Pinball 2000

Vuosituhannen vaihdetta kohti Williams oli ikävässä tilanteessa. Sen suurimmat kilpailijat, Gottlieb ja Data-East olivat molemmat vetäytyneet kisasta 1996 mennessä. Williamsilla oli edelleen vahvoja koneita, mutta firma kilpaili nyt itseään vastaan markkinoilla, joissa jälleenmyyjät kyseenalaistivat miksi heidän pitäisi ottaa myyntilistalle firman seuraava malli, kun entinenkään ei oikein enää mennyt kaupaksi. WPC:n aikakauden loppu alkoi häämöttää horisontissa.

Yhtiön johto antoi suunnitelijoille uhkavaatimuksen: keksikää jotain todella uutta, tai osasto suljetaan. Pitkällisen autotallivirittelyn jälkeen tuloksena oli yhtiön johdolle esiteltäväksi uuden alustan - Pinball 2000:n. Kone yritti olla ratkaisu mahdollisimman moneen perinteisiä flippereitä vaivanneisiin ongelmiin. Sääntöjä ja pelin varianssia olisi pitänyt nostaa samalla kun koneen pelikentän mekaanista kestävyyttä piti kasvattaa ja kuluja karsia. Kehittäjät vastasivat haasteeseen heijastamalla yläkentälle videoruudun, joka pelaajan näkökulmasta sai kuvassa olevat esineet ja hahmot näkymään kuin ne olisivat kentällä. Ovelasti sijoitellut kytkimet kentällä mahdollistivat illuusion pallon osumisesta videoruudulla esitettäviin kohteisiin samalla, kun vain videokuvaa muuttamalla pystyttiin luomaan täysin erilaisia pelitilanteita.

Ensimmäistä kertaa koko järjestelmä oli toteutettu logiikkansa puolesta täysin normaalilla integroidulla PC:llä erikseen flipperikäyttöön suunnitellun raudan sijaan. Vaikka kone näyttää ulospäin sirommalta kuin aiemmat, pelikenttä oli kuitenkin pidempi kuin monessa System 11-alustan koneessa. Koneessa oli 2.1 äänijärjestelmä ja 19" värimonitori näyttönä. Laitetta pyörittävä PC oli 200-266MHz Cyrix MediaGX-emolaudalla ja massamuistina toimi suoraan PCI-paikkaan tuleva Williamsin suunnitelema Prism-kortti, joka sisälsi koneen ROMit, flash-ROMin ja DCS II-äänikortin. Käyttöjärjestelmäksi valittiin moniajava sulautettuihin suunnattu PC Xinu, jota muokattiin talon sisällä pelikäyttöön soveltuvammaksi.

Pelillisten mahdollisuuksien lisäksi alusta tarjosi mahdollisuuden TCP/IP:n yli tapahtuvaan turnauspeliin. Lisäksi koneen diagnostiikkaan pääsi tarvittaessa käsiksi telnetin yli ja koneen sisäänrakennettu httpd tarjoili senhetkiset tulokset.

[kuva]

Revenge From Mars http-serveri. Pelit voi myös linkata keskenään, jolloin niissä on kaikissa samat tuloslistat.

Pelin meriitit eivät jääneet kuitenkaan tähänkään. Operaattorimenut olivat nyt täysin graafisia, pelikentän diagnostiikassa näkyi aina osan numero kaaviossa näytöllä ja koneen tilastointia oli parannettu. Koska koneessa oli nyt ensimmäisen kerran flash-ROMia käytössä, koneen pystyi tarvittaessa päivittämään uusimpaan ohjelmistoversioon kannettalla tietokoneella.

Koneen rakenne oli huomattavan modulaarinen. Minkä tahansa pääosan koneesta pystyy irrottamaan kohtuu pienellä vaivalla ja esimerkiksi kokonaisen pelikentän vaihto tapahtuu alle minuutissa. Suunnitelijoiden ideana oli mahdollistaa pelikentän vaihtaminen tuoreempaan ja vanhan vieminen korjattavaksi takaisin operaattorin omiin tiloihin. Pelikenttä oli myös mahdollista vaihtaa toisen pelin pelikenttään, joten kone on mahdollista konvertoida pelistä toiseen vaihtamalla pelin softa, pelikenttä ja takalasi.

