettuna mailamekanismiin.

Asennustyö ei vienyt kuin muutaman minuutin ja mailojen tuntuma parani oletetun kaltaiseksi.

Toinen positiivinen huomio on, että kone on pelannut täysin moitteetta 12 voltin regulaattorin vaihdon jälkeen.

24/03/15 - 12 voltin ongelman paluu

Hiljalleen 12 voltin ilmeinen pätkiminen on palannut kuvioihin, peli-iltojen lopussa kone kärsii jälleen opto- ja hedelmänpelin kelaongelmista.

Kone sai uudet C6 ja C7 elkot, sekä pieni, heti 12V regulaattorin jälkeen ollut elko tuli uusittua. Vaihdon jälkeen nähtiin todella mystinen ongelma. Koneessa oli 12 volttia paikallaan, joskin aavistuksen notkolla, 11.79V. Bootatessa kone meni suoraan CHECK FUSES-tilaan, vaikka esimerkiksi mailanapit toimivat ihan moitteetta. Kytkinmatriisi oli täysin pimeä. Ongelmaa ihmeteltiin aikansa mittaillen eri osia, kunnes seuraavalla bootilla kone lähti käyntiin oikein ja ongelma ei toistunut. Vähän epäilen että tulen palaamaan tähän ongelmaan lähiaikoina.

↵ Takaisin päiväkirjat-osioon

Viimeksi päivitetty 2015-03-25 05:47, v22.