Tervetuloa pelisivuilleni!

Keräilyharrastuksia löytyy jos jonkinmoista nykyisin, mutta harva niistä jaksaa kääntää päitä yhtä väärälleen, kuin sisään kannettava uusi flipperihankinta. Kyllä. Minä kerään flippereitä. Juuri niitä suuria koneita, joita olet ehkä nähnyt joskus pelihalleissa tai huoltoasemilla. Nykyisin niihin ei kuitenkaan enää pahemmin julkisessa operoinnissa törmää ja maan flipperikanta onkin hiljalleen siirtymässä harrastajien käsiin.

Minun kokoelmani ei kuitenkaan ole museo, jossa pelit pölyttyvät hiljaisuudessa lasivitriinissä. Minä haluan pelata! Oikean flipperin pitäminen pelikunnossa vaatii kuitenkin rahaa, aikaa ja ennenkaikkea tietoa laitteen vaatimasta ylläpidosta. Vuosikymmenen ikään ehtinyt sivustoni tarkoitus on antaa lähtökohta automaatin hankkimisesta aina harrastuksen ensimmäisistä askelista koneesi päivittäiseen ylläpitoon ja ongelmanratkaisuun. Hankinnan ja ylläpidon lisäksi haluan luonnollisesti myös tarjota resursseja itse pelaamiseen, jolle olen myös omistanut kokonaisen alueen.

Useiden flippereiden lisäksi minulta löytyy muitakin automaatteja, joista jokaisella on pieni alueensa sivustollani. Sydämellisesti tervetuloa peliautomaattien maailmaan!

    - Ari 'APz' Sovijärvi

[kuva]

Pikakierros sivuston sisältöön

Kokoelmaani pääset tutustumaan omat automaatit-osiossa. Löydät kuvat koneista, valmistajien mainoksia, pelioppaita ja muuta.

Kun tapahtuu, kirjoitan siitä koneiden päiväkirjoihin päiväkirjat-osiossa. Osa korjauspäiväkirjoista yltää yli kymmenen vuoden taakse, sisältäen kuvia ja videoita automaattien palauttamisesta toimintakuntoon.

Tietysti en istu kotona kaikkea aikaani, joten galleria-osiosta löytyy kuvia ja kommentteja erinäisistä tapahtumista, joihin olen osallistunut.

Oman kiinnostukseni kohteina olevista System 11, WPC ja Pinball 2000-koneista löydät jokaikisen tietokanta-sivultani. Toisen flipperihullun, marblen kanssa koottu kommentoitu lista kertoo yleisimmät viat ja henkilökohtaiset mielipiteemme koneista. Lisäksi yhteisön avustamana suurimmasta osasta on myös kuvat.

Jos mielessäsi on koskaan käynyt flipperin ostaminen kotiin, tai omistat jo semmoisen, kannattaa suunnistaa omistajalle-osioon. Sieltä löydät ostajan oppaan lisäksi korjausvinkkejä ja tietoa flipperin ylläpitämisestä.

Koska tarkoitus ei ole laittaa pelejä lasikaappiin hämmästeltäväksi, on sivuillani luonnollisesti myös pelaajalle suunnattua tietoa. Jos flipperikokemuksesi koostuu pääasiassa siitä Windowsin mukana tulleesta flipperistä, täältä on hyvä aloittaa matka oikeiden pariin! Täältä löydät myös kuvia ja kertomuksia kilpailuista joihin olen osallistunut.

En tietystikään ole ainoa peliharrastaja maassa. Linkit-osiosta löydät muita harrastajia kokoelmineen.

Listan sivuston uusimmista artikkeleista ja viimeisimmistä muutoksista löydät täältä.

Mikäli haluat olla yhteydessä, löydät yhteystiedot täältä.

Minä ja flipperit: historiaa

Flipperin omistaminen ei ollut mikään hetken mielijohde minulle. Olen ollut kiinnostunut niistä sitten siitä päivästä kun ensimmäisen kimppuun pääsin. Vanhat muistot vievät takaisin Kouvolan Urheilupuiston uimahallin kahvilaan vuonna 1985, jossa aivan ensimmäistä kertaa flipperiä pelasin. En vielä ylettänyt katsomaan kentälle omin jaloin, joten seisoin sitten tuolilla!

Noista päivistä kului vuosia, kunnes 1989 Bally teki Elvira and the Party Monsters-pelin. Näin sen samana vuonna vasta aloittaneessa Tykkimäen huvipuistossa. Siihen masiinaan upposi niin omat kuin lainatutkin rahat. Toinen ihastuksen kohde oli saman firman Mousin' Around. Sen match-tune soi vieläkin päässä kun koneesta näkee kuvia.

Vuodet kuluivat, 1993 Silja Europalla tutustuin Doctor Who:n, White Wateriin sekä Fish Talesiin. Tämä kolmikko vierekkäin jäi ikuisesti mieleen, sillä jokaisessa oli backboxin päällä jonkinasteinen koriste kuvun alla. Näitä koneita pelatessa unelma koneen omistamisesta vain vahvistui, mutta eihän nyt flipperiä voi kukaan kotiin ottaa. Periaatepäätös kuitenkin piti, "sitten joskus isona"...