Ensimmäinen peli, Revenge from Mars, oli välitön hitti. Se veti ensimmäisen kerran pitkään aikaan Williamsin flipperiosaston tuloksen voitolle. Toisen pelin kohdalla kuitenkin huono ajoitus, lisensoijan rajoitukset ja muut yhteensattumat huononsivat sen myyntiä. Star Wars: Episode I jäi huomattavasti johtoportaan toivomista myyntiluvuista ja vei uskon alustaan.

Williamsin sulkiessa flipperiosastonsa ulkaisematta jäi kolmas, "Wizard Blocks"-niminen Twilight Zonen tekijän, Pat Lawlorin suunnitelema kone, sekä neljäs kone, "Playboy".

Pinball 2000 kehitys

[kuva]
Pinball 2000 ohjaustietokoneen kotelo aukinaisena. Tuttua rautaa? Kyllä, se on PC:n emolevy!

Pinball 2000 tiimi kehitti koko alustan ja ensimmäisen pelin samassa ajassa, missä normaalisti kehitettiin yksi WPC-ajan kone. Kahden julkaistun koneen välillä ei ole raudassa kovin suuria eroja lukuunottamatta muutamaa ylimääräistä liitintä Star Wars: Episode I:n backboxissa irroittamista helpottamassa.

[kuva]

Pinball 2000 driver board muistuttaa WPC95:n driver boardia, mutta muutamalla parannuksella.

Pinball 2000 piirilevyt

Kuten yllä mainittu, ohjaustietokone on täysin hyllytavaraa, joskin koneessa on Williamsin oma suunnittelema PCI-kortti, joka hoitaa massamuistin ja äänikortin virkaa.

Motherboard: Backboxin ylälaidassa metallilaatikossa. 200, 233 tai 266MHz Cyrix MediaGX-prosessorilla varustettu täysin integroitu emolevy tyypillisesti 8 megan RAMilla.

Amplifier board: Samassa laatikossa itse PC:n kanssa, toimii vahvistimena koneen kaiuttimille.

Driver board: Koneen kabinetissa pohjalla muoviläpän alla. Ominaisuuksiltaan lähelle WPC95:n driver boardia, paitsi yleisvalaistuksen osalta joka on korvattu täysin toisella 8x8 valomatriisilla.

Pinball 2000 ominaisuudet

Pinball 2000 oli tullessaan edistyksellisin sarjatuotettu flipperialusta. Se on vielä tänä päivänäkin ylivoimainen Sternin nykyisin käyttämään Atmel-pohjaiseen SAM-alustaan nähden.

Valomatriisit: 2 kappaletta 8x8 matriiseja, yhteensä 128 ohjattua valoa. Toinen valomatriiseista korvasi yleisvalaistuksen kokonaan mahdollistaen lamppukohtaiset himmennystehosteet. Matriisissa on lisäksi palaneiden lamppujen tunnistus.

Näyttö: 19" CGA videopelinäyttö, kuvaputki alaspäin backboxissa. Pelikentän lasi on yläpäästään osittain heijastava, joten yläpelikentän valaistuksen ollessa pimeänä ruutu näkyy täysin heijastuksena.

Ääni: 3-kanavainen DCS II-äänikortti. Pelaajaa lähellä olevien yläkaiuttimien lisäksi koneessa on erillinen subwoofer kabinetin pohjalla.

Solenoidit: Pinball 2000 pystyy ohjaamaan 28 solenoidia, joista jokaista voi käyttää kelan, flasherin tai moottorin ajamiseen.

Mailat: 2-4 kappaletta. Kummassakaan julkaistussa pelissä ei ollut yli kahta mailaa.

Kytkimet: Pinball 2000 kytkinmatriisi on 8x8 (64 kytkintä), jonka lisäksi 20 erikoiskytkintä (4 flipperinappia mukaanlukien). Rikkinäisille kytkimille on pelikentällä kompensaatiotila, jossa peliä on mahdollista pelata tietyt kytkimet rikki.

↵ Takaisin omistajalle-osioon

Viimeksi päivitetty 2012-04-01 13:18, v13.