Monia upeita flippereitä valmistettiin ja niitä tahkottiin hulluna. Lopulta koitti kesä 1999 ja Vekaranjärven lomakoti kutsui. Pääsin hommaan jossa aikaa löytyi päivisin hukattavaksi vaikka miten paljon - ja sotkussa oli 6 flipperiä: Revenge From Mars, Baywatch, Wipe Out, Judge Dredd, NBA Fast Break sekä Who Dunnit. Näihin koneisiin sitte upposikin kaikki laitoksesta irronneet rahat.

Viimeisinä päivinä törmäsin Kouvolan Pelikan huoltotiimiin ja hämmästelin sitten mitä Pinball2000-kone pitää sisällään. Ostin siinä ohimennen myös flipperin kuulan itselleni muistoksi.

Päästyäni armeijasta totesin viimein, että olen kai viimein saavuttanut sen hetken, jolloin "sitten joskus isona"-jutut joko toteutetaan, tai niille naurahdetaan ja jatketaan eteenpäin. Minä toteutin. Ensimmäinen flipperini, Judge Dredd, tuli taloon Helmikuussa 2000. Seuraavana päivänä perustin näiden sivujen ensimmäisen version.

Flipperit.net, Hopeakuula Arcade ja Wanha Haitaritehdas

Pienen maan marginaaliharrastuksen ongelma on tietysti yhteisön yhteensaattaminen. Perustin Tamperelaisen Tuukan kanssa flipperit.net-siten 2001 kotipaikaksi pelisivuillemme ja keräämään muitakin harrastajia saman katon alle. Varsinaisesti site kuitenkin alkoi toteuttaa alkuperäistä yhteisön luomisen virkaa kun perustimme sinne vuonna 2003 foorumin. Nykyisin flipperit.net on käytännössä ainoa harrastajien suomenkielinen kokoontumispaikka netissä.

Flipperiharrastuksessa yhteisöllä on tärkeä rooli toiminnassa ja olin jo silmäillyt haikeasti esimerkiksi Ruotsin suuntaan maan vahvaa yhdistys- ja ennen kaikkea pelihallintoimintaa. Oman yhdistyksen aika tuli lopulta syksystä 2011, kun perustimme kahden paikallisen harrastajan, Lassin ja Teemun kanssa Hopeakuula ry:n ja aloimme rakentaa sen ensimmäistä pelihallia, joka sai nimekseen Wanha Haitaritehdas. Nykyisin valtaosa omista koneistani on siellä.

Haitaritehdas kasvoi ensimmäisen vuotensa aikana varsin mukavasti ja saimme flipperiliigan osakilpailun lisäksi avattua oman perinteemme, Hopeakuula Open:in. Hopeakuula ry:n tehtäviin pelihallin ylläpitämisen lisäksi kuuluu erilaisten tapahtumien ja kilpailujen järjestäminen, uusien pelaajien ja omistajien tukeminen sekä tietoisuuden levittäminen harrastuksen olemassaolosta. Olemme tuoneet flipperin ilosanomaa esiin muun muassa lehtihaastatteluissa ja jopa TV:ssä. Pelihalli tunnetaan nykyisin virallisesti Hopeakuula Arcade-nimellä ja sen taustavoimana on sitä varten perustettu Pelitaivas Oy.

Kiinnostuksena 80- ja 90-luvun flipperit

Oman keräilyharrastukseni mielenkiinnon kohteena ovat pääasiassa Williams/Ballyn koneet 80-luvun alkuvuosista aina vuoteen 1999, jolloin kyseinen firma laittoi lapun luukulle flipperiosastolleen. Minulla ei ole mitään aiempien tai myöhempien aikakausien, tai muiden valmistajien koneita vastaan (kokoelmaani itseasiassa mahtuu muunkin merkkisiä ja aikaisia koneita muutama), pelaan niitä ihan yhtä suurella mielenkiinnolla. Oman nuoruuden aikakauden koneet kuitenkin iskevät keräilymielessä parhaiten.

Myöhempinä vuosina kiinnostus on levinnyt myös muihin peliautomaatteihin. Nautin erityisesti vanhojen koneiden palauttamisesta vanhaan loistoonsa, enkä koe esimerkiksi tehdasuuden tai täysin kunnostetun flipperin ostamista erityisen mielenkiintoisena. Pelikelvotonta lähellä olevan pelin palauttaminen takaisin eloon jättää juuri siitä yksilöstä ne parhaat muistot ja sitoo sen osaksi omaa harrastushistoriaa.

Pitkän korjaus-, säätö- ja puhdistustyön jälkeen täydessä iskussa heräävä vanha kone tuo aina omistajan kasvoille sen tietyn virneen - pala flipperihistoriaa on jälleen pelastettu. Toivon näiden sivujen välittävät sinulle edes osan siitä riemusta, jonka olen kokenut näitä koneita rassatessani!

Viimeksi päivitetty 2022-11-16 14:47, v86.